Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Proszę o rozważenie wprowadzenia oficjalnej rezerwacji w Dziale Komis - w regulaminie.

Ta sugestia wzięła się po tym ogłoszeniu > http://forum.mp3store.pl/topic/64693-sluchawki-sony-mdr-ex082/page__view__getnewpost

Do tej pory raczej wszyscy przestrzegali tej niepisanej zasady, że pierwsza osoba w rezerwacji to pierwsza.

Przedmiot może i sprzedany z tego ogłoszenia, ale nabywcą ja nie jestem, mimo, ze się wpisałem jako pierwszy.

Jeśli jest taka możliwość na forum by zamieścić ogłoszenie i naprawdę jest ich dużo to wydaje mi się, że taka zasada rezerwacji powinna być przestrzegana.

Jak komuś nie pasuje to nie musi się ogłaszać , jest wiele innych miejsc - ale jak widać komis działa tu naprawdę dobrze - w moim przypadku aż do teraz.

pozdrawiam

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

sluchawki zostaly kupione przeze mnie ale jest to dla Ciebie taki problem poprostu Ci je odsprzedam poki jest niedziela i przesylka jeszcze nie wyszla

wyslalem PW do tego uzytkownika w przeciagu kilku minut ale nie mam pewnosci czy doszlo bo kilka dni temu ktos pisal w komisie ze nowym uzytkownikom nie dochodza PW dlatego grzecznie wpisalem sie w kolejke po Tobie (nie moge tez wykluczyc czy rzeczywiscie ta wiadomosc nie doszla do celu)

to ze sprzedawca odezwal sie do mnie to Jego decyzja jak i kwestia rezerwacji

bralem udzial w wielu transakcjach za posrednictwem tego forum i nie zawsze udzielalem rezerwacji chociaz sie staralem ale wprowadzenie regulaminowo takiego wpisu jest dla mnie idiotyzmem

wydaje mi sie ze to kwestia indywidualnego podejscia sprzedajacego

takze jak czujesz sie poszkodowany to mamy czas na formalnosci

pozdrawiam

Posted

Skoro to Ty kupiłeś to OK - jak napisałeś byłeś przede mną i ja w to wierze.

Ja nie mam pretensji, tylko po przeniesieniu do archiwum nie było wiadomo, kto jest nabywcą.

Równie dobrze mogła być inna osoba.

Co do rezerwacji - to intencją zamysłu jest unikanie sytuacji, gdy ktoś się ogłasza - , ktoś rezerwuje - może nawet więcej osób, a przedmiot jest sprzedawany jeszcze komuś innemu.

Ja wiem, że w świetle prawa to nie jest wiążące, ale jak by było w regulaminie to jest większy nacisk na spełnienie tego warunku.

To tylko propozycja ;)

Posted

Skąd się w ogóle wzięła ta rezerwacja i kto was jej nauczył ? :P

Sprzedający idzie na rękę wprowadzając opcję rezerwacji, a w innym wypadku to wyskakujcie z pieniędzy i ogólnie kto pierwszy ten lepszy...

Posted

dokladnie

trzeba sie cieszyc ze nie ma opcji licytacji czyli kto da wiecej ;]

@aragorn7

nie lam sie jeszcze bo to ja wyskoczylem bez zastanowienia

niby dostalem jedno zdjecie i wygladaly mi na oryginaly wiec kupilem ale poki czas czekam na ciekawsze fotki to ewentualnie anuluje transakcje

Posted

Też uważam wszelkiego rodzaju rezerwacje za głupotę. No chyba, że sprzedający wykaże się dobrą wolą i pójdzie komuś na rękę. Niemniej jednak, sporo punktów regulaminu nadaje się moim zdaniem do poprawki. Po pierwsze - nie widzę nic złego w komentarzu w komisie nt. oferty, czy sprzedającego - oczywiście nie ma być to offtop, ale nie każdy orientuje się np. w cenie lub zagląda do feedback'u, a cwaniaków jest sporo. Po drugie - wprowadzenie możliwości wstawiania zdjęć z innych serwerów, sam, dopóki takiej możliwości nie będzie, nie zamieszczę na forum żadnego zdjęcia.

Guest Malas
Posted

co do załączników, fakt. tak samo jak upośledzony jest system wyświetlania każdego obrazka.

co do samych rezerwacji, stanowczo nie. Jako osoba, która dużo sprzedawała i kupowała w komisie, oraz jako moderator, nie zgadzam się.

Z tego prostego względu, że 3/4 rezerwacji wygląda tak "rezerwuje do poniedziałku"(nie pytam się czy mogę, rezerwuję), potem kontakt się urywa, a sprzedający jest w dupie.

Do tego, wiele osób, w tym ja, nie życzy sobie rezerwacji, więc czemu im je narzucać? Sprzedawca może sprzedać słuchawki komu chce, nie temu, kto mu pierwszy PMkę napiszę.

Co do dyskusji w komisie, też nie. Ja myślałem o zaostrzeniu regulaminu, aby każde ogłoszenie składało się tylko z jednego posta, bez zbędnego bałaganu. Ale, że nie chce mi się tego pisać, a osoby wyżej mną mnie nie motywują ;)

Posted

Co do dyskusji w komisie, też nie. Ja myślałem o zaostrzeniu regulaminu, aby każde ogłoszenie składało się tylko z jednego posta, bez zbędnego bałaganu. Ale, że nie chce mi się tego pisać, a osoby wyżej mną mnie nie motywują ;)

Jeśli byłby system zaawansowanej edycji tematu, który umożliwiałby zmianę też samej nazwy tematu - pewnie.

Guest Malas
Posted

Jeśli byłby system zaawansowanej edycji tematu, który umożliwiałby zmianę też samej nazwy tematu - pewnie.

to akurat nie jest problem, bo można to włączyć.

Posted

to akurat nie jest problem, bo można to włączyć.

Pewnie taki sam problem jak zmienić zapis w regulaminie? :D

Posted

Koledzy wyżej wszystko już powiedzieli. To że ty nie dałeś rady kupić to już nie problem kupującego tylko twój. Nie od dziś wiadomo jaka jest sytuacja. Jeśli pisze do mnie załóżmy 5 osób z czego jedna jest zdecydowana i jest 4 w kolejce to oczywiscie sprzedam go tej 4, a nie będe liczył na dobroczynność tych 4 pozostałych. Tu nie ma skrupułów. Jak ktoś jest ogarnięty i co najważniejsze umie dotrzymać słowa to mówi "Stary wezme ten sprzet ale zaplace ci za 4 dni na 100%" i to już zupełnie inaczej brzmi.

Posted

Ja również uważam że system rezerwacji nie powinien być normą. Rezerwacja jest przejawem dobrego serca sprzedawcy tylko i wyłącznie. Ja np akceptuję rezerwacje, bo wiem że czasem potrzeba 3-4dni na dozbieranie kasy. Jednak są osoby które potrzebują kasy na gwałt i wtedy rezerwacja nie jest dla takiego sprzedawcy rozwiązaniem. Dlatego jestem na nie.

Jestem również za Jeycamem i możliwością komentowania (umiarkowanego bardzo) w komisie. Oraz możliwością załączania plików z zewnętrznych serwerów.

@Malas IMHO im mocniej zaostrzysz prawo tym gorzej będzie funkcjonował komis. Osobiście uważam że jest całkiem ok, ale ograniczenie komisu do jednego posta może spowodować że ten przestanie być atrakcyjnym miejscem do wystawiania ofert i kupowania.

Posted

Ja z kolei uważam, że edycja tematów może dać pewne pole do przekrętów i nieuczciwego manipulowania ceną.

Do tej pory nikt na funkcjonowanie komisu nie narzekał, więc według mnie powinno zostać tak jak jest, ale należy umożliwić wstawianie zdjęć z innych serwerów.

Posted

Ja z kolei uważam, że edycja tematów może dać pewne pole do przekrętów i nieuczciwego manipulowania ceną.

Jakich? Cena to cena, zmienić można i teraz w każdym momencie (bo mało kto daje cenę w temacie), a tak to można by potencjalnych kupujących poinformować o np. zmianie ceny bez zaglądania wewnątrz tematu (vide Head-Fi). Fajne by było też zakazanie flippingu, gdzie ktoś kupuje taniej, a sprzedaje drożej.

Posted

O jakim komentowaniu mówicie? Bo ja to widzę tak, że ktoś wystawi np. jakieś słuchawki, a na dole zaczyna się kłótnia, że cena jest za wysoka, bo ktoś tam kiedyś sprzedał takie słuchawki taniej.

