GRADO__Fan Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Informacje o polecanych transportach gdzieś są rozproszone po wątku, więc zbiorę je tutaj. Poukładam je pod względem jakości z tym, że nie wszystkie były ze sobą porównywane, więc nie zawsze mogę powiedzieć, który jest lepszy, więc podzieliłem na trzy kategorie. Ranking transportów cyfrowych - CD Kolejność w kategoriach trzeba raczej traktować ex-equo bo tylko część urządzeń było porównywane bezpośrednio stąd kolejność alfabetyczna dobrze: Philips CD650 Vincent S1.1 Bang & Olufsen Beogram CD 6500 Sony CDP-XA30ES Sony CDP338ESD (i wyższe) Sony CDP227ESD Sony CDP228ESD Technics SL-PS840 Sony CDP222ES Yamaha CDX-993 lepiej: Harman Kardon HD970 Marantz CD56 [tunning] Onkyo DX-6570 ok: Denon DCD-635 Marantz CD56 Marantz CD62 Sony CDP-XB630QS słabe: Denon DCD-1500AE Denon DCD-2000AE Sony CDP X229ES Sony QB940 Ranking transportów cyfrowych - DVD dobrze: Denon DVD 1730 Panasonic S100 Pioneer DV410 Pioneer DV310 Pioneer DV300 Panasonic S52 lepiej: Bellwood 301 [tunning] Panasonic S75 ok: Bellwood 301 [są różne wersje firmware i stąd pewnie bardzo różne opinie] Panasonic S27 słabe: Samsung HD945 Manta DVD-031 Lord [tragedia!] Bellwood 301 [niektóre wersje] UWAGI Generalnie najlepsze CD grają odrobinę lepiej od najlepszych DVD. Ta odrobina to pewna różnica w barwie. W DVD niby wszystko na miejscu, gładko, dynamicznie itd. ale czegoś brakuje. Do nich też łatwiej wstawić porządny zewnętrzny zegar, który znacznie poprawia dźwięk. Transporty były testowane na interkonektach optycznym i coaxialnym Beresforda i lepszych. Na słabszych wyniki mogą się zupełnie różnić np. takie sygnały miałem dla DVD Bellwood i Panasonica S52 Dostałem jakiś czas temu od Pana Janusza wyniki jego własnych testów odtwarzaczy CD w roli transportów cyfrowych. Testy przeprowadzane na DACu Beresford MK6/4 Trafiłem do faceta mającego na składzie sporo różnych cd, przypiąłem się swoim beresem i testy... zasadniczo tak : bardzo źle : sony 700QS sony 800QS technics A670 (wszystkie trzy - jakby im kto koc na soprany narzucił, masywny, ciężki bas (wyższy, niskiego wcale) źle : sony 222es sony 229es pioneer 8500 pioneer 7100 pioneer pd-605 (pięćsetki tak samo, było ich kilka) (różne zastrzeżenia, najczęściej krzykliwa, zimna i wypchnięta średnica, koszmar dla ucha) lepiej : onkyo dx-7111 dobrze : sony 227esd (ale miał fochy co do czytania cd-r) //ode mnie: to stary model i laser mu już musiał szwankować onkyo dx-7511 bardzo dobrze : philips cd 650 ( i tego kupiłem, wielka niespodzianka co do transportu...zamierzam go jeszcze podtunować -lepszy zegar i kilka poprawek toru cyfrowego, na analogowym wyjściu gra raczej kiepsko, w porównaniu z beresem - kaszana) Dla porównania: dvd pioneer dv-410 wsadziłbym w "lepiej", a wyjście cyfrowe karty dźwiękowej Audiotrak Prodigy 7.1 ( przy użyciu ASIO) w "dobrze" Mam identyczne spostrzeżenia co do starych Sony ES a nowych SB, QS itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Grado__Fan -> a masz jakiś feedback o Blue Ray-ach ? Mój DVD ONKYO już umiera więc się powoli przymierzam ... Generalnie to będzie jakiś PANASONIC. Własnie studiuję forum HDTV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 No to przynieś tą referencję do mnie wieczorem, modded Technics SL-PS840 to nie jest łatwy przeciwnik, oj nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRADO__Fan Posted January 24, 2009 Author Report Share Posted January 24, 2009 Ogórek>> Słyszałem dobre słowa o konsoli PS 3 jako transport. Tam siedzi Blue-Ray Majkel>> oki Żeby było ciekawiej to może jeszcze przytaszczyć moded Sony CDP-338ESD ? Kwestia transportów i ich wpływu na dźwięk DACów jest chyba jeszcze mało zbadany. Ten sam DAC u mnie i u Ciebie gra inaczej. Na Sonym nie było większego znaczenia czy dawałem te dodatkowe kondy przy odbiorniku toslink, a na Technicsie poprawa była bardzo wyraźna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Jak chcesz, daj znać czy mam Cię zabrać? Kondensatory nie zaszkodzą, a pomóc mogą. Nigdy nie wiadomo z czym kto będzie DACa używał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRADO__Fan Posted January 24, 2009 Author Report Share Posted January 24, 2009 To owszem, najlepiej założyć najgorszy wariant. Chodziło mi tylko o to, że u mnie nie musiało go być, więc dlatego tak ważne jest testowanie na różnym sprzęcie. Fikus na swojej stronie pokazywał wykres z oscyloskopu wyjścia cyfrowego seryjnego Sony 338 i wyszło bardzo dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fallow Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Zeby bylo najlepiej -> odnosnie testu kabli cyfrowych etc, dyskusja i takie tam -> zalozylem nowy watek -> http://forum.mp3store.pl/index.php?showtop...mp;#entry497431 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Ogórek>>Słyszałem dobre słowa o konsoli PS 3 jako transport. Tam siedzi Blue-Ray Na forum hdtvpolska wszyscy biadolą, że nie ma odtwarzacza BD który startuje takszybko jak PS3 Tylko, ze ja i dzieci mamy płytotekę na DVD. I teraz mam dylemat -> wchodzic w BD czy np. za 1600 "yamaha dvd s2700" Dobrze gra i ma bardzo dobry skalar obrazu DVD do HDMI ... Szukam info, czy PS3 tez ma skalary ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Ogórek>>Słyszałem dobre słowa o konsoli PS 3 jako transport. Tam siedzi Blue-Ray Znowu wszystko przec Ciebie Jadę kupić PS3, akurat dobra oferta via alledrogo jest obok mojego domu. Wezmę Beresa i zobaczę jak to zagra po optyku. Już rozmawialem z posiadaczami i zwykłe filmy DVD bardzo dobrze skaluje. Wręcz osoba z plazmą 52 cale i najnowszym BD SONY (chyba 5000) twierdzi ze jednakowo dobrze jak ten model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alghar Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Jak testy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Jak testy ? Które @fallow-a kabli, czy moje PS3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alghar Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 PS 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Które @fallow-a kabli, czy moje PS3 Twoje kabli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 PS 3 @majkel -> kable doszły -> słucham na razie w róznych konfiguracjach @alghar -> PS3 -> jestem bardzo zadowolony, że nabyłem to urządzenie. Mam z głowy kupno odtwarzacza DVD/Blue Ray-a Bez problemu podłączył się do routera bezprzewodowego (czyli internetu) Doskonale sprawdza się audio wpięte po światłowodzie do wzmacniacza kina domowego Cambridge 540 V2. Do tego można grać w 4 osoby Zame zalety. Jedyna wada to (z tego co pamiętam) jedno wyjscie audio światłowodowe Przydałyby się dwa, i jakieś przełaczanie pomiędzy nimi (np. na jednym bitstream do kina, na drugim PCM Stereo do Beresforda) Generalnie PS3 jawi się jako bardzo dobre centrum domowej rozrywki. Gry dla (4 lub 7 -> sprawdzę) osób (na raz). Przeglądarka internetu Skalery Video (mogą być) -> wydaje mi sie, ze mój SHARP LCD ma podobne jakościowo wbudowane ... Odtwarza FLAC-i Jak jeszcze uda mi sie, zeby PS3 zobaczył podpięty do routera NAS Server to wtedy faktycznie będzie to pełnoprawny serwer muzyczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 ogorek, ćwicz tą PS3, bo temat wydaje się bardzo ciekawy. Czy ona czyta pliki muzyczne z CD/DVD? Co do kabelków - fajnie, że doszły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 ogorek, ćwicz tą PS3, bo temat wydaje się bardzo ciekawy. Czy ona czyta pliki muzyczne z CD/DVD? Co do kabelków - fajnie, że doszły. Czyta z CD i DVD -> oraz z tego co podłączysz pod port USB: pamiec, dysk Jedyny problem to to, ze to co podłączysz musi być sformatowane w FAT32 Widzi router i internent to moze zobaczy NAS server. Sprawdzę w tym tygodniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_gps Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 @majkel -> kable doszły -> słucham na razie w róznych konfiguracjach @alghar -> PS3 -> jestem bardzo zadowolony, że nabyłem to urządzenie. Mam z głowy kupno odtwarzacza DVD/Blue Ray-a Bez problemu podłączył się do routera bezprzewodowego (czyli internetu) Doskonale sprawdza się audio wpięte po światłowodzie do wzmacniacza kina domowego Cambridge 540 V2. Do tego można grać w 4 osoby Zame zalety. Jedyna wada to (z tego co pamiętam) jedno wyjscie audio światłowodowe Przydałyby się dwa, i jakieś przełaczanie pomiędzy nimi (np. na jednym bitstream do kina, na drugim PCM Stereo do Beresforda) Generalnie PS3 jawi się jako bardzo dobre centrum domowej rozrywki. Gry dla (4 lub 7 -> sprawdzę) osób (na raz). Przeglądarka internetu Skalery Video (mogą być) -> wydaje mi sie, ze mój SHARP LCD ma podobne jakościowo wbudowane ... Odtwarza FLAC-i Jak jeszcze uda mi sie, zeby PS3 zobaczył podpięty do routera NAS Server to wtedy faktycznie będzie to pełnoprawny serwer muzyczny zapomniałeś o jednej wadzie - jest cholernie głośna u mnie stoi obok kompa napiszę potem jak "gra" w porównaniu z M-audio w roli transportu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogorek Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 zapomniałeś o jednej wadzie - jest cholernie głośnau mnie stoi obok kompa napiszę potem jak "gra" w porównaniu z M-audio w roli transportu U mnie domownicy siedzą 5m od PS3 (a moze nawet 6m) więc tego nie zauważyłem Ja ją widzę w pokoju do kina domowego. Albo gdzieś pod biurko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imacman Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 A czy ktoś brał pod uwagę jako napęd - tunery - dekodery platform cyfrowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brestinder Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 fajne to porownanie, az sobie zamowilem cd 650 philipsa, mam nadzieje ze sie nie przejade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aragorn7 Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 A czy ktoś brał pod uwagę jako napęd - tunery - dekodery platform cyfrowych? No właśnie bo to następne źródło cyfrowego dźwięku i to często dobrej jakości, a stacyjek radiowych są setki, nie mówiąc o fonii przy filmach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRADO__Fan Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 To od forumowicza Jancio: dekoder tv cyfrowej UPC Chello : 1. dekoder z nagrywarką (nie HD) Thomson - _dobrze_ (ze świadomością miernoty przekazywanego, kompresowanego materiału) 2. dekoder HD z nagrywarką -Philips - _tragicznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirhon Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Jak się sprawuje Squeezebox jako transport pod beresforda? Jak byście go sklasyfikowali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRADO__Fan Posted February 9, 2009 Author Report Share Posted February 9, 2009 Wiem, że ze Squeezeboxem Beresford gra bardzo dobrze. Parę dni temu miałem relację telefoniczną od właściciela Squeezeboxa i Beresa MK6/4 MOD21 z wizyty jego kolegi z DACMagiciem Cambrige Audio. Czekam na maila z opisem. Jak się nie doczekam to opowiem własnymi słowami, ale to w stosownym wątku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aragorn7 Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 To od forumowicza Jancio: dekoder tv cyfrowej UPC Chello : 1. dekoder z nagrywarką (nie HD) Thomson - _dobrze_ (ze świadomością miernoty przekazywanego, kompresowanego materiału) 2. dekoder HD z nagrywarką -Philips - _tragicznie Przypuszczam, że dla bezpośredniego strumienia z satelity radyjka cyfrowe mogą zagrać zdecydowanie lepiej, bo jednak Chello to kablówka, więc sygnał pierwotny bierze najczęściej z satelity, transkoduje/koduje i dopiero przesyła. I drugie pytanko : czy prezentowane transporty jako wyniki testu P. Janusza z Beresfordem były również ( przez niego lub kogoś innego) porównywane z innym DAC-em ? Innymi słowy czy były robione testy porównawcze transport X z DAc Beresford i ten sam transport X z DAC inny ( o ile ten jakiś konkretny CD-k miał wbudowany DAC lub jakis inny zewnętrzny). edit Edytowałem, bo pomyliłem chyba osobę P. Janusza z kimś innym - tym nie mniej sens pozostał właściwy. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts