Jump to content
  • 0

Question

Posted

Witam, po przesiadce z He1000 se na Unveiled nadchodzi mnie audionerwoza nad zmianą wzmacniacza. Jakie macie pomysły?

Recommended Posts

• 0
Posted

Szukalbym do nich dobrego DAPa.

• 0
Posted
2 minuty temu, BearPL napisał(a):

Szukalbym do nich dobrego DAPa.

Co proponujesz?

• 0
Posted

U mnie na Hiby R6 II grały dobrze, więc chyba do byleczego podepniesz i będzie grało dobrze.

Kwestia preferencji. Bez sprawdzenia samemu raczej się nie obejdzie. Fajnie grał Ibasso dx320 na jakimś customowym sofcie, ale nie słuchałem go z He1000 UNV. 

Na stacjonarce nie odczułem jakiegoś dużego przyrostu jakości. Te słuchawki nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o moc. 

• 0
Posted

Odpowiedź banalna ale spróbuj posłuchać z fiio k17. Myślałem że taki kombajn będzie grał gorzej niż na prawdę gra. Na pewno nie był gorszy niż moje combo aune s9c + s17 pro evo. Może nawet i lepszy pod względem synergii. 

• 0
Posted
15 minut temu, delfin150 napisał(a):

Na pewno nie był gorszy niż moje combo aune s9c + s17 pro evo

To ciekawe, bo S17 pro evo, to tranzystor w klasie A, patrząc na samą inżynierie, to jest co najmniej klasa wyżej względem FiiO. Aune jest zbudowany w oparciu o tranzystory Twin-JFET oraz wzmacniacz toroidalny, do tego mamy klasyczne dual mono (purystyczne) w domenie analogowej, względem hybrydy FiiO, gdzie zrealizowane jest to przez osobne płytki PCB i końcówkę mocy AB, która się przełącza przy przejściu sygnału, co jest mniej doskonałym rozwiązaniem. Tak samo jak cyfrowa regulacja głośności. Ogólnie Aune jest bardziej bezkompromisowy w zapewnieniu niskich zniekształceń. Musiało coś faktycznie nie spiąć się z tym S9C albo K17 idealnie wypadł pod kątem synergii.

• 0
Posted

@Artorias Raczej chodzi tu o synergie. Zgadzam się że s17 za te pieniądze to jest klasa sama w sobie, ale jednak dac i słuchawki z którym będzie parowany powinny być neutralne/jasne. Poza tym s9c ponoć jako sam dac jest mocno średni, lepiej gra jako combo (nie mam porównania więc nie mam jak tego zweryfikować, tak czytałem). 

• 0
Posted

DAC czy AmpDac to jedno a zostaje jeszcze temat źródła. W przypadku DAPa to temat rozwiazany a w innym przypadku trzebaby korzystać z komputera albo dokupić streamer. Nie mówiąc już o kosztach kabli. 

• 0
Posted
55 minut temu, BearPL napisał(a):

DAC czy AmpDac to jedno a zostaje jeszcze temat źródła. W przypadku DAPa to temat rozwiazany a w innym przypadku trzebaby korzystać z komputera albo dokupić streamer. Nie mówiąc już o kosztach kabli. 

Niesamowity zwrot w stronę DAP-ów :) I like it! A w temacie, to w zeszłym roku, jak słuchawki z tematu pojawiły się we Wro u Marcina, to dał mi je wraz z fiio btr17 i grało bardzo fajnie. Tym bardziej z mocniejszym i synergicznym dapem.

• 0
Posted

A tak jak już robicie "smaka" na dapy... Ma ktoś porównanie takiego już lepszego niż gorszego dapa (typu dx340, n7, ak kann ultra) do stacjonarek/stacków w porównywalnej cenie? Jest duża różnica czy dapy już dogoniły? Pytam bo dla mojego mózgu im większy kloc tym lepiej powinien grać, a moja wiedza nt. dapów skończyła się gdzieś w okolicach ipodów touch i fiio x5 😂.

• 0
Posted

Ibasso dx340, dx270, dx180, Cayin n7 czy Shanling m9 oraz m9+ to dapy, które ostatnio miałem w rękach, ale nie miałem pełnowymiarowych trudnych do wysterowania, tylko Audioquest Nighthawk. W porównaniu z Zen Stackiem, Gustsrdem a20h czy Hifimanem ef400 DAP-y nie grały gorzej. To znaczy, że bardziej liczyła się kwestia synergii oraz jakość dźwięku niż gabaryty czy moc.

Obecnie jestem zachwycony jak Hawki grają z ibasso d16.

@Najner miał kanna ultra i równocześnie duże sluchawy od DCA oraz Meze Empyriany. Może napisze, jak DAP grał z nimi w porównaniu do Toppinga a30, którego też miał.

• Like 1
  • 0
Posted
2 godziny temu, side napisał(a):

Niesamowity zwrot w stronę DAP-ów :) I like it! A w temacie, to w zeszłym roku, jak słuchawki z tematu pojawiły się we Wro u Marcina, to dał mi je wraz z fiio btr17 i grało bardzo fajnie. Tym bardziej z mocniejszym i synergicznym dapem.

Uważam że należy sprawdzić wszystkie opcje i nie zamykać się na DAPy, bo w tym przypadku może to być bardzo dobre rozwiązanie.  Te słuchawki są dość proste do wysterowania ale z drugiej strony świetnie reagują na sprzęt, do którego się je podpina. W przypadku, kiedy ktoś ma kilka par słuchawek (w tym bardziej wymagające), to fajnie mieć stacjonarkę.  Jak ktoś już wie czego chce to HE1000 Unv + DAP z pasującym do gustu stylem grania i game over :)

Poza tym ważna kwestia, czyli mobilność. HE1000 Unv nie tłumią zupełnie dźwięku z zewnątrz, więc jak w jednym pokoju głośno, to z DAPem można przenieść się gdzie indziej. 

Godzinę temu, delfin150 napisał(a):

@side U mnie lcd2 i arya unveiled, więc mocniejsze dapy, lub te z trybem stacjonarnym powinny sobie poradzić. 

W przypadku LCD2 byłbym ostrożny. Wysoka impedancja, choć z drugiej strony też wysoka sprawność. Trzeba by to porównać bezpośrednio.

• 0
Posted

Mobilność nie ma znaczenia, są za drogie i raczej za delikatne by je nosić poza mieszkaniem 

• 0
Posted (edited)

Koledze chodziło o to z mobilnością, żeby przenieść się gdzieś indziej, czyli miejsca w domu, gdzie nie będzie się komuś przeszkadzać, a nie na miasto do tramwaju.

Edited by side
  • Like 2
  • 0
Posted

Podobno nieźle skalują się z lampowymi wzmakami klasy A, nie OTL... 

• 0
Posted
22 godziny temu, side napisał(a):

@Najner miał kanna ultra i równocześnie duże sluchawy od DCA oraz Meze Empyriany. Może napisze, jak DAP grał z nimi w porównaniu do Toppinga a30, którego też miał.

Ciężko cokolwiek polecić, bo Autor nie napisał budżetu ani swoich preferencji dźwiękowych, ale generalnie zgadzam się, że taki Kann Ultra czy DX320 grają z wokolusznymi planarami na poziomie niektórych stacjonarnek, a od niektórych grają lepiej. Ze stacjonarnek, które słuchałem i które wpadły mi w ucho są JDS Elements 3 albo nowy Alpha Pro (klik). Wszystkie te sprzęty grają bardzo dobrze, zgadzam się z @BearPL, że trzeba spróbować samemu. D16 Taipan na moje ucho gra jeszcze lepiej od wszystkiego powyżej i można go dostać w okolicach 700 EUR. A tak w ogóle, to uważam, że na audionervose najlepszy jest equalizer :P

• 0
Posted
11 minut temu, Qaz12 napisał(a):

Budżet to cena słuchawek 

Ok 20tys to już mozna fajnie grający system stereo postawić. Jak rozumiem stereo odpada w Twoim przypadku? 

Wiem, że to wywrócenie koncepcji do góry nogami, ale czasem warto zadać sobie inne pytanie:)

• 0
Posted
57 minut temu, Qaz12 napisał(a):

Budżet to cena słuchawek 

całkiem niezły budżet, można już fajnego lampiaka używanego wyrwać

• 0
Posted (edited)

Czego brakuje w aktualnym brzmieniu które masz? Jakiej muzyki najczęściej słuchasz na tych HEk UV?

Jeśli źródło jest cyfrowe to szukałabym DAC AMP z wbudowanym PEQ np. Luxsin X8 albo Topping DX5 II czy nawet DX1 II żeby małym kosztem sprawdzić czy ta koncepcja w ogóle ma sens. 

Edited by Dawid87
  • 0
Posted

Mam Niimbus us4, który kupiłem na tym forum. On gra raczej ciepło i to była jego zaleta z he1000se, Unveiled grają cieplej i mniejszą sceną, trochę chciałbym poszerzyć scenę i wyciągnąć więcej szczegółów 

• 0
Posted (edited)

Słuchawki które słyną z wielkiej sceny i hiperdetaliczności zwykle mają wycofany górny środek i podbite wysokie tony. HEK UV zdaje się być mniej efekciarskie, hifimanowe za to naturalniejsze.  Jeśli chcesz połączyć te dwa światy, czyli jakość najnowszych UV i scenę SE oraz detal itp. to sprawę załatwi PEQ. Wydaje mi się że -1dB na 1,5kHz i +1 dB od np 6 kHz w górę będą dobrym punktem startowym. Panowie z headphone show za pomocą PEQ sprawili że HD600 zagrały jak HD800S i miały szeroką scenę. Sami byli w szoku.

Jeśli słuchasz ze źródła analogowego też da się coś podziałać, trzeba tylko iść na małe kompromisy, bardziej ideologiczne niż realnie jakościowe.

Próbowałbym w takiej

kolejności:

- jeśli możliwe to PEQ

- a może jednak PEQ?

- kabel zbalansowany zbudowany z wielu cienkich żył np. OPENHEART 16 

- wzmacniacz JDS Labs Atom Amp 2 z wyjścia zbalansowanego

- jeśli słuchasz z komputera lub telefonu po USB - interfejs Focusrite Scarlett 2i2 4 generacji + JDS Labs Atom Amp 2.

- jakiś inny, drogi wzmacniacz którego już nie doradzę.

Edited by Dawid87
  • Like 1
  • 0
Posted (edited)
On 6/27/2026 at 11:04 AM, Qaz12 said:

Witam, po przesiadce z He1000 se na Unveiled nadchodzi mnie audionerwoza nad zmianą wzmacniacza. Jakie macie pomysły?

Aby ktoś mogł Ci faktycznie poradzić potrzebny jest opis całego toru.

On 6/30/2026 at 4:01 PM, Qaz12 said:

Mam Niimbus us4, który kupiłem na tym forum. On gra raczej ciepło i to była jego zaleta z he1000se, Unveiled grają cieplej i mniejszą sceną, trochę chciałbym poszerzyć scenę i wyciągnąć więcej szczegółów

Niimbus Us4 ma opinie grającego transparentnie, neutralnie i przestrzennie.

Edited by NuYam
  • 0
Posted (edited)

Między innymi takie możliwości w Luxsin X8.

Edited by Dawid87