Popular Post Arkusz Posted July 3, 2012 Popular Post Report Share Posted July 3, 2012 (edited) Czy jeszcze kilka lat temu Pani/Pan audiolog przewidywał, że młodzi ludzie będą do niej przychodzić wcale nie z powodu problemu ze słuchem, a wręcz przeciwnie - z powodu dobrego słuchu, który potrafi wychwycić nawet najmniejszy szczegół w muzyce? No właśnie - z powodu dobrego słuchu, czy swoich fanaberii? Czy warto zainwestować w customowe tipsy do dokanałówek?Zawsze marzyłem o customach. Z powodów finansowych nie mogłem sobie na nie pozwolić. Szczerze mówiąc bałem się też inwestować taką kwotę w słuchawki, których nie mogę wcześniej przesłuchać. Wydawało mi się, że znalazłem złoty środek w ofercie Custom Art. Nawet nie tylko wydawało - tak po prostu było Brzmienie moich UM3x bardzo mi odpowiadało. No ale człowiek zawsze dąży do tego, żeby ulepszać to, co już ma. Kupiłem custom tipsy i... zmieniły one moje Westone w prawdziwe słuchawki sceniczne. Myślę, że to takie "bezpieczne customy", dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie gra (jeszcze) na kilku - tysięcznych koncertach, a raczej w mniejszych lokalach, czy po prostu lubi odciąć się od świata i cieszyć tylko muzyką. No właśnie, a co z nią? Czy custom tipsy zmieniają coś poza izolacją?Pierwsze wrażenie po włożeniu spersonalizowanych końcówek to jakbyśmy mieli zapchane uszy wodą. Bardzo szybo można się do tego przyzwyczaić. Zabawa zaczyna się, gdy podepniemy słuchawki. Moje UM3x'y dopiero teraz pokazały w pełni, co potrafią. Scena lekko się poszerzyła, ale to nie najkorzystniejsza jej zmiana - robi się przestrzenna. Ja bym to porównał do koncertu w normalnym teatrze i tearze "Komedia". Dźwięk jest obecny w wielu płaszczyznach, czasami ma się wrażenie, że słyszymy chórek za naszą głową - świetne uczucie! Dodatkowo dzięki izolacji poprawiają się detale - teraz słyszę szumy źle zrobionej płyty we flacu. Wcześniej, na piankach Westone nie było to możliwe. Dobrze wiedzieć, że wreszcie słyszy się wszystko. Bas... Basu w UM3x'ach jest sporo, a właściwie to mid-basu, ale czasami brakowało takiego mięska w najniższych partiach. Teraz go przybyło, ale jest on dalej kontrolowany jak najbardziej należycie. Słuchawki zyskały też na głębi - to też zasługa lepszej izolacji. Czy są jakieś minusy? W dźwięku abolutnie nie, jedynie niektóre osoby mogą czuć dyskomfort z powodu dosyć dużego kawałka silikonu w uchu. Jest to trochę mniej wygodne, niż miękkie gąbki, ale izolacja jest nie do porównania.Dodatkowo ucho potrafi wydzielać więcej woskowiny podczas słuchania na custom tipsach, ale dla człowieka posiadającego wodę i pacynki raczej nie jest to problem. Gorzej jest, gdy mamy słabej jakości nagrania - usłyszymy każdy trzask, szum - wszystko, czego nie powinno być na płycie. Gorsze produkcje staną się nie do przyjęcia.Jakie jest wykonanie? Bardzo dobre. Martwiłem się, że tipsy będą zjeżdżać ze słuchawek, ale gdy dobrze się je wkłada i wyjmuje - nie jest to możliwe. Silikon wygląda na taki, który nie będzie z czasem żółknął, o tym zresztą zapewnia także producent. Nie jest on bardzo śliski, przez co dobrze trzyma się w uchu, ale go nie podrażnia. Z konserwacją także nie powinno być problemu - wrzucamy silikony do wody i po prostu czyścimy.PS Gdyby ktoś się bał wizyty u audiologa - bardzo ciekawe przeżycie. W momencie robienia wycisków na jedno ucho się nie słyszy praktycznie nic. I radziłbym robić z bite - blockiem, ja tak zrobiłem i mogę spokojnie jeść, ziewać w moich tipsach. No i polecam każdemu, kto odnalazł swoje brzmienie i chciałby je po prostu udoskonalić. Nie ma sensu robić custom tipsów, jeśli oczekujemy wielkich zmian, zmiany charakterystyki słuchawek. Nakładki po prostu likwidują drobne niedoskonałości, dodają efekt trójwymiaru. Testy ekstremalne:Używałem słuchawek w dość trudnych warunkach - przy bieganiu w zimę (od -5 do -15 stopni), jak i przy bieganiu w lato (20-30 stopni), gimnastyce na drążkach. Zarówno w bardzo niskich, jak i w bardzo wysokich temperaturach sprawują się praktycznie tak samo, jak "normalnych" warunkach. Izolacja jest troszkę gorsza w zimę, w lato, gdy ucho ma większą temperaturę, człowiek się poci - czasami tips potrafi się minimalnie obrócić w uchu - na tyle, żeby trochę gubić dźwięk, ale wystarczy dotknąć słuchawki i seal wraca Chciałbym też dodać