Jump to content

Recommended Posts

Posted

A My mamy zadecydować co z tym faktem zrobić. Ponieważ góra nie godzi się na niezależną działalność innych sklepów / przedstawicieli tych sklepów. Którzy wykorzystują forum.mp3store.pl jako dodatkowe źródło klientów, zmniejszając takim działaniem zysk sieci MP3store. Dzisiaj miałem rozmowę z jednym z współwłaścicieli firmy. Sytuacja jest bardzo nieprzyjemna. Bo także dotyczy nas, forumowiczów. Zyski ze sklepów są przekazywane na opłacanie forum. A nasz serwis generuję duże, co miesięczne koszta. Nie wiem ile. Nie padła żadna przykładowa kwota, a strzelać nie będę.

Są dwa wyjścia:

Konta założone tylko pod kątem komercyjnym, lub głównie w tym celu, zostaną zbanowane na zawsze. Jak i każde następne, poprzez które będzie prowadzona taka działalność.

lub:

My, jako użytkownicy forum, zgodzimy się na utworzenie specjalnego działu dla innych sklepów/osób chcących tylko zarabiać u nas. Nie związanych z MIP'em. Pewnie będą pobierane drobne opłaty za taką działalność. Pieniądze uzyskane z tych opłat będą przekazywane na opłacenie forum.

Jeśli nie zadecydujemy, wybrana zostanie opcja pierwsza.

Temat nie tyczy się prywatnych akcji sprowadzania większej ilość sprzętu, dla innych użytkowników. Takich jak kupowanie Sansa Clip, ATH-ON3, Canare StarQuad L-4E6S czy HD414 earpads.

W tej chwili tyle mogę powiedzieć. Pytajcie, potem ja będę odpowiadał w imieniu firmy. Ewentualnie ktoś inny, jeszcze zobaczymy.

Posted

Wydaje się, że opcja 1 jest najmniej konfliktogenna. Trudno oczekiwać, że MP3store będzie finansować reklamę i działalność handlową konkurencji. Istnieją serwisy aukcyjne na których można wystawiać oferty - jeśli istotnie ceny będą okazyjne, to na pewno pojawią się w stosownym wątku w Hyde Parku ;)

Poza tym - brak wciskanych wszędzie reklam to ogromna zaleta tego forum. Praktycznie nie ma tu nawet reklam właściciela serwisu, co jest jak myślę aktem dobrej woli i absolutnie zasługuje na docenienie przez wszystkich użytkowników.

Posted

MIP zdecydował się na brak dokuczliwych reklam na prośbę użytkowników. Niestety, to podnosi koszty utrzymania forum. Jednak firma ma plany na obcięcie ich. Ale to w swoim czasie.

Posted

Ja jestem za drugą opcją . Jeśli takie osoby nie będą ingerować w inne działy forum mając swój dział na reklame i inne promocje to nie powinno być problemu . Lepiej jak będą mieli swój dział i być może promocje dla forumowiczów niż ich by w ogóle nie było .

Posted

A My mamy zadecydować co z tym faktem zrobić. Ponieważ góra nie godzi się na niezależną działalność innych sklepów / przedstawicieli tych sklepów. Którzy wykorzystują forum.mp3store.pl jako dodatkowe źródło klientów, zmniejszając takim działaniem zysk sieci MP3store. Dzisiaj miałem rozmowę z jednym z współwłaścicieli firmy. Sytuacja jest bardzo nieprzyjemna. Bo także dotyczy nas, forumowiczów. Zyski ze sklepów są przekazywane na opłacanie forum. A nasz serwis generuję duże, co miesięczne koszta. Nie wiem ile. Nie padła żadna przykładowa kwota, a strzelać nie będę.

Są dwa wyjścia:

Konta założone tylko pod kątem komercyjnym, lub głównie w tym celu, zostaną zbanowane na zawsze. Jak i każde następne, poprzez które będzie prowadzona taka działalność. Pieniądze uzyskane z tych opłat będą przekazywane na opłacenie forum....

Coś tu jest źle napisane - pieniądze z jakich opłat ? Likwidacyjnych? Cio to?

A generalnie to opcja 2 - czyli usystematyzować komercje obcą, i niech coś tam płaca za reklamę dla właściciela forum.

Posted

Na Head-fi jest tak od dawna. Wg mnie to uczciwe o ile te opłaty nie będą za wysokie. Także jeżeli o mnie chodzi to OK.

Boli mnie tylko, że w takich przypadkach Zarząd jest czujny, ale gdy forum co niedziele wywalało to nikt się tym nie interesował. To takie błędne koło, bo forum nie przynosi zysków więc właściciel się nim nie interesuje co z kolei przekłada się na to, że zaczyna obumierać. Odczuwają to użytkownicy i Ci najwierniejsi powoli się wykruszają, a przybywa 1-postowych "co kupić".

Posted

Ja jestem za opcją trzecią:

Osoby prowadzące działalność gospodarczą przez forum zaniechają tego i skupią się na własnych sklepach. W ten sposób ich konta nie zostaną zablokowane (czemu miałyby być - prawo nie działa wstecz - to że kiedyś założyli tu konta, a potem otworzyli swój biznes to nie ich wina). To umożliwi kontakt z tymi osobami przez forum - gdy powstaną jakieś pytania lub wątpliwości a oni nie będą się afiszować ze swoim biznesem wklejać tu linków do sklepów i aukcji

Lub opcją czwartą (z góry przepraszam za moje mocne słowa :P)

Dla mnie jest to czysta hipokryzja... MIP nie interesuje praktycznie tym forum, co daje na do zrozumienia od dłuższego czasu. Albo może inaczej - interesuje się w niewłaściwy sposób... Wprowadza niepotrzebne działy, nie dba o organizację, o promocję samego forum, o zawartość merytoryczną; natomiast gdy chodzi o kasę nagle okazuje się że są wielce zainteresowani... Cóż kto się interesuje/jest w temacie ten wie jaka jest polityka i praktyki MIPu...

@Marabut, mam wrażenie że nie bardzo rozumiesz sytuację...

Posted

Na Head-fi jest tak od dawna. Wg mnie to uczciwe o ile te opłaty nie będą za wysokie. Także jeżeli o mnie chodzi to OK.

Boli mnie tylko, że w takich przypadkach Zarząd jest czujny, ale gdy forum co niedziele wywalało to nikt się tym nie interesował. To takie błędne koło, bo forum nie przynosi zysków więc właściciel się nim nie interesuje co z kolei przekłada się na to, że zaczyna obumierać. Odczuwają to użytkownicy i Ci najwierniejsi powoli się wykruszają, a przybywa 1-postowych "co kupić".

wbrew pozorą forum napędza klientów. Zwłaszcza różnego rodzaju promocje itp.

Dla mnie też wyjście nr.2.

Posted

[...] mając swój dział na reklame i inne promocje [...]

Właśnie to byłoby IMO nadużyciem uprzejmości MP3store. Forum jest bezpłatne dla użytkowników - jak dotąd - i stanowi jakieś obciążenie finansowe dla właściciela. Jeżeli ktoś chce się tu reklamować, niech się zwróci oficjalnie do MP3store o zamieszczenie tu reklamy i negocjuje warunki.

Edit: OK. Jestem tu od niedawna, ale generalnie uważam, że jesteśmy (użytkownicy) gośćmi właściciela serwisu. A kiedy jestem w gościach to unikam mówienia gospodarzowi co powinien zrobić w takiej czy innej sprawie ;) nie chcąc wyjść na gbura.

Posted

Już poprawione. :)

Generalnie, też bym był za drugą opcją. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest to, że ewentualne nadwyżki z tych sum (czysta teoria) była by przekazywana na jakieś konkursy dla użytkowników. Czy coś podobnego.

Edyta:

Dla mnie jest to czysta hipokryzja... MIP nie interesuje praktycznie tym forum, co daje na do zrozumienia od dłuższego czasu. Albo może inaczej - interesuje się w niewłaściwy sposób... Wprowadza niepotrzebne działy, nie dba o organizację, o promocję samego forum, o zawartość merytoryczną; natomiast gdy chodzi o kasę nagle okazuje się że są wielce zainteresowani... Cóż kto się interesuje/jest w temacie ten wie jaka jest polityka i praktyki MIPu...

Na prędce odpowiadam na wypowiedź Piotrusia. W firmie jest mało ludzi, a pomysłów wiele. Do obsługi forum została aktualnie jedna osoba, a był dwie. Zostałem wtajemniczony za to w parę rzeczy. Powiem że w tym miesiącu trochę się będzie dziać. Jeśli chodzi o forum. Nie będzie jakiś wielkich fajerwerków, lecz na pewno nie przejdzie to bez echa.

Posted

wbrew pozorą (auć!) forum napędza klientów. Zwłaszcza różnego rodzaju promocje itp.

Napędza, na pewno i widze w tym forum duży lecz wciąż niewykorzystany potencjał.

Ale brakuje wg mnie kontaktu z "górą". Odpowiedzialna za wszystko jest osoba praktycznie nieuchwytna.

Edit: OK. Jestem tu od niedawna, ale generalnie uważam, że jesteśmy (użytkownicy) gośćmi właściciela serwisu.

Nie, to my jesteśmy forum. Bez nas i naszych postów forum nie istnieje.

Posted

Już poprawione. :)

Generalnie, też bym był za drugą opcją. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest to, że ewentualne nadwyżki z tych sum (czysta teoria) była by przekazywana na jakieś konkursy dla użytkowników. Czy coś podobnego.

:lol: hahahah nie rozśmieszaj mnie... :lol:

Posted

Kolejna sprawa jest taka- czemu samorząd tutaj się nie wypowie a musi użytkownik to robić?

Dlaczego? Bo ostatnio zwolnili osobę odpowiedzialną za PR... czyżby za dużo pieniążków poszło na konkursy? :lol:

Konta komercyjne winny być płatne i finito. Żadna filozofia.

Tak, ale dobrze wiesz że prawo nie może zadziałać wstecz czyli nie mogą zbanować już istniejących kont tylko dlatego, że osoby te otworzyły działalność gospodarczą...

Chyba że od chwili obecnej nie zastosują się do tego co postanowi MIP. Natomiast jeśli osoby te wycofają się z afiszowania produktów dostępnych w ich sklepach to nie widzę przeszkód dlaczego nie miałyby być zwykłymi userami.

Posted

Kolejna sprawa jest taka- czemu samorząd tutaj się nie wypowie a musi użytkownik to robić?

Przecież przymusu żadnego nie ma :)

A "góra" pewnie się wypowie w formie podsumowania - akurat uważam, że dobrze, ze jest zbierana opinia forowiczów.

Natomiast zgadzam się w 100% , że forum przynosi zyski i to niemałe - trudno przecenić i obliczyć ile sprzedaży jest napędzanej przez forum bezpośrednio i pośrednio ;)

Właściciel zrobi co zechce, ale raczej nie zarżnie kury co znosi powiedzmy jajka, może nie złote, ale zawsze...

Posted

Po pierwsze, czemu pisze takie temat Dark? gdzie jest ktoś z Mp3storu?

a dwa, sorry ale ostatnimi czasy to forum napędzają tylko tacy ludzie.. MIP ma userów głęboko, i daleko, z ich strony nie dzieje sie tu kompletnie nic..

Pozazdrościli? bo nie rozumiem?

Powywalajcie ich to forum umrze totalnie...

Podstawowym problem, to to że ktoś z zarządu patrzy na to forum jak na środek do robienia kasy.. tyle że jesli nic w to nie wkładacie to jak chcecie osiągać jakieś zyski..?

lepsza wydaje sie opcja druga, ale opłaty? sorry ale te kilka osób które tu jest, nie tłucze na tym kasy, powinniście sie do cholery cieszyć że ktoś odwala robote za was.. bo jak narazie to Oni podsyłają sprzęt a nie właściciel! I robią to z czystej sympatii, bo cięzko na tym jakiekolwiek pieniądze zrobić.. Oni napędzajuą forum a włąściciel walnie taką świnię.. i za naprawę swpojego forum jeszcze każe płacić?

Z tego co pamiętam iles tam firm było zinteresowane tym forum i miał powstać dział sponsorowany, co sie z tym dzieje?

Guest Jordan.boss
Posted

Podzielam zdanie Rolanda. Rozwiązanie najprostsze i najskuteczniejsze.

Posted

Przecież przymusu żadnego nie ma :)

A "góra" pewnie się wypowie w formie podsumowania - akurat uważam, że dobrze, ze jest zbierana opinia forowiczów.

Chodzi raczej o to dlaczego "góra" nie założyła tego tematu, a posyła do tego użytkownika forum... Czy ogłoszenia dotyczące miasta przedstawia prezydent (ew urzędnik niższego szczebla) czy przechodzień, któremu powiedziano, nam się nie chce, odczytaj pan ważne ogłoszenie...

Dla mnie pokazuje to właśnie w 100% podejście MIPu do tego forum.

Porównywanie do Head-fi jest nie do końca dobrym przykładem bo head-fi jest forum zupełnie nie zależnym a w dodatku międzynarodowym i rządzi się swoimi prawami.

Posted

Moim zdaniem należy odciąć się od handlarzy lub najlepiej stworzyć osobne podforum - "Dział sponsorowany", gdzie każdy z nich miałby swoje własne małe podforum w którym mógłby prezentować swoje produkty, robić promocje, prezentować swoją ofertę, udostępniać sprzęt do testów itp.

Uważam jednak ze zarząd mp3store musi w tym wypadku z góry podać ile kosztuje roczne utrzymanie forum i jak wysokich składek oczekuje od handlarzy. Oczywiście i tak wszystko zależy od ww. sprzedawców bo jeśli te kwoty będą zbyt wysokie to obawiam się ze mogą nie być zainteresowani, ale to już będzie zależeć od nich.

Posted

No to robi się nieprzyjemnie. :) Definitywnie opcja numer 2, lub 5 - zapakować manatki i wynieść się na inne, niezależne forum. Aha, z tym że, nie wiem jak Wy, ale jak tylko do głosu przejdzie kasa, natychmiastowo usuwam z forum wszystkie moje recenzje.

Posted

Chodzi raczej o to dlaczego "góra" nie założyła tego tematu, a posyła do tego użytkownika forum... Czy ogłoszenia dotyczące miasta przedstawia prezydent (ew urzędnik niższego szczebla) czy przechodzień, któremu powiedziano, nam się nie chce, odczytaj pan ważne ogłoszenie...

Dla mnie pokazuje to właśnie w 100% podejście MIPu do tego forum.[...]

Porównanie całkiem nieadekwatne. Zdaje się, że czujesz się tu gospodarzem a nie gościem.

Właściciel to nie wybieralny urzędnik tylko raczej feudalny pan na włościach ;)

Co do meritum: Rolandsinger ma rację - kto chce zarabiać niech ponosi koszty.

Posted

bo MIP ma wielu tajnych współpracowników i nigdy nie wiesz z kim rozmawiać... nawet sprzedawcy ze sklepów są "użytkownikami" ;)

za to wszyscy myśleli że ja byłem pracownikiem MIP-u :P

---

co do banowania - w zasadzie właściciel forum ma prawo zrobić co chce, do tego banowanie (uwaga dla "potencjalnie zainteresowanych") nie będzie polegało na zasadzie "prowadzisz działalność = out" tylko "chcesz kontynuować prowadzenie działalności = out", więc kto pozostanie szarym użytkownikiem przetrwa (chyba że MIP zdecyduje się na eliminację nie tylko konkurencji ale i potencjalnej konkurencji ;) )

co do opłat - na to już musi być oficjalny, potwierdzony przez firmę regulamin i cennik ;) a techniczna możliwość istnieje, bo IP.Board pozwala na (automatyczny) wykup "dostępu premium" :)