Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

chcialbym sie was poradzic w wyborze karty dzwiekowej do kwoty 50zl. Kompletnie sie na tym nie znam, stad moje pytanie czy takowa karte oplaca sie w ogole kupowac, czy za taka sume lepie sie wstrzymac. Biore pod uwage przede wszystkim uzywki i choc przekopalem kilka tuzinow tematow to nic sensownego z tego nie wynioslem. Dlatego zwracam sie do Was z prosba o pomoc. Karta zintegrowana ktora mam na mojej plycie glownej jest definiowania jako:

VT1708S 8-Channel High Definition Audio CODEC

- Supports Jack-Detection, Multi-Streaming, and Front Panel Jack-Retasking

- Optical S/PDIF Out ports at back I/O

Bardzo prosze o pomoc i z gory za nia dziekuje.

PS

Prosilbym takze o mozliwie wskazania ofert na allegro.pl jezeli to mozliwe (chodzi o uzywane karty)

Sam znalazlem cos takiego, jednak chcialbym sie zapytac jak to sie ma do mojej integry

http://allegro.pl/sound-blaster-audigy-1394-eax-hd-najtaniej-i2022995496.html

Karta ma grac z zestawem 2.1(no-name) i Superluks hd681 i to bardziej pod nie zamierzam kupic te karte.

• Like 1
Posted (edited)
czy takowa karte oplaca sie w ogole kupowac

nie, za 80-100zł wyrwać możesz jakąs audigy2 choć też rewelacji nie ma.

Edited by Syler
Posted

A moge wiedziec na podstawie jakiej integry tak mowisz? Nie chcialbym wywalac pieniedzy w bloto, bo w sumie z wysylka 50zl trzeba liczyc. Moze moglbys jako zobrazowac jakosc Twojej dawnej integry do obecnej SB. A gdyby udalo mi sie poszerzyc budzet do 150zl, to czy wtedy warto byloby cos wyrwac? Jezeli tak to co? Bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Posted

Integra to ALC888 na płycie głównej Biostar TA790GX A3+

Wystarczy tylko zobaczyć - marny chip ze wszystkim zintegrowanym kontra co jak co pełna karta z oddzielnym DAC, ADC opampami itd. No i normalne kondensatory elektrolityczne a nie polimerowe SMD

Główne zalety to lepszy bass, ten Live! 24bit jest dużo cieplejszy od integry i większa moc. 50zł z wysyłką to dużo, wystarczy wpisać w google sprzedam SB0410 albo Live! 24bit i jest dużo ofert po 15-20zł plus 6zł za list priorytetowy.

Za 150zł kupisz już używanego Xonara DX albo D1 czyli to samo na PCI

Ma on dosyć dobrego daca od cirrusa CS4398 czyli dobra kostka. Osobiście go nie słuchałem ale ma on dosyć dobre opinię.

Posted (edited)

Wielkie dzieki za pomoc. Czy cos takiego byloby ok?

http://allegro.pl/audigy2-sb0240-mozliwy-odbioru-i-testu-w-lodzi-i2023902692.html

Ew. do 130zl ale nowego np z allegro o by moglo byc?.

Edited by pirkons
Posted (edited)

Mam na płycie Asusa ten chip VIA VT1708S i muszę powiedzieć, iż brzmi słabo nawet jak na integrę. Po wymianie płyty głównej na której był chip Cmedia9761A - dźwięk stał się ciasny, bas rozwleczony, dynamika słaba. A do nowych Realteków to tego chipu nie ma co porównywać. IMO VT1708S warto wymienić nawet na jakiegoś starego Soundblastera - będzie lepiej.

Edited by xmag
Posted

Jeszcze raz bardzo prosze sie wypowiedziec czy ten model jest lepszy od popularnej sb0410? Bardzo prosze o szybka odpowiedz.

http://allegro.pl/audigy2-sb0240-mozliwy-odbioru-i-testu-w-lodzi-i2023902692.html