Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szukam w cenie do 1 tyś zł. wokółusznych słuchawek bt nastawionych bardziej pod analizę aniżeli fun. Mam Audio-technikę m50xbt2 i zastanawiam się czy w tym budżecie znajdę coś co da mi lepszy wgląd w nagranie bez sztucznego podbijania składowych dźwięku?

Posted

po co ci wglądywać w nagranie ?

muzyka nie ma sprawiać frajdy ? toż to nie stòł operacyjny...

BT maja wbudowane EQ, tam mozesz pogrzebać.

Posted

No może kolega zawodowo trudni się miksem/masteringiem? A wracając do pytania - w tym budżecie to będzie trudno... Może używane Ananda BT sprawdź, czy są dla ciebie wystarczająco analityczne?

Osobiście dostaję co jakiś czas różne wersje miksów do oceny to staram się na różnych słuchawkach przesłuchać. Do analizy tylko i wyłącznie i jeszcze BT to teraz może nowe Hifimany 1000 WiFi będą się nadawały...?

Posted
1 minutę temu, Karkolomny napisał(a):

No może kolega zawodowo trudni się miksem/masteringiem?

Wiem, ale to tym bardziej nie BT.

Posted

Przy jednej z płyt, miałem poważny problem, by wybrać z pięciu miksów jeden optymalny... Miałem wtedy HE1000se i nijak nie szło się skupić na całościowej ocenie... Dopiero na Ultrasone zdołałem wybrać najlepszy komercyjnie miks. Nie był idealny pod pewnymi względami, co pokazały HE1000, ale już jako całość to było dobrze i dostrzec się dało właśnie na Masterach i Ananda BT.

Posted
1 godzinę temu, kuman napisał(a):

po co ci wglądywać w nagranie ?

muzyka nie ma sprawiać frajdy ? toż to nie stòł operacyjny...

BT maja wbudowane EQ, tam mozesz pogrzebać.

Masz sporo racji, słucham technicznego death metalu, progresywnego również. W takiej muzyce sporo się dzieję lecz niestety czy to na SR50bt czy też M50xbt2 w niektórych nagraniach przydałoby się więcej powietrza i odległości pomiędzy instrumentami. Swego czasu fajnie słuchało mi się na er4xr. Jak widać nie oczekuję po metalu super mocy a raczej jakości stąd też moje pytanie. Generalnie przyjąłem sobie maks 1 tyś zł lecz jeśli są słuchawki trochę droższe które robią bardzo dobre wrażenie to trzeba to rozważyć. Myślę co by mi dały Edifiery S3 lub S5 ewentualnie Audeze Maxwell? 

1 godzinę temu, Karkolomny napisał(a):

No może kolega zawodowo trudni się miksem/masteringiem? A wracając do pytania - w tym budżecie to będzie trudno... Może używane Ananda BT sprawdź, czy są dla ciebie wystarczająco analityczne?

Osobiście dostaję co jakiś czas różne wersje miksów do oceny to staram się na różnych słuchawkach przesłuchać. Do analizy tylko i wyłącznie i jeszcze BT to teraz może nowe Hifimany 1000 WiFi będą się nadawały...?

Dzięki za odp., tak jak napisałem koledze wyżej, do tej pory najlepiej słuchało mi się na er4xr i podobnej filozofii grania szukam w bt. Może faktycznie planary, tylko że otwarte to kurdę ???

Posted (edited)

Zależy co masz na myśli poprzez analizę, ale do monitoringu i mixu, konkretnie, jeśli wymagana jest izolacja, bardzo dobre mogą być słuchawki typu IEM z tipsami piankowymi zamiast słuchawek wokółusznych zamkniętych. Wokółuszne mają dużo ograniczeń fizycznych i problemów związanych z konstrukcją, które eliminują słuchawki otwarte, a dość mocno redukują właśnie IEM. Ale podać konkretny ciekawy model dobrych TWS IEM do monitoringu to nie potrafię, bo na co dzień takich rzeczy nie szukam :) Z kablem bym już potrafił :)
A no i jeśli chodzi o IEM to w porównaniu do słuchawek pełnowymiarowych zamkniętych to jest taniej. Albo lepiej w tej samej cenie.

Edited by Pioj