Artorias Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 (edited) W dniu 26.11.2025 o 15:48, Perul napisał(a): bliżej im do Hołków niż R10 CAL. Dlatego ja właśnie zrezygnowałem z OCC, a przynajmniej na Aune, które jest bardzo dociążone na niskich i ma konkretny bas. Grały trochę zbyt duszno i już tak nie czarowały, ale OCC to raczej skrajność, można próbować trochę rozświetlić i napowietrzyć inną mieszanką. Z drugiej strony OCC może się dobrze sprawdzić na dobrze napowietrzonym torze, kiedy brakuje dociążenia. Edited January 12 by KaszaWspraju Quote
audionanik Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Perul przysłał mi oprócz Sundar-Peruan modowane cale w oryginalnych budach ale z większymi padami niż sztoki z odpowiednią mocowanką. Pierwsza połowa meczu za nami - Sundaro-Peruany to lepsza kontrola całego pasma i precyzja lokalizacji źródeł pozornych, większa scena i ogólnie lepsze stereo… … małe modowane cale, to barwa, wybrzmienia i średnica, średnica i jeszcze raz średnica!!! Na Krzywą Harmana i Wszystkie Transjenty, co za bogactwo, szczegółowość i naturalność!!! Także ten tego, do przerwy prowadzą u mnie małe cale. 3 Quote
Artorias Posted November 27, 2025 Author Report Posted November 27, 2025 W dniu 26.11.2025 o 21:48, audionanik napisał(a): Także ten tego, do przerwy prowadzą u mnie małe cale. Po drugiej połowie wynik uległ zmianie? Quote
audionanik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 (edited) Godzinę temu, Artorias napisał(a): Po drugiej połowie wynik uległ zmianie? Po przerwie Sundaro-Peruany nawet nie podjęły walki. Może i chciały, lecz nie były w stanie. Plan taktyczny i zagrywki techniczne miały bardzo poprawne, ale to za mało na naturalny żywioł, talent, pomysłowość, refleks i wręcz natchnioną grę, jaką popisały się małe Peruany. W kategorii "wgląd w strukturę tkanki dźwiękowej i projekcja pełnej palety barw" był to mecz do jednej bramki, niczym TS Wisła z najlepszych lat przeciwko KS Spoceni z Pierdziszewa Dolnego. Małe Peruany > cal r10 z pamięci. Edited November 28, 2025 by audionanik 1 Quote
Artorias Posted November 28, 2025 Author Report Posted November 28, 2025 13 minut temu, audionanik napisał(a): z pamięci. Z pamięci to bywa różnie Te małe komory raczej nie powalą wrażeniami przestrzennymi, wszystkim innym już jak najbardziej mogą. Pod kątem przestrzenności CAL R10 w moim mniemaniu wychodzą zauważalnie poza standard słuchawek zamkniętych, jednocześnie mając wszystko inne na bardzo wysokim poziomie. Wliczając barwę i to "czarowanie". 14 minut temu, audionanik napisał(a): wgląd w strukturę tkanki dźwiękowej Ja właśnie miałem to napisać odnośnie CAL R10 względem NH. CALe lepiej teksturują, wcześniej na torze mobilnym nie słyszałem tego tak dobrze, jak na Aune. Właśnie skończyłem kolejne podejście i za każdym razem wnioski są takie same, to hajend pełną gębą. NH przy odpowiednio dobranym torze, może jedynie nawiązać walkę oferując "głośnikowy" sposób grania, szczególnie pod katem mocarnego basu, wypełnienia i dźwięku bardziej monumentalnego, ale takie granie może zmęczyć. Styl CAL R10 nie męczy wcale i to może dla wielu być przewagą. Niedługo w ruch pójdę Ether Flowy na FAW Hybrid Noir, ale nie sądzę, że tutaj się wiele zmieni odnośnie mojej oceny. W każdym razie, ciesze się, że małe CALe tak dobrze wypadły. Trochę wygląda na loterie w kontekście przetworników. 3 Quote
audionanik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 7 minut temu, Artorias napisał(a): Pod kątem przestrzenności CAL R10 w moim mniemaniu wychodzą zauważalnie poza standard słuchawek zamkniętych Ich zwycięstwa nad małymi Peruanami pod tym akurat względem, nie podważam. Zaciekła walka toczy się jeszcze między kablami: Stawka dość wyrównana, ale ten na górnej focie zwinięty w kłębek próbuje ucieczki z peletonu. Perul srogo krzyczy za niego, więc może pozwolę mu uciec 🐎…a może nie 🤪 22 minuty temu, Artorias napisał(a): Trochę wygląda na loterie w kontekście przetworników. Mi też. @Perul mówi, że to nie drajwery... 1 Quote
