brainiak Posted July 8, 2010 Report Posted July 8, 2010 Na wstępie muszę rzec, że w zasadzie nic nie wiem o słuchawkach dousznych - zawsze używałem nausznych, ale nie mam już pomysłu na co zmienić moje rozpadające się (kolejne) puszki. Tyle, jeśli chodzi o smuty, a teraz do rzeczy! Oczekiwania: Wygoda, wygoda, wygoda! Od czasu do czasu się w nich zdrzemnę Dźwięk: niczego w nadmiarze (a już szczególnie bassów!), balans jest super Źródło: Sansa Fuze Muzyka: w zasadzie niemal wszystko, jednak rock (w tym metal) dominuje, choć jazz, nietaneczna elektronika, rap czy muzyka poważna pojawia się częściej lub rzadziej. Budżet: ciężka sprawa, teoretycznie fajnie byłoby zmieścić się w trzech stówkach. Podejrzewam, że uśredniając słuchawki douszne grają gorzej niż nauszne w tej samej cenie, więc biorę pod uwagę ew. (acz, mam nadzieję niewielką) dopłatę. Krótki rekonesans wskazał Etymotic Research ER6i, jako dobry materiał na start. PS. Rozglądałem się nieco za informacjami dot. szkodliwości dla słuchu słuchawek dousznych, rozbiłem się o sprzeczne opinie. Gdyby ktoś dysponował rzetelnymi artykułami na ten temat, będę wdzięczny za podrzucenie linka.
Pasiasty Posted July 8, 2010 Report Posted July 8, 2010 Polecam Phonak Audeo. Grają w bardzo zrównoważony i równy sposób, jedynie góra może okazać się na pierwszy rzut ucha nieco natarczywa ale po przyzwyczajeniu się efekt mija. Do 300 zł nie znajdziesz niczego lepszego. Słuchawki są tak wygodne, że praktycznie znikają w uszach. Zresztą napisano o nich już wszystko, więc poczytaj. Jeżeli trochę taniej to AKG K370 ale one mają podbity bas i nie są zbyt wygodne.
brainiak Posted July 8, 2010 Author Report Posted July 8, 2010 Dzięki za propozycję, PA wydaję się co najmniej interesujące. Przejrzałem gigantyczne porównanie ER6i z Head-Direct RE2 autorstwa ralphiiego. Jak widzę jest kilka ciekawych modeli, ale wszystkie niebotycznie trudno kupić w Polsce (a jeśli ktoś je oferuje, to cena 2x większa niż w USA). Co jest grane? W PL nie ma popytu na mid-range IEMy?
fragles Posted July 8, 2010 Report Posted July 8, 2010 (edited) W PL nie ma popytu na mid-range IEMy? Nie o ile phonaki i jaysy mozna kupic w jako tako rozsądnej cenie, tak na inne trzeba polować / sprowadzać. Etymotic dobry wybór, jeśli myślisz o wygodzie, małe i lekkie słuchawki, nie to co moje klocki. poluj na allegro albo tu na forum Edited July 8, 2010 by fragles
Recommended Posts