lobuz1 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) 6 minut temu, micbud napisał(a): to jest taki Hiszpan, czy tam Meksykanin, a nie żaden pomidor. Odstaw już te opary z ałdiofilskiej ostrzałki, bo ci zaszkodziły. Nie obrażaj mnie bo to co piszesz to może trafia do innego Pana złotej rączki. Wszystko wiesz zauważyłem- nie Tobie sie tak wydaje. Zajrzyj na knives.pl i nie ośmieszaj się. Edukuj się- nawet w tym wieku warto. O tanich browarach pokroju Tatry też wiesz najlepiej- nie ma nic lepszego. 😂 Edytowane 19 Listopada 2022 przez lobuz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1004 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 @lobuz1 mam pytanie co to za tasak 3 od dołu? Bo cholernie mi się podoba 😍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1004 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Niby mówi się że super stale są najlepsze, ale mam jeden nóż z stali s90v(Manly Peak One), i drugi z stali 8Cr13MoV(Byrd Cara Cara 2 przed zmianą ostrza na cpm154) i mimo iż jest bardzo ostry to gorzej trzyma ostrość niż budżetowa stal. Czyli po prostu wzieli i kiepsko obrobili tą stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1004 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 8 minut temu, lobuz1 napisał(a): Bo to Bułgarzy robili i jak wiadomo ten ich z niemieckiego D2 całkiem dobrze wypada. Mam Peak w D2 i S90V. Ten mój z poprzedniego postu od Artura (Raptorartur) też jest z S90V i to inna bajka. I jak oceniasz tego swojego Peak'a z S90V dobrze trzyma ostrość? Ja mam rev.2 tego Peak'a z tamtego roku(otwór bardziej owalny). Fakt faktem iż był wtedy na jakiejś promocji za około 45 euro. Może jakaś partia im się nie udała i chcieli wypchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) 9 minut temu, piotrek1004 napisał(a): I jak oceniasz tego swojego Peak'a z S90V dobrze trzyma ostrość? Ja mam rev.2 tego Peak'a z tamtego roku(otwór bardziej owalny). Fakt faktem iż był wtedy na jakiejś promocji za około 45 euro. Może jakaś partia im się nie udała i chcieli wypchnąć. Słabizna to to nie jest, ale ja go nie używam na codzień bo wolę AS Skipera albo coś z wyjebolitu. Ja mam baaardzo dużo noży, nawet nie wiem ile. Może za bardzo liżesz tego Peaka podczas ostrzenia i traci agresję. Ta stal nie lubi też zbyt małego kąta. Ja jadę na min. 20 stopni i kończę na diamentach 600 max 800. Zdejmuję drut i finito. Edytowane 19 Listopada 2022 przez lobuz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Dwóch główny uczestników pyskówki odpoczywa z nagrodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Pytanie mam bo nie znam się na nożach a boję się wchodzić na fora nożowe bo nie chce kolejnego hobby Do rzeczy, dostałem w prezencie nóż kuchenny który w opisie ma: "67 nakładających się na siebie warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej. Rdzeń noża z japońskiej, super twardej stali AUS-10V wraz z naprzemiennymi warstwami o twardości 58 HRC oraz 60 HRC". Nic mi to nie mówi ale w zestawie jest jakiś wosk i szmatka z irchy. Czy trzeba o niego jakoś specjalnie dbać bo zardzewieje czy ten wosk to tylko pic na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 8 minut temu, Spawn napisał(a): Czy trzeba o niego jakoś specjalnie dbać bo zardzewieje czy ten wosk to tylko pic na wodę? Z tej stali nóż nie powinien mieć zbyt dużej chęci do rdzewienia bo dalej jest klasyfikowana jako nierdzewna ot trochę tylko więcej węgla ma. Woski bym sobie darował jeśli on ma w kuchni pracować. Po robocie przetrzeć olejem nadającym się do spożycia i tyle. Na stalach węglowych musztarda albo chrzan potrafią pozostawić ślady tu nie będzie raczej problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 12.01.2023 o 17:58, Spawn napisał(a): Pytanie mam bo nie znam się na nożach a boję się wchodzić na fora nożowe bo nie chce kolejnego hobby Do rzeczy, dostałem w prezencie nóż kuchenny który w opisie ma: "67 nakładających się na siebie warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej. Rdzeń noża z japońskiej, super twardej stali AUS-10V wraz z naprzemiennymi warstwami o twardości 58 HRC oraz 60 HRC". Nic mi to nie mówi ale w zestawie jest jakiś wosk i szmatka z irchy. Czy trzeba o niego jakoś specjalnie dbać bo zardzewieje czy ten wosk to tylko pic na wodę? Rdzeń noża jest z przyzwoitej stali Aus10V (różni sie od zwykłego Aus10 tym, źe jest poddany hartowaniu próżniowemu- bardziej jednorodna struktura po obróbce) . Węgla ma sporo, tyle ile potrzeba ale ma aż 14% chromu, dzięki któremu jest w pełni nierdzewny. Z opisu wynika, że rdzeń jest z tej stali a pozostałe warstwy zapewne z innej o twardości 58 i 60 HRC. Na płazy daje się czasami gorszej jakości stal i w tym przypadku nic nie wiadomo o jej właściwościach. Nóż ma zapewne drewnianą rękojeść i do tego może też służyć ten „wosk” i szmatka do jej polerowania. Jak smarujesz jakimś mazidłem głownię to warto sprawdzić czy nadaje się ono do kontaktu z żywnością. Na Twoim miejscu miałbym inne zmartwienie (skoro nie znasz się na nożach): jak i czym naostrzyć, czy szlif jest dwustronny/jednostronny, jaki jest kąt. Bardzo łatwo jest zepsuć taki nóź- wykruszyć krawędź tnącą np. porcjując kurczaka (moja mama tak rozwaliła mój nóź podczas mojej nieobecności). Ma bardzo cienką krawędź tnącą, jak żyletka (grubość ostrza nad krawędzią tnacą to w takich nożach może wynosić 0,2mm) i jeśli jest zachowana odpowiednia geometria ostrza i nóż zostanie umiejętnie naostrzony to będzie ciął pomidorka na przezroczyste plasterki bez większego oporu. Ostrząc nieumiejętnie „zjadamy nóż” i pogrubiamy krawędź tnącą i ze skalpela robi się siekiera, która nie pokroi już tak zgrabnie pomidorka czy marchewki- zamiast ciąć będzie miał tendencję do łupania. Używam takiego oleju do konserwacji rękojeści i głowni ze stali węglowych (rdzewnych): https://www.amazon.pl/SOLINGEN-kamelyjski-przeznaczony-kontaktu-żywnością/dp/B075DWZZ4K Wrzuć zdjęcie tego noża. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez lobuz1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) 25 minut temu, lobuz1 napisał(a): Używam takiego oleju do konserwacji rękojeści i głowni ze stali węglowych (rdzewnych): https://www.amazon.pl/SOLINGEN-kamelyjski-przeznaczony-kontaktu-żywnością/dp/B075DWZZ4K A mnie się spodobał ten olej, jest uniseks, nie eiedzialem, że oleje do noży są damskie i męskie 🤣 https://www.amazon.pl/Victorinox-Uniseks-Værktøj-blister-uniwersalny/dp/B000FTQP00/ref=d_pd_sim_sccl_2_14/261-8921676-0784021?pd_rd_w=Qv38Q&content-id=amzn1.sym.18ef57d8-d1d6-4c18-a888-6a762fb23df0&pf_rd_p=18ef57d8-d1d6-4c18-a888-6a762fb23df0&pf_rd_r=P698ZB2GJ6G63JH62NTV&pd_rd_wg=CeNME&pd_rd_r=4de5ebc5-e2fa-4641-a8c0-b6af0154b53c&pd_rd_i=B000FTQP00&psc=1 Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Jaro54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 2 minuty temu, Jaro54 napisał(a): A mnie się spodobał ten olej, jest uniseks, nie eiedzialem, że oleje do noży są damskie i męskie 🤣 https://www.amazon.pl/Victorinox-Uniseks-Værktøj-blister-uniwersalny/dp/B000FTQP00/ref=d_pd_sim_sccl_2_14/261-8921676-0784021?pd_rd_w=Qv38Q&content-id=amzn1.sym.18ef57d8-d1d6-4c18-a888-6a762fb23df0&pf_rd_p=18ef57d8-d1d6-4c18-a888-6a762fb23df0&pf_rd_r=P698ZB2GJ6G63JH62NTV&pd_rd_wg=CeNME&pd_rd_r=4de5ebc5-e2fa-4641-a8c0-b6af0154b53c&pd_rd_i=B000FTQP00&psc=1 Ten Twój jest dobry do ruchomych części scyzoryków i multitooli- zapewnia lepszy ślizg i też może być stosowany do narzędzi, które maja kontakt z żywnością. 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Chodziło mi o nazwę uniseks 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zwykły olej lniany nadaje się tak do spożycia jak również konserwacji i impregnacji pozostałych elementów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 2 minuty temu, Birken napisał(a): Zwykły olej lniany nadaje się tak do spożycia jak również konserwacji i impregnacji pozostałych elementów. Olej lniany ma jedną zasadniczą wadę, na powietrzu i w wyższej temperaturze latwo zamienia sie w pokost co nie jest zbyt dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) 1 minutę temu, Jaro54 napisał(a): Olej lniany ma jedną zasadniczą wadę, na powietrzu i w wyższej temperaturze latwo zamienia sie w pokost co nie jest zbyt dobre. Może lepiej z oliwek? On nie zjełczeje tak szybko. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez lobuz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 13 minut temu, lobuz1 napisał(a): Może lepiej z oliwek? On nie zjełczeje tak szybko. do ostrza tak. Ale jeśli o drewno idzie co to an rękojeści jest to nie nadaje się za to lniany nie tylko się nadaje co jest najlepszy. 17 minut temu, Jaro54 napisał(a): Olej lniany ma jedną zasadniczą wadę, na powietrzu i w wyższej temperaturze latwo zamienia sie w pokost co nie jest zbyt dobre. ja tam nie widziałem nigdy żadnych negatywnych efektów. A jak się noża często używa to nie ma szans na żadne zmiany zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Rdzeń noża jest z przyzwoitej stali Aus10V (różni sie od zwykłego Aus10 tym, źe jest poddany hartowaniu próżniowemu- bardziej jednorodna struktura po obróbce) . Węgla ma sporo, tyle ile potrzeba ale ma aż 14% chromu, dzięki któremu jest w pełni nierdzewny. Z opisu wynika, że rdzeń jest z tej stali a pozostałe warstwy zapewne z innej o twardości 58 i 60 HRC. Na płazy daje się czasami gorszej jakości stal i w tym przypadku nic nie wiadomo o jej właściwościach. Nóż ma zapewne drewnianą rękojeść i do tego może też służyć ten „wosk” i szmatka do jej polerowania. Jak smarujesz jakimś mazidłem głownię to warto sprawdzić czy nadaje się ono do kontaktu z żywnością. Na Twoim miejscu miałbym inne zmartwienie (skoro nie znasz się na nożach): jak i czym naostrzyć, czy szlif jest dwustronny/jednostronny, jaki jest kąt. Bardzo łatwo jest zepsuć taki nóź- wykruszyć krawędź tnącą np. porcjując kurczaka (moja mama tak rozwaliła mój nóź podczas mojej nieobecności). Ma bardzo cienką krawędź tnącą, jak żyletka (grubość ostrza nad krawędzią tnacą to w takich nożach może wynosić 0,2mm) i jeśli jest zachowana odpowiednia geometria ostrza i nóż zostanie umiejętnie naostrzony to będzie ciął pomidorka na przezroczyste plasterki bez większego oporu. Ostrząc nieumiejętnie „zjadamy nóż” i pogrubiamy krawędź tnącą i ze skalpela robi się siekiera, która nie pokroi już tak zgrabnie pomidorka czy marchewki- zamiast ciąć będzie miał tendencję do łupania. Używam takiego oleju do konserwacji rękojeści i głowni ze stali węglowych (rdzewnych):https://www.amazon.pl/SOLINGEN-kamelyjski-przeznaczony-kontaktu-żywnością/dp/B075DWZZ4K Wrzuć zdjęcie tego noża. Jesteś świr ale pozytywny musisz mieć z tego niezłą zajawkę i dobrze Wysłane przy użyciu Tapatalka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 17 godzin temu, lobuz1 napisał(a): Wrzuć zdjęcie tego noża. Taki A od około 10 lat używamy (dość intensywnie bo gotujemy na co dzień) zestawu noży kupionych razem z blokiem, tutaj największy. Te na początku były zaostrzone fabrycznie na totalną żyletkę i mi się źle nimi kroiło bo w deskę się dosłownie wcinały i nie dało się np po pokrojeniu z deski nożem zsunąć tego co się kroiło bo zaczepiały się z drewno. Jak się trochę stępiły to o wiele lepiej się ich zaczęło używać. Do ostrzenia używam tego gadżetu z przyssawką Anysharp i ostrzałki prętowej co w zestawie była. Ten nowy nóż jest ostry ale nie tak ekstremalnie jak te Vinzera. Pomidora najlepiej kroi mi się małym nożykiem z ząbkami Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Spawn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj1978 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 W dniu 19.11.2022 o 14:40, lobuz1 napisał(a): Nie ma sensu. Kup sobie zestaw z prętami, umieszczonymi pod określonym kątem w podstawie, najlepiej jak najdłuższymi np. taki Lansky dałem ojcu. Używam już jakiś czas tej ostrzałki Lansky, jaka jest żywotność tych prętów? Mam wrażenie, że trochę słabiej ostrzy, niż gdy była nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) 7 minut temu, dj1978 napisał(a): Używam już jakiś czas tej ostrzałki Lansky, jaka jest żywotność tych prętów? Mam wrażenie, że trochę słabiej ostrzy, niż gdy była nowa. Bo je trzeba czyścić, pod kranem, szorstkim zmywakiem z płynem- zapychają się od opiłków metalu. Uważaj żeby nie spadły bo pękną. Jak czujesz, że nie biorą i się ślizgają to czas na kąpiel. Edytowane 17 Lutego 2023 przez lobuz1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj1978 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 5 minut temu, lobuz1 napisał(a): Bo je trzeba czyścić, pod kranem, szorstkim zmywakiem z płynem- zapychają się od opiłków metalu. Uważaj żeby nie spadły bo pękną. Jak czujesz, że nie biorą i się ślizgają to czas na kąpiel. Dzięki, poza tym dla amatora bardzo dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) 3 minuty temu, dj1978 napisał(a): Dzięki, poza tym dla amatora bardzo dobrze się sprawdza. Musisz tylko pamiętać, żeby trzymać nóż w pionie. Jak pręty nie biorą i się zapchały w miejscu ostrzenia to obracaj je o kilka stopni i ostrz tam gdzie są czyste a co jakiś czas umyj. Są jeszcze diamentowe pręty do kupienia, ale chyba tylko krótkie. Edytowane 17 Lutego 2023 przez lobuz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Kupiłem sobie taką zabawkę. Kupiłem, bo było tanio (49 czy 59zł), a nigdy nie miałem żadnego sprężynowca. Jakość jest jaka jest, krawędzie rękojeści obrabiane na ostro itp. I teraz do sedna. Mam pytanie do fachowców, a w zasadzie to chyba do lobuz1. Czy w cenie ok. 300 zł znajdę coś co będzie nożem składanym, najlepiej sprężynowym, wielkości mniej więcej takiej jak ten na zdjęciu, a nawet 30 cm też będzie ok, bez tego całego bagnetowego osprzętu, no i będzie to lepszej jakości? Do żadnej marki nożowej nie jestem przywiązany choćby z tego względu, że prawie żadnej nie znam więc tu nie ma znaczenia czy to będzie jakiś hiszpański producent, niemiecki, us-manski czy inny. Edytowane 13 Maja 2023 przez Rafacio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 @Rafacio Zupełne sprężynowce to raczej rzadkość na rynku między innymi dlatego że jest to element wadliwy. Miałeś kiedyś folder otwierany z fippera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Rafacio napisał(a): Kupiłem sobie taką zabawkę. Kupiłem, bo było tanio (49 czy 59zł), a nigdy nie miałem żadnego sprężynowca. Jakość jest jaka jest, krawędzie rękojeści obrabiane na ostro itp. I teraz do sedna. Mam pytanie do fachowców, a w zasadzie to chyba do lobuz1. Czy w cenie ok. 300 zł znajdę coś co będzie nożem składanym, najlepiej sprężynowym, wielkości mniej więcej takiej jak ten na zdjęciu, a nawet 30 cm też będzie ok, bez tego całego bagnetowego osprzętu, no i będzie to lepszej jakości? Do żadnej marki nożowej nie jestem przywiązany choćby z tego względu, że prawie żadnej nie znam więc tu nie ma znaczenia czy to będzie jakiś hiszpański producent, niemiecki, us-manski czy inny. Jeśli lubisz w tym stylu militarnym to mogę polecić jubileszowy Boker Ak-47 Anniversary, nie jest to pełny automat, odpala się go z kołka. Głownia o długości coś około 8-9cm i jest z amerykańskiej stali proszkowej CTS-XHP, która bardzo dobrze trzyma ostrość (to jest już taka stal, którą określamy wyjebolitem, czyli top). Mam taką nówkę sztukę, z tym charakterystycznym pudełkiem i mogę Ci sprzedać za 300. Kosztował chyba 100Euro. Boker ma bardzo dobry serwis. Przysyłali mi kiedyś części do innego modelu. Jak chcesz taniej to poszukaj chińczyków w automacie typu Ganzo z gorszej stali- też mam kilka i nie potrzebuję. Nie jestem w stanie sprawdzić bo jestem w Wiedniu. Wracam w pt i mogę wtedy wrzucić fotki. Generalnie mam dużo noży i jak ktoś coś potrzebuje to mogę pomóc. 😊 Tanie automaty to jednorazówki z luzami i troche strach używać bo głownia może się złożyć. Boker jest solidny, ma pewną blokadę głowni tzw. linner lock, super clips deep carry (nie wystaje ze spodni, cały chowa się w kieszeni), ma też otwór na linkę i jest w przyzwoitej cenie. Sa topowe automaty a taką najbardziej znaną marką jest Microtech. https://milicon.pl/4118-microtech Edytowane 13 Maja 2023 przez lobuz1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.