Jump to content

Question

Posted

Dzień dobry,

Posiadam HD600, Grado SR60E, DT990E oraz AKG K371.

Żadnych z nich nie zabiorę na spacer, a nie lubię słuchawek dokanałowych, bo nie cierpię podciśnienia, nawet w K371. Zwykłe "pchełki" wypadają łatwo.

Ostatnio widziałem, że pojawiło się rozwiązanie niemal idealne dla mnie, a przynajmniej takie się wydaje na pierwszy rzut oka - słuchawki powietrzne i jest kilkanaście modeli.

Nigdy nie byłem zwolennikiem słuchawek bluetooth, ta technologia po pierwsze nie jest stabilna, po drugie niski bitrate. Ale widzę, że jest LDAC do 990kbps co w sumie by wystarczyło na spacerze. Więc muszą mieć LDAC koniecznie (mój telefon wspiera).

No i kwestia dżwięku, chciałbym aby sygnaturę miały mocno zbliżoną do HD600, Grado SR60E, czyli bez dołka na średnicy, takiego jak w DT990. 

Nie chcę też, żeby bas był ponad wszystkim.

Muzyka której słucham jest bardzo różnorodna, tak, że ciężko tutaj wymienić konkretne gatunki czy wykonawców, od Andre Rieu, Elvisa Presleya po HBz, Lizot czy The Rubettes.

No i pojawia się kolejny problem, bo noszę okulary i tutaj pytanie czy słuchawki w stylu Edifier Comfo Flex które mam na celowniku da się nosić z okularami, czy lepiej takie w stylu "kolczyka" jak Soundpeats Pearlclip Pro?

Podsumowując:

Charakterystyka dżwięku: Zbliżona do HD600/Grado SR60E z IFI Zen DAC, ale nie taka jak w DT990E

Rodzaj muzyki: Różna, bez wskazania na konkretny gatunek, od klubowej, elektronicznej do rocka.

Funkcje konieczne: LDAC

Funkcje bez znaczenia: Mikrofon, rozmowy telefoniczne, sterowanie dotykowe itp.

Komfort: Możliwość noszenia z okularami.

Priorytet: Jakość dżwięku.

Cena: Do 250zł, ale im taniej tym lepiej.

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted
46 minut temu, Szczurov napisał(a):

Dzień dobry,

Posiadam HD600, Grado SR60E, DT990E oraz AKG K371.

Żadnych z nich nie zabiorę na spacer, a nie lubię słuchawek dokanałowych, bo nie cierpię podciśnienia, nawet w K371. Zwykłe "pchełki" wypadają łatwo.

Ostatnio widziałem, że pojawiło się rozwiązanie niemal idealne dla mnie, a przynajmniej takie się wydaje na pierwszy rzut oka - słuchawki powietrzne i jest kilkanaście modeli.

Nigdy nie byłem zwolennikiem słuchawek bluetooth, ta technologia po pierwsze nie jest stabilna, po drugie niski bitrate. Ale widzę, że jest LDAC do 990kbps co w sumie by wystarczyło na spacerze. Więc muszą mieć LDAC koniecznie (mój telefon wspiera).

No i kwestia dżwięku, chciałbym aby sygnaturę miały mocno zbliżoną do HD600, Grado SR60E, czyli bez dołka na średnicy, takiego jak w DT990. 

Nie chcę też, żeby bas był ponad wszystkim.

Muzyka której słucham jest bardzo różnorodna, tak, że ciężko tutaj wymienić konkretne gatunki czy wykonawców, od Andre Rieu, Elvisa Presleya po HBz, Lizot czy The Rubettes.

No i pojawia się kolejny problem, bo noszę okulary i tutaj pytanie czy słuchawki w stylu Edifier Comfo Flex które mam na celowniku da się nosić z okularami, czy lepiej takie w stylu "kolczyka" jak Soundpeats Pearlclip Pro?

Podsumowując:

Charakterystyka dżwięku: Zbliżona do HD600/Grado SR60E z IFI Zen DAC, ale nie taka jak w DT990E

Rodzaj muzyki: Różna, bez wskazania na konkretny gatunek, od klubowej, elektronicznej do rocka.

Funkcje konieczne: LDAC

Funkcje bez znaczenia: Mikrofon, rozmowy telefoniczne, sterowanie dotykowe itp.

Komfort: Możliwość noszenia z okularami.

Priorytet: Jakość dżwięku.

Cena: Do 250zł, ale im taniej tym lepiej.

Ciężko będzie ci znaleść tak strojone słuchawki bluetooth, płaskie strojenie hd600 to brzmienie które lubią nieliczni to i mało kto takie produkuje. Od siebie mogę polecić swój zestaw czyli letshuoer dx1 które są strojone płasko i średnicowo jak hd600 i do tego ifi go pod który ma coś ze szkoły brzmenia twojego ifi zen, ale to już dużo droższa zabawa.  Może znajdziesz w twojej cenie używane 10 cio letnie o takim strojeniu, bo kiedyś słuchawki musiały mieć słabiutki bas przez słabą moc i technologię. 

