Tadeus Posted October 26, 2008 Report Posted October 26, 2008 Kiedyś bardzo lubiłem puszczać w domu w tle radio klasykę w ramach chill-outu. Obecnie znowu mnie naszło i chciałbym kupić do domu parę fajnych płyt. Prawda jest jednak taka, że o ile chętnie sobie czasem coś tam posłucham.. to samej wiedzy o utworach nie mam żadnej.. Może polecicie jakieś kawałki, których sami lubicie słuchać ? EDIT ok sprawa juz w sumie rozwiazana.. poltorej godziny z youtubem zalatwilo sprawe i wiem w co mniej wiecej celowac Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze cos doradzic ;] Quote
espequer Posted October 27, 2008 Report Posted October 27, 2008 Kiedyś bardzo lubiłem puszczać w domu w tle radio klasykę w ramach chill-outu.Obecnie znowu mnie naszło i chciałbym kupić do domu parę fajnych płyt. Prawda jest jednak taka, że o ile chętnie sobie czasem coś tam posłucham.. to samej wiedzy o utworach nie mam żadnej.. Może polecicie jakieś kawałki, których sami lubicie słuchać ? EDIT ok sprawa juz w sumie rozwiazana.. poltorej godziny z youtubem zalatwilo sprawe i wiem w co mniej wiecej celowac Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze cos doradzic ;] Co tu dużo gadać, zacznij od Beethovena bo to imho najlepsze i najlepiej się słucha na początek. Quote
all999 Posted January 4, 2013 Report Posted January 4, 2013 Będę górnikiem i odkopię Poza Panem B, wymienionym wyżej, co polecacie na początek przygody z klasyką? Quote
eternia Posted January 4, 2013 Report Posted January 4, 2013 Mozarta chociażby, naszą dumę narodową - Chopina. A od siebie polecę jeszcze ten koncert, odpowiedni chyba dla każdego: http://www.youtube.com/watch?v=m5q-0CDnDx4&feature=youtube_gdata_player Quote
LoGo Posted January 4, 2013 Report Posted January 4, 2013 Polecam zacząć od tych :Ludwig van Beethoven http://www.youtube.com/watch?v=t54zf4hNU2k Antonio VivaldiGeorg Friedrich Händel http://www.youtube.com/watch?v=bEy1ktHTPaM Quote
lostson Posted January 4, 2013 Report Posted January 4, 2013 (edited) Aleś odkopał Muzyka klasyczna to całkiem inny kontynent od muzyki rozrywkowej. Z mojej strony polecam barok - Bach, Vivaldi etc. Uwielbiam tę ornamentykę i bogactwo kompozycji, wręcz dźwiękowy hedonizm. Denerwują mnie z kolei banalne melodie i kompozycje. Tak więc sam musisz znaleźć swoją muzykę. Edited January 4, 2013 by lostson Quote
BamboszeK Posted January 4, 2013 Report Posted January 4, 2013 Ja zaczynałem z grubej rury: czy dokonaniami Franka Zappy w klasyce Ogólnie to do słuchania muzyki klasycznej zainspirował mnie album Rossz Csillag Allat Szuletett Venetian Snares i muzyka ze starych bajek jak np. Strusia Pędziwiatra. Quote
Bednaar Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 (edited) Jeśli chodzi o muzykę klasyczną - to stąpam po niepewnym gruncie. Słucham dość rzadko, ale mam kilku faworytów: dwóch klasyków wiedeńskich - Bach (zwłaszcza muzyka organowa - ogólnie lubię organową klasykę) i Mozart, ponadto impresjoniści - Debussy i Ravel. Z polskich kompozytorów przede wszystkim: Szymanowski i Górecki. Lubię też sakralną muzykę średniowieczną, czasem dla odmany też słucham współczesnych kompozytorów - zwłaszcza Estończyka Arvo Parta. Niestety nie jestem zwolennikiem romantyzmu - tak więc nasz sztandarowy Chopin oraz np. Liszt nie trafiają w moje gusta. Edited January 8, 2013 by Bednaar Quote
MrBrainwash Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=Fyrkt_gw_4I 1 Quote
Lord Rayden Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 Klasyki niestety nie trawię - zamiast tego można puścić sobie coś dobrego z elektroniki klasycznej - Vangelis, wczesny Klaus Schulze, Tangerine Dream, Ashra...Nawet coś Jarre'a ("Waiting for Costeau"). Quote
Fatso Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 A ja nie zwyklem polecac kompozytorow, bo to wykonanie ma najwieksze z aczenie w klasyce. Polecam wiec Andre Rieu, Nigela Kennedy, Waldemara Malickiego. Quote
Lord Rayden Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 A MAlicki to ten co ma orkiestrę ładnych lasek ze skrzypkami i jaja sobie robi na antenie TV ? Quote
Fatso Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 ten sam, tyle że najpierw wydał całkiem sporo własnych aranżacji. Quote
gooru Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Ostatnio chodzi za mną 9 symfonia Dworzaka. Quote
GryfPomorski Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 Ja zacząłem kilka lat temu odkrywać Góreckiego, to jest przykład jego geniuszu Quote
