Jump to content

Najlepsze silikonowe tipsy do słuchawek dokanałowych

MrSheep

Najlepsze tipsy silikonowe do słuchawek dokanałowych  

76 members have voted

1. 1. Jakie są najlepsze tipsy silikonowe do słuchawek dokanałowych?

• Sony Hybrid Tips
    • Nokia Tips
    • Thompson HED16
    • Etymotic Tri-Flange
    • Head-Direct Bi-Flange
    • Inne

Recommended Posts

• Moderator

ja używałem mee electronics z m6 bodajże i były świetne bardzo zbliżone do hybrids, grube, dobrze leżą w uchu, izolują, są wygodne

izolacja - tri-flange etymotic, tri-flnage westone/shure, bi-flange SM3, shure soft flex, NE6 medium (takie wąskie), Audeo

wygoda - soft flex, bi-flange SM3, Audeo, NE6 medium, tri-flange ety, tri-flange shure, twarde silikony shure/westone przezroczyste,

tri-flange ety nie wpływają bardzo na dźwięk, tipsy od Audeo rozjaśniają delikatnie, ale też mają niższe zejście basem, soft flexy też bardzo nie zmieniają dźwięku, minimalnie ucinają góry, NE6 medium dają jaśniejsze brzmienie z mocniejszym basem

(kolejność oczywiście malejąca)

Z podanych tu przez Ciebie nie zagłosuję na żadne bo nie ma tipsów uniwersalnych, każde zmienią dźwięk. W każdych słuchawkach zachowają się inaczej.

Po założeniu tipsów z NE6 na Eterny zmiana jest mocno zaskakująca (oczywiście pozytywnie) podczas gdy tipsy na NE6 nie powodują że brzmienie jest nie wiadomo jak dobre.

Edited by piotrus-g

A co jeśli ktoś nie toleruje w ogóle silikonowych tipsów? Wypróbowałem już ileś i zawsze, ale to zawsze mam uczucie drapania w ścianę lewego kanału słuchowego (inna sprawa, że moje kanały słuchowe są niesymetryczne względem siebie), na piankach jest super wygodnie.

• Like 1

A nie chce się ktoś pozbyć jakichś triflange, które mógłbym naciągnąć na HJE900? Bo wydaje mi się, że żadne inne tipsy nie sa w stanie ich utrzymać w moich uszyskach. Chętnie zamienię na sony hybids gdyby ktos potrzebował :D

W westonach bardzo sobie ceniłem właśnie triflange, tipsy z audeo tez wyjątkowo mi pasują, natomiast bardzo drażniły mnie te w Ne-6. UE swojego czasu miał też taki zestaw tipsów- nic specjalnego jak na moje uszy.

o, o, o, racja. pamiętam jak zamawiałem crossy x3 to zamawiałem też (sobie również) ue universal fit kit i pamiętam, że używałem właśnie biflangów, bardzo wygodne były i muszę przyznać, że były to jedyne biflange do jakich się przekonałem, idealnie pasowały rozmiarem i nieźle izolowały. terz z pl50 używam sony hybrids i także są spoko, chociaż, nie takie rewelacyjne jak myślałem.

Edited by wojt_bb

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ostatnio kupiłem w MM HEDy16 - z Ne6 brzmiały tragicznie, ale sprawiły, że Ep-830 powróciły do łask (przynajmniej w pracy).

Na początku miałem problem - bo jak je zakładałem to podrażniały mi skórę w uszach, ale umyłem je (silikony) w letniej wodzie z mydłem i już jest ok.