Jump to content

Padł Dysk W Karmie

ORczyK

Recommended Posts

Tylko ja chciałbym kupić nowy dysk, żeby jakiś czas posłużył.

Jest taki uzytkownk na eBay-ue rdvm77, ktory skupuje uszkodzone KARMY, wklada do nich nowe dyski i sprzedaje.

Zobacz jakie dyski on kupuje << TU >> (OPIS JEST NIETYPOWO BO NA DOLE STRONY).

To są dyski "Hitachi Travelsar 1.8” 20GB Notebook Hard Drive HTC424020F7AT00"

Zauwaz, ze za 4 sztuki zapłacił 396 PLN. Na innych aukcjach tego sprzedawcy u ktorego kupil są te dyski pojedynczo. Ten sam rdvm77 kupil ostatnio pojedynczy za 36 USD. Nawet jak policzą tobie 15-20 USD za transport to za 150 PLN masz nowy dysk. A mozliwe ze policzą 10-15 USD i napisza gift i zaniżą cenę.

<< Aukcja na pojedynczy dysk >>

reasumując - przy dobrym rozegraniu (brak cła i wysylka 15 USD) zaplacisz za dysk z transportem 160 PLN.

Przy takiej cenie warto reanimowac KARME. Przy cenie 360 NIE. Za tyle kupisz KARME z wymienionym dyskiem "dopieszczoną" przez rdvm77.

Pozdrawiam

Wklejam bo IMO przyda się dla zbłąkanych dusz szukających dysku do Karmy...

travelstar_model_number.gif

Oczywiśćie to tylko przykład...

[ żeby zobaczyć ten obrazek, trzeba wcześniej być na stronie tomshardware (zabezpieczenie przed linkowaniem ;P ), daję go więc jako załącznik - KHRoN ]

Tak apropo wymiany dysku w Karmie - nie wystarczy go niestety

tylko wymienić i odpalić (jak to jest chociazby mozliwe z Iriverami H 1xx H 3xx0

z prostego powodu - Karma nie jest widziana jako dysk twardy.

Formatowanie i zainstalowanie firmware musi być więc przeprowadzone

zanim dysk zostanie zamontowany w playerze . :unsure:

Formatowanie i zainstalowanie firmware musi być więc przeprowadzone

zanim dysk zostanie zamontowany w playerze . :unsure:

hm to dziwne, bo ja znalazłem coś takiego:

Karma will format any blank drive it can detect

źródło:

http://www.dapreview.net/e107_plugins/cont...php?content.193

BTW, jednak będę reanimował swoją karmę, już czekam na swój dysk :D

Panowie, możliwe że będę miał jeden dysk do Karmy z tym ze 40gb - instalacja bedzie wymagać modyfikacji tylnej obudowy,

orientacyjny koszt - 450 pln

Za tyle kasy to całą karmę kupisz...

Więc w jaki sposób wymieniają dyski ziomki np. z Ebaya?

na razie na tyle wstepnie umówiłem się z gościem, bo nic nie jest potwierdzone, wiem ze dysk jest nowy i jest tej starszej generacji (f).

zastanawiwam się czy nie kupić uszkodzonej karmy na allegro - jest za ok 100pln i potem wladowac w nia jakis dysk z ebay

Nie - to prawda że "recovery mode" powinno samo skonfigurować dysk

- a pózniej mozna już wykonac najnowszy update firmwar`e.

Ale w momencie kiedy instalujesz " ponadwymiarowy "

30 GB czy 40 Gb dysk jest duża szansa że " przeszczep" się nie uda .

Wtedy musisz wyjąć dysk , podpiąć go do komputera (chyba przez IDE 2.5 )

i wszystko konfigurować ręcznie . :(

kabel "małe IDE" -> USB można dostać na allegro za ~20zł (mam taki ;) )

a "ręczne przygotowanie dysku" wygląda tak, że należy przenieść strukturę dysku z oryginalnego dysku (albo jakiegokolwiek, działającego dysku Karmy) na nowy, rozszerzając tą drugą partycję na całą dostępną powierzchnię dysku...

gdzieś na forach o Karmie da się znaleźć "pusty" obraz dysku wraz z opisem co i jak...

hmm... korci mnie ta karma z allegro, tylko skad wziac dysk... nigdzie na ebay nie ma dyskow ktore wysylane sa do europy albo tansze niz cala karma

Mozna kupić "przez" @Cobdena. Pewnie wyjdzie po calosci ponizej 200 PLN (100 PLN+20USD transport + narzut).

Tylko po co ?

Bedziesz miała "twor" za 300 PLN (KARMA+dysk) - a nie wiadomo co jeszcze w nim szwankuje.