miera Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 (edited) 19 godzin temu, audionanik napisał(a): Ich zwycięstwa nad małymi Peruanami pod tym akurat względem, nie podważam. Zaciekła walka toczy się jeszcze między kablami: Stawka dość wyrównana, ale ten na górnej focie zwinięty w kłębek próbuje ucieczki z peletonu. Perul srogo krzyczy za niego, więc może pozwolę mu uciec 🐎…a może nie 🤪 Mi też. @Perul mówi, że to nie drajwery... Widzę, że lubisz dapy. Porównywałeś na dapie, czy apka tidala robi V względem tidala z uapp? na telefonie robi.(edit. zapomniałem, że już o tym rozmawiałem z tobą albo z artoriasem)@Artoriasja taki nie męczliwy styl miałem na hawkach z mojo 2 ale mojo sprzedałem a zostawiam ifi stack, jest bardziej uniwersalne. Jednak ifi otwiera dzwięk, tylko że słucham na godzinie 9 i nie radzi sobie tak dobrze na na tym poziomie potencjometru co mojo. Jednak mojo miało to coś, druga sprawa że trzymałem je tylko dla hawków. Czytałem co audionanik pisał o słuchaniu wzmaka na op amp na małej głośności i dla hawków pod tym względem mojo miało przewagę. Jeszcze muszę posłuchać gryphona z hawkami, bo drajwa teraz jakoś hawki nie mają. Najlepsze, miałem wczoraj taki dzień, że przez r10d chciałem sprzedać hawki, ale się opamiętałem haha Mam nadzieję, że mają w mp3 store gryfona, bo się wybieram na seans shangri la. Edited November 28, 2025 by miera Quote
Artorias Posted November 28, 2025 Author Report Posted November 28, 2025 (edited) 16 minut temu, miera napisał(a): Najlepsze, miałem wczoraj taki dzień, że przez r10d chciałem sprzedać hawki, ale się opamiętałem haha I dobrze. Moim zdaniem to byłby błąd. Ihmo Hawki mają znacznie lepszej klasy przetwornik, trzeba tylko lubić taki styl i najlepiej odpowiednio je zestroić, czyli dobrać tor i okablowanie. Ewentualnie pady. 16 minut temu, miera napisał(a): ja taki nie męczliwy styl miałem na hawkach z mojo 2 ale mojo sprzedałem a zostawiam ifi stack, jest bardziej uniwersalne Tylko tutaj nie chodzi o to, że styl mnie męczy, a bardziej o to, że może być trudny do przyjęcia przez powiedzmy fanów analitycznego lub chudego dźwięku. Innymi słowy, nie każdy jest gotowy na zderzenie z taką ścianą dźwięku jaką mogą wygenerować NH, a która w moim mniemaniu jest dowodem na wysoką klasę tych słuchawek. Takie niemęczliwe NH są bardzo proste do osiągnięcia, tylko trzeba zadbać o dobrą kontrole basu, ale w takim niemęczliwym i odchudzonym stylu, przegrywają z CAL R10 przez większe wyrafinowanie tych drugich oraz pewien pierwiastek kobiecości, którego nie posiadają NH, a próba narzucenia im tego, najczęściej kończy się katastrofą. NighHawki najlepiej czują się (moim zdaniem), w takim bardziej męskim graniu, mocne uderzenie, trzęsące się muszle, nisko schodzący bas, wypełnienie i ogólnie potęga. Tylko nie zawsze ma się ochotę na taki styl, dlatego warto mieć drugą parę słuchawek do bardziej subtelnych odsłuchów. Edited November 28, 2025 by Artorias 1 Quote
audionanik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 Godzinę temu, Artorias napisał(a): przegrywają z CAL R10 przez większe wyrafinowanie tych drugich Nie wiem czemu, ale Sundary-Peruany mimo technicznej poprawności i bdb stereofonii, barwowo mi nie grają. Za to CAL R10 i małe Peruany wyszły Perulowi koncertowo. Jedne i drugie są wybitne. Może uda się je kiedyś skonfrontować 1 godzinę temu, miera napisał(a): względem tidala z uapp Nie używam żadnego UAPP; gram z maca przez dacampa lub z dapa. Dodam jeszcze, że ten czarny kabel Perula (to solid core) jest petarda z Peruanami; ale trzeba skończyć z tymi ciągłymi zakupami...chyba że... @miera, nie chcesz przypadkiem kupić FT7?... 1 Quote
