PierreBillotte Posted July 5 Report Posted July 5 (edited) Dzień dobry, Mam podpięty do TV, przez rozdzielacz optyczny, Loxije D30 2024. Do Loxije mam podpięte słuchawki 156 ohm i deklarowanej skuteczności 115 db/1mW ale nawet na high gain nie jest głośno co jest o tyle dziwne, że owo Loxije ma deklarowane po 380 mW na kanał przy 150 ohmach i + 9 db na high gain. Nie zauważyłem żeby było wyraznie głośniej niż na dotychczas używanym dacu Akliam D1, który na papierze jest o połowę słabszy. Spodziewałem się większej roznicy Na sygnale z PC USB jest trochę głośniej co wskazywałoby na jakiś słaby sygnał z wyjścia optycznego tv. Czy jest szansa, że konwerter optyk na coaxial cokolwiek zmieni w tej materii? Czy jednak muszę dokupić osobny wzmacniacz do tego Loxije? Mam też takie podejrzenie, że te moje słuchawki bardziej potrzebują wyższego napięcia niż prądu a Loxije na wyjściu słuchawkowym daje tylko 2,5 V czyli w zasadzie tyle samo co Akliam. Tłumaczyłoby to też jakoś realną, niewielką różnicę głośności pomiędzy dacami. W tv przerobiłem wszystkie możliwe ustawienia, nic to nie dało. Edited July 5 by PierreBillotte Quote
x86 Posted July 5 Report Posted July 5 Moje szkiełka zawsze grały ciszej po optyku i nie było na to patentu zarówno przy łączeniu przez konwerter jaki i bezpośrednio z ampli. Quote
PierreBillotte Posted July 6 Author Report Posted July 6 Czyli wychodziłoby, że trzeba wyposażyć się w dodatkowy wzmacniacz a Loxije potraktować jako dac, dawcę sygnału rca dla wzmacniacza... Lipa bo wzmacniacz mogłem dokupić do Akliama zamiast Loxije. Jedyny plus taki, że Loxije ma niezależne sterowanie wyjściami rca na pilota więc przynajmniej w roli daca/preampa sprawdzi się dobrze. Quote
Recommended Posts