Jump to content
  • 0

Jakie wybrać słuchawki elektrostatyczne i wzmacniacz do nich.

Question

Posted

Witajcie.

Chciałbym poprosić o radę.
Zastanawiam się nad wyborem słuchawek Stax SR 007S lub SR-009D.

Jeśli chodzi o słuchawki, to skłaniam się raczej ku modelowi SR-009D, ponieważ mam już słuchawki Meze Empyrean, które zapewniają mi rozrywkę przy utworach z mocnym basem, a model 009D sprawdzi się w przypadku takich gatunków jak muzyka klasyczna, jazz, utwory przestrzenne, organy i podobne, a przynajmniej mam taką nadzieję.

Ogólnie rzecz biorąc, szukam słuchawek, które zapewnią mi przestrzeń i holografię, a także szczegółowość w górnym paśmie – dlatego uważam, że model 009D powinien działać lepiej niż 007S w tym aspekcie.

Zastanawiam się również, który wzmacniacz wybrać.
Czy powinienem zdecydować się na SRM-700S, BHSE, czy coś innego, i czy będzie mocno zauważalna różnica między SRM-700S a innym, droższym wzmacniaczem, takim jak BHSE. 🤔

• Like 1

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

@Najner dziękuję za wzmiankę o zapytaniu Kolegi w sprawie wyboru wzmacniacza🙂🙏

@Nehero bardzo się cieszę, że planujesz wybrać dopełnienie dla swoich Meze Empyreanów. Jak najbardziej też uważam, że lepszym dopełnieniem będą dla 009D (jeszcze nie sprawdzałem)/009S/009, szczególnie jeśli zależy Tobie na przestrzeni i holografii oraz słuchasz muzyki ze streamera lub gramofonu. W przypadku posiadania źródła na nośniki fizyczne, jak odtwarzacz CD oraz magnetofon nie wykluczałbym 007, które grają w takich konfiguracjach wybitnie naturalnie. Jednaj nie budują tak spektakularnie szerokiej, a przede wszystkim głebokiej sceny jak 009. 

_DSC2744-20251024-DxO_DeepPRIME XD2s.jpg

_DSC2745-20251024-DxO_DeepPRIME XD2s.jpg

SRM-700S jest dość dobrąopcją, ale gra dla mnie w połączeniu z 009 zbyt zwiewnie i lekko. Nie było to brzmienie naturalne, chociaż w swej delikatności miało swój urok. W muzyce akustycznej brakowałoby barw i nasycenia. Zdecydowanie naturalniej wypadały w tej konfiguracji Audeze CRBN, których słuchaliśmy wspólnie z @domil. Też bardziej przypadły mi do gustu na AVS w tej konfiguracji :) Zdecydowanie od tej opcji, jak i nawet T8000 wolałbym 009 pod odnowionym SRM-T1. W takiej konfiguracji słuchaliśmy wraz z kolegą @kopec23, gdy mnie odwiedził i był połączony z jego combo od Matrixa.  Jego 009S grały dżwiękiem nasyconym, przestrzennym z bardzo dobrymi technikaliami oraz odpowiednim basem, który dobrze schodził, ale nie miał planarnego ciśnienia i uderzenia.

_DSC8106.jpg

Porównywalną pod względem brzmienia opcją, z bardziej technicznym sznytem jest Blue Hawaii, który grał porównywalnie do mojego zestawu Cayin A50t (przed modyfikacją) + iFi iESL, chociaż grał jaśniej i bas był na nim lżejszy nawet po przejściu na X9000, które ze swojej natury bardziej basowe, pełne oraz ciemniejsze jak 007ki. Średnica wypadała naturalnie, z delikatnym ociepleniem, a góra nie kłuje i jest delikatnie zaokrąglona z dużą ilością powietrza. Jednak dość kosztowny może być upgrade lampowy, który będzie wynosił 1000+ zł za kwadrę lamp EL34 (najlepiej z Mullardami lub Miniwattami metal base, ewentualnie tańszymi lampami od tych producentów z tamtych lat lub Matsushitami 6CA7, TESLE miałem i brzmiały dla mnie zbyt technicznie, a RFT dawały efekt zmatowienia przekazu oraz braku wystarczającej czystości nawet w Cayinie A50t po modyfikacji i zaaplikowaniu klarowniejszych lamp sterujących, m.in. Valvo i Siemens). 

Lumii_20260120_135756724.jpg

_DSC2766-20251024-DxO_DeepPRIME XD2s.jpg

_DSC2767-20251024-DxO_DeepPRIME XD2s.jpg

Bez wątpienia moją rekomendacje ma wzmacniacz FELIKS AUDIO BLISS na stanowisku @Mayster, który pokazał takie oblicze X9000 oraz Hifimanów Shangri La Sr, jakie lubię oraz cenię - z fenomenalnym nasyceniem w całym paśmie, różnicowaniem, plastyką, wygarem, mocną podstawą basową, a przy tym spektakularną holografią, świetną sceną oraz elektrostatycznym wgryzaniem się w najdrobniejsze szczegóły nagrania, które nie przytłaczają, a czynią przekaz bogatszym. Góra potrafiła się stawać ostrzejsza w kawałkach rockowych od Black Sabbath, AC/DC (szczególnie na Hifimanach, gdzie X9000 pokazywały większą koherencję, połączoną z intymniejszą sceną oraz bliższym pierwszym planem), ale nie przeszkadzało mi to zbytnio, bo muzyka żyła i miała swoje ciśnienie. Niestety, jest to opcja dość kosztowna i wynosząca około 85 000 zł.

Natomiast bardziej budżetowo warto  brać według mnie pod uwagę iFi Audio Ican Phantoma (tym bardziej w obecnej cenie około 12k - dla mnie lepszy wybór niż 700S) lub podobne połączenie jak u mnie, tj. iFi iESL (lub inna przystawka elektrostatyczna typu LRT lub LST), a do tego końcówka mocy. Najlepiej posiadająca około 100 watów na kanał (teraz tyle posiada po modyfikacjach Cayin) lub więcej i najlepiej lampowa/hybrydowa. W przypadku tych konstrukcji większa moc wpływa bardzo koszystnie i słyszalnie na nasycenie przekazu, który mocno się zagęszcza, ale nie traci przy tym STAXowej, wręcz głośnikowej przestrzenności.

Jakbyś kiedyś był w pobliżu Poznania, to serdecznie zapraszam do mnie :) Mógłbyś posłuchać, czy taki przekaz na STAXach Tobie odpowiada. @Gracjanjuż słuchał i w wolnej chwili może też napisać w kilku słowach, jak odebrał brzmienie 009, 007 i Sigm w mojej konfiguracji. 

Trzymam kciuki za wybór odpowiedniej konfiguracji i do usłyszenia/zobaczenia🙂👍

Edited by Tytus1988
  • Like 7
  • Thanks 2
  • 0
Posted

009 to żyleta jednocześnie nie będąc żyletą 🤣 chodzi o maksymalny detal i rozdzielczość, a jednoczesny kompletny brak ostrości. W Przemka konfiguracji nie wyobrażam sobie, żeby kogoś nie urzekły. To są najbardziej liniowo grające słuchawki jakie znam, jednocześnie nie są pozbawione barwy. A 007 takie baby 009, ale z trochę innym brzmieniem - bardziej ciepłe, nasycone, o trochę gorszych technikaloach, ale to wciąż STAX, czyli synonim ultradetalu. Sigmy to jest moja miłość - ich dźwięki dosłownie wiszą w przestrzeni - pod tym kątem jedynie AKG K1000 się w jakikolwiek sposób zbliżają. Ale i tak wolę Sigmy. :)

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Posted

@Tytus1988 Po pierwsze dziękuję Ci za obszerną odpowiedź i wyjaśnienia. :) 

10 godzin temu, Tytus1988 napisał(a):

bardzo się cieszę, że planujesz wybrać dopełnienie dla swoich Meze Empyreanów

tak też się cieszę. Choć po EQ od Oratory Meze grają jeszcze lepiej szczególnie w zakresie niższego basu i średni bas został ciut zmniejszony, co też jest na plus, scenicznie jest git, to cóż pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

będą dla 009D (jeszcze nie sprawdzałem)

Można założyć, że jak kontynuują serię, to cóż powinno być lepiej, a nie gorzej. 
007S jak czytałem jest oceniany lepiej niż poprzednicy. 
No i na pewno zaletą 009D jest cena, sporo niższa i powiedziałbym, że całkiem adekwatna patrząc na realia. 

słuchasz muzyki ze streamera

Słucham z komputera przez Roon i tam Tidal.
Lub iPada z którego wychodzę po USB - C przejściówką do DAC-a i wtedy też z Roona.

Miałbym parę pytań jeszcze, jeśli to nie problem:
1. W jaki sposób jeśli chodzi o przestrzeń, holografię, szczegółowość różnią się 009 od X9000?
Czy 009 jest królem przestrzeni i holografii? Czy X9000 jest królem przestrzeni i holografii? Bo tu czytałem w sumie różne opinie trochę czasami lekko sprzeczne. Raz, że 009, a raz, że X9000.
2. Czy odnowiony i modyfikowany SRM 727A jest wart uwagi? Bo widziałem, że na stronie Mjolnir Audio mają powystawiane sporo odnowionych i zmodyfikowanych wzmacniaczy STAX-a w tym właśnie SRM T1, SRM T1S i SRM 727A.
3. 

Porównywalną pod względem brzmienia opcją, z bardziej technicznym sznytem jest Blue Hawaii, który grał porównywalnie do mojego zestawu Cayin A50t (przed modyfikacją) + iFi iESL, chociaż grał jaśniej i bas był na nim lżejszy nawet po przejściu na X9000,

Czy w przypadku stylu grania 009, można to uznać za wadę, że Blue Hawaii zagra jaśniej i lżej na basie, w znaczeniu czy nie będzie za lekko, czy to będzie zwiewne granie, ale wciąż pełne barw?
4. Mógłbyś stworzyć swoją subiektywną listę wzmacniaczy od najlepszego według Ciebie do najgorszego - oczywiście pomijając Feliks audio, bo cóż, cena lekko zabija :D 
5.

Jakbyś kiedyś był w pobliżu Poznania, to serdecznie zapraszam do mnie :)

Dzięki za zaproszenie, będę pamiętał :) 

2 godziny temu, Gracjan napisał(a):

009 to żyleta jednocześnie nie będąc żyletą 🤣 chodzi o maksymalny detal i rozdzielczość, a jednoczesny kompletny brak ostrości. W Przemka konfiguracji nie wyobrażam sobie, żeby kogoś nie urzekły. To są najbardziej liniowo grające słuchawki jakie znam, jednocześnie nie są pozbawione barwy. A 007 takie baby 009, ale z trochę innym brzmieniem - bardziej ciepłe, nasycone, o trochę gorszych technikaloach, ale to wciąż STAX, czyli synonim ultradetalu. Sigmy to jest moja miłość - ich dźwięki dosłownie wiszą w przestrzeni - pod tym kątem jedynie AKG K1000 się w jakikolwiek sposób zbliżają. Ale i tak wolę Sigmy. :)

Dzięki za podzielenie się.

Sigma - te wielkie słuchawki, co wyglądają jak głośniki na pałąku. Wygląd mają przezabawny :D  

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Posted (edited)

@Nehero Hej! Zacznę od zapytania czy miałeś okazję posłuchać wcześniej STAXów, że zmierzasz w ich kierunku?
Jeśli nie, to wszelkie opisy, nawet tak bombastyczne jak do Przemka (w najlepszym tego słowa znaczeniu), nie powiedzą Ci wiele.
Musisz sam ich posłuchać, porównać. Nie wiesz czego nie wiesz (empirycznie), zatem opisy nie na wiele się zdzadzą.

Np. zgadzam się, żę 009 są bardziej holgraficzne niż Omegi, jednak na codzień Omegi to są słuchawki, które słucham w stosunku 80/20 (007/009) - to moja miłość od lat.
Właśnie za cechy, które opisał @Gracjan.

Zawsze też możesz spróbwać Susvary :P

@Tytus1988 jestem oficjalnie obrażony - dawno miałeś skrobąć na forum ten przegląd przez ostanie odsłuchy STAXowe :). 

Edited by RadekBe
  • Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Posted
11 godzin temu, Nehero napisał(a):

Sigma - te wielkie słuchawki, co wyglądają jak głośniki na pałąku. Wygląd mają przezabawny :D  

I też grają chyba najbardziej głośnikowo ze słuchawek. Nie chodzi o potęgę brzmienia, ale o sposób kreacji przestrzeni. Ogólnie są w mojej prywatnej topce, i podejrzewam, że szybko się to nie zmieni. Słuchawki po prostu GE-NIAL-NE! 

• 0
Posted

@RadekBe

Hej,

Od zawsze chciałem posłuchać słuchawek STAX, ale z różnych powodów nigdy mi się to nie udało.
Gdy Top Hi-Fi przejął dystrybucję STAX-ów, od razu napisałem do nich z prośbą o umówienie się na odsłuch — akurat byłem wtedy na urlopie. Nie wiem, czy mail został przeoczony, czy po prostu nie było zainteresowania z ich strony, ale nie dostałem odpowiedzi. Z czasem temat odpuściłem.

Na przestrzeni lat słuchałem różnych słuchawek o bardzo zróżnicowanym charakterze brzmieniowym. Ogólnie rzecz biorąc, jednocześnie jestem i nie jestem wybredny. Najbardziej przeszkadzają mi skrajności, natomiast wszystko pomiędzy nimi jestem w stanie zaakceptować i docenić.

Z jaśniejszych słuchawek słuchałem m.in. ATH ADX5000 — podobały mi się całkiem mocno mimo, że nie było tam gęstego brzmienia, choć brakowało mi w nich „kropki nad i”. Wtedy odsłuch odbywał się na Coplandzie DAC 215, więc nie miałem możliwości porównania z innym wzmacniaczem i trudno mi jednoznacznie stwierdzić, czy brakowało mi czegoś w samych słuchawkach, czy był to efekt toru.

Z drugiej strony słuchałem LCD-2F (jakiejś rewizji), które na moje ucho grały dość ciemno i raczej wolno. Choć takie granie również zbliża się do skrajności, to mimo wszystko bardzo mi się podobało na swój sposób.

Dodatkowo miałem IEM-y od FiiO grające dość jasno i analitycznie, a obecnie korzystam z ATH M50xBT2, które również stoją po jaśniejszej stronie brzmienia.

Podsumowując: lubię zarówno granie cieplejsze i nieco ciemniejsze, jak i jaśniejsze — wszystko zależy od całościowego charakteru.

IEM-y od FiiO, które miałem, praktycznie nie oferowały subbasu. Czy mi to przeszkadzało? Nie. Pamiętam nawet jeden utwór, w którym pojawiają się bardzo niskie częstotliwości — na Meze są one słyszalne idealnie, natomiast na tamtych IEM-ach nie było ich wcale. 
Uważam jednak, że brak subbasu byłby dla mnie akceptowalny pod warunkiem, że całościowo bas byłby wyjątkowo dobrej jakości. 

PS. Odkąd pamiętam to zawsze gdzieś mnie ciągnęło do spróbowania STAX-ów, nie wiem czemu, więc po prostu w końcu postanowiłem, że najprościej będzie je w końcu kupić.

4 godziny temu, RadekBe napisał(a):

Zawsze też możesz spróbwać Susvary :P

Przyznam, że Hifiman mnie nie przekonuje - za dużo się naczytałem o ich kontroli jakości i problemach jakie występowały z ich słuchawkami. :P

• 0
Posted

No to po ptakach :)
Nie wpadaj proszę do grupy tych co się naczytali, a nie spróbowali, bo teoriom nie będzie końca a i tak nic nie będziesz wiedział.
Teoria jest dobra w procesie inżynierskim wytwarzania słuchawek ale nasze preferencje (a nie wiesz nawet czy STAXowe granie Ci podejdzie, pomimo że na papierze będzie ci się wydawało) nie dość, że muszą być określone doświadczeniem, to jeszcze się zmieniają w czasie. Zatem podwóje nie wiem czego nie wiem.

Temat opinii na temat HifiMana jest tego potwierdzeniem - mamy tu wielu użytkowników HifiMana (w tym mnie), którzy uważają je za wydumane i bezpodstawne.
A jeśli szukasz pewnego brzmienia, to ominąć ofertę, na drodze doświadczania,  HifiMana jest grzechem.

Ale wracając do pierwszego akapitu - musisz posłuchać, inaczej zamasturbujesz się na śmierć, a nie dojdziesz.

• Thanks 1
  • 0
Posted (edited)
17 minut temu, RadekBe napisał(a):

Ale wracając do pierwszego akapitu - musisz posłuchać

cóż spróbuje jeszcze raz, może jednak da się posłuchać STAX-ów w Top Hifi :huh:

17 minut temu, RadekBe napisał(a):

a nie wiesz nawet czy STAXowe granie Ci podejdzie, pomimo że na papierze będzie ci się wydawało

Musi mi się spodobać, bo na papierze to idealne rozwiązanie dla moich obecnych potrzeb, ja tu nawet nie przewiduję innego scenariusza, nie mam nawet planu B, jest tylko plan A :D 

@RadekBe Swoją drogą z Meze Empyrean też miałem różne stosunki emocjonalne.
Jak słuchałem ich w Mp3Store, to bardzo mi się podobały. Jak je już kupiłem, to raz mi się podobały, a raz przestawały mi się podobać. 
Dopiero jak użyłem EQ, to zaczęły mi się podobać w 99%.

Więc te odsłuchy też nie zawsze są w 100% miarodajne zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Czasami trzeba więcej czasu, tygodni nawet by upewnić się, że coś lubimy lub nie, poza skrajnymi sytuacjami, gdzie rzeczywiście dane słuchawki są tragiczne.

Szkoda, że nie ma u nas takich sklepów jak czasami w USA czy w innych krajach, gdzie sklep ma całą kolekcję STAX-ów, różnych wzmacniaczy do nich i również słuchawek innych firm i na jednym posiedzeniu możesz sprawdzić wszystko w różnych konfiguracjach.

Edited by Nehero
  • Like 1
  • 0
Posted (edited)
24 minuty temu, Nehero napisał(a):

@saudio Super dzięki za info, więc pójdę posłuchać w jakimś wolnym dniu. :D

Tylko zadzwoń do nich najpierw, mają salkę gdzie można spokojnie posłuchać. Choć efekty są tektoniczne jak tramwaj jedzie. Możesz też posłuchać u nich elektrostatów Audeze, albo w mp3store Coriny trochę inne granie ale to elektrostaty więc jest detal i delikatność, tylko strojenie inne.

Edited by saudio
  • Like 1