iMpus Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 (edited) Odkop ale co tam... Uwielbiam Cztery Pory Roku - Vivaldiego. I tutaj pytania do siedzących w temacie... jakie wykonania możecie polecić? Narazie nie słuchałem wiele, ale bardzo podoba mi się Discovery Vivaldi od Grammophone pod batutą Trevor'a Pinnock'a. No i wiedząc że preferuję Vivaldiego - co dalej? Czego próbować? Edited March 12, 2014 by iMpus Quote
Inszy Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 Ze wszystkich aranżacji "Czterech Pór Roku" jakie słyszałem, największe wrażenie nieodmiennie wywiera na mnie wykonanie Mariko Senju. Nie jest najbardziej rozbudowane czy znane, ale jak nigdzie chodzą po mnie ciary. Quote
GryfPomorski Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 Ze wszystkich aranżacji "Czterech Pór Roku" jakie słyszałem, największe wrażenie nieodmiennie wywiera na mnie wykonanie Mariko Senju. Nie jest najbardziej rozbudowane czy znane, ale jak nigdzie chodzą po mnie ciary. Tego wykonania nie słuchałem. właśnie słucham wykonania The Salzburg Baroque Chamber Orchestra. Quote
iMpus Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 (edited) Słyszałem The Salzburg Baroque Chamber Orchestra i nie robi na mnie wrażenia - jest średnio. Może być to spowoadne średnią jakością nagrania jaką posiadam. Słuchałem również Silverstein - Ozawa - Boston. To już o wiele lepiej, naprawdę ciekawie... Słuchałem również Alberto Lizziego z wydania DeAgostini i tutaj też jest średnio - chyba najśredniejsze (czyt. najsłabsze) z tego co słyszałem Największe wrażenie robi na mnie dzisiejszy zakup czyli już wspomniane wydawnictwo Grammophon Trevor'a Pinnock'a z Simonem Standagem na violonczeli Czego jeszcze posłuchać? Postaram się "zdobyć Salzburg" w najbliższym czasie Edited March 12, 2014 by iMpus Quote
Destruktor Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 (edited) http://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4777570 spróbowałbym tego, ale ja w temacie Vivaldiego nie siedzę więc nie bij jak nie podejdzie Edited March 13, 2014 by Destruktor Quote
Fatso Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Odkop ale co tam... Uwielbiam Cztery Pory Roku - Vivaldiego. I tutaj pytania do siedzących w temacie... jakie wykonania możecie polecić? Narazie nie słuchałem wiele, ale bardzo podoba mi się Discovery Vivaldi od Grammophone pod batutą Trevor'a Pinnock'a. No i wiedząc że preferuję Vivaldiego - co dalej? Czego próbować? Nigel Kennedy, zrobił to naprawdę świetnie. No i Jaques Loussier - tyle, że to jest trio jazzowe, a w ich wykonaniu to trochę inna muzyka wyszła. Niemniej jednak polecam ! Quote
iMpus Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Ohh - podawajcie jak najwięcej wykonań, to jest utwór tak piękny że w każdym rodzaju raduje Każde wykonanie wywoła uśmiech na mej mordce - jedynie Trevor Pinnock i Simon Standage robią to tak że raz masakruje to po prostu realizacją, słychać tak wiele... Nie sądziłem że realizacje mogą być aż tak dobre, a tu się okazuje że perełki z mojej rockowo-popowej kolekcji jak Dire Straits, Peter Gabriel czy Toto nie są "the best' - owszem, jak na taką muzykę to jest bdb, ale tutaj mamy po prostu masakrę piłą mechaniczną Dwa - to wykonanie jakoś od razu do mnie trafiło, te Cztery Pory Roku to zupełnie inne Pory Roku. Wciągają i wypuścić nie chcą, wczoraj słuchając Silverstein'a - Ozawę miałem ochotę wyłączyć to nagranie i powrócić do Vivaldiego właśnie z serii Discovery. A podane przez kolegów propozycję postaram się jak najszybciej przesłuchać Podawać tego więcej! Quote
Inszy Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 Wcześniej padło pytanie co po Vivaldim - właśnie słucham koncertu Czajkowskiego na skrzypce i to może być właściwa droga Quote
Destruktor Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Jeśli chcecie jeszcze lepiej zagłębić się w koncerty skrzypcowe polecam koncerty skrzypcowe Mendelssohna i Brahmsa. Ja jestem niezmiennie zakochany w tym pierwszym koncercie, ale Brahms też bardzo dobry. Z wykonań Mendelssohna polecam Hilary Hahn z filharmonikami z Oslo pod batutą Hugh Wolffa (wykonanie szybsze i bardziej żywe), albo dość niedawne Anne-Sophie Mutter ( http://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4778575 ) - spokojniejsze. Quote
maciekp711 Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Ktoś tu wspomniał o Andre Rieu . Przecież to kicz nad kiczami , nie powinno się tego nazwiska mówić głośno gdziekolwiek ............... 1.Andre Rieu 2.iL Divo 3.Yanni Pierwsze trzy kicze wszechczasów......coś na modłe Final Countdown zespółu ..tfuu....Europe 1 Quote
Recommended Posts