Jump to content

Recommended Posts

Posted

Więc, tak jak w temacie - potrzebuję doków, które dobrze zgrają się z X'em. Kasa będzie dopiero w czerwcu, ale wiem, że poszukiwania zajmą mi trochę czasu, dlatego też wolę zacząć wcześniej.

Mój główny problem ( nie śmiejcie się ) polega na tym, że trudno mi zweryfikować jaką charakterystykę ma X. Wg mnie jest raczej ciepły, trochę kluskowaty ( Shure SRH440 na EQ flat ), inni mówią, że jest zimny - dlatego ciężko mi dobrać dobre słuchawki.

Słucham głównie hard rocka, nie jestem bassheadem, ale kłującej góry też zbytnio nie trawię. Może być szeroka scena, choć niekoniecznie.

Póki co zastanawiałem się nad Audeo, IE7, EX-500 i q-Jays.

Będę wdzięczny za rady ;)

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Audeo mogą być ok, ale nie słyszałem ich z X'em, są też głosy że się nie zgrywają

Ogólnie ja podobnie odbieram X'a co Ty więc radzę Ci szukać chłodniejszych słuchawek i w ten sposób odpuścił sobie EX'y czy IE7. Q-jays być może mogą być strzałem w 10.

Posted

Jesli odbierasz ze X series jest kluskowaty i cieply to chyba potrzebujesz rozjasnic dzwiek.Wiec z tych ktore sam proponujesz dobre beda EX500.

Czytalem ze z Phonakami niezbyt dobrze sie zgrywa flagowiec sony.Sam nie sprawdzalem ale teoretycznie mozna to potwierdzic.

@ Roland ostatnio wspominal ze X series bardzo dobrze gra z AKG K370.

Poza tym z pewnych dobrych polaczen to IE8, UM3X, AH-C710, JVC HP-FX500 (dosc tanie ale bardzo dobrze graja z X).

Posted

W zasadzie mógłbym poczekać jeszcze trochę, to może i 800 zł by się zebrało ( postaram się coś sprzedać ).

Jakie są najlepsze opcje w tej cenie ?

Ogólnie, jak mówiłem, potrzebuję słuchawek do hard rocka - fajnie by było, gdybym mógł odczuć moc tej muzyki. Niskie/wysokie bez przesady, raczej neutralne, ew. jasne. Przestrzeń bardzo lubię, chociaż nie jest to priorytet. Jakość dźwięku - na tym głównie mi zależy.

Dobrze by było, gdyby słuchawki sprawiały wrażenie solidnych, aczkolwiek żeby były znośne wagowo. Powinny też być wygodne.

No i właśnie żeby zgrały się z Sonym.

Jeśli dysponowałbym tą kwotą, to zwróciłbym uwagę właśnie na IE8, EX700, ew. jakieś używane Shury SE530.

Tripelki czytałem, że duże i średnio wygodne. UM3X, UM2 jak się znajdą w tej cenie to bardzo chętnie, jednak szczerze w to wątpię.

Jeśli ktoś z was posiada dane słuchawki, głównie IE8 i 700, to dajcie znać, jeśli godzicie się na jakieś testy. Głupio by było wpaść jak śliwka w kompot przy takiej kwocie.

Posted

ew. jakieś używane Shury SE530.

IMO strzał w plecy z własnego karabinu. TYM BARDZIEJ UŻYWANE.

UM2 jak się znajdą w tej cenie to bardzo chętnie

UM2 to słuchawki monitorowe na scenę a nie do muzyki. Jeśli już chcesz Westone to W2,W3 UM3X

Posted

Z Audeo to nie jest tak do końca, że się nie zgrywają. Połączenie z X series jest całkiem OK ale do hard rocka się nie nada. Będzie brakowało kopa.

Wydaje mi się, że powinieneś szukać słuchawek grających ciepło, kolorowo, dość blisko i z wykopem. X sam z siebie jest niesamowicie przestrzenny, dlatego też polecam słuchawki grające blisko ale bardziej dookoła głowy.

Wydaje mi się, że Westony mogą spełnić te wymagania. Tak samo IE8 mogłyby się tu sprawdzić, jednak trzeba by się bardzo dobrze zastanowić czy warto za nie dać te 800zł.

Gdybym miał X'a zaryzykowałbym i sprawdził K370. Póki co mało o nich wiadomo, ale wydaję mi się, że to mogą być na prawdę dobre słuchawki.

Posted

No, Westone 2 mieszczą się jeszcze w budżecie, transport jeszcze jakoś bym przełknął. Tylko czy faktycznie warto je wziąć. Jeśli tak, to skąd je wytrzasnąć ( tylko sprowadzanie wchodzi w grę ? )

Tymi AKG mnie zaciekawiliście - niby niższa półka, a grają wg was bardzo ładnie. Postaram się skądś wytrzasnąć na jakieś testy.

No ale najbardziej jednak póki co IE8. Może ktoś użyczy, poczekamy zobaczymy.

Dzięki za wypowiedzi.

Posted

@luq troche zle to sobie myslisz.Do hard rocka musisz miec sluchawki zreszta jak bardzo slusznie kolega wspomnial z wykopem.

Moim zdaniem po pierwsze nie za bardzo beda pasowac jasne sluchawki a po drugie ogolnie do takiej muzy nie pasuja jasne czy chlodne sluchawki.

Polaczenie IE8+X series jest wybitne.Jednak basu bedziesz mial sporo.

Rozsadne sa EX500 bo i wykop bedziesz mial i fajne granie a i cena przy tym ok.I w zasadzie to jakos cieple to one nie sa.

Sprawdz popytaj na forum wiecej o AKG K370 bo ja nic o nich nie wiem ale moze to byc dobry wybor.

Posted

@Art-S

Widzę, że posiadasz także siedemsetki. Jak grają z X ? Jak wypadają na tle 500 ?

A tak ogólnie, to na liście zostają póki co EX500, EX700, K370, IE8 i, tak raczej pozornie, W2.

Koniecznie muszę przetestować Sennki - mam przeczucie, że te słuchawki to to czego szukam.

Posted

AKG K370. Tak słyszałem :) Słyszałem też je i jestem pod wrażeniem.

Posted

W2 ponoć warto - głośno za oceanem o nich. A jeśli chodzi o zakup ich to tylko z ebaya. W PL Ontoria prawdopodobnie by je miała, ale w zaporowych cenach

Posted

Podliczyłem te Westone'y - wyszło 809 zł razem z wysyłką.

Martwi mnie tylko fakt, że byłby to strzał kompletnie w ciemno. Nie mam nawet żadnego punktu odniesienia, nie wiem czy zgrają się z Sonym.

Mimo to strasznie ciągnie mnie do tych słuchawek. Będę się musiał jeszcze zastanowić ;)

Rzucę jeszcze temat na head-fi. Ciekawe co tam o tym myślą.

Posted

właśnie Roland, mógłbyś coś więcej napisać o tych słuchawkach, bo też szukam czegoś z doków na lato. Jak to to gra? Bardziej bas czy neutralność? jak byś je odniósł do srh840 i hd380 (wiem, że to nie miarodajne porównanie, ale chodzi mi o barwę i pasma: zejście basu, uplasowanie średnicy i moc góry). bo za 260 zł, jak by były ok, to całkiem dobry zakup. Jak się one mają do phonaków i np. ie8?

Posted

Podliczyłem te Westone'y - wyszło 809 zł razem z wysyłką.

Martwi mnie tylko fakt, że byłby to strzał kompletnie w ciemno. Nie mam nawet żadnego punktu odniesienia, nie wiem czy zgrają się z Sonym.

Mimo to strasznie ciągnie mnie do tych słuchawek. Będę się musiał jeszcze zastanowić ;)

Rzucę jeszcze temat na head-fi. Ciekawe co tam o tym myślą.

Uuuups...

Odradzam taki zakup kompletnie w ciemno do X`a. Można tak żonglować słuchawkami za 200-300 PLN ale 800 to już znaczny wydatek.

Wiem, bo podłączyłem przez ostatnie 3 miesiące ze 30-40 róznych słuchawek do mojego X`a i jakbym miał ufac statystyce, to zdecydowanie bym odradził strzelanie ;).

