Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siemka, jest naprawde katastrofa. Zakupiłem sobie Z5 2GB refurb za 150zł. Wszytko pięknie i ładnie wgrałem firmware 2.51 wszystko działa tylko mam jeden problem.

Jak juz napisałem kupiłem go jako 2GB! z tyłu playera mam taka mała naklejke a na niej yp-z5QB czyli Q=2GB... Nic dziwnego oprócz tego, że gdy podłanczam go do PC, klikam na właściwości dysku flash to ujawnia mi sie pojemność 4GB!(XP home i Ubuntu7.10) Pierw sobie pomyślałem, super mam jakiś wyjątkowy model ... ale szybko zmieniłem zdanie.

Jak wiadomo dysk o podawanej pojemności 2GB zaoferuje nam ok 1.9GB. Gdy ja kopiuje pliki na niego, i gdy dochodzi do granicy 1.8GB wyskakuje jakiś błąd i już nic na niego więcej nie wchodzi ..

Oprócz tego mam dziwny błąd z językiem, po upgrade firmware z 1.06 na 2.51 wybrałem język polski i wszystko się zmieniło na PL oprócz zakładki LANGUAGE( pozostała dalej po angielsku ?). No niby wgrałem firmware US może przez to ..

Prosze o pomoc

Posted

Co do pojemności to u mnie na 4gb jest dostępne 3951mb, a ogólna pojemnośc pod linuksem wynosi 4047mb.

Mam frimware 2.51- moja rada jest taka , usuń wszystko z playera i sprawdż pod windowsem czy nie masz uszkodzonych plików. Jeszcze sprawdź czy nie masz ukrytego katalogu .Trash na playerze a jeśli masz to zobacz czy jest pusty. Najlepiej uzywać jakiegoś menadżera plików , który usuwa pliki w czasie rzeczywistym a nie przenosi do kosza- ja uzywam Xfe.

Co do zakładki LANGUAGE to jest to celowe, wyobraź sobie że zmieniłeś sobie przez przypadek język na chiński- i masz playera 2 dzień i nie wiesz teraz jak spowrotem zmienić na polski- a tak chodząc po menu zawsze masz LANGUAGE i wszyscy wiedzą, że tutaj zmienisz sobie język- proste.

Posted
Co do pojemności to u mnie na 4gb jest dostępne 3951mb, a ogólna pojemnośc pod linuksem wynosi 4047mb.

Mam frimware 2.51- moja rada jest taka , usuń wszystko z playera i sprawdż pod windowsem czy nie masz uszkodzonych plików. Jeszcze sprawdź czy nie masz ukrytego katalogu .Trash na playerze a jeśli masz to zobacz czy jest pusty. Najlepiej uzywać jakiegoś menadżera plików , który usuwa pliki w czasie rzeczywistym a nie przenosi do kosza- ja uzywam Xfe.

Co do zakładki LANGUAGE to jest to celowe, wyobraź sobie że zmieniłeś sobie przez przypadek język na chiński- i masz playera 2 dzień i nie wiesz teraz jak spowrotem zmienić na polski- a tak chodząc po menu zawsze masz LANGUAGE i wszyscy wiedzą, że tutaj zmienisz sobie język- proste.

Rzeczywiście mądre rozwiązanie z tym LANGUAGE.

Co do tej pojemności .Trash jest pusty...

Moge sformatować go całkowicie na fat32 np. za pomoca gparted ?? Czy mam tylko usunąć folder Music, Pictures etc??

Bo nie wiem widze, że znajdują sie na nim chyba jakieś ważne pliki...

Posted

Producenci sprzętu podają 2GB jako 2000000000 bajtów.

2000000000 bajtów / 1024*1024*1024 = 1862 MB = 1,862 GB

To są właśnie twoje 2 gigabajty, tak więc wszystko jest w jak najlepszym porządku, zwłaszcza że moja Z5 ma dokładnie taką pojemność

Posted
Producenci sprzętu podają 2GB jako 2000000000 bajtów.

2000000000 bajtów / 1024*1024*1024 = 1862 MB = 1,862 GB

To są właśnie twoje 2 gigabajty, tak więc wszystko jest w jak najlepszym porządku, zwłaszcza że moja Z5 ma dokładnie taką pojemność

No w porządku, tak też byc powinno poniewaz kupiłem go i powiedziano mi że ma 2GB.

Ale jak wytłumaczysz, że jak wejde do USTAWIENIA>O SYSTEMIE>POJEMNOŚĆ, to łącznie mam dostępne 3951MB ??

Pod windowsem i linuxem też mam tyle dostępne. Tylko nie wiem dlaczego nie potrafie skopiować tych 4GB na niego ;/

Coś widocznie jest zrypane, pewnie źle podaje pojemność flasha

Posted

OMG !! Poprostu prze****ne ...

Teraz to już koniec. Po tym skanowaniu checkdiskiem nagle mogłem kopiować te 4GB... no i kopiowałem skonczylo mi sie kopiowanie i zajelo to ko 2.3GB, oprócz tego wrzuciłęm sobie z 11MB tapet. Nagle zawiesiły mi się okna w linuxie...

Chciałem odmontowac samsunga ale wyskoczył błąd, że są urzywane pliki przez niektóre aplikacje.

Za chwile go dziwnie odmontowało i nie mogłem już go zamontować... Odłonczyłem kabel. Włonczyłem playera a tu omg ciągle było napisane kończenie, myślał że jest dalej podłączony... Zrobiłem resa, kilka razy i pomogło. Kończenie... zniknęło. Tylko teraz właże na system > pojemnośc a tam DOSTĘPNE : 2 MB !!! WOLNE 0 MB !!! OMFG !_!_!_!_! Chce zrobic pokaz slajdów to wyskakuje Błąd pokazów slajdów....

Jeden tytuł piosenki jeszcze jest tam udołu chce go odtworzyc to wyskakuje .. błąd odtwarzania..

Gdy podłonczam playera do kompa, pisze mi Łączenie... po kilku sekundach napis znika i player się nie łączy z kompem ani pod linuxem ani pod windowsem...

Myślałem żeby wgrać jeszcze raz soft ale teraz nie mam jak, gdy nie chce się w ogóle połączyć !!

Pomocy co się stało !?!?!

EDIT

omg, no teraz to już masakra. Resetowałem kolejny raz i ofc pomogło. Mam całkowite miejsce 3951MB a wolne ok. 1500MB

czyli skopiowałem więcej niż 2GB. Ale ofc patrze nie mam żadnej muzy w katalogu chociaż miejsce zajete. To chyba wina linuxa, poniewaz on zapisuje dane dopiero po kliknieciu odmontuj ...

Więc podłączyłem samsunga do windowsa. I oczywiscie zwiecha. Robie resa, a tutaj zonk najprawdopodobniej zawiesza się. Wyświetla mi się napis SAMSUNG i na tym koniec.

Resy nie pomagają nie wiem.

Pozatym jak widnieje napis SAMSUNG i podłanczam go do kompa to jeżdząc palcem po tyle playera wibruje mi tak dziwnie palec. Jakby tam płyneło jakieś duże napięcie albo coś oO Też tak macie ? Czy tylko mój wyjątkowy model ma taki bajer -.-

• 1 month later...