Publius Enigma Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co do zakazu flippingu to zapis uważam za bezsensowny. Cena powinna leżeć tylko i wyłącznie w gestii sprzedającego i ewentualnie jego sumienia. To, że ktoś wyrwał okazję to nie oznacza, że musi tanio sprzedać. x2 Rezerwacjie - IMHO kto pierwszy ten lepszy, ale jeśli uznaje ją sprzedawca, to nie widzę problemu. Edycja tematu - jestem za. Sposób podbijania oferty zaproponowany przez aml wydaje mi się być dobry, ale 24h to chyba jednak za krótki odstęp. Jeśli chodzi o komentowanie ofert to trzeba by je zastrzec np. tylko do podawania historii sprzętu itp. Inaczej to się zrobi syf. Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co do zakazu flippingu to zapis uważam za bezsensowny. Cena powinna leżeć tylko i wyłącznie w gestii sprzedającego i ewentualnie jego sumienia. To, że ktoś wyrwał okazję to nie oznacza, że musi tanio sprzedać. nie odwołujmy się od razu do "sumienia" (trudne i groźne słowo ), wystarczy odrobina uczciwości... ... inaczej nieco pokrętnie dojdziemy do paradoksu, jaki niedługo nas czeka w realnym świecie (albo już to mamy o_O ) - kiedy lekarz widzi umierającego człowieka i mówi "czekam na podwyżkę a potem zobaczymy czy i co da się zrobić" kiedyś forum było o ciekawych dyskusjach i pomaganiu sobie nawzajem, dziś jest o ciekawostkach, kotletach i zarabianiu już od gimnazjum Quote
Garp Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co wy macie do tego droższego sprzedawania niż się coś wcześniej samemu kupiło? Pamiętacie jak AKG K414P chodziły na allegro po 40zł? I co, jak bym teraz chciał moje sprzedać, to bym puścił za 70 i nikomu nic do tego. Jak jest chętny kupiec to tylko i wyłącznie moja i jego sprawa. Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co wy macie do tego droższego sprzedawania niż się coś wcześniej samemu kupiło? Pamiętacie jak AKG K414P chodziły na allegro po 40zł? I co, jak bym teraz chciał moje sprzedać, to bym puścił za 70 i nikomu nic do tego. Jak jest chętny kupiec to tylko i wyłącznie moja i jego sprawa. spokojnie, nie chodzi o to żeby za to bić po rękach (albo lepiej obcinać ręce)... tylko chodzi o to, żeby wyeliminować to jako stały proceder biorąc pod uwagę fajną cechę forumowego komisu "widzisz co kupujesz i za jaką cenę" chyba nie chciał byś żeby nagle cały komis zamienił się w jedną wielką linkownię do allegro (a tam same aukcje)? to jest dokładnie ta sama zasada, tylko że zamiast okazyjnych ofert mieli byśmy "okazyjne oferty" paru "zaradnych" osób... ... to że raz sprzedasz za 70zł słuchawki kupione za 40zł jest tylko detalem (nie mówiąc już o tym że jest to i tak kwota poniżej 100zł) Quote
aallen Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co do flippingu to jest i tak i nie ale to są różne sytuacje. Przykładowo zamowienie Clipa z Czech za 115zł a sprzedaż pod nosem od razu ich w Komisie za 200zł lub wiecej. To jest juz ku**** Następnie sprzedaz drozej sprzetu kupionego "to zalezy". Czy jak dostalem pod choinkę HD555 to pytanie czy mam je komus oddac jak ich nie chce, czy moze sprzedac po najmniejszej lini oporu za 50zł ?? Albo jak mam hiper okazje i kupie za 100zł to mogę sprzedac równie dobrze za 200zł a i tak będzie to ekstra okazja w stosunku do tego co oferują nam sklepy. Nie ukrywam że często miałem sytuacje że sprzedałem coś komuś a po 2 tyg aukcja tego sprzetu z ceną o 150zł wiekszą niż ja mu zaoferowałem ale co mogę poradzic ? Bardziej martwi mnie totalne zaniżanie cen przez co inne osoby żeby tworzyć konkurencje też muszą je zaniżać. Przykładowo sprzęt kupiłem za 500zł, normalni chodzi załóżmy po 400zła ja chce go sprzedać za 320zł. To nic bo zaraz widze dosłownie taki sam nowy sprzet za 150zł wystawiony przez jakiegoś gościa. Cierpią na tym wszyscy bo nie dają realnych cen tylko biją się w dół :/ Takie są jednak prawa rynku i można było by tak dyskutować i dyskutować a i tak nic z tego nie wyjdzie wiec trzeba z tym całym Flippingiem żyć Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Bardziej martwi mnie totalne zaniżanie cen przez co inne osoby żeby tworzyć konkurencje też muszą je zaniżać. dokładnie tak jak napisałeś - prawa rynku... śmieszną ale dobrą radą jest zagrać sobie w World of Warcraft i pobawić się tamtejszym Auction Housem jedną z "dobrych rad" związanych "bo ja chciałem sprzedać za..." jest po prostu wystawić za tyle ile chcesz i czekać, albo wstrzymać się ze sprzedarzą... a czym różni się to od flippingu i dlaczego jedno jest dobre a drugie nie? ano napisałem o tym wyżej - forum z założenia jest grupką osób, która jest sobie raczej bardziej niż mniej życzliwa - więc z jednej strony masz allegro (a tam nikt nie zabroni ci niczego), a z drugiej masz rozpadające się "niepisane zasady forum" więc patrząc na to co się dzieje można zakładać że za pół roku do roku forumowy komis będzie rajem dla wszelkiego rodzaju spekulantów ja nie jestem z takiego trendu zadowolony, być możek ktoś jest... Quote
Pawlo Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co wy macie do tego droższego sprzedawania niż się coś wcześniej samemu kupiło? Pamiętacie jak AKG K414P chodziły na allegro po 40zł? I co, jak bym teraz chciał moje sprzedać, to bym puścił za 70 i nikomu nic do tego. Jak jest chętny kupiec to tylko i wyłącznie moja i jego sprawa. spokojnie, nie chodzi o to żeby za to bić po rękach (albo lepiej obcinać ręce)... tylko chodzi o to, żeby wyeliminować to jako stały proceder biorąc pod uwagę fajną cechę forumowego komisu "widzisz co kupujesz i za jaką cenę" chyba nie chciał byś żeby nagle cały komis zamienił się w jedną wielką linkownię do allegro (a tam same aukcje)? to jest dokładnie ta sama zasada, tylko że zamiast okazyjnych ofert mieli byśmy "okazyjne oferty" paru "zaradnych" osób... ... to że raz sprzedasz za 70zł słuchawki kupione za 40zł jest tylko detalem (nie mówiąc już o tym że jest to i tak kwota poniżej 100zł) KHRoN, czy aktualnie flipping jest na forum stałym procederem? Nie uważam, żeby takie coś miało miejsce. Zdarzają się sporadycznie takie oferty, ale szybko znikają one w tłumie innych, bo nie cieszą się zainteresowaniem. Nie jest tak, że bronie się, bo sam "flippinguje", ale po prostu apeluje o zdrowy rozsądek. Po co wprowadzać chorą i niezdrową atmosferę patrzenia sobie na ręce? Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 KHRoN, czy aktualnie flipping jest na forum stałym procederem? Nie uważam, żeby takie coś miało miejsce. Zdarzają się sporadycznie takie oferty, ale szybko znikają one w tłumie innych, bo nie cieszą się zainteresowaniem. Nie jest tak, że bronie się, bo sam "flippinguje", ale po prostu apeluje o zdrowy rozsądek. Po co wprowadzać chorą i niezdrową atmosferę patrzenia sobie na ręce? powiem tak - z tego co wiem, zdarzało się to na forum... nawet zasada "nie komentować ofert" częściowo powstała z tego powodu - bo robił się bałagan typu: "ale on kupił to 2x taniej" "nie mogę, usunąć go z forum" "bandito!" "ludzie, to jest oferta gdzie chcę coś sprzedać - nie akceptujesz ceny, więc nie jest to oferta skierowana do ciebie" "gupi jesteś" "x2" "x3" "x100" etc. z drugiej strony nie było to proceder zbyt częsty, historycznie sprowadzał się do paru osób które - najczęściej beskutecznie - chciały sprzedać swój okazyjnie kupiony sprzęt nieraz po cenie rynkowej sprzed paru lat albo faktycznie pojedynczych kombinatorów... za to prawdziwy problem polega na czymś zupełnie innym - można się spodziewać że nowe możliwości (sprwadzanie zza granicy, oferty typu ibod etc.) spowodują że ktoś będzie chciał próbować rozkręcić na tym biznes kosztem forumowiczów (tych zorientowanych a zwłaszcza tych niezorientowanych) - i w takie osoby wymierzony jest ewentualny zakaz flippingu, nie w osoby które dostały słuchawki za free ("pod choinkę") i spróbują je sprzedać za nieco poniżej ceny rynkowej... chodzi o to, żeby nie doprowadzić komisu do stanu w którym w większości przypadków będzie się dało ewidentnie na coś naciąć niż kupić coś fajnego... poza tym - jak dotąd - nikt nikomu nie patrzył na ręce, a atmosferę psujecie sobie wy sami, nie "dyskusyjne zakazy"... Quote
piotrus-g Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co wy macie do tego droższego sprzedawania niż się coś wcześniej samemu kupiło? Pamiętacie jak AKG K414P chodziły na allegro po 40zł? I co, jak bym teraz chciał moje sprzedać, to bym puścił za 70 i nikomu nic do tego. Jak jest chętny kupiec to tylko i wyłącznie moja i jego sprawa. spokojnie, nie chodzi o to żeby za to bić po rękach (albo lepiej obcinać ręce)... tylko chodzi o to, żeby wyeliminować to jako stały proceder biorąc pod uwagę fajną cechę forumowego komisu "widzisz co kupujesz i za jaką cenę" chyba nie chciał byś żeby nagle cały komis zamienił się w jedną wielką linkownię do allegro (a tam same aukcje)? to jest dokładnie ta sama zasada, tylko że zamiast okazyjnych ofert mieli byśmy "okazyjne oferty" paru "zaradnych" osób... ... to że raz sprzedasz za 70zł słuchawki kupione za 40zł jest tylko detalem (nie mówiąc już o tym że jest to i tak kwota poniżej 100zł) KHRoN, czy aktualnie flipping jest na forum stałym procederem? Nie uważam, żeby takie coś miało miejsce. Zdarzają się sporadycznie takie oferty, ale szybko znikają one w tłumie innych, bo nie cieszą się zainteresowaniem. Nie jest tak, że bronie się, bo sam "flippinguje", ale po prostu apeluje o zdrowy rozsądek. Po co wprowadzać chorą i niezdrową atmosferę patrzenia sobie na ręce? x2 Flipping nie jest powszechnym procederem na tym forum i nie sądzę aby był. Oferty ludzi typu W3 za 1300zł albo TF10 za 1000 przechodzą raczej nie zauważone, a może właśnie zauważone i wyśmiane. Pamiętajmy o tym że rynek w jakimś tam stopniu się sam reguluje. Popyt dąży do równowagi z popytem (vide szał na CAL! i momentalny wzrost cen - w sklepach i komisie) To za ile ktoś kupuje i za ile ktoś sprzedaje to już zależy od stron. A wiadomo że zazwyczaj znajdzie się osoba która będzie miała ten sam sprzęt taniej i w obliczu konkurencji taki "flipper" będzie musiał zejść z ceny lub po prostu pójdzie sobie na allegro. [Edit] gdyby zacząć walkę z flippingiem (którego tak naprawdę nie ma) to co, zrobicie listę słuchawek, odtwarzaczy, wzmacniaczy, głośników; co, za ile i jaki jest stopień amortyzacji itp? Bo ktoś może was oszukać gdy będzie sprzedawał swój sprzęt?! Proszę was... Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 ok, wypowiem się po raz ostatni bo dyskusje o komisie nie mają obecnie większego sensu: po pierwsze nie spodziewajcie się jakichkolwiek zmian w najbliższym czasie - na chwilę obecną nie ma komu egzekwować ISTNIEJĄCEGO regulaminu po drugie jesteście strasznie oburzeni "zakazem flippingu" - z powodu potencjalnych "strat"? - żartuję oczywiście, zresztą wcześniej trzeba by ustalić sensowne zasady postępowania w przypadku "wykrycia ewidentnych ofert tego typu"... tylko kto miałby się tym zająć i tego egzekwować? Quote
aallen Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Ok masz racje oferty idą bokiem takie jak sprzęt O czy może jest gość co sprzedaje na forum iRivery iHP-120 po 900zł czy nawet 100 bodajże. Wprawdzie nówki ale są nówki za 520zł. Mniejsza o to Khron ma racje. Co można zrobić z takim osobnikiem? Zbanować? Quote
Pawlo Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 ok, wypowiem się po raz ostatni bo dyskusje o komisie nie mają obecnie większego sensu: po pierwsze nie spodziewajcie się jakichkolwiek zmian w najbliższym czasie - na chwilę obecną nie ma komu egzekwować ISTNIEJĄCEGO regulaminu po drugie jesteście strasznie oburzeni "zakazem flippingu" - z powodu potencjalnych "strat"? - żartuję oczywiście, zresztą wcześniej trzeba by ustalić sensowne zasady postępowania w przypadku "wykrycia ewidentnych ofert tego typu"... tylko kto miałby się tym zająć i tego egzekwować? AD 2. Na forum nie ma i nie będzie odpowiednich osób, które egzekwowały by ten przepis. Zawsze mogą istnieć jakieś zatargi, które mogę wpływać na nieobiektywną ocenę danej oferty przez moderatora. Po co na siłę ukrócać proceder, który na dobrą sprawę nie istnieje? A jeżeli trafi się ktoś na tyle głupi, by skorzystać z takiej oferty to już jest tylko i wyłącznie jego sprawa. Jest przecież google, jest archiwum ofert komisowych, można wyszukać zakończone aukcje na allegro po to, by sprawdzić po jakiej cenie sprzedawał się dany egzemplarz wcześniej - dzięki temu potencjalny kupujący może wyrobić sobie zdanie o danej ofercie, czy jest dobra czy nie. Tak jak wspomniał wcześniej piotrus_g. Rynek sam się reguluje i jak na razie komis funkcjonuje świetnie. Moderatorów można tylko pochwalić. Także po co interweniować? Mniejsza o to Khron ma racje. Co można zrobić z takim osobnikiem? Zbanować? Mniejsza o to, KHRoN nie ma racji. Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Co można zrobić z takim osobnikiem? Zbanować? nigdy nie zaczyna się od banowania, zaczyna się od słownego "upomnienia" (czytaj: wyjaśnienia sobie gdzie leży problem/nieporozumienie) - wtedy albo sprawa zostaje załatwiona (jeśli człowiek jest poważny), albo nie (jeśli jest niepoważny) - w tym drugim przypadku prosta droga do bana Na forum nie ma i nie będzie odpowiednich osób, które egzekwowały by ten przepis. Zawsze mogą istnieć jakieś zatargi, które mogę wpływać na nieobiektywną ocenę danej oferty przez moderatora. cały świat jest nieobiektywny włącznie z niektórymi sędziami poza tym czego się spodziewać, skoro nie dalej jak dziś usłyszałem "to sprawa mojego sumienia"? Quote
Publius Enigma Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 śmieszną ale dobrą radą jest zagrać sobie w World of Warcraft i pobawić się tamtejszym Auction Housem Zwykłem się bawić I mogłem sobie spokojnie tam zarobić, szukając jakiś elementów wystawionych bardzo tanio i sprzedając je później po cenie trochę niższej od 'normalnej'. I wszyscy byli zadowoleni - użytkownik sprzedający mi ten przedmiot, bo się go pozbył, kupujący go ode mnie, bo zapłacił za niego nieco mnie niż normalnie i ostatecznie ja, który jeszcze na tym zarobił. Z życia: Kupiłem np. 4x PX 100 na iBoodzie. Następnie sprzedałem 3 sztuki za tyle, że czwartą miałem 'za darmo'. I wszyscy byli zadowoleni - iBood, ja, kupujący... Jeśli ktoś będzie chciał kupić tego iHP-120 i będzie w stanie za niego zapłacić 900zł, to w czym problem? W czym problem, jeśli wszyscy są usatysfakcjonowani? Quote
aallen Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Miałem na myśli że ma racje z zadanym pytaniem "Co zrobić?". Khron mowisz ogólnie o banowaniu czy w tym konkretnym przypadku? Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Po co na siłę ukrócać proceder, który na dobrą sprawę nie istnieje? zacznijmy od tego że nikt niczego nie ukraca - dyskusja zaczęła się od rozgoryczenia związanego z niedogadaniem się z kupującym, a potem... nie wiem... daliście się sprowokować do dyskusji na zupełnie inny temat? Quote
Aragorn7 Posted May 16, 2010 Author Report Posted May 16, 2010 ok, wypowiem się po raz ostatni bo dyskusje o komisie nie mają obecnie większego sensu: po pierwsze nie spodziewajcie się jakichkolwiek zmian w najbliższym czasie - na chwilę obecną nie ma komu egzekwować ISTNIEJĄCEGO regulaminu po drugie jesteście strasznie oburzeni "zakazem flippingu" - z powodu potencjalnych "strat"? - żartuję oczywiście, zresztą wcześniej trzeba by ustalić sensowne zasady postępowania w przypadku "wykrycia ewidentnych ofert tego typu"... tylko kto miałby się tym zająć i tego egzekwować? Fajną dyskusję wywołałem Co do pozostałych spraw to skoro "nie ma komu" to w ogóle regulamin forum i działów jest bezsensu. I albo to obraża moderatorów forum, albo jest ich ubezwłasnowolnieniem - nie wiem co gorsze. Czyli wychodzi na to, ze jest jedna zasad - "wolnoć Tomku w swoim domku" i zgodnie z nią rezerwacji nie ma, za to mogę napisać "kupuję" , a potem spokojnie się z tego wycofać ( akurat ja czegoś takiego nigdy nie zrobię , bo akurat słowo u mnie to słowo ). Tak czy inaczej życzę Wszystkim samych dobrych i trafionych transakcji Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Zwykłem się bawić [...] W czym problem, jeśli wszyscy są usatysfakcjonowani? w tym że WoW to gra z tego samego powodu pełne rozbebeszenie w "strzelankach" jest w jak najpełniejszym porządku, ale w świecie realnym już nie takowoż z AH można wynieść pewne schematy a innych lepiej nie w analogii do strzelanki - z powodu inspiracji taką grą bieganie/skakanie/hasanie/siłownia jest ok, bo tylko wpłynie pozytywnie na czyjąś kondycję, ale już obsługi noża do filetowania czy karabinu (z zamysłem wykorzystania praktycznego) taka osoba nie musi się uczyć oczywiście wszyscy wiemy jak świat wygląda, jest mroczny i na każdym kroku ktoś na nas czycha - ukłon w stonę osób, które w ten właśnie sposób myślą o wszystkim i wszystkich, to im to wszystko zawdzięczamy Quote