kilka uwag co do zmiany izolacji w pewnych warunkach. Kiedyś Piotrek podesłał mi fajny artykuł (z UE?) o tym, jak ucho zmienia się wraz z WAGĄ. Otóż - przytyłem w wojsku w ciągu pierwszego miesiąca po unitarce 8kg, następnie schudłem 4-5kg. Różnica w sealu była - szczególnie w szczytowej wadze, lecz nigdy słuchawki nie wypadały z ucha. Izolacji było mniej, ale i tak przewyższała poziom pianek. Myślę, że przy takim procencie zmiany wagi (ważę teraz 60kg, więc było to ponad 10%), to i tak świetny wynik. Edited May 30, 2013 by bruno63 Na prośbę autora dodaję 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 (edited) Fajnie. Dzięki za relacje. Masz plusa. Ja akurat nie chciałbym słyszeć chórków za głową. Edited July 3, 2012 by MrBrainwash Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkusz Posted July 3, 2012 Author Report Share Posted July 3, 2012 Dzięki. Tu nie dokładnie o to chodzi - pogłos po chórkach w dobrze zrealizowanych płytach rozchodzi się po całym uchu, efekt jakby się odbijał od ścian, scena była okrągła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4ndr3 Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Arkusz, posłuchaj sobie Throw Me Away z płyty Unplugged Korna. Bębny na początku brzmią fenomenalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkusz Posted July 3, 2012 Author Report Share Posted July 3, 2012 Posłucham, posłucham Ja jestem bardzo zadowolony z tego powodu, że wreszcie wiem, że słyszę wszystko na płycie - nawet realizacje, które wydawały mi się bezbłędne, we flacu potrafią zaszumieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4ndr3 Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 A używałeś zestawowych Comply-P? Spróbuj. Tylko przy wkładaniu odciągnij ucho do tyłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aallen Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Scena lekko się poszerzyła, ale to nie najkorzystniejsza jej zmiana - robi się przestrzenna. Ja bym to porównał do koncertu w normalnym teatrze i tearze "Komedia". Dźwięk jest obecny w wielu płaszczyznach, czasami ma się wrażenie, że słyszymy chórek za naszą głową - świetne uczucie! Powiedziałbym raczej że wrażenie poszerzenia się sceny zostało spotęgowane przez lepsze poukładanie detali. Fizycznie sceny się poszerzyc nie da choc jest to nazywane poszerzeniem Poszerzeniem sceny można nazwac odpowiednie ustawianie kolumn tudzież, słuchawek typu k1000 na głowie. W przypadku dokanałówek lepiej używac określenia ułożenia sceny Jakie jest wykonanie? Bardzo dobre. Martwiłem się, że tipsy będą zjeżdżać ze słuchawek, ale gdy dobrze się je wkłada i wyjmuje - nie jest to możliwe. Silikon wygląda na taki, który nie będzie z czasem żółknął, o tym zresztą zapewnia także producent. Gdzie kupiłeś Custom Tipsy ? Z tego co mówil mi themadcub silikon zawsze niestety robi się żółty 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkusz Posted July 3, 2012 Author Report Share Posted July 3, 2012 Scena lekko się poszerzyła, ale to nie najkorzystniejsza jej zmiana - robi się przestrzenna. Ja bym to porównał do koncertu w normalnym teatrze i tearze "Komedia". Dźwięk jest obecny w wielu płaszczyznach, czasami ma się wrażenie, że słyszymy chórek za naszą głową - świetne uczucie! Powiedziałbym raczej że wrażenie poszerzenia się sceny zostało spotęgowane przez lepsze poukładanie detali. Fizycznie sceny się poszerzyc nie da choc jest to nazywane poszerzeniem Poszerzeniem sceny można nazwac odpowiednie ustawianie kolumn tudzież, słuchawek typu k1000 na głowie. W przypadku dokanałówek lepiej używac określenia ułożenia sceny Jakie jest wykonanie? Bardzo dobre. Martwiłem się, że tipsy będą zjeżdżać ze słuchawek, ale gdy dobrze się je wkłada i wyjmuje - nie jest to możliwe. Silikon wygląda na taki, który nie będzie z czasem żółknął, o tym zresztą zapewnia także producent. Gdzie kupiłeś Custom Tipsy ? Z tego co mówil mi themadcub silikon zawsze niestety robi się żółty Od Piotrka. Hmmm, ciekawe, bo na SE też jest notka, że jest anti - yellowing Co do sceny - bardzo możliwe, ja się po prostu na tym nie znam, a chciałem to opisać tak, żeby osoba taka jak ja, mogła to zrozumieć 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4ndr3 Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Gdzie kupiłeś Custom Tipsy ? We dwóch robiliśmy u piotrusia-g w Custom Art. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aallen Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 by może jest jakaś nowa forma biomedycznego silikonu. jeśli jest tak jak mówicie to krok naprzód by słuchawki nie wygladalły po kilku miesiacach na zuzyte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egoista Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Od jakiegoś czasu mam okazje korzystać z nakładek wykonanych w Custom Art. Tipsy zamawiałem specjalnie pod kątem Sony MDR-EX600. Po włożeniu tipsów do ucha wyraźnie czuć, że coś w nim jest, jednak nie jest to wrażenie dyskomfortu. Z zakładaniem i wyciąganiem ich nie ma najmniejszych problemów. Wchodzą i idealnie trzymają się w uchu. Przy wyjmowaniu delikatnie wyślizgują się z ucha razem ze sluchawką. EX600 mają, delikatnie rzecz ujmująć, słabą izolację na standardowych nakładkach, natomiast z Custom Tips sytuacja zmienia się diametralnie. Szału jednak nie ma i dla porównania takie Shure SE315 z silikonowymi tipsami znacznie tu przeważają. Nie jest to jednak wada nakładek, a budowy samych słuchawek. Założyłem Custome Tips do wspomnianych Shure, z wykorzystaniem tulejek ze starych pianek i izolacja była znacznie lepsza niż na fabrycznych silikonach lub piankach. Wpływ nakładek od Custome Art na dźwięk jest wyrażnie zauważalny. Nieco zawęziła się i przybliżyła scena. Przybyło basu, który stał się zdecydowanie mocniejszy, głębszy i lepiej wypełniony. Pojawiło się też więcej góry. Stała się bardziej wyrażna i lepiej wybrzmiewająca. Środek natomiast zyskał przede wszystkim na poprawie barwy. Zastanawiam się teraz nad zamówieniem kolejnej pary nakładek, tym razem do Shure. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Czy takie Custom tipsy można zrobić do każdych słuchawek ? Jeśli tulejka pasuje np. do 2 par to można je przekładać ? No i najważniesze - jak się zrobi odlew a z niego Customy to słuchawki przestaną wypadać z ucha ? Bo ja mam problemy prawie z każdymi tipsami. Z piankami jest lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrus-g Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Na wszystki pytania odpowiedź jest właściwie tak - bardzo często jest tak że tipsy są kopmatybilne np z kilkoma modelami które mają podobną tulejkę powiedzmy T400, ale T400 bywaja dość różne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkusz Posted May 30, 2013 Author Report Share Posted May 30, 2013 Prosiłbym moda o dodanie tego do 1 posta. Testy ekstremalne: Używałem słuchawek w dość trudnych warunkach - przy bieganiu w zimę (od -5 do -15 stopni), jak i przy bieganiu w lato (20-30 stopni), gimnastyce na drążkach. Zarówno w bardzo niskich, jak i w bardzo wysokich temperaturach sprawują się praktycznie tak samo, jak "normalnych" warunkach. Izolacja jest troszkę gorsza w zimę, w lato, gdy ucho ma większą temperaturę, człowiek się poci - czasami tips potrafi się minimalnie obrócić w uchu - na tyle, żeby trochę gubić dźwięk, ale wystarczy dotknąć słuchawki i seal wraca Chciałbym też dodać kilka uwag co do zmiany izolacji w pewnych warunkach. Kiedyś Piotrek podesłał mi fajny artykuł (z UE?) o tym, jak ucho zmienia się wraz z WAGĄ. Otóż - przytyłem w wojsku w ciągu pierwszego miesiąca po unitarce 8kg, następnie schudłem 4-5kg. Różnica w sealu była - szczególnie w szczytowej wadze, lecz nigdy słuchawki nie wypadały z ucha. Izolacji było mniej, ale i tak przewyższała poziom pianek. Myślę, że przy takim procencie zmiany wagi (ważę teraz 60kg, więc było to ponad 10%), to i tak świetny wynik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Arkusz, jeżeli jest się na etapie zrzucania wagi to lepiej robić Custom Tips po schudnięciu, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagiero Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Custom Tips u Piotrka do moich Ety W dźwięku cos się zmieniło na customach? Ja teraz do Ety kupiłem te nowe pianki od Westona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 (edited) nie miałem jeszcze możliwości jakoś strasznie się w słuchać i zrobić szczegółowe porównaniu do triple flange, ale jak dla mnie na razie: - bas stał się trochę wyraźniejszy i nabrał większego powera (sub-bass stał się trochę bardziej odczuwalny; a na niektórych kawałkach mam takie wrażenie jakby bas mnie łupał w ucho - mówię to poważnie, inaczej tego nie umiem opisać, oczywiście to nie jest kwestia że jest głośny czy coś ale jakbym go po prostu czuł w uszach ); - dźwięk uzyskał jakby wypełnienie - nie w sensie że bas coś zamulił, broń boże...a przez to; - dźwięk jakby stracił trochę na tej swojej techniczności tj. nie stał się mniej detaliczny (broń boże, wręcz słychać trochę więcej szczegółów), ale taka "ostrość"/"techniczność" armatury złagodniała [ten fragment to nie wiem czy jest na plus jak dla mnie bo ta techniczność ma swój urok]; - jest jakby trochę bardziej szczegółowo, a w szczególności jakby wysokich przybyło (na triple flange moje ostatnie ustawienia Eq przewidywały podbicie na wysokich, gdzieś tu i tam po 1 db, a w paśmie 6-7 kHz aż 4 db, dopiero to podbicie dawało mi wymaganą szczegółowość; nie była to to kwestia korka woskowinowego, bo ostatnimy czas byłem ze 2 razy u larynologa i miałem płukanie; jak w Custom Tipsach włączyłem korekt z poprzednimi ustawieniami to dźwięk był nie do zniesienia, taki kłujący); - scena jakby się delikatnie "poszerzyła", a może jest to kwestia, jak to Piotrek opisuje, lepszego/bardziej precyzyjnego ułożenia źródeł dźwięku. Edited July 8, 2013 by Krismarzyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Scena poszerzyła się po płukaniu uszu ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Lordzie, płukanie uszu miałem zarówno przed zabawą w EQ na triple flange jak i przed odbiorem Custom Tipsów. Do tego co napisałem wcześniej to mogę dodać, że izolacja w Custom Tipsach jest trochę słabsza (owszem w dB jest mniej ale Piotrek twierdzi też, że Custom Tipsy izolują inaczej pewne częstotliwości). Jak wydobywa się ze słuchawek dźwięk to oczywiście nie słychać otoczenia. Natomiast, jak jest cisza w słuchawkach to triple flange biją Custom Tipsy. Triple Ety to jest mistrzostwo świata w tłumieniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 A jak zrobiłeś Customy to wygoda jest większa ? Bo Ety to aż strach do uszu kłaść. A możesz wrzucić fotkę Ety i Customy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Na customach sa wygodniejsze bo dochodza do drugiego zakretu w uchu, zas triple flange dochodza za drugi zakret gdzie jest czesc kostna - na ktora nacisk boli. I do tego nie traci sie seala na custom tipsach tj jak za bardzo pootwieram buzie to na chwile jes delikatne oslabienie dzwieku (niestety dalem sie namowic, wbrew zaleceniom Piotrka, na robienie wyciskow przy lekko uchylonej buzi a nie przy otwartej) ale to po zamknieciu ust wraca; zas na triple jak sie cos tam przemiesci to trzeba ponownie dopychac w przewod sluchowy triple. Ale jak dla mnie bol w triple byl rekompnsowany przez te niesamowita izolacje. Jezeli chodzi o zdjecia to wrzuce pozniej jak bede w pracy. Niemniej jednak jak wejdziesz na strone the Custom Art na facebooku to zdjecie bodajze z 4 lipca to sa moje sluchafony z tipsami. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Inaczej je sobie wyobrażałem.... Cały czas myslę,czy warto inwestować w Custom Tipsy do VSONIC GR07..Cena podejdzie pod cenę słuchawek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Ja robilem custom tipsy ze wzgledu na to ze Ety tak daleko wchodza i ze przemieszczenie triple Ety powoduje utrate seala - na custom tipsach tego nie ma. Czy warto? Dla mnie bylo warto z tej perspektywy, zmiany w dzwieku tez sa ale to juz kwetsia subiektywna.natomiast czy do iemow takich jak vsonic, ktore wchodza normalnie;) to nie wiem (mialbym watpliwosci, chyba ze w typowych tipsach silikonowych masz problemy ze zlapaniem seala to wtedy customy Ci to umozliwia). Natomiast Ja z innej perspektywy nie wiem czy dobrze ulokowalem kase... Nie oczywiscie nie zaluzje custom tipsow ale moglem od razu skusic sie na Custom IEM (Music One albo Pro 100) albo ew na remold Ety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4ndr3 Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Niemniej jednak jak wejdziesz na strone the Custom Art na facebooku to zdjecie bodajze z 4 lipca to sa moje sluchafony z tipsami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shakur1996 Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 zgadza się 4ndr3 Lordzie, a jak je sobie wyobrażałeś? Jak Custom IEM - zachodzące na małżowinę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts