Dirian Posted July 1, 2010 Report Posted July 1, 2010 Witam. Zastanawiam się nad zakupem nausznych słuchawek do słuchania w domowym zaciszu. Grajek to Ipod Touch 3G. Obecnie używam słuchawek Koss KSC-75, ale chciałbym kupić lepiej grający sprzęt. Czy do 200 zł dostanę takowy? Chodzi mi po prostu o lepszą jakość dźwięku i nieco lepszy bas (byle by nie był za mocny!). Trochę przejrzałem forum i ludzie chwalą CAL!-e. Czy rzeczywiście są warte zakupu? Czy usłyszę różnicę w stosunku do KSC75, na tyle by być zadowolony z wyłożonych 200 zł?
ichris Posted July 2, 2010 Report Posted July 2, 2010 Jeśli możesz sobie pozwolić na hałasowanie wokół siebie (otwarty typ słuchawek) to może warto dozbierać do HD555?
Syntax Posted July 3, 2010 Report Posted July 3, 2010 Dla mnie KSC 75 grają lepiej od CAL, ale to moje osobiste odczucia. To czy będziesz zadowolony z zakupu i przesiadki na CAL zależy tylko od ciebie. Przed zakupem radziłbym ich posłuchać w jakimś MM, Saturnie, mp3store, etc... Poczytaj może jeszcze o HD 438, bo też są ciekawą opcją i mieszczą się w twoim budżecie.
Dirian Posted July 3, 2010 Author Report Posted July 3, 2010 @ ichris - 200 zł to jednak cena zaporowa. @ Syntax - skoro mówisz, że KSC-75 grają lepiej, to znaczy, że nie ma takiej różnicy, żeby kupować nowe słuchawki, bo Kossów nie chcę sprzedać, ale chciałem mieć po prostu sprzęt o klasę wyżej do domu. Oblukam te HD 438.
Syntax Posted July 3, 2010 Report Posted July 3, 2010 Właśnie różnica między KSC 75, a CAL jest i to całkiem spora. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, które grają lepiej, bo grają całkowicie inaczej, a sposób grania CAL po prostu w ogóle mi nie podchodzi. Dalej proponuję przesłuchać CAL, bo może się okazać, że ich sygnatura dźwiękowa spodoba ci się dużo bardziej od KSC 75 i jednak będziesz widział sens przesiadki z KOSSów.
Recommended Posts