KaszaWspraju Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Czyli wychodzi na to, ze jest jedna zasad - "wolnoć Tomku w swoim domku" i zgodnie z nią rezerwacji nie ma, za to mogę napisać "kupuję" , a potem spokojnie się z tego wycofać ( akurat ja czegoś takiego nigdy nie zrobię , bo akurat słowo u mnie to słowo ). hehe ja miałem tak dwa razy, podałem konto i ... się rozmyślili. Więc rezerwacja ok na zasadach nie pisanych. Quote
Pawlo Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Po co na siłę ukrócać proceder, który na dobrą sprawę nie istnieje? zacznijmy od tego że nikt niczego nie ukraca - dyskusja zaczęła się od rozgoryczenia związanego z niedogadaniem się z kupującym, a potem... nie wiem... daliście się sprowokować do dyskusji na zupełnie inny temat? Owszem masz rację. Zeszliśmy inny temat, ale tylko z tego powodu, żeby nie daj boże, "ktoś z góry" go nie podchwycił i nie urzeczywistnił. Quote
Jeycam Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Panowie, odnośnie flippingu, chodzi oczywiście o system o jakim mówi KHRoN, jaki działa na Head-Fi. Są pewne źródła sprzętu znane tylko niektórym użytkownikom (ibood, promocja na amazonie, itp.) jak i forumowy komis - to te rzeczy powinien on odejmować. Kiedy ktoś kupuje sprzęt w komisie, a tydzień potem wystawia tą ofertę z droższą ceną, kiedy jest oferta na iboodzie, a potem wylewa się na forum masa ofert ze sprzedażą X1050 z ceną "o 100zł niższą niż w sklepie" - o tym mówię. Zauważcie jak po promocji na Triple.fi zachowało się Head-Fi. Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 dzięki za wyjaśnienie... już myślałem że zaczną ze mnie skórę zdzierać... Quote
Jeycam Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Powiedziałem to samo co Ty - teraz skórę będą zdzierać z nas obu. Quote
piotrus-g Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Jey no ale powiedz mi, będziesz śledził najnowsze promocje z całego świata i prowadził czarną listę sprzętu audio dla którego nie można przekroczyć ustalonej z góry ceny? Bez sensu, mamy gospodarkę w dużej mierze wolnorynkową i tak jak nikt nie powie Ci że "ej twoja cena jest za niska - ja w ten sposób nie sprzedam swojego (identycznego) produktu" tak samo nikt nie powie Ci "twoja cena jest za wysoka więc nie sprzedasz" jeśli dla kogoś cena jest za wysoka to nie kupuje i tyle, jak komuś zależy to utarguje, jak ktoś ma łeb na karku to kupi w promocji sam. Nie widzę problemu naprawdę. Quote
KHRoN Posted May 16, 2010 Report Posted May 16, 2010 Jey no ale powiedz mi, będziesz śledził najnowsze promocje z całego świata i prowadził czarną listę sprzętu audio dla którego nie można przekroczyć ustalonej z góry ceny? po raz ostatni - nikt nikomu nie będzie na ręce patrzył, ale jeśli już zdarzy się taka sytuacja (zwłaszcza któryś kolejny raz) gdzie ktoś ewidentnie przegina, to dobrze jest z góry wiedzieć jak na to zareagować a nie jak do tej pory "proszę o usunięcie wszystkich komentarzy z mojej oferty, jestem poważnym sprzedającym" a potem wszyscy z rozbawieniem patrzą jak ktoś się nacina na "megaofertę" a tak można by spokojnie odpowiedzieć np. "prosimy o skorzystanie z innych mediów sprzedarzy typu allegro czy inne fora, dziękujemy" cały czas mówię to w kontekście utrzymania w komisie jakiejś przyjaznej atmosfery, nie podcinania skrzydeł demokracji wolnorynkowej - jeśli nie chcecie (a nawet jeśli chcecie) to i tak nic się przecież nie zmieni, ale podyskutować zawsze można a nawet trzeba Quote
Recommended Posts