Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako, że usunąłem dziś blokadę głośności z mojego europejskiego iPoda, i zyskałem na tym jakieś 30% głośności, postanowiłem napisać krótki tutek, dzięki któremu pozbędziecie się tej głupoty w 5 minut.

Czego potrzebujemy ?

- Ipod Touch, iPhone z JB.

- winSCP (link)

- OpenSSH (do ściągnięcia z Cydii)

- SBSettings (do ściągnięcia z Cydii)

Po zainstalowaniu winSCP na komputerze i paczek z Cydii, wracamy do głównego menu na iPodzie/iPhonie. Kładziemy palucha na górze ekranu i pociągamy odrobinę w dół, aż wyskoczy nam okienko SBSettings. Włączamy w nim WiFi i SSH. Następnie włączamy na komputerze winSCP, w nazwie hosta wpisujemy WiFi IP address, podany w okienku SBSettings. Port zostawiamy bez zmian. Jako nazwę użytkownika wpisujemy : root , hasło : alpine.Klikamy "Logowanie". W między czasie ruszamy iPodem/iPhonem, żeby się nie zablokował, bo wtedy wyłączy się WiFi. W okienku winSCP, po stronie folderów iPoda/iPhone'a, cofamy się aż ujrzymy folder "System", wchodzimy w niego, następnie szukamy folderu "Library", wchodzimy, szukamy "Frameworks", wchodzimy, szukamy "Celestial.framework", wchodzimy i szukamy pliku RegionalVolumeLimits.plist/.bak. Oba pliki kopiujemy na dysk (w razie co ;)), po czym usuwamy RegionalVolumeLimits.plist z iPoda/iPhone'a. Wyłączamy winSCP, restartujemy urządzenie i cieszymy się jakieś 30% głośniejszym odtwarzaczem ;) Jak ktoś teraz będzie słuchał na pełnej głośności, to gratuluję :D Powiem tyle, podobną głośności uzyskiwałem na Sony NWZ-A818 + Fiio E5 na pełnej ku**** :P

Nie odpowiadam za żadne uszkodzenia wyrządzone w czasie usuwania limit głośności, wszystko robicie na własną odpowiedzialność.

AKTUALIZACJA:

Teraz sprawa wygląda jeszcze łatwiej. Wystarczy dodać do Cydii repo http://fishbone.ge po czym ściągnać Volume Boost 3.0. Uwaga - Volume Boost ma być z fishbone.ge, a nie modmyi.com.

Posted

Na pewno wszedłeś przez 'System -> Library -> Frameworks' ? Żeby dostać się do System musisz cofnąć się o kilka folderów.

• 1 month later...
Posted

A jes sposób na ściągnięcie tej blokady, ale bez wifi? Tzn. bez łączenia się bezprzewodowo z komputerem?

Posted

mozesz sprobowac przez jakis program w stylu diskAid, wiem ze jest na maka, nie wiem czy jest wersja windowsowa - pokazuje system plikow na iphone przez USB

a i wydaje mi sie ze nie ma tego dla iPhone,

Adix sensownie tez bylo zebys powiedzial jaka masz wersje softu, możliwe ze to tylko dla 2.x albo 3.0 tylko na iPod Touch, bo na iPhone moim tez tego nie ma :)

Posted
mozesz sprobowac przez jakis program w stylu diskAid, wiem ze jest na maka, nie wiem czy jest wersja windowsowa - pokazuje system plikow na iphone przez USB

a i wydaje mi sie ze nie ma tego dla iPhone,

Adix sensownie tez bylo zebys powiedzial jaka masz wersje softu, możliwe ze to tylko dla 2.x albo 3.0 tylko na iPod Touch, bo na iPhone moim tez tego nie ma :)

On ma chyba 3.0. Ja teraz sprobuje przez program o nazwie Cyder to zainstalowac i zobaczymy co z tego bedzie ;)

Edit:

Jednak nic z tego :P

Posted

3.0, jest ale zmieniło lokalizacje :P Zaraz wam powiem, jak znajdę. Ale ten sam efekt daj Volume Boost 3.0, do ściągnięcia w Cydii.

Posted

Poradnik jak to zrobić bez WiFi:

Potrzeba:

- iPoda z Jailbreakiem,

- iFunBox (lub inny program tego typu, np. DiskAid),

- programu do edycji plików .plist; ja użyłem pledit.

Programy znajdują się w załącznikach.

1. Podłączamy iPoda.

2. Otwieramy program iFunBox.

3. Klikamy na naszego iPoda -> Raw File System -> System -> Library -> PrivateFrameworks -> Celestial.framework.

4. W tym katalogu odnajdujemy plik RegionalVolumeLimits.plist. Kopiujemy go na PC i tworzymy kopię (na wszelki wypadek;)).

5. Otwieramy program pledit. W nim: File -> Open -> i otwieramy nasz plik RegionalVolumeLimits.plist .

6. Teraz widzimy wiele cyfr pomiędzy znaczkimai <real>. Zmieniamy te wszystkie znaczniki na wartość 1.

7. Zapisujemy zmiany i wychodzimy z programu.

8. Kopiujemy nasz plik RegionalVolumeLimits.plist z powrotem do folderu Celestial.framework.

9. Odłanczamy iPoda.

10. Wciskamy i przytrzymujemy przycisk Home i przycisk Uśpienia tak długo aż ukaże się czerwony przycisk "Wyłącz". Kilkamy go. Ponownie włączamy iPoda i cieszymy się większą głośnością :D

"Nie odpowiadam za żadne uszkodzenia wyrządzone w czasie usuwania limit głośności, wszystko robicie na własną odpowiedzialność."

Czekam na komentarze ;)

Posted

Zaraz sprawdzę czy jest jakaś różnica między usunięciem plików, a ich edycją.

Edit: PLEDIT coś mi nie działa... wyskakuje błąd przy starcie.

Posted

Ja trochę zawaliłem, bo nie posłuchałem muzyki przed tą operacją... Teraz "chyba" jest głośniej :P

Tak powinien wyglądać plik po edycji (tak dla ścisłości):

• 4 weeks later...
Posted

Dzięki AdiX.

Wydaje mi się ze jest głośniej, ale nie jestem w stanie powiedzieć ile bo tak jak Jini zapomniałem posłuchać przed instalacja, a teraz nie chce mi się odinstalowywać i instalować od nowa. ;]

W każdym razie dzięki. ;]

Posted

Ostatnio re-flashowałem iPoda, i miałem okazję sprawdzić. Na pewno jest głośniej ;)

• 3 weeks later...
Posted

VB 3.0 działa bezbłędnie.

Miałem okazję się przekonać, gdyż ostatnio przez nieuwagę zassałem FW 3.1.1 a na ten soft nie ma jeszcze JB, więc 1,5h w plecy z downgrade do 3.0 i JB od nowa, a następnie Volume Booster, to akurat jest dziecinnie proste, jeśli ma się WLAN w zasięgu.

• 1 month later...
Posted

U mnie żadne sposoby na podniesienie głośności nie działają. Soft3.0. Ani cydia, ani zmiana bitu ani też usunięcie Vollimits. Ipod(touch 2g) gra głośno, ale niewiele głośniej niż mp3 zasilana aku 1,2V na pełnej mocy.

Posted

Nie zupełnie to miałem na myśli. Mam iPoda EU. Po restore os 3.0 słuchałem, potem zająłem się zmianami opisanymi w pierwszym poście.. zero różnicy. Gra jak grał.

Posted

Bez wifi też da się używać Cydii.

Potrzebny jest tylko programik Cyder. Wrzucamy do niego adres z pierwszego postu (repo: http://fishbone.ge ).

W drugim panelu dodajemy VB3.0 i ściągamy. W ostatniej zakładce przerzucamy tylko do "Install cache", restart Ipoda. Voila

• 3 weeks later...
Posted

Hmmm, przyznam, że mam iPoda touch 2gen i gra mi on bardzo głośno. Co prawda w ustawieniach jest jakaś blokada limitu głośności, ale można ją spokojnie wyłączyć i dać głośność na max. Poprzednio miałem iPoda touch 1gen wersje USA i teraz mając wersje EU nie słyszę różnicy w głośności. Jak dam głośność na 70% to tak daje po uszach, że mało słuchu nie rozwali, więc nie wiem o co tak naprawde chodzi z tą blokadą?

Posted

Głównie sluchawki małe, dokanałowe, ale też zwykłe pchełki. Mam też większe sony nauszne i na nich też nie zauważyłem różnicy, tzn w takim sensie, że na obu wersjach (EU i USA) iPod zdawał się mieć małą moc i to przy maxymalnej głośności. No, ale przecież tego typu przenośne playerki nie są zaprojektowane do współpracy z wielkimi słuchawkami nausznymi, prawda? Albo więc te różnice między EU i USA są tak małe, że praktycznie niezauważalne, albo już nie wiem o co chodzi, może dopiero daje się odczuć różnicę jak się podpina do megawielkich głośników zewnętrznych?

• 8 months later...
  • 2 years later...
Posted (edited)
Poradnik jak to zrobić bez WiFi:

Potrzeba:

- iPoda z Jailbreakiem,

- iFunBox (lub inny program tego typu, np. DiskAid),

- programu do edycji plików .plist; ja użyłem pledit.

Programy znajdują się w załącznikach.

1. Podłączamy iPoda.

2. Otwieramy program iFunBox.

3. Klikamy na naszego iPoda -> Raw File System -> System -> Library -> PrivateFrameworks -> Celestial.framework.

4. W tym katalogu odnajdujemy plik RegionalVolumeLimits.plist. Kopiujemy go na PC i tworzymy kopię (na wszelki wypadek;)).

5. Otwieramy program pledit. W nim: File -> Open -> i otwieramy nasz plik RegionalVolumeLimits.plist .

6. Teraz widzimy wiele cyfr pomiędzy znaczkimai <real>. Zmieniamy te wszystkie znaczniki na wartość 1.

7. Zapisujemy zmiany i wychodzimy z programu.

8. Kopiujemy nasz plik RegionalVolumeLimits.plist z powrotem do folderu Celestial.framework.

9. Odłanczamy iPoda.

10. Wciskamy i przytrzymujemy przycisk Home i przycisk Uśpienia tak długo aż ukaże się czerwony przycisk "Wyłącz". Kilkamy go. Ponownie włączamy iPoda i cieszymy się większą głośnością biggrin.gif

"Nie odpowiadam za żadne uszkodzenia wyrządzone w czasie usuwania limit głośności, wszystko robicie na własną odpowiedzialność."

Czekam na komentarze wink.gif

Ściągnęłam ifunboxa ale nie wyszukuje mi mojego iPoda... może jakąś złą wersję ściągnęłam...

Czy mogłabym prosić o linki skąd ściągnąć ifunboxa i tego pledita?? albo link do iFile'a?

bardzo proszę o nie denerwowanie się na mnie za tego posta, po prostu jestem niezaawansowana z takimi rzeczami...

pozdrawiam :)

Edited by MonWlu