Jump to content

Question

Posted

Czy Was tez tak boli szyja i kark po godzinnym odsłuchu na charybdisach. Jestem załamany. Najchętniej pozbył bym sie tego hełmofonu. Dzwięk summit fit ale trzeba miec do nich karczycho. 

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Erzetich Charybdis: waga 740 g

Erzetich Phobos: waga 690 g

Źródło: google. 

Sam chciałbym kiedyś dorwać Charybdisy, bo Phobosy bardzo mi się podobają, zdecydowanie jedne z najlepszych i najciekawszych słuchawek jakie miałem. Natomiast co do wagi to fakt, sporo ważą i z tego co widzę Charybdisy są jeszcze cięższe. Nie wiem jak droższy model, ale Phobosy są pomimo wagi dla mnie wygodne, bo np. na głowie w ogóle nie czuć pałąka, gdzie w takich śmiesznych pod względem gabarytów i lekkich jak piórko CAL! SE pałąk po godzinie zaczyna wbijać się w łeb. 

Natomiast samej wagi przeskoczyć się nie da ale też nie powiedziałbym żeby to był jakiś wielki problem, bardziej na zasadzie jak przeskoczy się ze słuchawek jeszcze wygodniejszych i przede wszystkim lżejszych (Crosszone, AudioQuest NightHawk, Meze Liric itp.) to przez chwilę czuć wagę i większe skrępowanie, ale ja (a bynajmniej nie mam gabarytów jakiegoś karka) w Phobosach spokojnie wysiedzę i pół dnia. 

Czyli wychodzi na to że to kwestia indywidualna jak zwykle i tego na ile dany audiofil może cierpieć. 

• 0
Posted

Audiofilia to nie są rurki z kremem. Ćwiczyć szyję i kark, aż będzie jak u pana na zdjęciu poniżej, który od lat używa Audeze. 

kgahh6nfsph21.jpg

• Haha 6
  • 0
Posted

Tak, te ulotki z cwiczeniami karku powinny byc dołączone do instrukcji albo pan inzynier zrobił je pod własne karczycho.

• 0
Posted

Posiadam Charybdis i nie stwierdzam takiego problemu, a raczej drobny jestem. To bardzo wygodne słuchawki i dystrybucja wagi jest bardzo poprawna. Nic nie uciska, pady przyjemnie otulają, a opaska też ładnie rozkłada wagę na głowie. Przesiadałem się ze znacznie lżejszych HE1000se i nie odniosłem wrażenia, żebym stracił na komforcie. 

Moje sesje odsłuchowe z reguły nie trwają dłużej niż 2-3h. Gdybym miał cały dzień w nich siedzieć to jakiś dyskomfort mógłby się pojawić, ale to samo mógłbym powiedzieć o każdych innych słuchawkach z tej półki... może tylko Meze Elite czy Empyrean pozwalają się poczuć jakby ich nie było na głowie.