Jump to content
  • 0

UM Mext zmiana na Level wyże moje i wasze propozycje j proszę o propozycje

Question

Posted

Witam kolegów, chcę zmienić słuchawki, które obecnie posiadam, na takie, które będą wyraźnie o level wyżej. Będę je używał głównie z odtwarzaczem Cayin N8ii w domu, a poza domem mam dwa adaptery: Fiio UTWS5 2025 i iFi GO pod Max. Fiio raczej sprzedam, bo praktycznie go nie używam. Szukam słuchawek przynajmniej o jeden level wyżej pod każdym względem. Czy waszym zdaniem słuchawki SHANLING ME1000 MAJESTIC będą wyraźnie lepsze od MEXT?

Recommended Posts

• 0
Posted

W tej grupie cenowej przeskoków jakościowych już tak się nie czuje.

Napisz, czego oczekujesz jeśli chodzi o charakterystykę brzmienia.

• 0
Posted

To ciężkie pytanie, czego oczekuję. Na pewno lepszego dźwięku, a przy okazji może i lepiej będą w uchu leżały. Inne słuchawki, ogólnie, to mi się już znudziły UM MEXT, więc postanowiłem zmienić na coś innego, najlepiej lepszego o jeden poziom.

• 0
Posted

Najważniejsze abyś napisał co byś chciał zmienić w ich dźwięku, przeskok jakościowy nie będzie wyzwaniem jeśli chodzi o technikalia (scenę, separacje, źródła pozorne).

• 0
Posted (edited)

Chciałbym trochę lepszy bas, z lepszą kontrolą i mocniejszym uderzeniem, szerszą i głębszą scenę dźwiękową, lepszą separację oraz lepsze dopasowanie do ucha. Choć to kwestia raczej subiektywna – jednemu będą pasowały idealnie, a komuś innemu wcale.

Skłaniam się do Shanling ME1000 – te słuchawki mieszczą się w moim budżecie.

Edited by Xradxxniex
  • 0
Posted
4 minuty temu, Xradxxniex napisał(a):

Chciałbym trochę lepszy bas, z lepszą kontrolą i mocniejszym uderzeniem, szerszą i głębszą scenę dźwiękową, lepszą separację oraz lepsze dopasowanie do ucha. Choć to kwestia raczej subiektywna – jednemu będą pasowały idealnie, a komuś innemu wcale.

W audio, niezależnie czy są to słuchawki czy kolumny mocniejszy bas i jego potężniejsze uderzenie to najczęściej mniejsza scena i separacja...ale myślę że w przypadku Mext jest spory margines do poprawy. Jednak, najrozsądniej byłoby sprawdzać polecane pary na demo wersjach aby nie przepalać $ na kupnie i szybkiej sprzedaży.

Ze starszych iem, szeroko znanych i o ugruntowanej pozycji poleciłbym Empire Ears Legend X lub Sony IER-Z1R. Kwestia ergonomii jest tak subiektywna, że nie ma sensu jej nawet rozważać.

• Like 1
  • 0
Posted
35 minut temu, Xradxxniex napisał(a):

Skłaniam się do Shanling ME1000 – te słuchawki mieszczą się w moim budżecie.

Nie kupowałbym takich słuchawek bez wcześniejszego odsłuchu. Jeśli ci nie podejdą, to będziesz miał problem je odsprzedać za sensowną kasę - mało znany model.

• 0
Posted

Te Sony IER-Z1R mogę kupić za ok 600€ czy one są lepsze dźwiękowo od UM Mext ?

• 0
Posted

A słyszał ktoś za was Moritz Enzo ? Tez mogę je kupić w dobrej cenie 

• 0
Posted
24 minuty temu, Xradxxniex napisał(a):

Te Sony IER-Z1R mogę kupić za ok 600€ czy one są lepsze dźwiękowo od UM Mext ?

Jeśli chcesz lepsze dopasowanie do ucha to jest to downgrade i to jebitny.Wygoda Z1R to 3/10 dla mnie i też chciałem je kupić.Samo granie lekki zawód ale wygoda to już dramat i kaplica.

• 0
Posted (edited)
Godzinę temu, Xradxxniex napisał(a):

A słyszał ktoś za was Moritz Enzo ? Tez mogę je kupić w dobrej cenie 

Nie znam ich...te modele które wybierasz...jakim kluczem się kierujesz?

Edited by Palpatine
  • Haha 1
  • 0
Posted

Tak, przeglądam eBay i jeśli coś mi wpadnie w oko, to się nad tym zastanawiam. Te Enzo mogę kupić od człowieka, od którego kupiłem iFi GO pod Max. Świetnie się zgrywało to iFi z Enzo.

• 0
Posted

Klucz, ktory brzmi jak strata pieniedzy ;) Tutaj masz troche wiecej o Enzo... Generalnie jesli ten recenzent pisze, ze to mocna Vka to musi byc prawdziwy 'bass-cannon' :P Znajac iFi, szukalbym cos bardziej stonowanego - naturalnego - referencyjnego.

• 0
Posted
13 minut temu, trez0r napisał(a):

Klucz, ktory brzmi jak strata pieniedzy

Też mi się tak wydaje

1 minutę temu, chico99 napisał(a):

Pewnie ceną...;)

Oby nie...

Jest tyle sprawdzonych modeli na rynku, o których napisano wszystko (i pomierzono), że nie trzeba się bawić w egzotykę.

• Like 1
  • 0
Posted

Moritz Enzo mogę kupić za 400 €, a te Shenlingi ME1000 za 600 €. Które według Was są lepsze i ewentualnie które będzie łatwiej sprzedać ? 

• Confused 1
  • 0
Posted
1 minutę temu, Xradxxniex napisał(a):

Moritz Enzo mogę kupić za 400 €, a te Shenlingi ME1000 za 600 €. Które według Was są lepsze i ewentualnie które będzie łatwiej sprzedać ? 

Wybierasz między dżumą a holerą xd

To jest wykres Enzo...nawet Valhalla wygląda lepiej ;)

enzo.png

• 0
Posted

Nie słuchałem jednych, ani drugich, ale czytam ze zrozumieniem i zgadzam się z tym, co napisano wyżej, że:

nikt nie wie i nie kojarzy wymienionych przez Ciebie słuchawek, nie są one znane i popularne, więc będzie trudno je odsprzedać. I że lepiej wziąć sprawdzone i opisane popularne modele.

• Like 1
  • 0
Posted
12 minut temu, chico99 napisał(a):

Myślę, że kolega już wybrał. Teraz tylko naciska, żeby ktoś potwierdził jego wybór.

Racja, w takim razie bralbym Shanlinga

• 0
Posted

Ja powiem tylko tyle, że ze wszystkich IEMów, które mają 10 i więcej driverów, ciężko mi było znaleźć takie, które by zapewniały komfort przy dłuższych odsłuchach... Większość z nich są wielkie i ciężkie, trzeba mieć ucho jak słoń. Dla mnie optymalne są Odiny i mimo, że słuchałem lepszych, to ze względu na problem z dopasowaniem, zostaję przy nich. No chyba, że trafią się okazyjnie PMG APX - też fajnie mi leżały i grały bosko 😎

• Like 1