Bywalec szczygiel Posted March 8 Bywalec Report Posted March 8 Cześć wszystkim! Dziś chciałbym podzielić się z Wami moimi wrażeniami na temat słuchawek, które trafiły do mnie dość przypadkowo – FiiO JT3. Nie szukałem ich celowo, po prostu kolega kupił i dał mi je na testy. A że mam już za sobą sporo odsłuchów na różnych sprzętach, od tych z niższej półki, po prawdziwe high-endowe potwory jak Fostex TH900 czy Sennheiser HD800, to pomyślałem, że to dobra okazja, żeby spojrzeć na nie świeżym okiem i ocenić, co potrafią te niedrogie otwarte słuchawki. Testowałem je w dwóch konfiguracjach: z przenośnym DAC-iem Astell&Kern HB1 oraz z moim stacjonarnym zestawem FiiO K15. To pozwoliło mi sprawdzić, jak zachowują się w różnych warunkach i z różną mocą. Jeśli nie chcesz czytać calej recenzji, na końcu zrobilem małe podsumowanie gdzie możesz sobie odpowiedzieć na pytanie czy te słuchawki, ktorych poszukujesz czy może nie. Budowa i Jakość Wykonania Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka? Solidne, jak na tę półkę cenową. FiiO JT3 nie wyglądają może super nowocześnie, z tymi błyszczącymi krawędziami muszli i nieco kanciastymi elementami pałąka, ale nie ma tu mowy o tandecie. Muszle są eliptyczne, a maskownice to aluminiowo-magnezowe pokrywki z perforowanymi wkładkami. Fajnym detalem są kolorowe oznaczenia kanałów (niebieski i czerwony) przy gniazdach 3,5 mm, co ułatwia podłączenie kabla. Pałąk, stalowy i szynowy, z podwieszoną opaską, robi naprawdę dobre wrażenie. Regulacja rozmiaru jest precyzyjna, z wyczuwalnymi skokami, co jest plusem. Opaska wykonana jest ze sztucznej skóry i siateczki z poduszkami, co zapowiada komfort. Co do jakości wykonania, nie zauważyłem większych skaz czy problemów ze spasowaniem. Nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Oczywiście, to nie jest poziom topowych słuchawek, ale ogólnie jest bardzo przyzwoicie. Komfort Użytkowania Tutaj FiiO JT3 naprawdę błyszczą. Miękkie i głębokie welurowe nauszniki, wypełnione pianką pamięciową, w połączeniu z optymalnym naciskiem pałąka i elastyczną opaską, sprawiają, że słuchawki są niesamowicie wygodne. Można w nich siedzieć godzinami i nie czuć zmęczenia. Ważą 330g, co jest akceptowalną wagą. Nawet jeśli muszle nie obracają się swobodnie na boki, to niewielkie odchylenie wystarcza, by nie czuć ucisku wokół uszu. Regulacja rozmiaru jest na tyle szeroka, że powinny pasować na większość głów. Brzmienie – Co Usłyszałem? Przejdźmy do najważniejszego, czyli dźwięku. FiiO JT3 to słuchawki otwarte, ale nie brzmią typowo dla tej konstrukcji, czyli analitycznie i płytko w basie. Wręcz przeciwnie! Mają strojenie w kształcie litery „U”, co oznacza, że basu i wysokich tonów jest sporo, a średnica jest lekko wycofana. Brzmienie jest energetyczne i angażujące, z ponadprzeciętną dynamiką. Bas: Jest go dużo i potrafi zaskoczyć zejściem subbasu. Ciepły midbas ma tu więcej do powiedzenia, co sprawia, że słuchawki potrafią efektownie wibrować i pulsować. Bas jest masywny i gęsty, co w otwartej konstrukcji jest rzadkością. Na szczęście nie dominuje, a faktura instrumentów basowych jest różnicowana. Szczegółowość nie jest tu priorytetem, liczy się rozrywka. Bas uderza mocno, szybko wybrzmiewa i gwałtownie wygasa, co sprawia, że głowa sama zaczyna potakiwać w rytm muzyki. Średnica: Jest lekko odsunięta, ale ma ciepły charakter dzięki akcentowi w niższej średnicy. Wokale są lekko oddalone, ale nadal wyraźne i bezpośrednie. Słuchawki dobrze radzą sobie z różnymi gatunkami muzycznymi, od elektroniki po jazz. Spokojniejsze gatunki mogą brzmieć nieco bardziej efektownie, niż powinny, ale efekt jest nadal przyjemny. Góra: Wysokie tony są klarowne i walczą o uwagę z basem. Sopran doświetla pozostałe pasma, brzmi jasno i czysto, bez efektu przyciemnienia. Ważne jest, że nie brzmią ostro, o ile materiał jest dobrze zrealizowany. Słuchawki nie złagodzą sybilantów, więc słabo nagrane utwory mogą męczyć. Do gier nadają się dobrze, z efektownymi wybuchami i czytelnymi dialogami. Scena Dźwiękowa: Jest spora i ma kolisty kształt. Wrażenie dużej głębi to zasługa odsuniętej średnicy, co dystansuje pierwszy plan i sprzyja separacji instrumentów. Źródła pozorne rozbrzmiewają swobodnie i nie zlewają się. Niestety, stereofonia nie jest zbyt szeroka, a przekaz nie rozpościera się daleko na boki. Co ciekawe, podłączenie kabla zbalansowanego (którego niestety nie ma w zestawie) znacząco poszerza scenę, zmieniając ją z kuli w elipsoidę. Parowanie ze Sprzętem FiiO JT3 nie są specjalnie trudne do wysterowania. Impedancja 80 omów i skuteczność 97 dB sprawiają, że dogadują się z różnymi źródłami. Nie potrzebują ogromnej mocy, żeby pokazać, co potrafią. Astell&Kern HB1: Z tym przenośnym DAC-iem słuchawki grały bardzo dobrze. HB1, choć mały, jest w stanie dostarczyć wystarczającą moc, a jego neutralne, szczegółowe brzmienie dobrze uzupełniało efektowną sygnaturę JT3. Dźwięk był dynamiczny i angażujący, idealny do słuchania w drodze czy w mniej wymagających warunkach. FiiO K15: Na stacjonarnym FiiO K15, który jest znacznie mocniejszym sprzętem (do 3000mW na kanał zbalansowanego wyjścia), JT3 pokazały pełnię swoich możliwości. Dźwięk stał się jeszcze bardziej kontrolowany, bas zyskał na precyzji, a scena, mimo że nadal nie była super szeroka, wydawała się bardziej uporządkowana. K15, z podwójnym przetwornikiem AKM AK4497S, zapewnił czyste i mocne tło dla JT3, pozwalając im rozwinąć skrzydła. Warto jednak pamiętać, że ze względu na dość jasną górę pasma JT3, lepiej unikać parowania ich ze sprzętem, który dodatkowo wyostrza wysokie tony. Oczyewiście nie trzeba kupować od razu sprzętu takiego jak FiiO K15, myślę , że świetnym rozwinięciem tego model będzie chociażby FiiO K7, JDS Lab Atom czy FiiO K11. Relacja Ceny do Jakości i Porównania FiiO JT3 kosztują około 429-449 zł. I tu dochodzimy do sedna – za tę cenę dostajemy naprawdę dużo. W porównaniu do moich wcześniejszych doświadczeń z droższymi słuchawkami, JT3 oferują brzmienie, które spokojnie mogłoby konkurować z modelami kosztującymi dwa, a nawet trzy razy więcej u bardziej renomowanych producentów. Oczywiście, nie jest to poziom Fostex TH900 czy Sennheiser HD800, które są w zupełnie innej lidze cenowej i jakościowej, ale w swojej kategorii cenowej JT3 to prawdziwy hit. Porównując je do FiiO FT1, które są zamknięte, JT3 oferują inną sygnaturę dźwiękową – bardziej otwartą i przestrzenną, z mocniejszym basem. W stosunku do AKG K612 czy AKG K812, które są bardziej neutralne i analityczne, JT3 są znacznie bardziej muzykalne i efektowne, co dla wielu będzie zaletą. Nawet w porównaniu do Ultrasone Signature Pure, które są droższe i mają inną filozofię brzmienia, JT3 potrafią zaskoczyć dynamiką i funem z odsłuchu. Z tego co sie zdąrzyłem zorientować niektórzy recenzenci często porównują JT3 do FiiO FT3, które są droższe (około 1200 zł), ale mają podobną filozofię strojenia – mocne skrajne pasma i wyrazisty dźwięk. JT3 są więc świetną, znacznie tańszą alternatywą, jeśli zależy nam przede wszystkim na efektownym brzmieniu. Dla Kogo Warto, Dla Kogo Nie? Warto, jeśli: * Szukasz niedrogich, otwartych słuchawek do domu. * Cenisz sobie komfort na długie godziny słuchania. * Lubisz muzykalne, angażujące brzmienie z mocnym basem i klarowną górą. * Nie przeszkadza Ci lekko wycofana średnica. * Masz sprzęt, który nie wyostrza dodatkowo wysokich tonów. * Chcesz słuchawek, które świetnie sprawdzą się w muzyce rozrywkowej, filmach i grach. Nie warto, jeśli: *. Szukasz analitycznego, neutralnego brzmienia do krytycznych odsłuchów (tutaj lepiej sprawdzą się np. HiFiMAN HE400se, choć są bardziej wymagające w odbiorze) *. Potrzebujesz słuchawek z szeroką sceną dźwiękową bez konieczności dokupowania kabla zbalansowanego. * Zależy Ci na idealnej jakości mikrofonu. * Słuchasz głównie muzyki, która jest słabo zrealizowana i ma dużo sybilantów. Podsumowanie FiiO JT3 to naprawdę udane słuchawki, które zaskoczyły mnie pozytywnie. Za swoją cenę oferują świetny komfort, solidne wykonanie i przede wszystkim bardzo przyjemne, angażujące brzmienie. To idealny wybór dla osób, które szukają słuchawek do domowego użytku, cenią sobie dobrą zabawę z muzyką i nie chcą wydawać fortuny. Mimo kilku drobnych wad, JT3 to moim zdaniem jedna z najlepszych propozycji w swojej kategorii cenowej i zasługują na rekomendację. 4 1 Quote
Recommended Posts