Vetinari Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 Ostatnio zauwazylem ze odtwarzacz ladowany przez zwykla ladowarke usb i kabel najpierw laduje sie do konca, a kiedy skonczy sie ladowanie i nie zostanie odlaczony powoli sie rozladowuje. Orginalna ladowarka iAudio kosztowala na mp3store ~35zl, +10 zl przesylka i wychodzi juz 45zl. Znalazlem stary kabel USB mini do odtwarzacza no-name i zdecydowalem ze sprobuje zrobic z tego urzadzenie ladujace mojego F2 tak jak przy podlaczeniu do komputera i "bezpiecznym odlaczeniu urzadzenia", czyli tak samo jak z orginalna ladowarka. Potrzebne rzeczy: kabel USB mini (taki jak byl dodany do odtwarzacza), ladowarka USB (zwykla, 5V 500mA) i ostry noz. Najpierw dla pewnosci wlozylem wtyczke z zaslonietymi papierem srodkowymi pinami, zadzialalo. Wtedy przyszlo mi do glowy, ze papier + prad niebezpiecznie kojarzy sie z pozarem ;P. Poszukalem w necie kolorow kabelkow w kablu USB (czerwony - 5v, czarny - GND, 2 inne (u mnie bialy i niebieski) sluza do przesylania danych. Nacialem kabel wzdluz na jakies 5cm, zeby dalo sie wyciagnac kabelki z zewnatrz. Wyciagnalem bialy i niebieski (zostaja czarny i czerwony), przecialem i podlaczylem wszystko razem - dziala! Moja ladowarka ma 2 diody (zielona - odtwarzacz podlaczony, czerwona - ladowarka podlaczona do pradu) i po skonczeniu ladowania (Battery full na wyswietlaczu) zielona dioda zaczela migac, czego nie bylo nawet kiedy ladowalem przez ta ladowarke oryginalnie do niej dolczonego no-name! Zastanawia mnie tylko, czy te miganie oznacza ze odtwarzacz sie po trochu doladowuje, czy sygnalizuje ze bateria jest pelna. Mam nadzieje ze komus sie to przyda
Fromek Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 Czy to znaczy, ze jesli podlaczysz ladowarke i odtawrzacz zwyklym kablem usb to po naladowaniu zacznie sie rozladowywac? Kiedys zostawilem na noc ladujacego sie playera i bateria byla pelna
Vetinari Posted February 29, 2008 Author Report Posted February 29, 2008 Czy to znaczy, ze jesli podlaczysz ladowarke i odtawrzacz zwyklym kablem usb to po naladowaniu zacznie sie rozladowywac? Kiedys zostawilem na noc ladujacego sie playera i bateria byla pelna F2 laduje sie okolo 3 godzin, powinien grac okolo 15. Kiedy ladowalem go w nocy (8h podlaczenia do ladowarki) gral okolo 10 godzin, z tego wnosze ze przez te 5 godzin sie rozladowywal
matts Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 powyrozniaj etapy tworzenia, sformatuj ogolnie ten tekst zeby mialo sie przydac, to musi byc czytelne, a nie jednym ciagiem
zaki Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 Pogadamy za miesiąc jak twój akumulator będzie działał 2godziny... Miało to chociaz te same parametry?? przciez palyer nigdy nie działa tyle ile podaje producent...0_o
KHRoN Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 > F2 [...] powinien grac okolo 15 ale sprawdziłeś że tyle gra (np. do tej pory zwykle tyle grał), czy przeczytałeś w ulotce reklamowej że tyle grać ma? bo to różnica...
Vetinari Posted February 29, 2008 Author Report Posted February 29, 2008 Sprawdzilem, wg ulotki czas pracy to 22h a ladowania 3h. I nie gral do tej pory tyle, tylko wtedy kiedy ladowalem go przez polaczenie z kompem (bezpieczne usuwanie sprzetu)
KHRoN Posted February 29, 2008 Report Posted February 29, 2008 hmm... dziwne, ja jakoś problemów z ładowaniem (innych odtwarzaczy) nie miałem...hmm... dziwne, ja jakoś problemów z ładowaniem (innych odtwarzaczy) nie miałem...
Fromek Posted March 3, 2008 Report Posted March 3, 2008 Zamiast przecinania kabla i kombinowania wystarczy zakleic izolacja 2 srodkowe piny i jest git. Przed chwila tak zrobilem i na moim i7 dziala
Helting Posted December 8, 2008 Report Posted December 8, 2008 Mam pytanie, czy wie ktoś może gdzie w internecie można kupić ładowarkę do iaudio 7 (link)?
Recommended Posts