Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Z racji tego, że moje roczne Soniaki MDR-EX90 "trochę" zostały uszkodzone, a ja nie jestem "master lutowniczy" (zdjęcie) postanowiłem kupić nowe słuchawki do mojego B20. 90'tki działają tylko kto by sie pokazał z takimi w komunikacji miejskiej?

Słucham głównie techno (Hands UP, Electro, Trance), ale równierz rock'a.

Moją uwagę przykuły Phonaki Audeo PFE 012 Perfect Bass. Czy warto? Jestem otwarty na propozycje.

Posted

Dla ex85 dobrą alternatywą są Nuforce NE6. Mi w ex85 przeszkadzał brak izolacji i basu, co NE6 bardzo dobrze nadrabiały. Ex90 grają bardziej górą od ex85, niekoniecznie lepiej.

Posted

Ja ze swojej strony Audeo bardzo polecam. Świetne są... jak coś z wakacji zostanie to zapewne u mnie zagoszczą. ;)

Posted (edited)

No właśnie w EX90 wkurza mnie słaba separacja basu, gdy jadę np. autobusem to ciężko usłyszeć bas., otoczenie grają ładnie, średnica miodzio, ale nieraz trzeba bawic sie korektorem, by te wysokie nie były tak ostre. Też poziom wytłumienia w nich nie jest na wysokim poziomie. Mam je od roku i kabel mi trochę zesztywniał i trochę wkurza jak kłuje w szyje.

Edited by Galll1
Posted

Audeo są rewelacyjne ;) Trzeba dać sobie trochę czasu na przyzwyczajenie się do armatury. Mnie wystarczył tydzień choć po trzech dniach chciałem je sprzedać i wrócić do K 370. Niesłusznie. Sonus teraz robi fajną promocję i dodaje szare oraz czarne filtry do 012 więc moim zdaniem wybór jest prosty w tej cenie ;)

Posted

No właśnie jedyne słuchawki które znalazłem to w Sonusie za 319zł+ przesyłka. A co do tego jak brzmią to ichris mógłbyś przybliżyć ich barwę (ciepłe, zimne), w EX90 wieje chłodem też musiałem sie przyzwyczaić z tydzień do nich bo początkowo nie zachwycały. No i czy poziom wytłumienia jest dobry, bo nie chce znów słyszeć warkotu silnika zamiast basu ;/

Posted

O Audeo masz tyle informacji, że możesz się dowiedzieć praktycznie wszystkiego. Wystarczy poszukać. Barwa ochłodzona. lekko się ociepla na czarnych filtrach. Izolacja fantastyczna. Na Comply nie do pobicia przez żadne znane mi słuchawki.

Posted (edited)

Szczerze mówiąc nawet na piankach coś tam się przebija więc nie jest idealna izolacja. (Może powinienem spróbować z rozmiarem L?) W sumie to jestem zadowolony bo głównie słucham w mieście no i jednak warto orientować się co się wokół dzieje.

Słuchałem dłużej tylko z E2 i tak jak napisał Pasiasty - barwa chłodna. Z czarnymi filtrami może faktycznie się troszkę ociepla a główna zmiana polega na tym, że dźwięk z jasnego robi się ciemniejszy. Jednak daleko do takiej ciemnicy jak w grajkach Sony (większości z nich). Mnie bardziej podeszły czarne filtry. Pewnie dlatego, że E2 gra jasno i z szarymi filtrami dźwięk jest niekiedy zbyt płaski. Czarne dodają basu i charakteru w ostrzejszych utworach. W spokojniejszych scena się trochę zmniejsza ale ja lubię granie bardziej w stylu klubowym niż w stylu plenerowego koncertu. To porównanie i tak jest zbyt ostre bo zmiana dźwięku w spokojnej muzyce jest niewielka.

Zaletą Audeo jest to, że grają bardzo ładnie na niższych poziomach głośności. O tym się akurat niezbyt często wspomina a ja pamiętam jak uszy bolały po tygodniu słuchania Etern. Musiałem głośność mocno zwiększać bo dźwięk bardzo tracił na rozdzielczości. Nie wiem czy to dzięki armaturze ale z Phonakami jest pod tym względem znacznie lepiej.

Edited by ichris
Posted

Jeszcze jedno pytanko. Jak ergonomią? Dobrze się trzymają ucha? Bo EX90 lubią się "wypychać" z ucha, co gdy np. mam zajęte ręce jest zmorą.

• Moderator
Posted

komfort audeo jest wręcz rewelacyjny, nie wypadają dobrze izolują, są łatwe do włożenia

Posted (edited)

Odkopuje. Uczytałem się i uczytałem. Phonaki nie zachwycają basem, a to dla mnie podstawa, więc może jakieś nowe propozycje? Może coś od Sennheiser'a (IE4, CX400), AKG (370), Creative Aurvana 2, Etymotic ER-6 (używki), Yamaha EP-H50, Sony EX500?

Edited by Galll1
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy