Jump to content

Question

Posted

Mam dac/amp Fiio K11 r2r.

Czy napędzi dobrze obie pary słuchawek? Jeśli nie to jaki wzmacniacz kupić? już wtedy sam wzmacniacz bez dac a Fiio sobie zachowam jako dac bo lubię jego brzmienie.

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Jak to sobie wyobrażasz, jeden wzmacniacz do tak różnych słuchawek? Na dłuższą metę to nie będzie żarło. Kup dwa a każdy dopasowany pod słuchawki. Zaoszczędzisz pieniądze w dłuższej perspektywie😁

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Posted (edited)

1 godzinę temu, miera napisał(a):

Jak to sobie wyobrażasz, jeden wzmacniacz do tak różnych słuchawek? Na dłuższą metę to nie będzie żarło. Kup dwa a każdy dopasowany pod słuchawki. Zaoszczędzisz pieniądze w dłuższej perspektywie😁

Ten Fiio kupiłem trochę impulsywnie jeszcze nie wiedząc jakie słuchawki kupię. Jaki kupić do LCD-X? Bo te arya to prawdopodobnie takie przejściowe, aż uzbieram na Audeze, albo znajdę jakieś używane. 

Edited by JenotNieSzop
  • 0
Posted
10 minut temu, JenotNieSzop napisał(a):

Ten Fiio kupiłem trochę impulsywnie jeszcze nie wiedząc jakie słuchawki kupię. Jaki kupić do LCD-X? Bo te arya to prawdopodobnie takie przejściowe, aż uzbieram na Audeze, albo znajdę jakieś używane. 

Nie doradze, bo nie lubię ich. Byłbym nie obiektywny.

• 0
Posted (edited)
5 minut temu, miera napisał(a):

Nie doradze, bo nie lubię ich. Byłbym nie obiektywny.

A czemu 2 różne wzmacniacze do różnych par? Chat GPT (nie bij mnie)  mi napisał że różne słuchawki "lubią" różną moc i niską impedancję wyjściową. Czyli nie lepiej kupić jeden wzmacniacz o wysokiej mocy i niskiej impedancji do wszystkich par?

Edited by JenotNieSzop
  • 0
Posted

Topping a90 discrete - ma zapas mocy, klasa A wzmacniacza, masa wejść i wyjść, neutralny, nie dodaje nic od siebie.

• 0
Posted
11 godzin temu, JenotNieSzop napisał(a):

Czyli nie lepiej kupić jeden wzmacniacz o wysokiej mocy i niskiej impedancji do wszystkich par?

Lepiej.

• Like 1
  • 0
Posted

JDS Labs Atom Amp. Wersja 2 będzie wystarczająca na nawet na low gain (mi wystarczyło w zupełności). Przyzwoita moc, niska impedancja wyjściowa, dobrze się mierzy, ogólnie polecany. Z minusów (dla mnie) to zasilacz zewnętrzny. Za to wzmacniacz zajmuje mało miejsca, coś za coś.

• 0
Posted (edited)
W dniu 23.07.2026 o 19:36, Dawid87 napisał(a):

Z minusów (dla mnie) to zasilacz zewnętrzny

A dlaczego? Lepsze bezpieczeństwo, mniej zakłóceń. Jak w audiofilskim zwidzie coś się ubzdura, to można zasilacz łatwo wymienić na ,,lepszy''. Gdzie wady?

Edited by Rafacio
  • Like 2
  • 0
Posted
19 minut temu, Rafacio napisał(a):

A dlaczego? Lepsze bezpieczeństwo, mniej zakłóceń. Jak w audiofilskim zwidzie coś się ubzdura, to można zasilacz łatwo wymienić na ,,lepszy''. Gdzie wady?

Chodzi mi wyłącznie o ergonomię, osobiście wolę zasilanie prosto z sieci.

• 0
Posted
55 minut temu, Dawid87 napisał(a):

Chodzi mi wyłącznie o ergonomię, osobiście wolę zasilanie prosto z sieci.

Czesto taki zasilacz to po prostu trochę bardziej rozbudowana wtyczka.

• Like 1
  • 0
Posted
2 godziny temu, Rafacio napisał(a):

Ale tu nie ma żartów. Czytałem o jakimś wzmacniaczu polskiej produkcji za 10000zł gdzie producent oferuje dwa albo trzy zasilacze do wyboru i żaden nie jest dobry. 

• 0
Posted (edited)

Nie zapominajmy o gniazdku, bez Furutecha to szkoda nawet siadać do odsłuchów ;) Swoją drogą idę o zakład, że jest jakiś audiofil który nie używa zasilania z sieci tylko ma specjalną swoją własną elektrownię choćby fotowoltaikę. Dla koneserów turbina wodna i sinus czysty jak źródlana woda.

Ten zasilacz do Atoma to po prostu transformator w obudowie. Można wymienić na jakiegoś mocarnego toroida z zestawem filtrów przeciwzakłóceniowych. Natomiast układ zasilania we wzmacniaczu z pewnością jest zrobiony jak należy i wątpię czy da to jakąkolwiek słyszalną różnicę. 

IMG_20260725_204520.jpg

IMG_20260725_213455.thumb.jpg.a9630f78a6c399ee4240ac9f3b4f070a.jpg

Edited by Dawid87