Skocz do zawartości

Przepis na keczup


BratBot

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 221
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

3/4 szklanki octu

5 ziaren czarnego pieprzu

5 goździków

ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej

jedna laska cynamonu ~5cm wysokości 1cm grubości i szerokości - koniecznie laska, cynamon mielony ma uboższy smak

 

Wszystkie przyprawy dla 3kg pomidorów.

 

[edit]

 

Poprawiony przepis:

keczup___przepis_uaktualniony__bardziej_szczeg__owy___opatologiczny_13.08.08r..doc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie takie cus wyszlo (z lewej strony cos skaplo niewiem czemu, moze za duzo proszku do pieczenia:P)

 

Ogolnie ciastko nawet niezle - dluzej sie je niz przyzadza:P

Ale troche za suche moim zdaniem (wiecej mleka sprobuje nastepnym razem).

No i orzechy, rodzynki by pasily - ale wybredny jestem:P

 

DSC00161.JPG

 

 

Edit: A mycie kubeczka po zjedzeniu to jest prawdziwa masakra (trzeba szorowac:( )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Sub, mam takie same talerze w domu :P.

 

Spróbujcie bez żadnych efektów typu grill itp. Można też "piec" na niższej mocy, ja np. stosuje 700W przez 3.5 min. Albo talk jak wspomniał Sub więcej mleka, albo i oleju. Zawsze daje 2x więcej proszku do pieczenia - wychodzi zajebiście dużo ciacha :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze daje 2x więcej proszku do pieczenia - wychodzi ******ście dużo ciacha .

 

wtedy smakuje jak syf... ba w ogóle nie smakuje, bo połowa ciasta to powietrze, jest suche, lekkie i nie dobre, lepiej dodać mniej tego proszku ;)

 

Bushido - ciasta Ci nie wychodzi więcej - jest bardziej spuchnięte i w dodatku cholernie niezdrowe

 

niezdrowe ? dlaczego ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No teraz zrobiłem ciasto z większą ilością mleka i oleju i wyszło świetnie. Kiedy dotychczas robiłem to po 1 godzinie ciasto było już twarde, teraz gdy dodałem 4,5 łyżki mleka i 4 łyżki oleju jest akurat, jest miękkie i bardzo dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W dzisiejszym odcinku kolejna ciekawa i prosta potrawa, czyli:

 

Sałatka Kebap.

 

Oddajmy głos naszemu gościowi z Pure:

No więc tak potrzebujemy:

 

+pierś z kurczaka 0,5 kg

+przyprawę do kebaba może być do gyrosu (dostępna w hipermarketach)

+kapustę pekińską, nie za dużą

+puszka kukurydzy

+ze 3 cebulki średniej weilkości

+z 6 sztuk ogórka konserwowego

+trochę majonezu :P

+ketchup

+olej ;]

-potem można sobie już dorzucać czego podniebienie zapragnie, czy oliwki czy pomidorki, świeżego ogórka itp. ale to zależy od was:]

 

 

Kurczaka kroimy w paski, jakieś malutkie kawałki. wrzucamy na patelnie mięsko na rozgrzaną niewielką ilość oleju. smażąc posypujemy go przyprawą do kebaba/gyrosu, zużywamy tak 3/5 paczki tej przyprawy, z reguły ma 20 gram. mięsko już dobrze przysmażone przykrywamy na chwilę jakieś 10 minut, by się miękkie zrobiło.

W tym czasie obieramy i kroimy cebulkę w paski, ogóreczki też w paski. Zdejmujemy już gotowe mięsko z patelni, wrzucamy na dno miski.

Drugą warstwę układamy z cebuli,

3 warstwa ogórek

4 piętro to ketchup :) kto ile lubi, ja radzę umiarkowanie :D

5 warstwa to kukurydza

6 na nią przychodzi majonez, tak ładnie rozsmarowany.

7 i na koniec kroimy drobno kapustę :)

 

Życzę smacznego ! :P mi smakuje jak diabli...

 

Właśnie się tym opycham, pychota... :P

 

 

Dodam tylko, że dobrze jest jako sos dać opakowanie jogurtu naturalnego, majonez w postaci 80% ilości dodanego wcześniej jogurtu i ketchup ~50% ilości jogurtu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

trochę zaspałem, sry ;d

moje ciasto mogło mieć objętościowo trochę więcej śmietany, bo mi zostało z innego ciasta ;)

nvm, do rzeczy:

 

'wuzetka' xd

(łopatologicznie)

Ciasto:

- 3 jajka

- 1,5 łyżki stołowej mąki krupczatki (albo jedna 'czubata')

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki stołowe cukru

- szczypta sody

Białka ubijamy. Można mikserem, jest duuużo szybciej i łatwiej ;p

Po ubiciu dodajemy cukier, mieszamy.

Następnie dodajemy żółtka, mieszamy.

Później dodajemy mąkę, kakao i sodę, mieszamy.

 

Pieczemy trzy takie placki, temp ok. 180°C (u mnie z termoobiegiem akurat tyle wyszło, hehe).

Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy placek z formy, najlepiej, żeby go nie porwać :P

Trzeciego placka nie wyciągamy z formy.

 

 

Krem:

- 1l śmietany kremówki (30% lub 36%, wedle uznania ;))

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 2 opakowania cukru waniliowego

- łyżka żelatyny

- 5 łyżek mleka

Rozpuszczamy żelatynę w gorącym mleku, pozostawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie powinniśmy zdążyć ubić śmietanę. Przy użyciu miksera może pryskać - zaleca się użycie ostrożności i specjalnych misek ;)

Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (może być kupny, a jakże), mieszamy.

 

Do śmietany powoli dodajemy ostudzoną (lekko ciepłą - "letnią") żelatynę, mieszamy.

 

Przekładamy ciasto kremem, zostawiając 2-3 łyżki, które rozsmarowujemy po wierzchu ciasta (tak, trzecia warstwa). Posypujemy startą czekoladą.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że niby to ma być wuzetka? brzydka :D

to moje pierwsze 'ambitne' ciasto, a cukiernikiem nie jestem... doceń to xd

 

of course, można kombinować z rękawami, dekoratorami, posypkami, owocami, dżemami i innymi różnościami... jak kto woli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności