Rafacio Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Prawidłowo nalane. No proszę. 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 12 godzin temu, Rafacio napisał: Prawidłowo nalane. No proszę. 👍 Znowu hemoroidy dokuczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Czemu od razu hemoroidy? Możliwości są co najmniej 3:1. Rafacio faktycznie podziwia, że Guinness był prawidłowo nalany. Nie można tego wykluczyć!2. Rafacio nie wie / nie rozumie na czym polega prawidłowe nalanie Guinessa i dlatego szydzi3. Rafacio doskonale wie na czym polega prawidłowe nalanie Guinessa, ale postanowił Cię strollować - i mu się udało. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 24 minuty temu, hammerh34d napisał: Czemu od razu hemoroidy? Możliwości są co najmniej 3: 1. Rafacio faktycznie podziwia, że Guinness był prawidłowo nalany. Nie można tego wykluczyć! 2. Rafacio nie wie / nie rozumie na czym polega prawidłowe nalanie Guinessa i dlatego szydzi 3. Rafacio doskonale wie na czym polega prawidłowe nalanie Guinessa, ale postanowił Cię strollować - i mu się udało. Ja bym poprosił o rozwinięcie punktu 3, bo ja się na tym kompletnie nie znam. Np. dla mnie na zdjęciu wygląda to ciulowo, ale może tak ma być? Zgaduję, że po nalaniu część już została wypita? Aha, dałem się wkręcić w te ochy i achy na temat pilznera od Miłosława. No nie, to jest kolejny wykręcacz gęby. Nie wiem jak te duże browary to robią, że porządna IPA może mieć duże IBU i normalnie mi wchodzi, a wszelkie "żywce" trzepią na dzień dobry? Autentyczna tania rewelacja to Tenczynek - Krakowski Pils, ale on stoi po 4,99zł w Żabce, zamiast 3,20zł przy 3 Miłosławach na raz. Oczywiście nie dyskutuję z argumentem, że od M. mamy 3 piwa zamiast 2 od T. Tylko, że Tenczynek przyjemnie się pije. To też pils, nie perfumowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Grand Wazoo Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 @majkel Z grubsza o to chodzi. W każdym razie w pubach w Anglii tak mnie nalewali, z tym, że mniej gadania było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 4 minuty temu, majkel napisał: Ja bym poprosił o rozwinięcie punktu 3, bo ja się na tym kompletnie nie znam. Np. dla mnie na zdjęciu wygląda to ciulowo, ale może tak ma być? Zgaduję, że po nalaniu część już została wypita? Na zdjęciu jest Guiness idealnie nalany, ale wypity do połowy. Nie mogłem się powstrzymać, tak pysznie wyglądał. Następnym razem uchwycę cały proces, który trwa ok 3 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Tak dla porządku - fajny artykuł.https://content.kegworks.com/blog/how-to-pour-a-guinness-the-right-way-but-does-it-really-matterByłem kiedyś u Guinessa w browarze. Nie wiem czemu, może genius loci, ale takiego guinessa jak tam nie piłem nigdy wcześniej ani później. Myślę że był prawidłowo nalany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) 3 godziny temu, hammerh34d napisał: Tak dla porządku - fajny artykuł.https://content.kegworks.com/blog/how-to-pour-a-guinness-the-right-way-but-does-it-really-matter Byłem kiedyś u Guinessa w browarze. Nie wiem czemu, może genius loci, ale takiego guinessa jak tam nie piłem nigdy wcześniej ani później. Myślę że był prawidłowo nalany W samym Dublinie ciężko dostać słabego czy źle nalanego Guinnessa. Browar ma mocną kontrolę jakości i dużo agentów kontrolujących codziennie jakość podawanego piwa w pubach i barach. Jeśli coś się nie zgadza, piwo jest wycofywane z pubu. Ale kumam, że sama ta otoczka browaru i ten bar w wierzy widokowej działa na wyobraźnię EDIT: znalazłem w odmętach swoich zdjęć 2 zrobione czymś lepszym niż ziemniak. 1. Guinness podczas nalewania, a raczej stabilizowania po pierwszym nalaniu i przed dolewką. 2. Guinness po wzięciu pierwszego łyka. Edytowane 15 Listopada 2021 przez docentore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Grand Wazoo Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 4 godziny temu, hammerh34d napisał: Tak dla porządku - fajny artykuł.https://content.kegworks.com/blog/how-to-pour-a-guinness-the-right-way-but-does-it-really-matter Byłem kiedyś u Guinessa w browarze. Nie wiem czemu, może genius loci, ale takiego guinessa jak tam nie piłem nigdy wcześniej ani później. Myślę że był prawidłowo nalany To jest najważniejsze "Let the beer surge, or cascade. According to Guinness, this process takes exactly 1 minute and 32.5 seconds." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 7 godzin temu, majkel napisał: Ja bym poprosił o rozwinięcie punktu 3, bo ja się na tym kompletnie nie znam. Np. dla mnie na zdjęciu wygląda to ciulowo, ale może tak ma być? Zgaduję, że po nalaniu część już została wypita? Aha, dałem się wkręcić w te ochy i achy na temat pilznera od Miłosława. No nie, to jest kolejny wykręcacz gęby. Nie wiem jak te duże browary to robią, że porządna IPA może mieć duże IBU i normalnie mi wchodzi, a wszelkie "żywce" trzepią na dzień dobry? Autentyczna tania rewelacja to Tenczynek - Krakowski Pils, ale on stoi po 4,99zł w Żabce, zamiast 3,20zł przy 3 Miłosławach na raz. Oczywiście nie dyskutuję z argumentem, że od M. mamy 3 piwa zamiast 2 od T. Tylko, że Tenczynek przyjemnie się pije. To też pils, nie perfumowany. @majkel przed erą Palikota (obecny właściciel Tenczynka, poprzednio Jakubiak) mieli większy wybór przy rozsądnych cenach. Teraz Palikot zbiera chyba na kampanie, bo Imperial Stout 0,33 kosztuje przeszło 25 pln a