Adrian M Posted November 29 Report Posted November 29 Zastanawiam się nad Wiim pro plus, który jest teraz w promocji i tu moje pytanie. Jeśli Streamer ma robić tylko i wyłącznie za źródło i będzie podłączony do HF600 po przez Coax, to czy jest sens kupować Wiim pro plus, czy wystarczy Wiim mini i wyjdzie na to samo? Czy w to konto może jeszcze zasilacz liniowy? Dziękuje za pomoc Quote
roger987 Posted November 29 Report Posted November 29 Dobre zasilanie poprawiało dźwięk w większości streamerów i DACów z jakimi się spotkałem. Wyjątkiem jest chyba Mojo2 któremu jest wszystko jedno Quote
Adrian M Posted November 29 Author Report Posted November 29 (edited) Dziękuje za odpowiedz czyli rozumiem że dobrze by było również podpiąć Hifiman Hf600 do zasilania liniowego? Nadal też zastanawiam się czy Wiim Pro plus i Wiim Mini działają tak samo (z tą samą jakością dziwęku) jako źródło Edited November 29 by Adrian M Quote
x86 Posted November 29 Report Posted November 29 (edited) 17 minut temu, Adrian M napisał(a): Dziękuje za odpowiedz czyli rozumiem że dobrze by było również podpiąć Hifiman Hf600 do zasilania liniowego? EF600 ciągnie zmienne 230V prosto z sieci. Liniowce to zasilacze pracujące na niższym i stałym napięciu np. 12V. 42 minuty temu, Adrian M napisał(a): Zastanawiam się nad Wiim pro plus, który jest teraz w promocji Przy aktualnej cenie 799 zł chyba sam się nim zainteresuję pod TV i kino stereo, także ten dzięki za cynk Edited November 29 by x86 1 Quote
roger987 Posted November 29 Report Posted November 29 (edited) 33 minuty temu, Adrian M napisał(a): Dziękuje za odpowiedz czyli rozumiem że dobrze by było również podpiąć Hifiman Hf600 do zasilania liniowego? Nadal też zastanawiam się czy Wiim Pro plus i Wiim Mini działają tak samo (z tą samą jakością dziwęku) jak źródło Będzie ciężko z tym Hifimanem, bo on ma wbudowany zasilacz w sobie bez możliwości bypassa Tu masz dobrego maniaka DIY i zasilania, robi i testuje różne zasilania Tu jest jeszcze fajny film Edited November 29 by roger987 2 Quote
Adrian M Posted November 29 Author Report Posted November 29 Co do zasilania to na pewno kupię dedykowany zasilacz pod wiima, czyli Tomanek LPS, teraz w cenie 197 zł Po opiniach patrząc to same pozytywne Quote
roger987 Posted November 29 Report Posted November 29 A jeśli chodzi o Wiim MIni vs Pro Plus, to dziadek Hans twierdzi że jest różnica i tłumaczy po swojemu czemu tak uważa. 2 Quote
Rafacio Posted November 29 Report Posted November 29 (edited) Zorganizuj sobie odsłuch, w którym nie będziesz wiedział czego słuchasz i tak najlepiej wyrobisz sobie opinię co kupić. Szukać porad wśród ludzi zmieniających sprzęt jak rękawiczki, bo ciągle coś, to jest szaleństwo. Edited November 29 by Rafacio 2 1 Quote
Adrian M Posted November 29 Author Report Posted November 29 Z tego co się oczytałem to Wiim mini i Pro mają ten sam przetwornik, dopiero Wiim Pro Plus ma jakiś lepszy. Chyba skończy się tak jak mówisz Chyba zamówie obydwa i najwyżej jeden odeślę. Quote
Rafacio Posted November 29 Report Posted November 29 Mini nie ma LAN. Dla mnie to by był konkretny brak. Quote
Adrian M Posted November 29 Author Report Posted November 29 (edited) Teraz zauważyłem że mini nie ma wyjścia Coax więc odpada aktualnie Wiim Pro i Pro Plus jest na promocji i różnica między nimi wynosi 100 zł więc chyba po prostu zamówię pro plus i do tego zasilacz Tomanek LAN żeby połączyć kablem z routerem? Dobrze kojarzę? Edited November 29 by Adrian M Quote