Za taką kasę, to już szybciej bym strzelał, jeżeli w ogóle, w IE8 tylko uważał na podróbki po cholernie ich dużo.

Daj znać jak wyjda testy.

Posted

Trochę mi ułatwiliście sprawę.

Westone odpadają - za dużo zamieszania i strzał totalnie w ciemno.

Zostają IE8 i K370, ew. któreś EX'y.

@Rolandsinger - dołączam się do prośby hasosa.

Z tego co widzę miałeś też EX700, może słuchałeś IE8. Skrobij coś jak możesz, ułatwi mi to trochę sprawę.

PS: wkrótce pewnie pójdą na sprzedaż moje Shury. Dajcie znać jeśli bylibyście zainteresowani :)

Posted

Tak, ale w usa one kosztują dwa razy więcej niż u nas. I to przy "zwykłym" kursie dolara.

Posted

Jeszcze tak wracając do IE8 - podobno fejki robią na masę, więc chciałem zapytać, gdzie powinienem dokonać ewentualnego zakupu ? Chodzi głównie o polskie sklepy internetowe.

Posted

Takie pytanie : czy można gdzieś w Wawie przetestować ( lub ogólnie wypożyczyć - także w necie ) IE8 ?

Nie chcę się kurka z zakupem wkopać, za dużo kasy.

Posted

chyba najlepiej będzie znaleźć na forum kogoś, kto je ma i posłuchać, bo w sklepie to ich po pierwsze ciężko uświadczyć, po drugie raczej nikt nie otworzy pudełka, bo chyba jest takie nieotwieralne. też bym w ciemno ich nie kupił, zwłaszcza, że po przejrzeniu rożnych wypowiedzi na ich temat na headfi są dość kontrowersyjne. sam o nich myślałem ostatnio, ale z tego, co wyczytałem kasa, jaką trzeba za nie dać nie za bardzo odzwierciedla ich granie. często pojawiają się porównania ich do nuforce (jeśli chodzi o bas to na korzyść tych drugich - biorąc pod uwagę różnice cenową).

Posted

Takie pytanie : czy można gdzieś w Wawie przetestować ( lub ogólnie wypożyczyć - także w necie ) IE8 ?

Nie chcę się kurka z zakupem wkopać, za dużo kasy.

Chyba raczej na taka wygode nie powinienies liczyc.Dobrze by bylo zeby kazdemu zainteresowanemu dawano sluchawki do testowania.

Przeciez to jest spora wartosc.

Podczas testowania mozna uszkodzic i co wtedy? Powiesz komus dziekuje.Wtedy trzeba odkupic.

Sensowne jest blisko Twojego miejsca zamieszkania znalezienia jakiejs osoby z forum ktora ma te sluchawki i wybrac sie do niej w celu posluchania.

A jesli to niemozliwe to pozostaje Ci zebranie informacji bardzo szczegolowych o IE8 ... i kupienie ich w ciemno.Wiele osob tak robi.

Duze sluchawki w wybranych sklepach internetowych mozna wczesniej umawiajac sie zwrocic gdyby cos Ci nie pasowalo.Mozesz probowac z jakims sklepem porozumiec sie.Jednak nie liczyl bym na powodzenie tego pomyslu.Szukaj kogos w forum i jedz do tej osoby.

Posted

Wiem, wiem. Dlatego pytałem o Wawę, bo tam niedługo będę. Wtedy mógłbym bezpośrednio u kogoś ( lub w sklepie ) potestować. O takie rozwiązanie mi głównie chodziło.

O znalezienie osoby z okolicy ( Biała Podlaska; woj. Lubelskie; jak coś ) będzie raczej ciężko - na forum jest masa ludzi.

No nic, będę próbował.

Posted

Dlatego polecam AKG. Są tanie, a dobre. Z pamięci też mi się widzi, że zagrają z xem. Powinno być słodko, ale równo, bo mają rozjaśnioną srednicę. No i scena jest jak w nausznikach powiedzmy. One startowały z tej samej ceny co wspomniane modele, ale jakoś im się nie upiekło i staniały, bo słabo były rozreklamowane. No ale przede wszystkim fortuny nie wtopisz ;)

• Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy