Jump to content

Ranking transportów cyfrowych pod DAC

Recommended Posts

Informacje o polecanych transportach gdzieś są rozproszone po wątku, więc zbiorę je tutaj. Poukładam je pod względem jakości z tym, że nie wszystkie były ze sobą porównywane, więc nie zawsze mogę powiedzieć, który jest lepszy, więc podzieliłem na trzy kategorie.

Ranking transportów cyfrowych - CD

Kolejność w kategoriach trzeba raczej traktować ex-equo bo tylko część urządzeń było porównywane bezpośrednio stąd kolejność alfabetyczna

dobrze:

Philips CD650

Vincent S1.1

Bang & Olufsen Beogram CD 6500

Sony CDP-XA30ES

Sony CDP338ESD (i wyższe)

Sony CDP227ESD

Sony CDP228ESD

Technics SL-PS840

Sony CDP222ES

Yamaha CDX-993

lepiej:

Harman Kardon HD970

Marantz CD56 [tunning]

Onkyo DX-6570

ok:

Denon DCD-635

Marantz CD56

Marantz CD62

Sony CDP-XB630QS

słabe:

Denon DCD-1500AE

Denon DCD-2000AE

Sony CDP X229ES

Sony QB940

Ranking transportów cyfrowych - DVD

dobrze:

Denon DVD 1730

Panasonic S100

Pioneer DV410

Pioneer DV310

Pioneer DV300

Panasonic S52

lepiej:

Bellwood 301 [tunning]

Panasonic S75

ok:

Bellwood 301 [są różne wersje firmware i stąd pewnie bardzo różne opinie]

Panasonic S27

słabe:

Samsung HD945

Manta DVD-031 Lord [tragedia!]

Bellwood 301 [niektóre wersje]

UWAGI

Generalnie najlepsze CD grają odrobinę lepiej od najlepszych DVD. Ta odrobina to pewna różnica w barwie. W DVD niby wszystko na miejscu, gładko, dynamicznie itd. ale czegoś brakuje. Do nich też łatwiej wstawić porządny zewnętrzny zegar, który znacznie poprawia dźwięk.

Transporty były testowane na interkonektach optycznym i coaxialnym Beresforda i lepszych.

Na słabszych wyniki mogą się zupełnie różnić np. takie sygnały miałem dla DVD Bellwood i Panasonica S52

Dostałem jakiś czas temu od Pana Janusza wyniki jego własnych testów odtwarzaczy CD w roli transportów cyfrowych.

Testy przeprowadzane na DACu Beresford MK6/4

Trafiłem do faceta mającego na składzie sporo różnych cd, przypiąłem się swoim beresem i testy...

zasadniczo tak :

bardzo źle :

sony 700QS

sony 800QS

technics A670 (wszystkie trzy - jakby im kto koc na soprany narzucił, masywny, ciężki bas (wyższy, niskiego wcale)

źle :

sony 222es

sony 229es

pioneer 8500

pioneer 7100

pioneer pd-605 (pięćsetki tak samo, było ich kilka)

(różne zastrzeżenia, najczęściej krzykliwa, zimna i wypchnięta średnica, koszmar dla ucha)

lepiej :

onkyo dx-7111

dobrze :

sony 227esd (ale miał fochy co do czytania cd-r) //ode mnie: to stary model i laser mu już musiał szwankować

onkyo dx-7511

bardzo dobrze :

philips cd 650 ( i tego kupiłem, wielka niespodzianka co do transportu...zamierzam go jeszcze podtunować -lepszy zegar i kilka poprawek toru cyfrowego, na analogowym wyjściu gra raczej kiepsko, w porównaniu z beresem - kaszana)

Dla porównania:

dvd pioneer dv-410 wsadziłbym w "lepiej", a wyjście cyfrowe karty dźwiękowej Audiotrak Prodigy 7.1 ( przy użyciu ASIO) w "dobrze"

Mam identyczne spostrzeżenia co do starych Sony ES a nowych SB, QS itp

Ogórek>>

Słyszałem dobre słowa o konsoli PS 3 jako transport. Tam siedzi Blue-Ray

Majkel>>

oki :) Żeby było ciekawiej to może jeszcze przytaszczyć moded Sony CDP-338ESD ?

Kwestia transportów i ich wpływu na dźwięk DACów jest chyba jeszcze mało zbadany. Ten sam DAC u mnie i u Ciebie gra inaczej. Na Sonym nie było większego znaczenia czy dawałem te dodatkowe kondy przy odbiorniku toslink, a na Technicsie poprawa była bardzo wyraźna.

To owszem, najlepiej założyć najgorszy wariant. Chodziło mi tylko o to, że u mnie nie musiało go być, więc dlatego tak ważne jest testowanie na różnym sprzęcie. Fikus na swojej stronie pokazywał wykres z oscyloskopu wyjścia cyfrowego seryjnego Sony 338 i wyszło bardzo dobrze

Ogórek>>

Na forum hdtvpolska wszyscy biadolą, że nie ma odtwarzacza BD który startuje takszybko jak PS3 :)

Tylko, ze ja i dzieci mamy płytotekę na DVD. I teraz mam dylemat -> wchodzic w BD czy np. za 1600 "yamaha dvd s2700"

Dobrze gra i ma bardzo dobry skalar obrazu DVD do HDMI ...

Szukam info, czy PS3 tez ma skalary ...

Ogórek>>

Znowu wszystko przec Ciebie :P

Jadę kupić PS3, akurat dobra oferta via alledrogo jest obok mojego domu.

Wezmę Beresa i zobaczę jak to zagra po optyku. Już rozmawialem z posiadaczami i zwykłe filmy DVD bardzo dobrze skaluje.

Wręcz osoba z plazmą 52 cale i najnowszym BD SONY (chyba 5000) twierdzi ze jednakowo dobrze jak ten model.

PS 3 :D

@majkel -> kable doszły -> słucham na razie w róznych konfiguracjach

@alghar -> PS3 -> jestem bardzo zadowolony, że nabyłem to urządzenie. Mam z głowy kupno odtwarzacza DVD/Blue Ray-a

Bez problemu podłączył się do routera bezprzewodowego (czyli internetu)

Doskonale sprawdza się audio wpięte po światłowodzie do wzmacniacza kina domowego Cambridge 540 V2.

Do tego można grać w 4 osoby :D

Zame zalety. Jedyna wada to (z tego co pamiętam) jedno wyjscie audio światłowodowe :(

Przydałyby się dwa, i jakieś przełaczanie pomiędzy nimi (np. na jednym bitstream do kina, na drugim PCM Stereo do Beresforda)

Generalnie PS3 jawi się jako bardzo dobre centrum domowej rozrywki. Gry dla (4 lub 7 -> sprawdzę) osób (na raz).

Przeglądarka internetu

Skalery Video (mogą być) -> wydaje mi sie, ze mój SHARP LCD ma podobne jakościowo wbudowane ...

Odtwarza FLAC-i

Jak jeszcze uda mi sie, zeby PS3 zobaczył podpięty do routera NAS Server to wtedy faktycznie będzie to pełnoprawny serwer muzyczny :)

ogorek, ćwicz tą PS3, bo temat wydaje się bardzo ciekawy. :) Czy ona czyta pliki muzyczne z CD/DVD? Co do kabelków - fajnie, że doszły.

Czyta z CD i DVD -> oraz z tego co podłączysz pod port USB: pamiec, dysk

Jedyny problem to to, ze to co podłączysz musi być sformatowane w FAT32

Widzi router i internent to moze zobaczy NAS server. Sprawdzę w tym tygodniu

@majkel -> kable doszły -> słucham na razie w róznych konfiguracjach

@alghar -> PS3 -> jestem bardzo zadowolony, że nabyłem to urządzenie. Mam z głowy kupno odtwarzacza DVD/Blue Ray-a

Bez problemu podłączył się do routera bezprzewodowego (czyli internetu)

Doskonale sprawdza się audio wpięte po światłowodzie do wzmacniacza kina domowego Cambridge 540 V2.

Do tego można grać w 4 osoby :D

Zame zalety. Jedyna wada to (z tego co pamiętam) jedno wyjscie audio światłowodowe :(

Przydałyby się dwa, i jakieś przełaczanie pomiędzy nimi (np. na jednym bitstream do kina, na drugim PCM Stereo do Beresforda)

Generalnie PS3 jawi się jako bardzo dobre centrum domowej rozrywki. Gry dla (4 lub 7 -> sprawdzę) osób (na raz).

Przeglądarka internetu

Skalery Video (mogą być) -> wydaje mi sie, ze mój SHARP LCD ma podobne jakościowo wbudowane ...

Odtwarza FLAC-i

Jak jeszcze uda mi sie, zeby PS3 zobaczył podpięty do routera NAS Server to wtedy faktycznie będzie to pełnoprawny serwer muzyczny :)

zapomniałeś o jednej wadzie - jest cholernie głośna

u mnie stoi obok kompa

napiszę potem jak "gra" w porównaniu z M-audio w roli transportu

zapomniałeś o jednej wadzie - jest cholernie głośna

u mnie stoi obok kompa

napiszę potem jak "gra" w porównaniu z M-audio w roli transportu

U mnie domownicy siedzą 5m od PS3 (a moze nawet 6m) więc tego nie zauważyłem :)

Ja ją widzę w pokoju do kina domowego. Albo gdzieś pod biurko

• 2 weeks later...

Wiem, że ze Squeezeboxem Beresford gra bardzo dobrze.

Parę dni temu miałem relację telefoniczną od właściciela Squeezeboxa i Beresa MK6/4 MOD21 z wizyty jego kolegi z DACMagiciem Cambrige Audio. Czekam na maila z opisem. Jak się nie doczekam to opowiem własnymi słowami, ale to w stosownym wątku.

To od forumowicza Jancio:

dekoder tv cyfrowej UPC Chello :

1. dekoder z nagrywarką (nie HD) Thomson - _dobrze_ (ze świadomością miernoty przekazywanego, kompresowanego materiału)

2. dekoder HD z nagrywarką -Philips - _tragicznie

Przypuszczam, że dla bezpośredniego strumienia z satelity radyjka cyfrowe mogą zagrać zdecydowanie lepiej, bo jednak Chello to kablówka, więc sygnał pierwotny bierze najczęściej z satelity, transkoduje/koduje i dopiero przesyła.

I drugie pytanko :

czy prezentowane transporty jako wyniki testu P. Janusza z Beresfordem były również ( przez niego lub kogoś innego) porównywane z innym DAC-em ?

Innymi słowy czy były robione testy porównawcze transport X z DAc Beresford i ten sam transport X z DAC inny ( o ile ten jakiś konkretny CD-k miał wbudowany DAC lub jakis inny zewnętrzny).

edit

Edytowałem, bo pomyliłem chyba osobę P. Janusza z kimś innym - tym nie mniej sens pozostał właściwy. :)

pozdrawiam