Jump to content

Recommended Posts

Posted

mam problem ze swoim odtwarzaczem MP4 (Player Touch Screen Samsung Chips 60 )mianowicie z tym, ze nie moge odtwarzac filmow (w instrukcji<po angielsku> znalalem ze obsluguje mi formaty mpeg i avi),

najgrosze to ze instrukcja wydaje mi sie troche lelawa a plyta dolaczona nie polepsza sprawy,

pomocy,, pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz :rolleyes:

Posted

Coś mi się wydaje, że to nie jest odtwarzacz Samsunga :P A te Samsung w nazwie oznacza chyba tyle, że to jakaś "chińszczyzna" zrobiona w oparciu o chip samsungowski.

No ale mniejsza o to. Skoro pisze, że odtwarza te formaty, to przynajmniej jeden z nich powinien pójść. Myślę, że to może być problem rozdzielczości. Poszukaj jakiś krótki filmik czy animację, cokolwiek aby było w miarę krótkie i przekonwertuj to tak, aby miało rozdzielczość ekranu w twoim mp4 (np. 240x160). Znaczenie może mieć też "kolejność" wymiarów, czyli jeśli te powiedzmy 240x160 nie pójdzie to spróbuj 160x240.

Rozdzielczości poszukaj w instrukcji, na opakowaniu, może w opisie aukcji na allegro (jeśli tam kupowałeś, a może znajdziesz coś podobnego) lub po prostu poszukaj w necie czegoś o takiej samej nazwie.

Masę programów do konwersji i zmiany parametrów pliku video możesz znaleźć w sieci, np. Google.

Posted

niestety wgralem plik normalnej wielkosci i zmniejszony i wyskakuje mi file format error

a co lepsze bo mialem juz bonusowy filmik avi w odtwarzaczu i idzie bez problemów

a i samsung nie jest chinszczyzna

Posted

To wrzuć jakiś link z netu do tego odtwarzacza co masz (może to to: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...2&indexURL=), bo jakoś nie kojarzę, żeby "nie-chińszczyzna" miała taką nazwę :P Sorry, ale taka prawda. Chyba że podałeś złą nazwę...

Jak podasz jakieś parametry to może da się coś poradzić. No ale jeśli twierdzisz, że to mimo wszystko Samsung to może spróbuj ściągnąć Samsung Media Studio.

Posted

Widzisz, z tego co kojarze, jedyny odtwarzacz Samsunga z dotykowym ekranem (tzw. touchscreen) to Samsung P2 (lub jak kto woli YP-P2). I wygląda całkowicie inaczej. A to, jakby to nazwał mój kupel, jedna z wielu "podjebek" iPhone'a. A przynajmiej w pewnym stopiu podobna (wiesz, duży dotykowy ekran, praktycznie brak przycisków, kolorowe kwadratowe ikonki w głównym menu, itp).

No i rzeczywiście, w nazwie ma Samsung, tylko ta dalsza część "chip" jest ważna. Sprawa wygląda tak, że jest sobie jakaś chińska firma. Jak obecnie powszechnie wiadomo chińczycy są po prostu zaje.biści w kopiowaniu różnistej elektroniki (gdzieś słyszałem, że nawet podrobili kiedyś jakiś samochód). Także jakaś, poza granicami Chin nieznana, firma chce się dorobić na popularności zagranicznych produktów. No i takim to sposobem powstają albo identyczne (na pierwszy rzut oka nie odróżniłbyś podróbki od firmowego produktu) albo w dużym stopniu podobne produkty. Ale to nie koniec. Taka firma sama raczej nie zrobi sobie chipu. Po prostu ich nie stać, a nawet jakby było stać to byłby pewnie jednorazowy wybryk i do piachu. No więc co robią? Szukają czegoś innej firmy, co by się nadało żeby upchnąć to do środka i jakoś cała ta elektronika działała. I wtedy wybór pada na produkt jakieś bardziej znanej firmy - w tym wypadku Samsunga. Po co? Otóż po to, żeby zrobić więcej miejsca dla marketingu. Spójrz na nazwę chociażby tamtej aukcji (albo to co ty podałeś) - jest to typowy "no-name" z nazwą bez nazwy producenta, typu "super-duper touchscreen audio/video vibrating player SAMSUNG CHIP". Liczy się tylko to, że tam jest Samsung w nazwie. A że samsungowski to tam może być tylko jeden procek - to nie jest ważne..

Tak to mniej więcej wygląda. Problem z tego typu rzeczami zaczyna się właśnie, gdy potrzebny jest serwis czy rozwiązanie jakiegoś problemu. Nawet w przypadku znanych marek często zdarza się, że znalezienie rozwiązania jest dosyć ciężkie. Zazwyczaj dzieje się to właśnie na forach, gdzie po prostu jakaś grupa ludzi, którzy już taki odtwarzacz mają, próbuje sobie na bazie własnych doświadczeń wspólnie pomóc. I są to odtwarzacze sprzedawane w większych ilościach. A w przypadku no-name'ów - powiedzmy, że nawet znajdziesz gdzieś producenta tego sprzętu. I prawdopodobnie nawet będzie miał stronę w necie :) Tyle, że wchodzisz na stronę i albo masz krzaczki, albo jeśli nawet jest po angielsku to szansa uzyskania jakiejkolwiek pomocnej odpowiedzi jest równa trafieniu 6-tki w totka ;)

A wracając już do tematu - tą nazwę, którą podałeś w temacie udało mi sie znaleźć tylko na naszym forum :) Poszukaj, może w gdzieś z tyłu na obudowie będzie jakieś oznaczenie odtwarzacza, jakaś nazwa producenta. Może coś znajdziesz w instrukcji. Jeśli masz tą instrukcję w formie pdf'a to odezwij sie na privie.

O, wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy. Skoro masz (mam nadzieję, że masz nadal) ten "bonusowy filmik", to spróbuj zgrać go na dysk i podeślij mi na maila. Zobaczymy co i jak z tym filmem i może trzeba będzie kombinować z konwertowaniem właśnie pod ten filmik.

Posted
zdjecie podeslane akurat prezentuje moje mp4, no dobra ale skoro mam napisane ze to jest samsung to co, znaczy ze moze byc jednak chinszczyzna?/

to nie jest odtwarzacz samsung, jest to znany nam od dawna odtwarzacz, który udaje iPoda Touch... (tak, to jest "chińszczyzna")

być może ma z jeden czip samsung, ale to o niczym nie świadczy, bo pewnie jest to pamięć... a pamięć działa tak samo niezależnie czy jest wyprodukowana w fabryce samsung czy hynix i ma się nijak do jakości dźwięku