powerslave Posted June 2, 2010 Report Posted June 2, 2010 Witam, poszukuje sluchawek dokanalowych, nie mam preferencji odnosnie firm, dotychcas mialem razem z tel. hpm-70 i potem kupilem Creative EP 630, z obu bylem nawet zadowolony ale czegos mi w EP zawsze brakowalo, a ze ostatnio gdzies je zgubilem to dobra okazja na zmiane, a hpmki sporadycznie (raz na rok) zaloze gdy wyciagne stary telefon. Wymagania: musza dobrze tlumic otoczenie (ulica, autobus) poniewaz slucham muzyki a nie gatunkow to na playliscie zanjdzie sie dnb, hh, rock/metal, czasem electro wiec oczekuje soczystosci i bassu oczywiscie nie moze im zabraknac. Cenowo max £50 czyli jakies ~250zl ale mysle ze zadowoli mnie cos za 100-150zl. Slucham muzyki z W800/W910 ale glownie z N95 (za miesiac zmiana na N96), a pod koniec roku byc moze iPhone, wiec chcialbym zeby sluchawki nie bylo potem zbyt slabe. Dotychczas zapoznalem sie z recenzjami ponizszych sluchawek i mam metlikw glowie, rozrzut cenowy dosyc spory stad i dylematy: 1. wrocic do EP630 2. Philips 9550 3. Koss The Plug 4. Sennheiser CX300 II 5. Sennheiser CX400 II 6. Sony Ex500 - chyba najlepsze i zarazem najdrozsze z tej listy, ale czy warte ceny? Troche beda wystawac z uszu;] Z gory dzieki za propozycje!
4ndr3 Posted June 2, 2010 Report Posted June 2, 2010 Jak masz budżet do 250zł to EP630 i Sennheisery raczej odrzuć. The Plug też, ponoć basowa papka. EX500 podobno są bardzo dobre, niedawno stały tanio w komisie. Od kilku dni huczy o Fischer Audio Eterna. im_becyl jest dystrybutorem, cena to chyba 250zł właśnie. Head.fi się nimi zachwycało. Ale... ale jeżeli ma pasować do sprzętu który masz obecnie to SoundMagic PL21 wystarczyć powinien. Bo nie wydaje mi się żeby przy czymś lepszym telefony nie stały się "wąskim gardłem". Szkoda walić kasę w słuchawki których sprzęt nie jest w stanie wykorzystać. A takie PL21 są poziomem podobne (o ile nie lepsze) do CX300/CX400 z tego co czytałem. Resztę kasy zostaw, ewentualnie jak będzie iPhone to wtedy genialne do niego NuForce NE-7m byś za te około 170zł kupił.
Yedi Posted June 2, 2010 Report Posted June 2, 2010 Jeśli dalej zamierzasz trzymać z Nokią ex500 będzie słusznym wyborem .. niemniej jednak lepiej by było zebyś je gdzies mógł do uszu włożyć (vide salon sonego), bo mi np, nie pasowały tipsy i izolacja z otoczeniem powie ci pa pa ... Sound Magiki są tanie i dobre, niestety nie powiem ci jakiego modelu szukać ...
powerslave Posted June 2, 2010 Author Report Posted June 2, 2010 Tak sie wlasnie rozgladam za SoundMagic PL21 i sa ciezko dostepne w UK, znalazlem dwa linki, ktos moze sie orientuje czy to nie beda fake? http://www.hifiheadp...rodid-2079.html - PL21 http://www.amazon.co...75485658&sr=8-1 - PL30 Roznica w cenie jest wiec mam watpliwosci. Druga sprawa nie jestem pewien kompatybilnosci moich uszu z ich ksztaltem, podobnie z Sony. Nie zamiarzam trzymac sie Nokii, na koniec roku chce zmienic na iPhona lub inny touchscreen.
4ndr3 Posted June 2, 2010 Report Posted June 2, 2010 PL30 mają trochę inną charakterystykę niż PL21 (ponoć mniej basu, więcej detali) i lubi im pokrętełko odpaść...
faxior Posted June 4, 2010 Report Posted June 4, 2010 Muza z telefonu? Hmm... nie jestem do tego rozwiązania przekonany aczkolwiek nie znam się na tym. Wypowiem sie co do ex500, bo kilka dni temu je kupiłem. Słuchawek używam z grajkiem Sony NWZ-A818 i po przesiadce z fabrycznie dołączonych ex82 widzę znaczną różnicę. Jeśli dalej zamierzasz trzymać z Nokią ex500 będzie słusznym wyborem .. niemniej jednak lepiej by było zebyś je gdzies mógł do uszu włożyć (vide salon sonego), bo mi np, nie pasowały tipsy i izolacja z otoczeniem powie ci pa pa ... Sound Magiki są tanie i dobre, niestety nie powiem ci jakiego modelu szukać ... Jest to właśnie sprawa indywidualna... Mi się udało i pasują idealnie do mojego kanału. Lepiej izolują w porównianiu z ex82. Również troszke mi bass uciekł w ex500 i musiałem podkręcić w EQ niższe częst. Dobrze jakbyś mógł je odsłuchać i sprawdzić czy Ci pasują. Co do SoundMagiców: Jeśli możesz taki budżet przeznaczyć na doki to czemu bierzesz pod uwagę tylko PL30 i PL21, a nie PL50 ? Pozdrawiam
Recommended Posts