prolim Posted November 29 Report Posted November 29 Nie wiem czy jest sens kupować do wiim zasilacz, to bardzo podstawowe urządzenie o niewielkich możliwościach raczej. Pierwszy sensowny zasilacz w normalnej cenie to allo shanti. Do 400 zł nic ciekawego się raczej nie znajdzie. Tak, zasilacz byłby droższy niż streamer 😉 W sumie to switch sporo daje i kabel ethernet, polecam starlight czerwony od wireworld, tani i mega dobry. Miałem Allo digione signature z usbridge przez parę lat, ostatecznie przesiadłem się na DDC, który łączy kompa z dac, dzięki temu moge wykorzystać moc obliczeniową kompa dla HQplayer. Nawet bez HQplayer było lepiej niż na streamerze. Ale to tam takie wolne przemyślenia 😉 2 Quote
roger987 Posted November 29 Report Posted November 29 4 minuty temu, prolim napisał(a): Nie wiem czy jest sens kupować do wiim zasilacz, to bardzo podstawowe urządzenie o niewielkich możliwościach raczej. Pierwszy sensowny zasilacz w normalnej cenie to allo shanti. Do 400 zł nic ciekawego się raczej nie znajdzie. Tak, zasilacz byłby droższy niż streamer 😉 W sumie to switch sporo daje i kabel ethernet, polecam starlight czerwony od wireworld, tani i mega dobry. Miałem Allo digione signature z usbridge przez parę lat, ostatecznie przesiadłem się na DDC, który łączy kompa z dac, dzięki temu moge wykorzystać moc obliczeniową kompa dla HQplayer. Nawet bez HQplayer było lepiej niż na streamerze. Ale to tam takie wolne przemyślenia 😉 a co to jest DDC? ps. o widzę, kolega męczy IHA6, dobry wzmak. Quote
prolim Posted November 29 Report Posted November 29 Digital to digital converter (interface usb), z tańszych urządzeń można znaleźć matrix x-spdif 2, 3, gustard u16, u18, topping u90, singxer su-1, 2 6, denafrips iris, a z lepszych to audio gd di20he, di24he, di25he, laiv uddc, holo red i parę denafripsów typu gaia. 1 Quote
Adrian M Posted December 2 Author Report Posted December 2 Zamówiłem Wiim pro plus + dedykowany zasilacz liniowy Tomanek oraz MELODIKA MDCX15 PURPLE coax Dziś wszystko przyszło i gra to nieziemsko ! Względem PCta jest przepaść! Jestem bardzo zadowolony i myślę że już mi nic więcej to szczęścia nie trzeba Całość wyszła nie całe 1100zł i myślę że w tej cenie ciężko o lepszy zestaw Pozdrawiam 4 Quote
Adrian M Posted December 3 Author Report Posted December 3 (edited) W dniu 29.11.2025 o 22:46, prolim napisał(a): W sumie to switch sporo daje i kabel ethernet, polecam starlight czerwony od wireworld, tani i mega dobry. Tu mnie zaintrygowałeś i się zastanawiam czy go kupić. Ciekaw jestem czy będzie zauważalna różnica porównując do melodika, a przynajmniej czy ta różnica będzie warta wydanych pieniędzy. Aktualnie Wireworld Starlight 10 jest w promocji za 454 zł, więc kusi Edited December 3 by Adrian M Quote
BearPL Posted December 3 Report Posted December 3 37 minut temu, Adrian M napisał(a): Tu mnie zaintrygowałeś i się zastanawiam czy go kupić. Ciekaw jestem czy będzie zauważalna różnica porównując do melodika, a przynajmniej czy ta różnica będzie warta wydanych pieniędzy. Aktualnie Wireworld Starlight 10 jest w promocji za 454 zł, więc kusi Nad switchem i lepszym kablem Ethernet to moim zdaniem nie ma sensu myśleć jeśli nie przesyłasz muzyki po sieci tylko doprowadzasz internet do streamera. Ja sobie dla beki kupiłem lepszy kabel Ethernet do streamera ale tylko dlatego, że był ładny i pasował do innego okablowania. Różnicy w dźwięku żadnej nie było. 1 Quote
roger987 Posted December 3 Report Posted December 3 44 minuty temu, Adrian M napisał(a): Aktualnie Wireworld Starlight 10 jest w promocji za 454 zł, więc kusi Ten padawan jest już nasz 2 Quote
Adrian M Posted December 3 Author Report Posted December 3 (edited) Naczytałem się trochę o tych kablach. Bardzo dobrą opinie ma też kabel Supra Trico oraz kable z MB Audio Cable Puki co jeszcze używam WIFI zamówiłem Ricable Primus Coaxial, włoska firmy mająca bardzo dobre opinie. Także dam znać czy jest słyszalna różnica względem melodiki. Kolejna sprawa jeśli wiim działa dobrze po Wifi (5Ghz, siła wifi bardzo dobra), to jest sens podłączać go pod Lan Ethernet? Dzięki za pomoc Edited December 3 by Adrian M 1 Quote
prolim Posted December 3 Report Posted December 3 Jak opłacisz przesyłki to ci podeślę switch i kable do testów. Switch paul pang ale ten 4 portowy z dodatkowym zegarem, a kable to supra 2 m chyba, i 0,5 wireworld starlight. I dowiesz sie czy to ma sens czy nie. U mnie leżą, a nie chce mi sie wystawiać do sprzedaży. 2 Quote
Adrian M Posted December 3 Author Report Posted December 3 Dziękuje bardzo za propozycję Aktualnie i tak już nie zamierzam wydawać więcej kasy na audio bo to już i tak poszło za daleko Z ciekawości zapytam Switch łączymy z Routerem i Router do Wiima? Nie do końca rozumiem zasadę działania tego urządzenia Quote
prolim Posted December 3 Report Posted December 3 Tak, switch zgodnie z zapewnieniami producentów reclockuje sygnał i izoluje elektrycznie. Quote
Adrian M Posted December 3 Author Report Posted December 3 Okej, dzięki za wyjaśnienie. Wole nie testować bo jeszcze mi się spodoba Zaczynałem rok temu od zwykłej wymiany słuchawek, potem doszedł lepszy kabel, potem DAC/AMP no i teraz streamer Gra to mega dobrze, chcę tylko jeszcze dobry kabel Coax jako wisienka na torcie i zamykam temat audio Jeszcze rok temu miałem kupić słuchawki do tysiąca złoty, a aktualnie poszło z 6k+ 😂 PS: zostawić po wifi czy kupić kabel i połączyć LANem? Quote
BearPL Posted December 3 Report Posted December 3 (edited) Kup kabel LAN. Parę groszy kosztuje a może być lepiej. Sporo producentów streamerow zaleca połączenie po kablu. Edited December 3 by BearPL 1 Quote
Adrian M Posted Friday at 05:28 PM Author Report Posted Friday at 05:28 PM (edited) Witam ponownie Wymieniłem kabel melodika na Ricable Primus i jest duża różnica Bardziej muzykalnie, bardziej czystko, muzyka dostała jakby powera, nie jestem audiofilem ale generalnie przyjemniej słucha się muzyki, mam wrażenie że muzyka jest lepiej poukładana i bardziej przystępna Do tego podłączyłem kabel LAN ale czy to miało wpływ na dźwięk tego nie wiem bo zrobiłem to równolegle z wymianą kabla coaxial. Reasumując nic mi już do szczęścia więcej nie jest potrzebne Gra przepięknie PS: Mój Setup to Hifiman Ananda Nano + kabel robiony na zamówienie (który zmienił te słuchawki nie do poznania) + Hifiman Ef600+Wiim Pro plus z zasilaniem liniowym+Ricable Primus. Taki setup mogę z czystym sumieniem polecić, myślę że w tej kwocie nie da się już nic lepszego wyczarować a przynajmniej byłoby to trudne do wykonania To oczywiście moje skromne zdanie Pozdrawiam i do usłyszenia Edited Friday at 05:31 PM by Adrian M 3 Quote
Recommended Posts