Wodorek Posted June 6, 2010 Report Posted June 6, 2010 (edited) Witam! Mam problem z wyborem odpowiednich słuchawek do Sansy Clip 8GB, miałem SM pl30 które dawały czysty dźwięk, jednak bez basu i głębi. Słucham wszystkiego od jay-z przez daft punków, foalsów, radioheada po rage against the machine i AC DC. Tutaj mój profil last.fm. Chcę, żeby grały czysto ale z basem, naturalną sceną i werwą, aha, mam raczej małe kanały więc przydały by się jakieś małe "gumki". PS. Mam nadziej, że teraz dobrze założony temat. Edited June 6, 2010 by Wodorek
disaster3 Posted June 7, 2010 Report Posted June 7, 2010 hejka, nie wiem jak z Clipem ale do Fuze'a podobno bardzo pasuja Phonaki Audeo, wczoraj nawet chcialem powalczyc o jedne bo byly za 250 PLN ale niestety pozno z weekendu wrocilem (i sie nie udalo). Z drugiej strony ja osobiscie tez zastanawiam sie nad Sony EX500 . Czytałem recke holdegron'a i profil grania moglby sie zgrać z Clipem czy z Fuze'm no i sa sporo tansze niz nowe Audeo...... Sam juz nie wiem i mam metlik w glowie. Moze ktos mądrzejszy sie tutaj zjawi i rozwieje watpliowsci....
Wodorek Posted June 7, 2010 Author Report Posted June 7, 2010 Może jednak ktoś się wypowie. Powoli zaczynam myślec o nausznych...
Neptune Posted June 8, 2010 Report Posted June 8, 2010 Dobrej jakość bas posiadają EX85, grają także czysto, niestety nie wiem jak to się zgra z Sansą. Prawie też, niestety nie izolują. Możesz także spróbować armatur jeśli nie miałeś okazji. Phonaki są dość drogie a szkoda żeby Ci nie podpasowały, może zerknij na tańsze Sound Magic PL50? Zerknij na: http://iems.okaerinasai.pl/ Są tam słuchawki ocenione w poszczególnych kategoriach, możesz dobrać odpowiednie z pasującym brzmieniem dla siebie.
d_nac Posted June 8, 2010 Report Posted June 8, 2010 (edited) Od wczoraj mam clipa i sprawdzałem go z KPP, HD 238, PL 21 i PL12, z Portami gra ok, choć nie napędza do końca, HD238 są chyba trochę za mocne na ten player. Z kolei jeżeli o doki SM chodzi, to PL12 jednak nie domagały basowo (na D2 musiałem niskie tony w EQ podkręcić i było ok, tutaj już nie próbowałem), za to PL 21 po podbiciu wysokich w EQ bardzo miło dla mnie się jak na razie sprawują, więc myślę, że to jest warte sprawdzenia połączenie (choć wstępnie byłem bardzo sceptyczny i prawie zrezygnowałem, bo przed zmianą EQ dźwięk był bardzo zmulony). Aha, obu SM-ów słuchałem na piankach comply, nie wiem jak jest na klasycznych gumkach/piankach/biflange'ach. Edited June 8, 2010 by d_nac
sheffunio Posted June 8, 2010 Report Posted June 8, 2010 Może o ADDIEM poczytaj... również polecam,obecnie sam używam z h10 graja wysmienicie a clipem też będzie dobrze. mają bas jakiego szukasz:).
Neptune Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 (edited) A słuchawki nauszne? Np. AKG k518dj? Mój brat posiada K81dj czyli tak na prawdę K518dj. Zmodowane gąbką G-shock co poprawiło znacznie średnicę i odmuliło je. Słuchawki grają basowo, ładnie ale basowo. Nie wiem jak wyglądałaby sprawa z napędzeniem ich. Podobno Clip jest strasznie grymaśny. In plus świetna izolacja, sprawdzałem w autobusie. Trochę także cisną w uszy, mi to nie przeszkadzało bo przyzwyczaiłem się do K440NC ale brat mógł wysiedzieć w nich maksymalnie około 1,5 h. Edited June 9, 2010 by Neptune
Wodorek Posted June 9, 2010 Author Report Posted June 9, 2010 A co powiecie na koss porta pro/ lub porta pro 25th, jaka jest różnica?
4ndr3 Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 25th Anv ponoć delikatnie lepiej grają. Różnice: - kabel w oplocie sznurkowym - brak niebieskich detali, są szaro czarne - fajny grafitowy pałąk - kuferek i medal w zestawie All in all najfajniejszy ten kabel w oplocie.
Wodorek Posted June 9, 2010 Author Report Posted June 9, 2010 A które lepsze? KPP 25Th czy AKG K518DJ? Czy może jeszcze coś innego?
KaszaWspraju Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 (edited) RE2 to najlepsze doki moim zdaniem do niego. Cena ok 150zł, w komisie sporo taniej. Jest to jasne połączenie, ale z miłym basem, dużo szczegółów. Nakładki piankowe dodatkowo pozytywnie wpłyną na odbiór muzyki. Z doków jeszcze zainteresuj się Fischer Audio Silver Bulle, to bardzo "Fun" połączenie, moim zdaniem drugie najlepsze doki do Fuza/Clipa. Chyba najlepsze dla Ciebie (wnioskuje po pierwszym poście). Pl30 to też dobra partia to tego odtwarzacza. Phonak'i to też świetne połączenie, ale drogie. Z nausznych polecam Sennheiser PX200 II KOSS Porta Pro wolałbym już KSC75, nie tam zamulony dzwięk choć tragedii nie ma z tymi pierwszymi. Radził bym też posłuchać wszystkiego przed zakupem. Bo może okazać się, że nie tego szukasz co ja poleciłem. Edited June 9, 2010 by KaszaWspraju
4ndr3 Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 A które lepsze? KPP 25Th czy AKG K518DJ? Czy może jeszcze coś innego? Hmm... są dosyć znacznie różne. Raz że jedne zamknięte a drugie otwarte, dwa że K518 dwa razy droższe. Kossy są o niebo wygodniejsze. AKG ma więcej detali dla mnie, więcej basu, lepsze (i wyraźniejsze) wysokie. No i ta izolacja, miodzio. Ale... 2,5m kabla + gniecie w ucha. W upały AKG zmieniają uszy w wodospad potu, KPP są lepsze na gorące dni.
Neptune Posted June 10, 2010 Report Posted June 10, 2010 (edited) Popieram pomysł sprawdzenia tych słuchawek wtedy będzie wiadomo co Ci odpowiada. Od siebie powiem, że izolację zawsze lepszą uzyskasz na dokach niż na zamkniętych nausznych co czyni je bardziej praktyczne, no i doki są bardziej autonomiczne niż większe nauszne. KaszaWspraju przedstawił Ci niezły wybór słuchawek. Popieram pomysł także wyboru KSC75 zamiast KPP. Edited June 10, 2010 by Neptune
Moderator kurop Posted June 10, 2010 Moderator Report Posted June 10, 2010 a ja bym poczekał do przyszłego tygodnia, bo pojawią się nowe audeo w zubożonej wersji za mnniejsze pieniądze
vkraftretro Posted June 10, 2010 Report Posted June 10, 2010 RE2 to najlepsze doki moim zdaniem do niego. Cena ok 150zł, w komisie sporo taniej. Jest to jasne połączenie, ale z miłym basem, dużo szczegółów. Nakładki piankowe dodatkowo pozytywnie wpłyną na odbiór muzyki. Z doków jeszcze zainteresuj się Fischer Audio Silver Bulle, to bardzo "Fun" połączenie, moim zdaniem drugie najlepsze doki do Fuza/Clipa. Chyba najlepsze dla Ciebie (wnioskuje po pierwszym poście). Pl30 to też dobra partia to tego odtwarzacza. Phonak'i to też świetne połączenie, ale drogie. Z nausznych polecam Sennheiser PX200 II KOSS Porta Pro wolałbym już KSC75, nie tam zamulony dzwięk choć tragedii nie ma z tymi pierwszymi. Radził bym też posłuchać wszystkiego przed zakupem. Bo może okazać się, że nie tego szukasz co ja poleciłem. Zgadzam się. Kiedyś był straszny szał na re2 bo zajefajnie grały z bardzo popularnym s638. A ten soniak gra bardzo podobnie do sansy więc powinna być synergia. Jeśli natomiast szukasz czystego zrównoważonego brzmienia to pl-50 jak najbardziej polecam. Z nausznych to też uważam ksc75 za dobry wybór a jak jeszcze je zmodujesz Ala' Góras to masz absolutne mistrzostwo. Px-200 drugiej generacji też słusznie.
Wodorek Posted June 10, 2010 Author Report Posted June 10, 2010 A czy zwykłe KPP różnią się czymś od ksc75
Kfazzi Posted June 10, 2010 Report Posted June 10, 2010 Mają inne przetworniki (KSC pokryte tytanem)- jeśli chodzi o różnice brzmieniowe to KPP mają więcej basu, szczególnie wyższego który przymula często (zależnie od źródła częściej lub rzadziej), są cieplejsze (KPP) - dźwięk w KSC jest żwawszy, dynamiczniejszy, ale ten z KPP też ma swój urok. Żeby nie było nieścisłości obie pary słuchawek posiadałem przez pewien czas (jakoś z rok), grało z Clip'a, KSC75 zdecydowanie bardziej mi odpowiadały.
Wodorek Posted June 10, 2010 Author Report Posted June 10, 2010 A limitowana edycja KPP 25Th to ksc na pałąku?
nr9 Posted June 10, 2010 Report Posted June 10, 2010 (edited) nie. kpp to kpp, ksc to ksc. limitowana edycja kpp to upiekszone kpp. przetwoniki maja te same i napewno nie roznia sie znaznie od zwyklych kpp. Edited June 10, 2010 by nr9
vkraftretro Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 (edited) A limitowana edycja KPP 25Th to ksc na pałąku? Nie bardzo... Kpp to kpp a ksc to ksc Jak wspominano wcześniej kpp 25th to zwykłe kpp tylko w ładniejszym wydaniu i z większym basem. Ksc to zupełnie inna historia. UPS, SORRY !! Nie widziałem tego posta w trzeciej zakładce :/ Edited June 11, 2010 by vkraftretro
WojtekC Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 Moze się wydawac że z wiekszym ale napewno lepiej kontrolowanym basem. Budowa pozwala przypuszczać że przewód wytrzyma więcej niż w zwykłych KPP.
Wodorek Posted June 11, 2010 Author Report Posted June 11, 2010 (edited) A więc które za wszystkich wyżej wymienionych podpasują do clipa z warunkami z 1 postu? Edited June 11, 2010 by Wodorek
nr9 Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 wez troche wiecej czytac zacznij. nikt za Ciebie nie wybierze. przez 3 strony otrzymales mnostwo informacji. _______________ @sry za offtop.
Recommended Posts