highculture Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Tak mało mówi się o muzyce filmowej, musicalowej. Na pewno są wśród nas osoby, które lubią taki rodzaj muzyki. Jeśli tak proszę wrzucajcie ulubione kawałki, być może coś czego ja osobiście nie znam wpadnie mi w ręce. Ja też znalazłem coś ciekawego...i to z Polski:) http://lodzmalgorzata.wrzuta.pl/audio/21Ya2H83pJV/tango_rock_mp3 Quote
dj_spinacz Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 spróbuj OSTa z filmu burtona Sweeney Todd. jest smakowity ;] a z nie musicali to LOTR, Piraci, Amelia, Requiem i sporo innych. Hans Zimmer jest ok. choć robi wszystko na jedno kopyto. Quote
hesus666 Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 za musicalami nie przepadam, a ogolnie jesli idzie o OST, to ten z Ostatniego Mohikanina jak dla mnie jest bezkonkurencyjny w tej kategorii. a zaraz obok muza z Twin Peaks 1 Quote
KaszaWspraju Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Moon polecam film jak i Soundtrack Quote
Michau92 Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Soundtrack z Iron Mana (Ramin Djawadi) jest bardzo fajny Oprócz tego Piraci z Karaibów (Hans Zimmer & Klaus Badelt), Star wars (John Williams), kilka utworów z Gladiatora (Hans Zimmer) i Władcy Pierścieni (Howard Shore). Quote
rad3ks Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 najlepsze OST wg mnie jest z Reich'a pasikowskiego. Stanko mistrzowsko pojechal Quote
Guest Malas Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 mój ulubiony OST-stanowczo z fountain. bardzo lubię też z requiem dla snu, donnie darko, pi, silent hill... Quote
Felipe Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Zdecydowanie muzyka Clinta Mansella (Fountain, Requiem dla snu, Moon), dodatkowo soundtracki z filmów Burtona, Gladiatora, Ostatniego Mohikanina, Constantine'a. A za jeden z najlepszych podkładów filmowych uważam kompilację Yanna Tiersena do obrazu Amelia. Ogólnie muzyka filmowa to jeden z moich ulubionych gatunków muzycznych. Dobrze skomponowana, uwydatnia walory filmowe, a po seansie z przyjemnością się do niej wraca. Quote
trybik Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Ja polecę "Zabójstwo Jesse'go Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda". Taka depresyjna... A film też niezły, choć specyficzny (dla niektórych może być zbyt monotonny) Quote
ManBeta Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 Od siebie polecę soundtrack do amerykańskiej wersji The Ring oraz The Ring2 (by Hans Zimmer). Quote
KHRoN Posted November 5, 2009 Report Posted November 5, 2009 ja polecam muzykę z trailerów, generalnie cokolwiek z tej listy: http://en.wikipedia.org/wiki/Trailer_music#Music_Libraries np. X-Ray Dog: http://en.wikipedia.org/wiki/X-Ray_Dog przykład: http://www.youtube.com/watch?v=5BhBhhKExnk wbrew pozorom nie zawsze taka muzyka wgniata słuchawki w ucho... choć najczęściej ;] 1 Quote
aml Posted November 6, 2009 Report Posted November 6, 2009 Ja bardzo sobie cenie OST z: "Snatch" "Mulholland Drive" "Coffee and Cigarettes" "Hero" "House of the Flying Daggers" Bardzo dobrą sciezke ma też seria "Oceans" i wiekszość filmów Tarantina. Quote
CjFalcon Posted November 6, 2009 Report Posted November 6, 2009 "Now we are free" z Gladiatora, ta piosenka gniecie wszystko Quote
highculture Posted November 6, 2009 Author Report Posted November 6, 2009 a może mi zaproponujecie coś polskiego? Quote
Sokoolll Posted November 7, 2009 Report Posted November 7, 2009 Ja polecę soundtrack z "Człowieka w Ogniu", ostatni utwór (The End) jest piękny. Poza tym z Matrix'ów (zwłaszcza Reloaded i Revolutions). Quote
NuBreed Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 moje to: Dune [Toto + Brian Eno] Kontroll [Neo] Black Hawk Dawn [Hans Zimmer] Rain Man [Hans Zimmer] Regarding Henry [...Zimmer ] Beyond Rangoon [ee.. no Hans.. a jak ] Pi [różni wykonawcy] a może mi zaproponujecie coś polskiego? Polecam: Michał Lorenc - SYMETRIA (soundtrack) "Coffee and Cigarettes" Dobry Soundtrack... Jeszcze lepszy Film Quote
Azahiel Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 Muzyka moze nie tyle co filmowa ale klimat podobny: Metal Gear solid ost (wszystkie ost) god of war ost i coś z filmu, w sumie anime: Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho OST Quote
NuBreed Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 skoro japońskie klimaty to: Tsutchie: by Fat Jon [sOUNDTRACK] Oraz: Drawing Restraint 9 by Bjork "Being like John Malkovich" też miało klimatyczny soundtrack Quote
aml Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 skoro japońskie klimaty to: Tsutchie: by Fat Jon [sOUNDTRACK] Zaraz, czy to przypadkiem nie soundtrack z Anime Samurai Champloo? Tzn. nawet na pewno bo mam tę ścieżkę, a samo Anime oglądałem pare razy. W każdym razie genialne. Quote
NuBreed Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 skoro japońskie klimaty to: Tsutchie: by Fat Jon [sOUNDTRACK] Zaraz, czy to przypadkiem nie soundtrack z Anime Samurai Champloo? Tzn. nawet na pewno bo mam tę ścieżkę, a samo Anime oglądałem pare razy. W każdym razie genialne. Zgadza się... Fat Jon i Nujabes... piękna muzyka Quote
dj_spinacz Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 polecam odsłuchać główny motyw z Długu, jeśli chodzi o polskie produkcje ;] Quote
warlock Posted November 8, 2009 Report Posted November 8, 2009 polecam odsłuchać główny motyw z Długu, jeśli chodzi o polskie produkcje ;] +miliard Jeśli chodzi o moje ulubione OSTy, to (pomijam filmy a'la Pulp Fiction wykorzystujące normalne kawałki): Leon (GENIALNY OST, po prostu majstersztyk) The Good, The Bad and The Ugly Bram Stoker's Dracula i The Ninth Gate (oba skomponowane przez Wojtka Kilara) Gladiator Back To The Future The Fountain Hero The Last Samurai Gattaca Tak z grubsza, jest tego więcej ale nie będę robić nie wiadomo jak długich zestawień Ja polecę "Zabójstwo Jesse'go Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda". Taka depresyjna... A film też niezły, choć specyficzny (dla niektórych może być zbyt monotonny) Nick Cave w tym maczał palce, więc musi być dobre . Film (razem z muzyką) to ABSOLUTNE 10/10, najlepsza rzecz jaką widziałem od dłuższego czasu Quote
Neptune Posted November 9, 2009 Report Posted November 9, 2009 Najlepsza według mnie muzyka filmowa pochodzi z "Zawodowca": http://zawodowiec.filmweb.pl/ Ennio Morricone: Chi Mai, dla mnie 12/10 1 Quote
Guest untitled37 Posted November 9, 2009 Report Posted November 9, 2009 OST z "The Dutchess" Klasycznie i smyczkowo. Quote
se.BooL Posted November 9, 2009 Report Posted November 9, 2009 Mi bardzo podoba się OST z Dextera Daniela Lichta Quote
Recommended Posts