Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

wow! fajnie! kto teraz chętny na temat "s:flo2 opa-rolling"? :lol:

Edited by piotrus-g
Posted

w sumie na upartego można by było gniazdo na opy wsadzić i wtedy chulaj dusza- pod warunkiem że to będzie typowo domowy grajek.

Posted

A gdyby podłączyć zewnętrzne zasilanie pod oryginalnego opa? np drugą baterię?

Pewnie dało by się ale S:Flo i bez tego to niezła cegła a dla mnie to ma być urządzenie mobilne :)

w sumie na upartego można by było gniazdo na opy wsadzić i wtedy chulaj dusza- pod warunkiem że to będzie typowo domowy grajek.

j.w.

Posted

No, no... jestem pod wrażeniem... może też się kiedyś na coś takiego szarpne ;p ale trochę bym się bał to robić z moimi umiejętnościami i sprzętem

Posted

Hmm... proszę o instrukcję rozbierania s:flo i info gdzie można kupić opa1612 :)

P.S. Jakieś propozycje dalszych modów?

Posted

P.S. Jakieś propozycje dalszych modów?

Nie zmieniaj opa zrób zewnętrzne zasilanie :D

Zmiana kondów na elektrolity

Posted

Ale s:flo ma być nadal mobilny :P Skoro zmiana opampa ma wyjść na plus... to trzeba działać ;)

Posted

Hmm... proszę o instrukcję rozbierania s:flo i info gdzie można kupić opa1612 :)

Tylna część obudowy trzyma się na zatrzaskach. Na krótszych bokach są po dwa "ząbki" - około 1cm od rogów obudowy, na dłuższych bokach są dodatkowo "ząbki" w połowie obudowy. Dół obudowy dodatkowo trzyma się na gniazdach jack, więc otwieranie najlepiej zacząć od góry. Niestety przednia część obudowy wykonana jest z dość miękkiego plastiku więc chyba nie da się go rozłożyć nie pozostawiając śladów. Mi przynajmniej się nie udało.

Aby go rozłożyć trzeba podważyć tylną część obudowy jakimś cienkim narzędziem - ja używam cienkiego, zaostrzonego śrubokręta.

Nie zmieniaj opa zrób zewnętrzne zasilanie :D

Zmiana kondów na elektrolity

Jeśli chodzi o kondensatory przy inverterach zasilania to wg producenta powinny być to ceramiki, jest nawet podana lista rekomendowanych producentów.

Ale s:flo ma być nadal mobilny :P Skoro zmiana opampa ma wyjść na plus... to trzeba działać ;)

Z wyjściem na plus to może być różnie. Zmiana niekoniecznie może Ci się spodobać, a przez przelutowywanie kolejnych opampów można uszkodzić płytkę. Gdybyś był gdzieś w okolicy Śląska to zapraszam na odsłuch :)

Jeśli zdecydujesz się rozebrać swojego S:Flo to pomierz proszę napięcia na OPA. Jestem bardzo ciekawy czy tylko mi się trafił bubel.

Ja lepiej się w to sam bawić nie będę, bo jeszcze coś zepsuję i będzie padaka B).

Jest ryzyko jest zabawa :P

Posted

Z wyjściem na plus to może być różnie. Zmiana niekoniecznie może Ci się spodobać, a przez przelutowywanie kolejnych opampów można uszkodzić płytkę. Gdybyś był gdzieś w okolicy Śląska to zapraszam na odsłuch :)

Jeśli zdecydujesz się rozebrać swojego S:Flo to pomierz proszę napięcia na OPA. Jestem bardzo ciekawy czy tylko mi się trafił bubel.

Tak jak napisałem Ci w PW - jeśli jest lepszy wykop, lepszy dół i w bonusie parę innych rzeczy - wchodzę w to. S:flo razem z B2 są... hmm, czasem nudnawe, więc zmiana tego opa może przynieść całkiem ciekawe skutki.

I dzięki za info o rozbieraniu flo :)

Posted

Daniel, a jakie są wyniki pomiarów napięcia przy flo podłączonym do ładowarki?

Napięcia nie zmieniają się nawet o 0,01V zarówno po podłączeniu do USB komputera (500mA) jak i do ładowarki sieciowej (1A).

Na płytce są regulatory napięcia bo z baterii idzie ok 7,5V (czasem trochę mniej, czasem więcej w zależności od stanu naładowania). DAC-e są zasilane napięciem "niesymetrycznym" 5,02V niezależnie od stanu naładowania baterii.

Tak samo opamp i wzmacniacz słuchawkowy, z tym że tak jak pisałem, one są zasilane napięciami symetrycznymi.

W przypadku opampa do złącza dodatniego zasilania idzie 5,06V (niezależnie od stanu naładowania baterii) i dokładnie tyle samo idzie do "invertera napięcia". Do tego miejsca wszystko jest idealnie. Dopiero sam układ invertera, który według producenta, przy obciążeniu maksymalnym wynoszącym 60mA (OPA2604 pobiera ok 10-12mA) powinien dawać spadek napięcia max ok. 10%, robił z 5,06V -3,63V.

W przypadku wzmacniacza słuchawkowego sytuacja była analogiczna jak przy opampie, tylko napięcia o połowę niższe.

Posted

Tak jak napisałem Ci w PW - jeśli jest lepszy wykop, lepszy dół i w bonusie parę innych rzeczy - wchodzę w to. S:flo razem z B2 są... hmm, czasem nudnawe, więc zmiana tego opa może przynieść całkiem ciekawe skutki.

I dzięki za info o rozbieraniu flo :)

A to nie lepiej (i bezpieczniej) kupić zewnętrzny wzmacniacz?

Posted

Miałem fiio e11 i szczerze mówiąc razem z s:flo nie mieści mi się to w kieszeni, a bojówek niestety nie noszę ;)

OPA1612 już w drodze do mnie, więc decyzja podjęta. Po modzie podzielę się wrażeniami.

Posted

OPA1612 siedzi w s:flo... i tam już zostanie :) Zmiany w dźwięku takie jak w pierwszym poście, wg mnie nawet odrobinę bardziej szczegółowy się zrobił. Chyba nawet ucichło 'terkotanie' przy podświetlonym ekranie...

Posted

Ciekawe czy tylko tutaj chłopaki wpadli na pomysł takiej modyfikacji, czy też kiedyś ktoś już coś takiego wymyślił.

"Polak potrafi!" :D