Alleandir Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 (edited) Hej, Poszukuje jakiegos zbalansowanego kabla do Arya unveiled. Polecicie coś? Ten stockowy to dramat :s Cena do 1K, biorę pod uwagę używki Edited December 4, 2025 by Alleandir Quote
miera Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 38 minut temu, Alleandir napisał(a): Hej, Poszukuje jakiegos zbalansowanego kabla do Arya unveiled. Polecicie coś? Ten stockowy to dramat :s Cena do 1K, biorę pod uwagę używki Opowiedz, co ci nie pasuje w obecnym brzmieniu a coś dopasujemy Quote
Alleandir Posted December 4, 2025 Author Report Posted December 4, 2025 @miera 1st thing to sama budowa kabla mnie irytuje, bardzo szybko się plącze co do dzwięku, głównie kwestia sceny, nie naruszając samej głębi. Sama charakterystyka dźwięku mi Pasuje, chodź zastanawiałem się jakby słuchawki brzmiały na srebrze. Odtwarzam na Fiio K17 Quote
miera Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 (edited) 20 minut temu, Alleandir napisał(a): @miera 1st thing to sama budowa kabla mnie irytuje, bardzo szybko się plącze co do dzwięku, głównie kwestia sceny, nie naruszając samej głębi. Sama charakterystyka dźwięku mi Pasuje, chodź zastanawiałem się jakby słuchawki brzmiały na srebrze. Odtwarzam na Fiio K17 Srebrne i posrebrzane plecione będą podbijać wyższą średnicę, głębia się zmniejszy. Samo przejście na balans zmniejszy ilość niższej średnicy względem wyższej i grubsza miedź będzie znowu dążyć do przywrócenia tego, co straciłeś przez balans. Miałem oba rodzaje i wróciłem do canare robionego przez forumowego kablarza, a najbardziej uniwersalny byłby posrebrzany solid core i sam myślę teraz o takim, a czy takie robią to inna sprawa. Podstawa to grubsza miedź zamiast cienkiej, a na zdjęciach na aliexpress nie poznasz czy jest grubo, bo izolacja powiększa i wydaje się grubsza niż w rzeczywistości. Są jeszcze przewody od forzy za około 1k ściemniające lub rozjaśniające. Edited December 4, 2025 by miera Quote
Alleandir Posted December 4, 2025 Author Report Posted December 4, 2025 1 minutę temu, miera napisał(a): Srebrne i posrebrzane plecione będą podbijać wyższą średnicę, głębia się zmniejszy. Samo przejście na balans zmniejszy ilość niższej średnicy względem wyższej i grubsza miedź będzie znowu dążyć do przywrócenia tego, co straciłeś przez balans. Miałem oba rodzaje i wróciłem do canare robionego przez forumowego kablarza, a najbardziej uniwersalny byłby posrebrzany solid core i sam myślę teraz o takim, a czy takie robią to inna sprawa. Podstawa to grubsza miedź zamiast cienkiej, a na zdjęciach na aliexpress nie poznasz czy jest grubo, bo izolacja powiększa i wydaje się grubsza niż w rzeczywistości. teraz wiem mniej niż więcej xd Quote
BearPL Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 2 minuty temu, Alleandir napisał(a): teraz wiem mniej niż więcej xd Nie do końca. Nie tylko sam materiał ma znaczenia ale też rodzaj kabla/splotu. Kiedyś Perul to opisywał co ma wpływ na brzmienie w kablach. Quote
miera Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 4 minuty temu, Alleandir napisał(a): teraz wiem mniej niż więcej xd spróbowałbym jakiś nie pleciony, posrebrzany z ali który wygląda na gruby najtańszy sposób na dowiedzenie się czy to twój kierunek i prawdopodobnie strzał w dziesiątkę Quote
Alleandir Posted December 4, 2025 Author Report Posted December 4, 2025 @miera podeslalbys jakis example? Quote
miera Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 8 minut temu, Alleandir napisał(a): @miera podeslalbys jakis example? https://a.aliexpress.com/_EvJqecs Mam taki przy hifiman he r10d I dół jest dobrze dociążony a i wysokie tony są. Quote
Alleandir Posted December 4, 2025 Author Report Posted December 4, 2025 @miera dołu u siebie juz nei muszam dociążać, skorzystałem z EQ jednego z użytkowników i ewidentnie górę i wokale bym lekko wyniósł Quote
Alleandir Posted February 5 Author Report Posted February 5 hej wracam z tematem, ostatnio troche pochorowalem sie i nie dopialem kupna kabla. Jakies rekomenacje do 700zl? Quote
_SoboL_ Posted May 7 Report Posted May 7 (edited) Jak bylem w sklepie Mp3Store we Wrocku i testowalem Arye Unveiled to szanowny pan prowadzacy polecil mi: Xinhs, k01, bright and dark copper na Aliexpress. Kabel ten akurat sam zamawial i testowalem na nim. Ja nowy w hobby i nie do konca jestem w stanie powiedziec czy zmiana kabla napewno zmienia brzmienie, ale wedlug tych ktorzy w to wierza to splot miedzi podnosi basy, i mi w tych sluchawkach brakuje dolu. Jesli wolisz inny to ten sprzedawca ma duzo kabli i moze dostosowac Ci je do potrzeb. Zakladam ze skoro pan sprzedawca u nie zamawia to jakas jakosc musi byc. Pozdrawiam Edited May 7 by _SoboL_ Quote
miera Posted May 8 Report Posted May 8 8 godzin temu, _SoboL_ napisał(a): splot miedzi podnosi basy, Są tacy co uważają, że mniej basu podnosi jego jakość. Sam uznawałem kiedyś takie słuchawki za jedyne słuszne i wciąż mam takie-fostex t60rp, kinera nanna MK1. Zakładając kabel z plecionej miedzi wcale nie poprawisz jakości basu, będzie tylko osłabiony i to bez żadnych jakościowych plusów. Żeby to miało sens słuchawki muszą być już zaprojektowane z wiernym, czytaj słabym basem. 9 godzin temu, _SoboL_ napisał(a): jakas jakosc musi byc Faktycznie, pleciony kabel zwiększa wyraźność wyższej średnicy i wysokich tonów co dla większości jest lepszą jakością. Quote
Dawid87 Posted June 20 Report Posted June 20 OPENHEART 16-rdzeniowy kabel słuchawkowy 1 do 2 jack podwójny 3.5/2.5/4.4mm/XLR kabel balansowy do HIFIMAN DENON kabel zamienny 2m 3m https://a.aliexpress.com/_Eu7Zp6K Dużo wygodniejszy niż oryginał HiFimana. Brzmieniowo nieco lepiej, natomiast teraz słucham z wyjścia zbalansowanego i być może to nie sam kabel dał poprawę. Uważam że wart wypróbowania i kupiłbym go jeszcze raz. Quote
Grabarz94 Posted July 7 Report Posted July 7 Tak jak @Dawid87 mówi: bierz Openhearta z aliexpress. Jest wygodniejszy, nie plącze się. Jeśli chcesz więcej basu, mniej basu, zredukować nieprzyjemny rezonans gdzieś w górze, cokolwiek - odpal PEQ i konfiguruj sobie do woli, bo Arya akurat pieknie EQ znoszą. Łatwiej jest naprawić nieco gorsze brzmienie za pomocą EQ niż męczyć się z drogim i co gorsza niewygodnym kablem. Wygody softwarem nie poprawisz, więc nie zwracaj uwagi na brzmienie, tylko na estetykę i wygodę. Życie staje się wtedy prostsze. No i dygresja a propos brzmienia, bez której nie byłbym sobą: postawiłbym brylanty przeciw orzechom gdybym miał brylanty, że w ślepym teście ABX ilość poprawnych odpowiedzi na pytanie o materiał kabla udzielonych przez któregokolwiek użytkownika forum wyniesie 50% +/- błąd statystyczny, zakładając oczywiście znaczącą statystycznie ilość prób. 1 Quote
Recommended Posts