kiedyś ok 10 pln. Ale wszystkie ich piwa pozytywnie odbiegają od korpo piw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Grand Wazoo Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) Lubię piwa wędzone, szczególnie torfem. To jest całkiem niezłe, nie aż tak bardzo wędzone, czuć gorzką czekoladę, kawę, lekką wędzonkę, delikatną kwasowość, która fajnie zostaje na języku, fajnie schowany alkohol. Jednak jak dla mnie za słodkie, czuć ten ekstrakt słodowy. Wolę bardziej wytrawne, ale to co lubię... jest oleiste (o dziwo brak słodu żytniego), gęste. Edytowane 24 Listopada 2021 przez The Grand Wazoo 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 W dniu 15.11.2021 o 18:05, Jaro54 napisał: @majkel przed erą Palikota (obecny właściciel Tenczynka, poprzednio Jakubiak) mieli większy wybór przy rozsądnych cenach. Teraz Palikot zbiera chyba na kampanie, bo Imperial Stout 0,33 kosztuje przeszło 25 pln a kiedyś ok 10 pln. Ale wszystkie ich piwa pozytywnie odbiegają od korpo piw Niestety lub stety, Krakowski Pils został jednoznacznie zdetronizowany przez piwo, które smakuje tak, jak się nazywa. Dopłata do tego lepszego piwnego świata - 21gr w Żabce. Jednocześnie pragnę uspokoić użytkowniczkę @domil, że jej wzmacniacz widoczny na zdjęciu nie służył za podstawkę pod alkohol, a ten znalazł się w pobliżu tylko do zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domil Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 4 minuty temu, majkel napisał: Niestety lub stety, Krakowski Pils został jednoznacznie zdetronizowany przez piwo, które smakuje tak, jak się nazywa. Dopłata do tego lepszego piwnego świata - 21gr w Żabce. Jednocześnie pragnę uspokoić użytkowniczkę @domil, że jej wzmacniacz widoczny na zdjęciu nie służył za podstawkę pod alkohol, a ten znalazł się w pobliżu tylko do zdjęcia. Rozumiem że dostanę takiego Ciechana w załączniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 3 minuty temu, domil napisał: Rozumiem że dostanę takiego Ciechana w załączniku? Nie widzę problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domil Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 16 minut temu, majkel napisał: Jednocześnie pragnę uspokoić użytkowniczkę @domil, że jej wzmacniacz widoczny na zdjęciu nie służył za podstawkę pod alkohol, a ten znalazł się w pobliżu tylko do zdjęcia. @majkel , Twój wzmacniacz podstawką niestety i tak zostanie... 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Za słabo grzeje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domil Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) @hammerh34d , to takie rozpaczliwe próby pod nieobecność lampy @majkel , dorzucisz do Twojego jakieś ogrzewanie? Edytowane 24 Listopada 2021 przez domil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audionanik Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 41 minut temu, domil napisał: @majkel , dorzucisz do Twojego jakieś ogrzewanie? …i kuwetę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domil Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 A to by było ciekawe kombo. Ale on nie pije piwa, więc się obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 8 godzin temu, domil napisał: @majkel , dorzucisz do Twojego jakieś ogrzewanie? Dzieło musi korespondować z duszą artysty, więc wzmacniacz pozostanie zimnym draniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domil Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 No i będę miała nieustający dylemat: ciepła lampa czy zimny drań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 19 godzin temu, majkel napisał: Niestety lub stety, Krakowski Pils został jednoznacznie zdetronizowany przez piwo, które smakuje tak, jak się nazywa. Dopłata do tego lepszego piwnego świata - 21gr w Żabce. Jednocześnie pragnę uspokoić użytkowniczkę @domil, że jej wzmacniacz widoczny na zdjęciu nie służył za podstawkę pod alkohol, a ten znalazł się w pobliżu tylko do zdjęcia. Ciechan należy cały czas do Jakubiaka, czy udało mu się sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 "Nie da się jednak ukryć, że Browar Ciechan nie popłynął z nurtem browarów kraftowych, które zaczęły warzyć piwa dotąd niespotykane, z często ekstremalnymi ilościami chmielu, ale też z przeróżnymi dodatkami, jak np. pulpa z mango. Takie piwa cieszą się duża popularnością wśród miłośników kraftu w Polsce. Browar Ciechan specjalizował się i specjalizuje dalej w lagerach, które są bardzo delikatne w smaku. Ja je nazywam piwami sesyjnymi. Natomiast browary kraftowe, browary mniejsze stosują bardzo duże dawki chmielu, które budzą zachwyt. Ja jestem zdania, że przedawkowanie chmielu aż do cierpkości języka powoduje, że często chowa się m.in. wady warzenia piwa. Ja wolę warzyć piwo, które jest zwyczajnie przyjemne w piciu i dojrzałe, więc głowa nie boli, natomiast zbytnie nachmielenie jakoś mnie nie wciąga." Święte słowa o maskowaniu nieudolności domorosłych kraftowych piwowarów za pomocą przedawkowania chmielu czy dodatków owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 A wypowiedział je kto zacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hustler Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 To powiedział sam właściciel tzn. Marek Jakubiak, no bo co miał powiedzieć? Że nigdy nie uwarzył dobrego IPA, APA czy w ogóle czegokolwiek choćby średniego z wyjątkiem niezłego portera? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.