Jeszcze mi wpadły do głowy Samsung Galaxy buds live, to jedyne słuchawki o takiej "powietrznej" konstrukcji na rynku.

• 0
Posted
1 godzinę temu, miera napisał(a):

Ciężko będzie ci znaleść tak strojone słuchawki bluetooth, płaskie strojenie hd600 to brzmienie które lubią nieliczni to i mało kto takie produkuje. Od siebie mogę polecić swój zestaw czyli letshuoer dx1 które są strojone płasko i średnicowo jak hd600 i do tego ifi go pod który ma coś ze szkoły brzmenia twojego ifi zen, ale to już dużo droższa zabawa.  Może znajdziesz w twojej cenie używane 10 cio letnie o takim strojeniu, bo kiedyś słuchawki musiały mieć słabiutki bas przez słabą moc i technologię. 

Jeszcze mi wpadły do głowy Samsung Galaxy buds live, to jedyne słuchawki o takiej "powietrznej" konstrukcji na rynku.

Nie piszę, że muszą być dokładnie takie same co do decybela. To tylko taka sugestia jakiego mniej więcej brzmienia oczekuję. Po prostu chcę coś co będzie najbardziej zbliżone do HD600 i Grado SR60E, bo wiadomo, że nie będzie takie samo jak w HD600, bo to zupełnie inna konstrukcja. Ale nie chcę mocno wycofanej średnicy jak w DT990. Nie lubię mocnej vki.

• 0
Posted
2 godziny temu, Szczurov napisał(a):

to zupełnie inna konstrukcja. Ale nie chcę mocno wycofanej średnicy jak w DT990. Nie lubię mocnej vki

O nadmiar basu w tak skonstruowanych słuchawkach to się nie masz co martwić, jeśli dobije do poziomu HD600 (zwłaszcza niski bas) to i tak będzie sukces.

Osobiście brałbym takie jakie w budżecie się zmieszczą i w razie nadmiaru wysokich obciął je naklejając kawałek plastra na część siateczki - im większą powierzchnię zakleisz i im grubszym plastrem (mogą być 2-3 warstwy cienkiego) tym bardziej obetniesz wysokie tony.

• 0
Posted

na amazon mozna zwracac wszystkie sluchawki wlacznie z dokanalowymi, w innych sklepach wszystkie poza dokanalowymi

• 0
Posted (edited)

Kupiłem Edifier Comfo Flex. 

Odrazu zaznaczę, że nie mam porównania z innymi tego typu słuchawkami, to są moje pierwsze twsy.

10.06 dotarły. Pierwsze wrażenie ok, etui trochę duże do noszenia w kieszeni. Dotarły naładowane w 100%.

Odrazu zwrócił moją uwagę zbyt głęboko umiejscowiony port do ładowania, kabel usb-c którego używam do ładowania smartfona nie chce wejść, bo ma zbyt wysoką obudowę, pasuje jedynie oryginalny krótki kabelek usb-c - usb - a, ale on również ma milimetr luzu między obudową etui a wtyczki i ledwo wszedł. Nie jest to duża wada dla mnie.

Jeśli chodzi o aplikację to jest w miarę w porządku, jednak brakuje mi trochę bardziej zaawansowanych opcji może korektora, wyboru khz, bitrate LDAC. Można tylko włączyć LDAC i ustawić 96khz lub 44.1/48khz. Opcji zmiany birate nie ma jakbym chciał 990kbps dla 44.1khz. Opcje programistyczne resetują się po zmianie. Jak odtwarzam z UAPP to on nie ma możliwości zmienić khz na słuchawkach i musi resamplować do 96khz.

Dżwiękowo jest ok, ale nie idealnie nie spodziewałem się takiej ilości basu z takich słuchawek, na presecie "standardowy" bas nieco przykrywa wokale, ale jest przyjemny i niski, wysokie tony są raczej wycofane. Wokal nie ma energii, dynamiki, definicji. Na presecie "wokal" jest lepiej, ale i tak czegoś mi w nim brakuje, szczególnie w sopranie. Ten preset obniża niski bas a dodaje wyższy co daje dziwny rezultat. 

Odsłuch bym powiedział, że można delikatnie porównać do AKG K371 tzn. wydaje mi się, że są one zestrojone pod krzywą harmana. 

Jeśli chodzi o noszenie ich razem z okularami to nie ma problemu, trzymają się dobrze, tylko najpierw trzeba założyć okulary, a póżniej słuchawki.

Mimo wszystko za 139zł nie jest żle, ta sygnatura trochę mi nie odpowiada, ale rozumiem, że to nie będzie to samo co z HD600 czy Grado. Do spacerów się nadają idealnie i ta sygnatura dżwięku nie przeszkadza tak bardzo, w sumie to jestem zadowolony. 

Rozważałem Soundpeatsy Pearlclip Pro ale no kosztują 220zł i nie wiem czy byłoby dużo lepiej. Jakbym mógł zwrócić edifiery to może bym wziął na próbę Soundpeatsy, ale w mediaexpercie nie mogę ich zwrócić:

Screenshot_20260612_132755_MediaExpert.thumb.jpg.be7d4a025d1a720b073a73ac97f4b577.jpg

Edited by Szczurov