Jump to content
PROMOCJA MP3Store.pl i HiFiPRO.audio 08.03.2025 - 16.04.2025 ​☀️😎​ ×

Recommended Posts

Posted

Ostatnio przeszukałem wiele nagrań w celu znalezienia najlepszego (moim zdaniem) nagrania 2 koncertu fortepianowego Rachmaninowa. Oczywiście Zimerman z Ozawą jest dla mnie pewnego rodzaju "klasycznym" wykonaniem, ale jednak szukałem czegoś co bardziej zaakcentuje fortepian w stosunku do orkiestry. Ostatnio Trifonov był niesamowicie chwalony za "Destination:Rachmaninov", ale mnie to nagranie nie przekonało. Natomiast to jest moim zdaniem perełka, grane z trochę innym podejściem niż "standardowe" interpretacje, z bardzo dokładną artykulacją i naciskiem na fortepian, polecam:

eyJidWNrZXQiOiJwcmVzdG8tY292ZXItaW1hZ2Vz

https://tidal.com/browse/album/71937326

• Like 1
Posted (edited)
47 minut temu, Tytus1988 napisał:

Uwielbiam Josquina Desprez, a także jego twórczość kościelną, jak i świecką. Oto przykład najliczniejszej, pierwszej z nich.

No, dla mnie jeszcze ze 100 lat za wcześnie, nad czym często ubolewam, bo niewątpliwie był to geniusz.

12 minut temu, audionanik napisał:

lajk przede wszystkim za Tansmana.

No ostanio mam dużą "fazę", szczególnie na muzykę kameralną, choć nie tylko.

Nowość warta posłuchania.

https://tidal.com/browse/album/134587565

dux.jpg

Jak będziemy wklejać takie duże okładki, to niedługo rozpoczniemy szóstą stronę wątku.😄

Edited by bendezar
  • Like 1
Posted

@bendezar jest to dobra strategia, aby dorównać objętością innym wątkom muzycznym na forum ;) Wracając do Josquina des Prez. 

Podejrzewam, że w tym wypadku te 100 lat nie będzie miało takiego znaczenia ;)

• Like 2
Posted (edited)
26 minut temu, Tytus1988 napisał:

Podejrzewam, że w tym wypadku te 100 lat nie będzie miało takiego znaczenia ;)

W tym przypadku absolutnie żadnego. Piękne. No, ale lutnia czy inny szpinet musi być. 

Chyba, że motety Bacha - wtedy nie musi.;)

Edited by bendezar
Posted (edited)

@audionanik podejrzewam, że z bendezarem (edit: albo tylko ja ;)) zrozumieliśmy to trochę inaczej ;) Zgadzam się, że na siedząco bywa trudniej ze względu na ucisk przepony, ale jak trzyma się wyprostowaną sylwetkę, rozchylone nogi, przy głębszych oddechach dokonuje się lekkiego odchylania do tyłu, to można sobie z tym poradzić. 

Edited by Tytus1988
Posted
2 minuty temu, Tytus1988 napisał:

rozchylone nogi, przy głębszych oddechach dokonuje się lekkiego odchylania do tyłu, to można sobie z tym poradzić. 

Dobre.

• Like 1
  • Haha 1
Posted (edited)

@bendezar rzeczywiście ten fragment wyrwany z kontekstu jest dość dwuznaczny ;D /edit:/Jednak z drugiej strony śpiew i ogólnie muzyka bywa jedną spośród wielu różnorodnych form rozkoszy, które pobudzają nasze zmysły :) 

Edited by Tytus1988
  • Like 1
Posted

@audionanik nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i mogliśmy trochę z sobą popisać ;) Moją uwagę w takich kameralnych grupach skupia przede wszystkim muzyk, który gra na instrumencie. Szczególnie takim. 

Oczywiście baryton Romaina Bocklera, jego technikę śpiewu też doceniam :)