Tommy66 Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 (edited) Już dostępny https://pl.aliexpress.com/item/1005010343834444.html?spm=a2g0o.productlist.main.2.64992a86s2kmUz&algo_pvid=9a2cb32c-52f9-44a5-a00e-11c05cb61698&algo_exp_id=9a2cb32c-52f9-44a5-a00e-11c05cb61698-1&pdp_ext_f={"order"%3A"68"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!PLN!1658.39!1658.39!!!3153.43!3153.43!%40211b6a7a17632939414961753e4911!12000052052875494!sea!PL!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3A8124e027%3Bm03_new_user%3A-29895&curPageLogUid=j79tRT1ikocL&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005010343834444|_p_origin_prod%3A Edited November 16, 2025 by Tommy66 Quote
vonBaron Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 Nici z tube rolling z tego co widzę? Quote
delfin150 Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 Może ja się za bardzo nie znam, ale czy lampy to nie jest typowa architektura do wzmacniacza a nie samego przetwornika? Jak to ma działać? :v Quote
BearPL Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 Najlepsze DACi, jakie słyszałem były lampowe. Ciekawe jak to zagra. Quote
Palpatine Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 Teraz, BearPL napisał(a): Najlepsze DACi, jakie słyszałem były lampowe. Ciekawe jak to zagra. Nie ma na rynku daca lampowego. Tutaj za DAC odpowiada drabinka R2R. Quote
BearPL Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 30 minut temu, Palpatine napisał(a): Nie ma na rynku daca lampowego. Tutaj za DAC odpowiada drabinka R2R. Dobra, dobra. Przecież wszyscy wiedzą, że sama lampa nie zmienia sygnały cyfrowego na analogowy. Lampy w DACach to przecież nie jest żadna nowość. Quote
Tommy66 Posted November 16, 2025 Author Report Posted November 16, 2025 (edited) @BearPL Cudów bym się nie spodziewał w tej cenie, ale sprawdzić trzeba koniecznie. Kolega który słuchał na AVS mówił mi że Fajna sprawa . Patrząc na FT7 można mieć nadzieję że będzie killerem w swojej cenie. Nie patrzałem na specyfikację , być może to K11 z buforem lampowym. edit; chyba miałem rację, + transformator i lampy Edited November 16, 2025 by Tommy66 1 Quote
x86 Posted November 25, 2025 Report Posted November 25, 2025 W dniu 16.11.2025 o 12:59, vonBaron napisał(a): Nici z tube rolling z tego co widzę? Powinno być z tym łatwiej niż w ifi iCan Pro. 1 Quote
Artorias Posted November 25, 2025 Report Posted November 25, 2025 W dniu 16.11.2025 o 12:59, vonBaron napisał(a): Nici z tube rolling z tego co widzę? 2 Quote
Tommy66 Posted November 25, 2025 Author Report Posted November 25, 2025 (edited) - Edited November 26, 2025 by Tommy66 Quote
delfin150 Posted November 29, 2025 Report Posted November 29, 2025 Fiio ewidentnie w gazie, bo do tego "tube daca" na być również oddzielny amp, żeby zrobić dedykowanego stacka Quote
Popular Post BearPL Posted December 4, 2025 Popular Post Report Posted December 4, 2025 (edited) Warmer gra bardzo dobrze. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jak za tę cenę to już całkiem rewelka i bedzie hype jak nic. Jest mniej "warm" niż by się mogło wydawać. Bardziej "warm" niż K13 r2r, tyle, że tamten wcale nie jest "warm" tylko neutralny z delikatnym wygładzeniem... Fiio Warmer jest też idealny dla kogoś, kto jest wyczulony na sybilizację. so warning: If your worry that warmer IS too warm, stay cool because Warmer is not warm. It's just a bit warmer than the other one. Pierwsze wrażenia: kapitalna głębia sceny i lokalizacja źródeł pozornych, FT7 gra sceną oddaloną w większości realizacji. Jest gładko, barwnie i kulturalnie. Zobaczymy za tydzień jak się wygrzeje. Edited December 4, 2025 by BearPL 10 Quote
side Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 (edited) Kurczę, szkoda że nie mam miejsca i możliwości na słuchanie na pełnowymiarowych słuchawkach. Tyle teraz wychodzi źródeł, jak i słuchawek, które - według opisów tutaj na forum - grają baaardzo dobrze i nie kosztują majątku. Szczególnie klocki na r2r, które lubię. Edited December 4, 2025 by side 2 Quote
Artorias Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 55 minut temu, BearPL napisał(a): Fiio Warmer jest też idealny dla kogoś, kto jest wyczulony na sybilizację. Trzeba przyznać, piękny sprzęt. Jak na taką cenę, to chyba najładniejszy jaki widziałem z większych klocków. Mnie zastanawia jak wypada dynamika i taki ogólny drajw. Innymi słowy, czy nie gra za nudno i za spokojnie. Zastanawiam się jak sprawdziłby się w TOOLu itp Quote
BearPL Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 58 minut temu, Artorias napisał(a): Trzeba przyznać, piękny sprzęt. Jak na taką cenę, to chyba najładniejszy jaki widziałem z większych klocków. Mnie zastanawia jak wypada dynamika i taki ogólny drajw. Innymi słowy, czy nie gra za nudno i za spokojnie. Zastanawiam się jak sprawdziłby się w TOOLu itp Tool jeszcze wjedzie na tapet. Wydaje mi się, że może być za grzecznie. Impakt/dynamika nie jest najmocniejszą stroną tego DACa...ale sprawdzę. 1 Quote
The Grand Wazoo Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 11 godzin temu, BearPL napisał(a): Warmer gra bardzo dobrze. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jak za tę cenę to już całkiem rewelka i bedzie hype jak nic. Jest mniej "warm" niż by się mogło wydawać. Bardziej "warm" niż K13 r2r, tyle, że tamten wcale nie jest "warm" tylko neutralny z delikatnym wygładzeniem... Fiio Warmer jest też idealny dla kogoś, kto jest wyczulony na sybilizację. so warning: If your worry that warmer IS too warm, stay cool because Warmer is not warm. It's just a bit warmer than the other one. Pierwsze wrażenia: kapitalna głębia sceny i lokalizacja źródeł pozornych, FT7 gra sceną oddaloną w większości realizacji. Jest gładko, barwnie i kulturalnie. Zobaczymy za tydzień jak się wygrzeje. I ma wycieraczki 😍 Kupiłeś, czy masz wypożyczony? Quote
BearPL Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 (edited) 1 godzinę temu, The Grand Wazoo napisał(a): I ma wycieraczki 😍 Kupiłeś, czy masz wypożyczony? Kupiłem. Wycieraczki fajne. Dziś też doszedł lampowiec i też fajnie się prezentuje. Koniec z zakupami audio w tym roku Dobrze, że już grudzień. Edited December 4, 2025 by BearPL 7 1 1 Quote
Artorias Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 11 godzin temu, BearPL napisał(a): Tool jeszcze wjedzie na tapet. Wydaje mi się, że może być za grzecznie. Impakt/dynamika nie jest najmocniejszą stroną tego DACa...ale sprawdzę. Będę wdzięczny. Niedawno wjechała nowa recka: https://youtu.be/fNz3vcsXjKE?si=spCcYjanNHf6KtNl Quote
BearPL Posted December 4, 2025 Report Posted December 4, 2025 (edited) 8 minut temu, Artorias napisał(a): Będę wdzięczny. Niedawno wjechała nowa recka: https://youtu.be/fNz3vcsXjKE?si=spCcYjanNHf6KtNl Hehe, właśnie miałem to wrzucać:) Jeszcze nie słyszę tego impaktu basu, o którym on wspomina, ale powinien niedługo się pojawić. Może też kwestia słuchawek Fiio FT7 nie grają zbyt dynamicznie ale za to gl2000 wręcz przeciwnie. Jak Warmer i K13 będą miały po minimum 50 godzin to porownam wtedy. Toola zdążyłem przesłuchać 4 kawałki na razie na FT7. Gra bardzo dobrze, nic nie kłuje i można słuchać bardzo głośno. Protestuję na innych słuchawkach też. Edited December 4, 2025 by BearPL 1 Quote
BearPL Posted December 9, 2025 Report Posted December 9, 2025 DAC się powygrzewał. Codziennie po minimum 12 godzin. Impakt basu słabszy niż Earstream Kombo i ogólnie dynamika słabsza, ale żeby mi to jakoś przeszkadzało, to bym nie powiedział. Trochę w końcu dziś posłuchałem na FT7 Warmera i K13 głównie. Póki co, względem K13, dźwięk Warmera jest bardziej barwny i wyrafinowany. K13 to granie neutralne, przestrzenne, detaliczne i gładkie, ale absolutnie bez zamuły (uwaga na zasilacze liniowe, bo nie zawsze może to być zmiana na plus. U mnie z Hypsosem koc na dźwięku). Warmer bierze dźwięk K13 i dodaje więcej finezji. Jest lepsza mikrodynamika i lokalizacja instrumentów. Ogólnie różnica nie jest duża i oba te urządzenia jako DACi są świetne (szczególnie w tej cenie). K13 schodzi głębiej basem i ma go też więcej. Jak bardzo to muszę jeszcze porównać. Przy normalnym słuchaniu nie czuję deficytu basu. Wrzuciłem do słuchania znany szlagier - Lily Was Here ( David A. Stewart, Candy Dulfer) i pomyślałem sobie, że to jest utwór, który mi się z tym DACiem kojarzy. Dalej jeszcze nie miałem czasu na zapuszczenie paru kawałków Toola, ale to będzie następne w kolejce . Może się uda w tym tygodniu. 3 1 Quote
delfin150 Posted December 11, 2025 Report Posted December 11, 2025 @BearPL Sorki za offtop ale jak oceniasz tego cayina? Od dawna choruję na jakiegoś lampiaka, ale otl raczej gryzą się z planarami które mam, a taki push pull z mocą raczej pod kolumny niż pod słuchawki... sprawdza się to jakoś? Quote
BearPL Posted December 11, 2025 Report Posted December 11, 2025 (edited) 13 godzin temu, delfin150 napisał(a): @BearPL Sorki za offtop ale jak oceniasz tego cayina? Od dawna choruję na jakiegoś lampiaka, ale otl raczej gryzą się z planarami które mam, a taki push pull z mocą raczej pod kolumny niż pod słuchawki... sprawdza się to jakoś? Cayin ogólnie super. Pierwsze parę godzin (na kolumnach) to było rozczarowanie. Na szczęście na 2gi dzień - po ok 20 godzinach pracy już było coraz lepiej. Na kolumnach po ok 60 godzin już jest super. To dalej nie jest poziom Aarona, ale nie nastawiałem się, że może mu dorównać. Jest jednak subiektywnie świetnie. Na tyle dobrze, że można poczuć się jak na koncercie (żona się wczuwa i śpiewa ) Na słuchawkach słuchałem dopiero raz (po ok 5 dniach wygrzewania). Trudno mi ocenić czy jest na słuchawkach lepiej niż mój Original OPA 5A SE, bo nie porównywałem ich 1 do 1. Tamten to słuchawkowy z opcją podłączenia głośników a ten odwrotnie. (Na kolumnach Cayin ma znacznie więcej mocy i akurat na moich kolumnach Cayin brzmi dużo lepiej, bo one potrzebują dużo mocy). Cayina mam w torze kolumnowym, więc tam mam najlepszy sprzęt z tego, który posiadam (Streamer, CD i DAC) a tor słuchawkowy to traktuję trochę po macoszemu, więc tym bardziej porównanie byłoby nierzetelne. Mogę jedynie opisać ogólnie wrażenia z Cayina w połączeniu z Rivo+/CD CEC TL53z i Exogalem. Pierwsze wrażenia super. Nie sądziłem, że na słuchawkach będzie to grało tak dobrze. Sprawdzałem Fiio FT7 i Monolith AMT. Głośnośc dochodziła do godziny 11tej, więc dalej niż w Originalu (gdzie bardzo głośno jest ok godziny 9tej, podobnie na Gustardzie), ale to nie ma znaczenia, bo może być po prostu inna krzywa przyrostu głośności na potencjometrze. Mocy w każdym razie nie brakuje. Dźwięk jest organiczny, gładki i rozdzielczy. Nie ma zamuły - bo ogólnie ten Cayin tez na kolumnach gra dźwiękiem transparentnym i gładkim ale nie zmiękczonym. To nie jest taka przysłowiowa "lampowa zamuła". Granie i tak zależy od lamp. Po Bluetooth też gra bardzo dobrze, ale różnicę między BT a DACiem słychać wyraźnie. To jest świetny wzmak do kolumn i do słuchawek. Niestety producent nie pisze ile mocy ma z wyjścia słuchawkowego. Minus jest taki, że tam wchodzi kwadra lamp sterujących i kwadra lamp mocy KT88, więc upgrady byłyby drogie. Poza tym bierze podobno ponad 200W. Niestety nie podpiąłem go do kondycjonera, żeby sprawdzić przed podpięciem do toru stereo. Będę go miał pewnie z 3-4 miesiące póki nie ogarnę serwisu pre i końcówek mocy Aarona. Potem z bólem serca pójdzie na sprzedaż. Upgradu lamp dlatego też robił nie będę. Do toru słuchawkowego raczej nie zastąpi Originala, bo Original ma słuchawkowe 6,3, 4,4 i XLR a z tyłu ma tez XLRy, żre połowę mniej prądu (ma też o połowę mniej lamp) więc jest znacznie bardziej praktyczny. Na pewno jeszcze będę słuchał z Cayina na słuchawkach w przyszłym tygodniu, ale przez to, że mam Warmera i K13 wpiętego w tor słuchawkowy to tez schodzi to na dalszy plan. W dzień jak mam do wyboru słuchać na słuchawkach albo na kolumnach to zdecydowanie wolę kolumny. Pierwsze wrażenia super, ale nie warto wyciągać wniosków na podstawie pierwszego wrażenia UPDATE: Wczoraj wieczorem posłuchałem jeszcze z FT7 na Cayinie i jestem zachwycony. Dźwięk jest masywny, rozdzielczy i gładki o bardzo dużej skali. Można kręcić gałką głośności i żadna ostrość się nie pojawia, dostajemy tylko większą ścianę dźwieku. Przejechałem przez bardzo szeroki repertuar : od Patricii Barber po Toola i wszystko mi się bardzo podobało. Szukałem dziury w calym, ale nie znalazłem nic do czego mógłbym się przyczepić w tym brzmieniu. Mogę z czystym sumieniem polecić tego Cayina w ciemno, bo to raczej jest dźwięk, który ma szansę się sposobać każdemu w połączeniu z Fiio FT7. Koniec OFFTOP. ------------- Co do Warmera i K13 - mam jedną uwagę. Gniazda zasilania są dość słabej jakości. Podpiąłem bardzo ciężki i sztywny kabel zasilający i jak zobaczyłem jak to gniazdo się wygina to od razu odpuściłem i podpiąłem zwykły kabel komputerowy. (kabli prądowych nie słyszę. Chodzi mi o walory etetyczne i jest to kolejny argument, żeby pozbyć się Warmera i K13). Ciągle wygrzewam Warmera i czekam czy pojawi się ten mocniejszy od K13 bas, wspomniany w jednej z recenzji. Na razie nie ma. Na chwilę obecną raczej zostawię Earstrem Kombo jako DAC. Nie ma niestety XLRów, ale spośród tych 3 DACów ma największą przejrzystość i dynamikę, więc dźwięk jest najbardziej zbliżony do tego co na żywo. Różnica jest łatwo zauważalna przy muzyce mistrzowsko zrealizowanej i wykonywanej np. Marcin Wyrostek, Marcin Patrzałek. Tam, gdzie jest szybkość i dynamika w skali mirko i makro (głównie makro), tam oba DACi R2R odstają. Warmer buduje świetną trójwymiarową scenę (i K13 też bardzo dobrą), ale odstają pod kątem realizmu. Earstrem Kombo w połączeniu z Gustardem i Fiio FT7 daje świetne połączenie zrzucając całkowicie koc z muzyki. K13 gra ciutkę bardziej matowo i gładko, Warmer barwniej i z większym napowietrzeniem sceny i szczyptą słodkości (opis w stylu recenzenckim typu ..o co kaman). Zarówno K13 jak i Warmer są świetnymi DACami w swojej cenie. Każda muzyka brzmi na nich dobrze. Warmera jeszcze będę testował w trybie OS. Edited December 12, 2025 by BearPL 3 Quote
roger987 Posted December 12, 2025 Report Posted December 12, 2025 (edited) . Edited December 12, 2025 by roger987 Quote
Artorias Posted December 12, 2025 Report Posted December 12, 2025 W dniu 11.12.2025 o 19:49, BearPL napisał(a): Warmera jeszcze będę testował w trybie OS. Obowiązkowo, bo jednak tutaj pod kątem dynamiki możesz coś ugrać. Jak chodzi o bas, to różnie recenzje mówią. W jednej gdzie gość parował z Aune S17 Pro, to raczej tego basu było mało, nawet po wygrzaniu, więc ciężko powiedzieć na ile to takie pobożne życzenie z tym basem, a na ile faktycznie go przybędzie. Co robi za AMPa z Warmerem? Quote
BearPL Posted December 12, 2025 Report Posted December 12, 2025 1 minutę temu, Artorias napisał(a): Obowiązkowo, bo jednak tutaj pod kątem dynamiki możesz coś ugrać. Jak chodzi o bas, to różnie recenzje mówią. W jednej gdzie gość parował z Aune S17 Pro, to raczej tego basu było mało, nawet po wygrzaniu, więc ciężko powiedzieć na ile to takie pobożne życzenie z tym basem, a na ile faktycznie go przybędzie. Co robi za AMPa z Warmerem? Wzmaki: Gustard H20 na opampach Sparcos i też Original Opa 5A SE na lampach Linlai. W K13 i Earstream Kombo bas jest ok. Jeszcze posłucham chyba jutro. Quote
Recommended Posts