Jump to content
PROMOCJA MP3Store.pl i HiFiPRO.audio 08.03.2025 - 16.04.2025 ​☀️😎​ ×

Recommended Posts

Posted (edited)

Dla mnie sztos

MARCIN WIECZOREK – first round (18th Chopin Competition, Warsaw)

Nawiązując do

Chopin: Voyage 🎶 Yulianna Avdeeva (zwyciężczyni XVI Konkursu Chopinowskiego)

Edited by zgreg
  • Like 1
Posted (edited)

12 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Czyli nikt obecnie nie komponuje symfonii itp? Wszyscy tylko grają po raz tysięczny to samo?

Symfonie powstają, ale czy to muzyka klasyczna? Która własnie powstawała tak jakieś około 200 lat temu. Potocznie to nadal muzyka klasyczna, inaczej poważna, ale to już brzmi mało poważnie, bo co, każda inna jest niepoważna ;)

Tu masz kawałek 3 symfonii Henryka Góreckiego z 1976. Wykonanie prawie nowe, z Beth Gibbons, z 2014. Tylko trailer, żeby nie szokować 😁

cała płyta: 

https://open.qobuz.com/album/qjmlsjw35amhc

https://tidal.com/browse/album/105918909?u

Edited by iTomek
Posted (edited)

Tu nie ma żadnego szoku. Podobnie monotonną muzykę tworzę sobie na kompie. Nagrałem dla siebie już ze 40 albumów. 

Takie wypociny jak to co podałeś czy ,,dzieła'' Pendereckiego kojarzą mi się ze sztuką nowoczesną:

14564156632219.jpg

To jednak pozostanę przy takiej muzyce i innej z tych czasów i wcześniejszych

Swoją drogą muszę posłuchać więcej nagrań tejże orkiestry (coverband) bo chociaż czadu dają aż miło.

Edited by Rafacio
Posted
4 godziny temu, Rafacio napisał(a):

Takie wypociny jak to co podałeś czy ,,dzieła'' Pendereckiego kojarzą mi się ze sztuką nowoczesną:

4 godziny temu, Rafacio napisał(a):

Podobnie monotonną muzykę tworzę sobie na kompie

Wyślij zapis nutowy do Związku Kompozytorów Polskich na konkurs. W 1959 roku Penderecki zgarnął tak trzy pierwsze nagrody za jednym zamachem, więc pewnie i Ty masz szanse.

• Haha 9
Posted
1 godzinę temu, audionanik napisał(a):

Wyślij zapis nutowy do Związku Kompozytorów Polskich na konkurs. W 1959 roku Penderecki zgarnął tak trzy pierwsze nagrody za jednym zamachem, więc pewnie i Ty masz szanse.

Sam chciałbym tworzyć takie "wypociny" ;) Mam dwie płyty CD z muzyką Pendereckiego, obie uwielbiam:

Posted
W dniu 19.11.2024 o 17:04, Tommy66 napisał(a):

Też lubiał Wagnera, i ludzi...

Cztery, a w zasadzie pięć słów i dwa błędy. Może nawet trzy?

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Arcangelo Corelli, Concerto Grosso g-moll, Op. 6, nr 8 w wykonaniu Słoweńskiej Orkiestry Filharmonicznej (2024)🎶🎄🎶🙂

• Like 1
Posted

Najbardziej przypadający mi do gustu wykon "W grocie króla gór" (żeby to dobrze zagrać trzeba mieć moc w łapach i czucie baletnicy, jak Denis Leonidovich Matsuev (Дени́с Леони́дович Мацу́ев)

• Like 2
  • 2 weeks later...
Posted

Ostatnio słuchałem kompozycji tegoż Pana inspirowanych jazzem (m.in. Ebony Concerto), czas odświeżyć sobie jego najbardziej znane dzieło:

Posted
W dniu 28.01.2025 o 14:16, marco-polo napisał(a):

Bardzo lubię Jethro Tull, ale tu chyba jest wątek poświęcony rockowi progresywnemu?

https://forum.mp3store.pl/topic/117275-rock-progresywny/page/19/#comments

A w temacie - po raz pierwszy zetknąłem się dziś z muzyką Leifa Segerstama - w ojczystej Finlandii bardzo popularnego kompozytora i dyrygenta, uznawanego nawet za bohatera narodowego. Podobno jest rekordzistą jeśli chodzi o ilość skomponowanych utworów: 371 symfonii, wiele z nich jeszcze nikt nie usłyszał, bo są tylko w formie zapisów nutowych. Nawet sam kompozytor ich nie usłyszy - zmarł w zeszłym roku. A oto Symfonia nr 9 i 12 oraz kompozycja "Monumental Thoughts":

• Like 2
Posted
8 godzin temu, Bednaar napisał(a):

Bardzo lubię Jethro Tull, ale tu chyba jest wątek poświęcony rockowi progresywnemu?

https://forum.mp3store.pl/topic/117275-rock-progresywny/page/19/#comments

A w temacie - po raz pierwszy zetknąłem się dziś z muzyką Leifa Segerstama - w ojczystej Finlandii bardzo popularnego kompozytora i dyrygenta, uznawanego nawet za bohatera narodowego. Podobno jest rekordzistą jeśli chodzi o ilość skomponowanych utworów: 371 symfonii, wiele z nich jeszcze nikt nie usłyszał, bo są tylko w formie zapisów nutowych. Nawet sam kompozytor ich nie usłyszy - zmarł w zeszłym roku. A oto Symfonia nr 9 i 12 oraz kompozycja "Monumental Thoughts":

Ciekawe granie. Szkoda że zmarł.

• Like 1