Posted

O jakim komentowaniu mówicie? Bo ja to widzę tak, że ktoś wystawi np. jakieś słuchawki, a na dole zaczyna się kłótnia, że cena jest za wysoka, bo ktoś tam kiedyś sprzedał takie słuchawki taniej.

coś jak na head-fi

Posted

Możnaby komentować odnośnie źródła pochodzenia towaru, czyli ktoś pisze, że te słuchawki były kupione od niego (np. jak w przypadku moich EX500, czyli wojt_bb->aallen->Arthass), choć kwestia komentowania nie jest bardzo istotna. Ważniejsza jest sprawa edycji tematów.

Posted

Jakich? Cena to cena, zmienić można i teraz w każdym momencie (bo mało kto daje cenę w temacie), a tak to można by potencjalnych kupujących poinformować o np. zmianie ceny bez zaglądania wewnątrz tematu (vide Head-Fi). Fajne by było też zakazanie flippingu, gdzie ktoś kupuje taniej, a sprzedaje drożej.

Chociażby nieuczciwego kombinowania z zawartością zestawu.

Co do zakazu flippingu to zapis uważam za bezsensowny. Cena powinna leżeć tylko i wyłącznie w gestii sprzedającego i ewentualnie jego sumienia.

To, że ktoś wyrwał okazję to nie oznacza, że musi tanio sprzedać.

Posted

Koledzy wyżej wszystko już powiedzieli. To że ty nie dałeś rady kupić to już nie problem kupującego tylko twój. Nie od dziś wiadomo jaka jest sytuacja. Jeśli pisze do mnie załóżmy 5 osób z czego jedna jest zdecydowana i jest 4 w kolejce to oczywiscie sprzedam go tej 4, a nie będe liczył na dobroczynność tych 4 pozostałych. Tu nie ma skrupułów. Jak ktoś jest ogarnięty i co najważniejsze umie dotrzymać słowa to mówi "Stary wezme ten sprzet ale zaplace ci za 4 dni na 100%" i to już zupełnie inaczej brzmi.

Tu się akurat mylisz.

Napisałem, że rezerwuję i zadałem konkretne pytanie, na które nie padła żadna odpowiedź , a potem - sprzedane.

Co to znaczy - "nie dałeś rady kupić" ? A jak miałem dać radę, jeśli opis jest bez zdjęć , nie wiadomo czy nie podróbki itd.

Co w ciemno przelew wysyłać, zresztą i tak trzeba mieć nr konta wcześniej.

Ty piszesz o zupełnie innej sytuacji.

A w ogóle wszystko opiera się na uczciwości i solidności.

BTW Gdzie podałem propozycję by rezerwacja obowiązywała tyle czasu.?

Jak dla mnie mogłoby być np. czas rezerwacji 8 h do przemyślenia a potem kolejny ( lub jeszcze krótszy czas)

Wszystko jest do dyskusji...

Guest Malas
Posted

tyle, że mus rezerwacji nawet na 8 godzin jest bez sensu, bo 90% rezerwacji kończy się na "a, nie chce", a ludzie rezerwują, żeby zobaczyć jaki będzie "ruch" w ofercie.

Do tego, czemu mamy zmuszać sprzedawców do czegoś, co nie jest wcale konieczne? Ja np. nie akceptowałem nigdy rezerwacji, bo robi to sztuczny przestój w ofercie, jak ktoś jest zdecydowany, to niech kupuję, jak nie, to niech najpierw się zastanowi, potem piszę.

Posted

Jestem na NIE, jeśli chodzi o przymus w gestii możliwości rezerwacji sprzedawanego towaru. To powinno zależeć tylko i wyłącznie od sprzedającego.

Nie ukrywam, często, gdy zamierzam coś kupić, najpierw pytam czy jest możliwość zarezerwowania. Zwykle, używam tego przywileju, kiedy nie mam dostępu do swojego komputera, albo nie ma mnie w domu. Dodatkowo, daje to możliwość głębszego zastanowienia się nad zakupem... Często mam tak, że napalam się na coś w pierwszej chwili, a po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku: "Po co mi to tak w ogóle?" - wiem, że jest to w pewien sposób opóźnianie sprzedaży, ale skoro sprzedawca na to zezwala, to czemu nie (przecież nikt mu nie zabrania tego, żeby nie zezwolił na rezerwację).