Takie KARMY skupują ludzie reanimujący je na skalę prawie "przemysłową". Mają i jak cos jeszcze szwankuje to wymieniaja podzespoly z innych.

Chyba lepiej kupic "pelnosprawną" na eBay-u. Wielu sprzedawców godzi sie opisac przesyłke, tak jak sobie tego życzysz.

• 2 weeks later...

reasumując - przy dobrym rozegraniu (brak cła i wysylka 15 USD) zaplacisz za dysk z transportem 160 PLN.

Przy takiej cenie warto reanimowac KARME. Przy cenie 360 NIE. Za tyle kupisz KARME z wymienionym dyskiem "dopieszczoną" przez rdvm77.

Pozdrawiam

Gadałem z tym kolesiem od tej aukcji z dyskami... i pomimo namów itp

niestety nie wysyła dysków poza stany a o innych "kombinacjach" nie wspominam.

Szkoda, bo chciałem nabyć kolejny...

może ma ktoś znajomego w USA? lub wskaże inne równie tanie źródło z dyskami?

Pozdrawiam

Co to znaczy tanie ? ( jak Ci już odpowiedział Ogórek u "misiów" naprawiających Karmy

dyski kosztują niewiele taniej niż " odnowione " przez nich playery .

( sam się powaznie zastanawiam czy nie kupić takiej w pełnie działajacej Karmy za 100 $)

Znam namiary na gościa który sprzedaje dyski do Karmy w takiej cenie

Hitachi 4K40 - 20 Gb hard drive $60 dokumentacja techniczna tego dysku w pdf .>>HGSTTravelstarC4K40.PDF

Hitachi 4K60 - 20 Gb hard drive $95 jak wyżej ,dok. tech format pdf >C4K60_PC_v7_sp.pdf

Hitachi 4K60 - 40 Gb hard drive $150 > tu już trzeba "skrobać" obudowę i wymienić baterię

Hitachi 4K60 - 60 Gb hard drive $195

Co to znaczy tanie ? ( jak Ci już odpowiedział Ogórek u "misiów" naprawiających Karmy

( sam się powaznie zastanawiam czy nie kupić takiej w pełnie działajacej Karmy za 100 $)

36 dolców czyli niecałe 110 pln -> tanie.

w pełni działająca Karma to około 120 dolców, ale to cena gołego grajka bez kabli słuchawek i ładowarki...

mi jest potrzebny tylko dysk, lub dwa, bo resztę klamotów mam.

Wysyłka to jakieś 14-16 dolców.

Pozdrawiam

Zapytaj cie COBDEN-a w dziale KOMIS wątku 'kazdy player z USA". Generalnie On sie specjalizuje w zakupach w USA i przysylaniu ich do PL :)

Pozdrawiam

Znam namiary na gościa który sprzedaje dyski do Karmy w takiej cenie

Hitachi 4K40 - 20 Gb hard drive $60 dokumentacja techniczna tego dysku w pdf .>>HGSTTravelstarC4K40.PDF

Hitachi 4K60 - 20 Gb hard drive $95 jak wyżej ,dok. tech format pdf >C4K60_PC_v7_sp.pdf

Hitachi 4K60 - 40 Gb hard drive $150 > tu już trzeba "skrobać" obudowę i wymienić baterię

Hitachi 4K60 - 60 Gb hard drive $195

Mozna wolozyc do karmy dysk 60GB?? :blink:

Wie ktos moze kto sie zajmuje wymiana dyskow na wieksze w Karmie. Jak juz bede zamawiac to chcialbym odrazu zamowic taka z wiekszym dyskiem..... 20GB to dla mnie stanowczo za malo, 40Gb to standard a jak sie przesiade na 80GB w moim H140 to juz calkiem. U tu nie chodzi o zasoby muzyki ale rowniez o mobilnosc w przenoszeniu danych i calkowitej mozliwosci player`a. Choc teraz mam wszystko na 2-ch i nie raz przelanczac musze jak czegos chce posluchac a mam to na drugum dysku :)

Mozna wolozyc do karmy dysk 60GB?? :blink:

Z tego co wiem to dotej pory (czytaj do 3 miesiecy wstecz) taka operacja wiązala się z wymianą baterii na baterię o połowę mniejszą :( (czytaj trzymającą krócej)

A i tak KARMY nie dawalo sie z tym dyskiem i taką baterią idealnie skręcić (była lekka szczelina).

Jak juz posłuchasz KARMY to moze posłuchaj na niej tych samych utworów we FLAC i tych samych w OGG Q8. Jak bedziesz czuł róznice to ... masz problem :(

Jak praktycznie nie to na dysku 20GB zmiescisz to co we FLAC na 80 GB :lol: