- 0
sivga Początek przygody z słuchawkami hi-fi/ Sivga P2Pro
-
Similar Content
-
- 0 replies
- 1,415 views
-
- 4 replies
- 2,587 views
-
- 4 replies
- 4,310 views
-
- 1 reply
- 885 views
-
Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy
Question
trebuh
Witam,
jestem nowy na forum — jeśli wątek jest w złym dziale, proszę o przekierowanie.
Zakładam ten temat, aby upewnić się, czy dobrze kieruję swój wybór w kwestii słuchawek oraz DAC/AMP i nie popełniam typowych błędów na starcie. Chciałbym rozpocząć przygodę z przewodowym audio Hi-Fi, głównie do odsłuchów domowych, z nastawieniem na komfort, relaks i głębsze wejście w muzykę.
Do tej pory używałem m.in.: JBL T110, Rock Zircon, Marshall III i IV BT oraz miałem okazję spędzić trochę czasu z Sony WH-1000XM4 i XM5. Rock Zircon bardzo mi się podobały (do momentu uszkodzenia kabla). Marshalle III były dla mnie dużym odkryciem i słuchałem na nich bardzo dużo muzyki; wersja IV jest wygodniejsza, ale brzmieniowo mniej ciepła i bardziej płaska. Sony XM4/XM5 oceniam bardzo dobrze — XM5 podobają mi się najbardziej brzmieniowo, choć nie planuję ich zakupu. Widok (choć bez odsłuchu) B&W PX8 sprawił natomiast, że coś „kliknęło” i zacząłem poważniej myśleć o jakości dźwięku.
Na początek nie planuję wydawać dużych kwot
(taa), ale zależy mi na wyraźnym przeskoku jakościowym. Zakładam budżet do ok. 2000 zł na słuchawki oraz do 500 zł na DAC/AMP. Traktuję ten zakup jako pierwszy krok w audio, z myślą o ewentualnym rozwoju wdalekieeejprzyszłości, ale na razie chciałbym zbudować sensowną, możliwie uniwersalną bazę.Sprzęt będzie używany głównie z laptopem (Windows) w domu, ale chciałbym zachować możliwość mobilności — odsłuchy u rodziny, u partnerki czy podczas dłuższych wyjazdów. W takich sytuacjach planuję korzystać z telefonu (iPhone 14 Pro). Słucham głównie przez Spotify, rozważam przejście na Tidal, jeśli faktycznie ma to sens przy takim sprzęcie. Jestem też otwarty na lokalne pliki, choć nie mam jeszcze w tym doświadczenia.
Interesują mnie wyłącznie słuchawki nauszne. Po wstępnych lekturach skłaniam się ku konstrukcji otwartej, ale nie jest to warunek — najważniejsza jest dla mnie jakość odsłuchu, przestrzeń i możliwość długich, wciągających sesji bez zmęczenia.
Szukam brzmienia raczej ciepłego, organicznego i klimatycznego, bez ostrej góry i studyjnej suchości (tak mi się wydaje?). Muzyka, której słucham najczęściej, to m.in. ambient, downtempo, elektronika organiczna, world, tribal/ritual, muzyka filmowa i klasyczna. Artyści: Zimmer, Richter, Alex Serra, Uji, Islandman, Depart, Oma Nata, El Búho oraz albumy polecane przez Audiofanatyka.(i inni podobni.)
Najczęściej słucham muzyki wieczorem lub nocą, w skupieniu, całymi albumami, raczej głośnością umiarkowaną niż wysoką.
Po własnych poszukiwaniach dotarłem do propozycji, które wydają mi się sensowne w moim budżecie i preferencjach:
Sivga P2 Pro — jako moje pierwsze słuchawki docelowe,
SMSL DS20 — jako DAC/AMP do parowania z nimi. (poza budżetem :/)
Będę wdzięczny za opinie, czy obrany przeze mnie kierunek ma sens, oraz za sugestie dotyczące synergii tych urządzeń albo ewentualnych alternatyw, jeśli moje założenia są nietrafione. Jeśli w którymś miejscu moje założenia są błędne lub zbyt uproszczone, chętnie dam się skorygować — wolę zrozumieć temat niż uczyć się na kosztownych błędach.
Seria pytań:
1. Czy SMSL DS20 będzie odpowiednim DAC/AMP pod słuchawki Sivga P2 Pro?
2. Jakie są realne różnice w dźwięku Sivga P2 Pro w zależności od użytego DAC/AMP? I co on tak naprawdę zmienia?
3. Czy ktoś próbował podobnego połączenia, jeśli chodzi o posiadane przeze mnie urządzenia?
4. Czy warto przejść na Tidal względem Spotify? Pliki lokalne?
5. Co tak naprawdę zmieni mi ten DAC/AMP?
6. W jaki sposób mam konfigurować brzmienie? Czym się kierować? Jak się nauczyć?
7. Czy w tym budźecie są inne ciekawe produkty? (produkt musi się podobać, eh)
8. Alternatywy dla SMSL DS20? Widziałem FiiO KA17, czy się nadaje? (SMSL wykracza za budźet, ale jeśli jest tego warty, planuję sprzęt na lata)
9. Z czym się tak naprawdę wiąże łączenie z telefonem? Będę mieć straty?
10. Czy polecicie jakiś kanał lub skąd czerpać wiedzę, na te tematy? Szukanie osobno, trochę mnie męczy i rozstraja, a wolałbym to konsumować krok po kroku.
Planuję zostać na dłużej, uczyć się i stopniowo poznawać osoby tworzące to forum.
21 answers to this question
Recommended Posts