Co do rozmów w komisie... w niektórych przypadkach, kiedy chcemy zadać jakieś pytanie odnośnie sprzedawanego przedmiotu, to lepszym pomysłem jest zadanie go publicznie, ograniczy to ilość takich samych pytań zadawanych poprzez PW. Jednak, takie przypadki zdarzają się dosyć rzadko, a nie wiem czy nie wprowadzi to bałaganu, kiedy to ludzie będą się np. targować publicznie.

Posted

Rezerwacja są bez sensu bo - jak ktoś wyżej wspomniał - tylko spowalniają i przeważnie kończą się rezygnacją. Sam często gdy sprzedaję wyraźnie piszę, że ich nie uznaję.

Co jeszcze... Ja bym chciał aby można było normalnie odświeżać wątek (ograniczenie - raz na dobę), co by skutkowało przeniesieniem go "na górę" - tak jak normalny post.

W efekcie zaglądając do komisu mamy zawsze najbardziej aktualne oferty. Obecny system działa niestety tak, że gdy chcę obniżyć cenę czy zmienić treść oferty, informację o tym zobaczą tylko Ci, którzy byli akurat no forum i kliknęli w "pokaż nowe".

Również jestem za pełną edycją tematu. Idealne do zmiany z "wstępnie" na "sprzedam" bądź po prostu na edycję ceny.

Guest Malas
Posted
Co jeszcze... Ja bym chciał aby można było normalnie odświeżać wątek (ograniczenie - raz na dobę), co by skutkowało przeniesieniem go "na górę" - tak jak normalny post.

W efekcie zaglądając do komisu mamy zawsze najbardziej aktualne oferty. Obecny system działa niestety tak, że gdy chcę obniżyć cenę czy zmienić treść oferty, informację o tym zobaczą tylko Ci, którzy byli akurat no forum i kliknęli w "pokaż nowe".

teraz zabronione jest jakiekolwiek podbijanie w stylu "bump" czy "na górę", można jedynie podbijać jak oferta się zmienia.

Na razie nikogo za to nie upominałem, nie nagradzałem warnami, ale kiedyś zacznę.

A czemu tak jest? Bo wątki leżały po pół roku w komisie i tylko był w nich syf w postaci "na górę", "bump" "blabla"

Posted
Ważniejsza jest sprawa edycji tematów.

coś mnie ominęło, czy "edycja tematu" jest z jakiegoś powodu ważna? O_o

mam nadzieję że nie macie na myśli samodzielne dopisywanie w temacie "nieaktualne"? ><

Jak dla mnie mogłoby być np. czas rezerwacji 8 h do przemyślenia a potem kolejny ( lub jeszcze krótszy czas)

Wszystko jest do dyskusji...

rezerwacja jest tylko i wyłącznie dobrą wolą sprzedającego - podobnie jak wysyłka za pobraniem przykładowo (ja zawsze w ofercie dodawałem "nie rezerwuję i nie wysyłam za pobraniem" żeby nie było niejasności)

nasz komis ma z założenia jasne zasady - np. od samego początku staraliśmy się utrzymać zdala od komisu kilka rzeczy: licytacje (kupujesz to co widzisz za tyle co widzisz), "zagmatwanie cenowe" (należy podać cenę, nie ma opcji "zapytaj albo zaproponuj") i allegro (żeby się nie zrobił słup ogłoszeniowy)

oczywiście obecnie mało kto tego przestrzega (patrz: masa ogłoszeń zwiazanych z allegro) :)

tak czy inaczej nie ma się co wściekać że sprzedawca wolał sprzedać na miejscu niż zastanawiać się czy mu ktoś za tydzień odpisze, najwyżej dopiszcie do regulaminu "rezerwacja tylko za wyraźną zgodą sprzedawcy" żeby nie było potem sytuacji "bo założyłem że jak napisałem posta 'pierwszy, ale jak coś do dam znać jutro' to moje" :)

Fajne by było też zakazanie flippingu, gdzie ktoś kupuje taniej, a sprzedaje drożej.

tu zgadzam się, że nie powinno to mieć miejsca... ludzie, trochę uczciwości... a jak chcecie zarabiać to załóżcie sobie biznes...

teraz zabronione jest jakiekolwiek podbijanie w stylu "bump" czy "na górę", można jedynie podbijać jak oferta się zmienia.

teraz - jeśli nikt mi tego nie zmienił - wątki w komisie układają się domyślnie wg. daty pierwszego postu (czyli daty wystawienia oferty) i fizycznie nie da się bumpować, bo nowe posty nie przenoszą już ofety "na górę" :)