Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może warto poświęcić więcej uwagi temu portalowi?

Od lat kupuję tam cyfrowe pliki. Pewnie wiecie, że w piątki cała kwota trafia na konto artysty? Fajne jest to, że często można się z artystami bezpośrednio komunikować. Kilka dni temu miałem ciekawą sytuację... Album, którym byłem zainteresowany zniknął z Bancampa. Napisałem do artysty/zespołu i po kilku godzinach otrzymałem odpowiedź... Nie podali wyjaśnienia, dlaczego wycofali album ale podali mi kod do pobrania i nie chcieli za to żadnej kasy. Niecodzienne podejście... Konkretnie chodziło o ten album: https://www.progarchives.com/album.asp?id=95764

Jakie są wasze doświadczenia z Bancamp?

• Like 5
Posted

kupowalem tam kilka razy pliki i cd, przy kupnie fizycznych nosnikow troche droga wysylka byla (z UK), poza tym nic zlego powiedziec na nich nie moge

• Like 1
Posted
20 minut temu, Karkolomny napisał(a):

Może warto poświęcić więcej uwagi temu portalowi?

Od lat kupuję tam cyfrowe pliki. Pewnie wiecie, że w piątki cała kwota trafia na konto artysty? Fajne jest to, że często można się z artystami bezpośrednio komunikować. Kilka dni temu miałem ciekawą sytuację... Album, którym byłem zainteresowany zniknął z Bancampa. Napisałem do artysty/zespołu i po kilku godzinach otrzymałem odpowiedź... Nie podali wyjaśnienia, dlaczego wycofali album ale podali mi kod do pobrania i nie chcieli za to żadnej kasy. Niecodzienne podejście... Konkretnie chodziło o ten album: https://www.progarchives.com/album.asp?id=95764

Jakie są wasze doświadczenia z Bancamp?

Miałem trochę podobną sytuacje z ultimae records na bandcamp i też spoko sie zachowali.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Serwis streamingowy + sklep + serwis społecznościowy (można śledzić kto co kupuje). Najlepszy sposób na wsparcie artystów, wszystkie spotifaje i inne tidale wypłacają drobniaki na waciki. 

• Like 2
Posted
8 minut temu, Najner napisał(a):

serwis społecznościowy (można śledzić kto co kupuje)

O masz... to nie wiedziałem...jak to działa?

Posted
15 minut temu, Najner napisał(a):

Serwis streamingowy + sklep + serwis społecznościowy (można śledzić kto co kupuje). Najlepszy sposób na wsparcie artystów, wszystkie spotifaje i inne tidale wypłacają drobniaki na waciki. 

Na Bandcamp chetnie kupuję

Posted

Pod każdym albumem masz listę ludzi, którzy go kupili. Możesz wejść w taką osobę i sprawdzić jej kolekcję (jeżeli nie jest zablokowana, bo oczywiście można ustawić kolekcję prywatną), możesz taką osobę śledzić i wtedy w zakładce music feed będziesz widział kto ze znajomych coś kupił.

Screenshot_20260430_202006_Bandcamp.jpg

Można też wyszukać i znaleźć kogoś w zakładce "fans".

Screenshot_20260430_201716_Bandcamp.jpg

• Like 1
Posted

aaaa, to są te miniaturki ...

Screenshot 2026-04-30 at 21-04-37 Age of Aquarius Villagers of Ioannina City VIC.png

kurde... nie zwracałem na to uwagi, zajęty słuchaniem...

Wejść w osobę? No wiesz...?! 😉

• Haha 2
Posted

Te piątki, o których mowa w pierwszym poście - to nie wszystkie piątki, ale wybrane w ciągu roku. Dla 2026 roku są to*:

• February 6
• March 6
• May 1
• August 7
• September 4
• October 2
• November 6
• December 4

Dodatkowo, część artystów przy okazji w/w piątków, podsyła kupony zniżkowe na swoją muzykę.

Wracając jednak do meritum. Sam również korzystam z tego serwisu, ale w zasadzie wyłącznie celem nabycia fizycznych nośników, a wersja cyfrowa w bezstratnej jakości jest cennym dodatkiem.

Poza tym niektóre wydania dostępne są wyłącznie na bandcamp'ie lub ich zdobycie poza nim jest mocno ograniczone (czy to ilościowo czy cenowo).

Interesującą opcją jest także dodanie artysty do "ulubionych", aby dostawać powiadomienia o premierach i zdążyć z zakupem przed innymi :rolleyes:

*https://blog.bandcamp.com/2025/12/03/bandcamp-fridays-return-in-2026-with-more-opportunities-to-support-independent-music/

• Like 5
  • Thanks 1
Posted

Na Bandcamp można też oczywiście śledzić wytwórnie i to jest coś pięknego. Masę wspaniałej muzyki poznałem śledząc nie poszczególnych artystów, ale właśnie wytwórnie, które mają swój konkretny styl i wizję.

• Thanks 1
Posted
12 godzin temu, greg_jg napisał(a):

Te piątki, o których mowa w pierwszym poście - to nie wszystkie piątki, ale wybrane w ciągu roku. Dla 2026 roku są to*:
• May 1

Dzięki za info, właśnie w preorderze kupiłem nową EP-kę Yazz Ahmed, chciałem czekać do premiery, ale skoro dzisiaj zarabia 100%, to mnie przekonałeś 👍

• Like 3
Posted
11 minut temu, The Grand Wazoo napisał(a):

Yazz Ahmed

"High priestess of psychedelic Arabic jazz". Wchodzę w to 😎

• Haha 2
Posted

Na razie kupiłem tam tylko Wooden Music 1 Stańki, bo było niedostępne na CD, tylko winyl. Można wybrać format przy zakupie, oczywiście wybrałem FLAC. Mam też w telefonie aplikację Bandcamp,  słucham na niej głównie wytwórni Jazz In Britain.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted (edited)
42 minuty temu, Karkolomny napisał(a):

Kiedyś muzyka była nagrywana tylko w tej częstotliwości. Tych twoich albumów nigdzie nie da się posłuchać, one muszą być świeże że tylko tu są dostępne. Album Meli Koteluk migawka jest w tej częstotliwości dla chętnych posłuchać starej szkoły w nowoczesnym wydaniu.

Edited by miera
Posted
W dniu 24.05.2026 o 22:37, miera napisał(a):

Kiedyś muzyka była nagrywana tylko w tej częstotliwości.

Może uściślijmy - cała afera dotyczy częstotliwości dźwięku a (czyli "la") w oktawie razkreślnej. Od 1953 roku obowiązuje norma  ISO 16:1975, czyli strój wiedeński, do tamtej pory stosowano strój paryski, gdzie a razkreślne miało częstotliwość 435 Hz. Były też inne stroje, np w barokowym a = 415 Hz, natomiast a = 432 Hz to tzw. strój Verdi'ego, który od niedawna jest promowany przez teorie spiskowe, jakoby strój 440 Hz w bliżej nieznanych niecnych celach wprowadzili naziści - istnieje pogląd, jakoby 432 Hz miało wlasciwości lecznicze, natomiast 440 Hz - wręcz przeciwnie. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...