Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!

Postaram się jasno i schludnie opisać mój problem.

1. Budżet - do 250zł

2. Słuchawek będę używać z odtwarzaczami Sony NWZ-A818 oraz Sony NWZ-E444 (na razie używam fabrycznych słuchawek od A818)

3. Słucham muzyki elektronicznej (od ambientu/downtempo po house'y, np. deep/tech/groove)

Po słuchawkach spodziewałbym się: rozległej sceny, żeby dźwięki nie grały tuż przy uchu tylko wokół mnie, głebokiego basu, który bedzie zarazem wyraźny , ale również nie będzie zagłuszał reszty. Średniaczki mogą być skromne, ale na wysokich już mi bardziej zależy.

4. Po ciężkich godzinach spędzonych na czytaniu recenzji, opisów, opinii itp. wysuwam kilka propozycji:

- SoundMAGIC PL50

- SHURE SE102

- Beyerdynamic DTX 50

- Sennheiser CX-400II

- AUDIO-TECHNICA ATH-ANC3

- MEElectronics M6

- NuForce Ne-7

- Pioneer SE CLX50JH

- Sony Ex500

5. Tak , przeczytałem recenzje do tych modeli i wiem mniej więcej co w trawie piszczy.

Natomiast me pytanie brzmi: Jak to bedzie współpracowało ze mną (moimi upodobaniami) oraz z odtwarzaczami (A818 oraz E444), które posiadam. (podobno Ne-7 już na starcie odpada)

Jestem ciekaw co do Shurów, bo nie za wiele info o nich.

Miałem tlyko styczność z DTX 50 , ale nie bede nic więcej mówil ;p

Fajnie by było, jakby w cenie był pokrowiec/futerał.

No to chyba na tyle, mam nadzieje, że wszystko opisałem, a jeśli nie, to dopiszę ;)

Pozdrawiam!

Posted

Ja od siebie bym NuForce polecił tylko NE-6 a nie 7m bo pilota i tak nie wykorzystasz a 20-30zł zostanie w kieszeni...

• Like 1
Posted

Ja od siebie bym NuForce polecił tylko NE-6 a nie 7m bo pilota i tak nie wykorzystasz a 20-30zł zostanie w kieszeni...

Bo? Jak byś ocenił granie zestawu E444 + NE-6 i jak to się ma do wymagań faxiora?

Do autora: jeśli chcesz rozległej sceny, to będzie problem dobrać dobre dokanałowe do E444. Od biedy mogę polecić Fischer Audio Eterna, ale większości z Twoich propozycji nie znam.

• Like 1
Posted

Wydaje mi się, że powinieneś się zainteresować Sony EX500. Z E series powinny się zgrać całkiem nieźle, być może będę miał okazję niedługo takiego połączenia posłuchać, więc dam znać.

Same EX'y mają bardzo rozległą i naturalnie kreowaną scenę, między instrumentami jest dużo powietrza ale nie jest ona zbytnio wycofana, dzięki czemu nie powstaje uczucie 'wyobcowania' dźwięku. Bas jest dość spory, ma kopa i bardzo fajnie mruczy. Czasami może lekko wchodzić na średnicę ale nie jest to nagminne, a na pewno nie irytujące. Co do góry to także jest jej niemało. Miałem wrażenie, że jest ona nieco sykliwa ale to dlatego, że słuchałem ich na nieodpowiednim źródle, na E444 powinno być w porządku. Średnicę pamiętam najmniej, pewnie dlatego, że była nieco wycofana, a moja uwaga nie skupiała się n a tym pasmie.

IMO słuchawki doskonale nadające się do muzyki elektronicznej, w żywej mogłyby brzmieć nieco sztucznie. W zestawie bardzo fajne, sztywne i eleganckie pudełko.

• Like 1
Posted

Do autora: jeśli chcesz rozległej sceny, to będzie problem dobrać dobre dokanałowe do E444. Od biedy mogę polecić Fischer Audio Eterna, ale większości z Twoich propozycji nie znam.

A właśnie Fisher Audio, też patrzyłem troszke za nimi.

A czemu wspomniałeś tylko o E444?

Bo mam jeszcze A818, którego częściej używam.

@Pasiasty, bardzo ciekawa propozycja, dzięki za opis :)

Ex500 wchodzą na pozycję lidera :D

Posted

Nie wiem jak fischery ale ne-6 z soniakami się po prostu nie zgrywają.

• Like 1
Posted

No, mi się wydaje, że ex500 będą akurat dla Ciebie, od siebie mogę dodac, że o ile PL50 by się zgrały z soniaczami, o tyle grają w twarz, wysokich za dużo nie znajdziesz, a średnica potrafi byc sucha, rzadko, ale potrafi. Grają natomiast niesamowicie miękkim mid-bassem i to mi się w nich strasznie podoba :D .

• Like 1
  • Moderator
Posted

@wcicherski ma te słuchawki, zapytaj jego może ci cos podpowie na ich temat

Posted

Dzięki za propozycje :)

Dostałem info od Wcicherskiego, że Szury nie żyją w zgodzie z Soniaczami , przynajmniej tak jest jeśli chodzi o SE102.

Czekam jeszcze na info w sprawie Szurów i nie tylko ;)

Pozdrawiam

Posted

Philips SHE 9850 mają opinię lepiej grających niż se310.

Jak synergia z Sony? Nie mam pojęcia (sprawdziłbym, kumpela ma a81x, ale mi słuchawki ktoś się nie bał i zaj...)

Posted

Nie znam Twojego grajka ale Eterny to najlepsze doki do elektroniki jakie miałem. No i też z największą sceną, ale do tego ostatniego warto im dać dużo prądu - jak już mówiłęm nie znam Twojego grajka.

• Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy