piggy Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Który sposób płacenia preferujecie i dlaczego?? Ja ostatnio się stałam prawdziwą maniaczką płacenia kartą i gotówki praktycznie już nie noszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zaleś Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Zwykle noszę przy sobie 50-100 PLN w gotówce, ale jak mogę za coś zapłacić kartą to zwykle tak robie (na koncie do którego jest karta mam jednorazowo nie więcej niż 200 PLN w celach bezpieczeństwa ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capricornus Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Tak w ogóle to od ilu najmniej można płacić kartą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
icekoala Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 z tego co wiem to zalezy od sklepu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjuzik Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 W żabce koło mnie od 20zł, ale np. w aptece wczoraj płaciłem 8zł i mogłem kartą. Lubie w ten sposób płacić, bo nie czuję, że tracę pieniądze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrus-g Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Tak w ogóle to od ilu najmniej można płacić kartą? W Tesco od 0,01 zł Ja preferuje kartę zazwyczaj gotówki nie nosze, a jeśli już to niedużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caleb Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 ja preferuje gotowke - z tego wzgledu, ze w wiekszosci sklepow nie mozna malych zakupow robic karta, a nie lubie duzo kasy wydawac . zreszta w wielu to w ogole karta nie da sie zaplacic . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik 007 Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Gotówka. Wiem ile wydaję. No a poza tym na karcie nigdy nic nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ignacy Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Tak w ogóle to od ilu najmniej można płacić kartą? Teoretycznie od 1gr. Praktycznie każdy sklep robi w tej kwestii co mu się żywnie podoba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richt Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 ja preferuje gotowke - z tego wzgledu, ze w wiekszosci sklepow nie mozna malych zakupow robic karta, a nie lubie duzo kasy wydawac . zreszta w wielu to w ogole karta nie da sie zaplacic .Racja. Sam robie podobnie.Teoretycznie od 1gr. Praktycznie każdy sklep robi w tej kwestii co mu się żywnie podoba...Szczera prawda... wkurza mnie to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salicylowy Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Jak mogę płacić kartą to przeważnie wybieram kartę, chyba że szykuje jakieś zakupy przez internet to wtedy muszę uważać na stan konta. Nie dość, że w żabce jest takie wysokie minimum(u mnie 10zł) to w dodatku nie można kartą doładować telefonu. Parę razy byłem z tego powodu naprawdę w ciężkiej sytuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SanDiego Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 ja tam kartą - szybciej jest, nie muszę wysłuchiwać: a nie ma pan 5 groszy? albo nie ma pan drobniej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol1990 Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 raz zależy od sklepu, dwa od samej karty. w Groszu na moim osiedlu mogę swoją kartą (konto inteligo) robić zakupy za dowolną kwotę, ojciec, mając zwykłą Visa Electron, moze płatności dokonać dopiero od 20zł. poza tym, zwykle w portfelu mam nie więcej niż 20zł (im więcej mam pod ręką tym więcej wydam:P), wiec karta nieraz okazuje sie zbawieniem (przy grubszych zakupach) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Publius Enigma Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Raczej gotówka, bo czuję ile wydaję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian4 Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Do niedawna używałem tylko karty. Płaciłem ją wszędzie, nawet jak kupowałem chipsy za 2zł. Po zmianie konta z uczniowskiego na akademickie i zmianie karty... jeszcze jej nigdzie nie włożyłem. Staram się utrzymać ok. 20zł w portfelu, bo można za to kupić każdą spożywczą ******łę czy też skoczyć do baru. Sklepy też mają nasrane, bo w Plusie mogłem kupić gumę do żucia i zapłacić kartą, w Kauflandzie dopiero przy zakupie powyżej 10zł, a w Biedronie i Arhelanie wogóle nie można płacić kartą. W sklepie na osiedlu zapytałem się przed zakupem czy mogę zapłacić kartą, a jak już dokonałem zakupu, okazało się, że można dokonać płatności kartą, ale przy wydanych 50zł... Gdzie chusteczki kosztują 1zł. Poza tym moja stara karta była pomarańczowa z fotką czterech przyjaciół, a nowa jest cała szara z jakimiś ******łami w stylu krzesła, skrzypiec, koszulki. I to same kontury... Aż chciało się wyjmować tamtą kartę, a tej nowej to wstyd pokazywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burgerking Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Ja preferuje płacić kartą, w warszawie prawie wszystkie sklepy obsługują karty ale te małe mają niestety limity np. żabka ( od 12 zł ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzadzu Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Jak mam wystarczającą ilość gotówki w portfelu - to nią płacę. Jak nie - kartą. Z reguły 20-50zł mam przy sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy Posted December 17, 2008 Author Report Share Posted December 17, 2008 Zwracacie uwagę na wygląd karty???? Ja aż się swojej przyjrzałam pod tym kątem, czy jest ładna czy brzydka Chyba ok, ważne że visa, bo najbardziej rozpoznawalna i konkursy są fajne Ja wolę płacić kartą bo zdecydowanie lepiej zarzadzam wtedy kasą... codziennie wieczorem sprawdzam ile wydałam i na co i czy jest ok ze stanem konta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil.stec Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 zwykle w portfelu mam nie więcej niż 20zł (im więcej mam pod ręką tym więcej wydam:P) mam tak samo więcej mam to więcej wydam dlatego na karcie mam coraz mniej, bo zazwyczaj większośc kasy wydaje na zakupy typu słuchawki lub player - płacę przelewem bo gotówki zawsze mi nie styka a na koncie zawsze jakaś kasa jest.. :] i tak się właśnie kaska rozpływa. poza tym rzadko kiedy mam możliwość płacenia kartą - więc póki co i tak gotówka rulez :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ripper Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Niedawno przeprosiłem się z gotówką, bo często zakupy robię w Biedronce. Ale w ogóle to kartą mi łatwiej, bo i tak wypłata idzie na konto, więc jeżeli potrzebuję gotówki to muszę lecieć do bankomatu, więc karta tak czy siak jest niezbędna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil.stec Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 wypłata idzie na konto ehh, no tak.. gdyby były robota to pewnie też bym płacił z plastiku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy Posted December 17, 2008 Author Report Share Posted December 17, 2008 a czemu w Biedronce nie można płacić kartą?? Nie znam tego sklepu, bo mi zupelnie nie po drodze, ale to chyba duzy martek więc powinno się dac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Publius Enigma Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 a czemu w Biedronce nie można płacić kartą?? Nie znam tego sklepu, bo mi zupelnie nie po drodze, ale to chyba duzy martek więc powinno się dac? Biedra to po prostu taki... specyficzny sklep. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
douglaz Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 a czemu w Biedronce nie można płacić kartą?? Nie znam tego sklepu, bo mi zupelnie nie po drodze, ale to chyba duzy martek więc powinno się dac? albo oszczędzają na czytnikach, albo na kasjerach ;p bo jak się płaci kartą to zawsze dłużej trwa, więc i kolejki byłyby większe, co w konsekwencji by prowadziło do otwarcia większej ilości kas i płaceniu kasjerom ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavlitto Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Tylko gotówką. Zazwyczaj mam przy sobie te kilkadziesiąt złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts