Feii Posted November 13 Report Posted November 13 Cześć, posiadam zestaw stereo Dali Zensor 7 + Marantz pm6006 oraz WIIM mini. Od jakiegoś czas borykam się z następującym problemem : przy korzystaniu z wyjścia audio z telewizora raz na jakiś czas znika dźwięk z jednego z głośników ( prawego ). Nie wraca on samodzielnie do momentu kiedy nie przełączę na drugie wejście optyczne we wzmacniaczu gdzie podłączony jest WIIM. Po przełączeniu i puszczeniu czegoś z WIIMa po chwili zestaw gra z obu głośników, ale trwa to zasadniczo chwile i problem wraca. Obecnie dodatkowo nawet przy muzyce prawy kanał delikatnie trzeszcy i harczy. Muzyka też potrafi zanikać. Mam wrażenie że problem nasila się i rozwija. Przepiałem kolumny na 2 B głośników i problem jest ten sam. Przepiałem WIMa na wejście analogowe i również występuje :(. Co może być przyczyną? Jak to diagnozować? Obawiam się, że konieczne będzie oddanie wzmacniacza do serwisu. Czy macie kogoś godnego polecenia na terenie Gdańska? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Quote
Rafacio Posted November 16 Report Posted November 16 W Gdańsku chyba cienko jest z takimi sprawami. Na Opolskiej w pawilonach gościu coś dłubie. Serwis RTV Jacek Sołtysek. Nie wiem czy to dobry fachowiec czy nie, ale Pianocrfta dawno temu mi naprawił. Quote
jd1210 Posted November 16 Report Posted November 16 Stawiam na przekaźniki, W Marantz PM6006 stosowane są najczęściej przekaźniki: Omron (np. G5R/G4W/MY2) lub Takamisawa/Fujitsu (np. RY-12W-K / FTR-F1) Bez serwisu się nie obejdzie. 1 Quote
bakus1233 Posted November 16 Report Posted November 16 Tak, to może być przekaźnik. Miałem podobny problem w miniwieży sony. Jeśli czujesz się na siłach, to możesz spróbować samemu je przeczyścić. Ja próbowałem, ale mi nie wyszło. 1 Quote
jd1210 Posted November 16 Report Posted November 16 W Arcamie A29 to zdarzało nagminnie, nawet w nówkach, wadliwa seria . Serwis wymieniał nieodpłatnie i był spokój. W Atollu 100 to samo, po kilku miesiącach użytkowania trzeba było wymieniać. Quote
Feii Posted November 17 Author Report Posted November 17 Dzięki za podpowiedzi. Do tego, że bez serwisu sie nie obejdzie doszedłem już w piątek. Oddałem do Pana Jacka, liczę że uda mu się zdiagnozować Quote
Feii Posted November 22 Author Report Posted November 22 Wzmacniacz wrócił z serwisu. Niestety prawy kanał dalej nie gra więc usługę będę reklamował dramat. Zastanawiam się nad kupnem czegoś innego. Ktoś coś mógłby zaproponować do Zensorów 7 ? Zastanawiam się nad Marantzem PM8005 używanym natomiast troche boję się ponownie problemów z awariami. Budżet do 2.5k Quote
Recommended Posts