miera Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 8 minut temu, audionanik napisał(a): Nie wiem czemu, ale Sundary-Peruany mimo technicznej poprawności i bdb stereofonii, barwowo mi nie grają. Za to CAL R10 i małe Peruany wyszły Perulowi koncertowo. Jedne i drugie są wybitne. Może uda się je kiedyś skonfrontować Nie używam żadnego UAPP; gram z maca przez dacampa lub z dapa. Dodam jeszcze, że ten czarny kabel Perula (to solid core) jest petarda z Peruanami; ale trzeba skończyć z tymi ciągłymi zakupami...chyba że... @miera, nie chcesz przypadkiem kupić FT7?... haha, szybko masz zejście po fazie. A zastanawiałem się, bo były na olx za 2250,(taniej niż twoja znajdźka :P) ale ostatnio mnie ciągnie do gęstych z dołu słuchawek, i o takich ciągle myślę, a otwarte to do gęstych z góry i już takie mam(xs) Jak jutro się uda wpaść do mp3 store to przesłucham ft7 i dam znać. Mam to samo teraz z barwami w hawkach jak słucham na ifi stacku, tzn wybladłe barwy. Mojo 2 skupiało wszystko z przodu i zbijało dźwięki i to nadawało barw a teraz... Coś za coś. Tęsknie za modżusiem. Na dobranoc polecam Mariusza Dudę w ramach fazowania, nie usypiania hyhy Quote
Artorias Posted November 28, 2025 Author Report Posted November 28, 2025 5 minut temu, miera napisał(a): Mam to samo teraz z barwami w hawkach jak słucham na ifi stacku A na jakim sofcie masz Zen DAC? Bo są dwa różne firmware, jeden z literką c, drugi bez. Ten jeden ma na sztywno filtr GTO, który moim zdaniem wysusza i właśnie jest mniej barwny. Drugi ma bitperfect i na nim Zen DAC (v1) grał mi zauważalnie bardziej muzykalnie. Warto sobie to sprawdzić. 1 Quote
miera Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 (edited) 19 minut temu, Artorias napisał(a): A na jakim sofcie masz Zen DAC? Bo są dwa różne firmware, jeden z literką c, drugi bez. Ten jeden ma na sztywno filtr GTO, który moim zdaniem wysusza i właśnie jest mniej barwny. Drugi ma bitperfect i na nim Zen DAC (v1) grał mi zauważalnie bardziej muzykalnie. Warto sobie to sprawdzić. Mam bit perfect, bez c. Musisz posłuchać kiedyś hawków pod mojo 2 to będziesz wiedział o co z nim chodzi. Prawdopodobnie jego inność polega na sekcji wzmacniacza który działa inaczej niż w jakimkolwiek innym wzmaku. Pamiętaj, że mam pady z ali, grubsze niż skórzane z carbonów, bo bez nich na zmienionym przewodzie było mi za jasno. Ifi względem mojo 2 mocno rozciąga dźwięk we wszystkie strony, rozdzielczość i wiele muzycznych przymiotników kosztem barw jak mniemam. (edit) nie dam głowy, że to chodziło o sekcję wzmacniacza, ale coś ma zupełnie innego od reszty. Edited November 28, 2025 by miera Quote
Perul Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 48 minut temu, audionanik napisał(a): Nie wiem czemu, ale Sundary-Peruany mimo technicznej poprawności i bdb stereofonii, barwowo mi nie grają. No ciemnawe są, mnie w niektórych kawałkach zauroczyły, ale nie każdemu muszą podchodzić, do tego jeszcze ze średnicowym, łagodnym i dość mocnym (2x 825mW) źródłem wtedy były. Quote
audionanik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 40 minut temu, miera napisał(a): szybko masz zejście po fazie Mam, ale raczej dobry humor…i Peruany. 7 minut temu, Perul napisał(a): No ciemnawe są, Nieee, to nie to. Suchawe są na górze jak majordomus angielskiego lorda, albo igliwie choinki po Trzech Królach. Quote
Artorias Posted November 28, 2025 Author Report Posted November 28, 2025 (edited) 2 godziny temu, audionanik napisał(a): Może uda się je kiedyś skonfrontować Czemu nie. @miera napiera na spotkanie w KrK. Byłaby szansa. Fajnie jakby jeszcze znalazł się chętny do odsłuchów tych słuchawek, co by szerszy pogląd był na sprawę. 1 godzinę temu, miera napisał(a): Musisz posłuchać kiedyś hawków pod mojo 2 to będziesz wiedział o co z nim chodzi. Może Cię zaskoczę, ale słuchałem NH z Mojo 2 i bardzo mi się to połączenie podobało. Faktycznie barwne i żywe a i technicznie spoko. W moim torze bardzo pozytywnie na barwę wpłynął interkonekt (Gold Reference) od @johnys, akurat wcześniej miałem tylko RCA od Zen DACa lub CANa (ten fioletowy) i pod kątem, barwy, czystości i ogólnej jakości była zauważalna różnica. Zresztą opisałem to w wątku u Johnego. Edited November 28, 2025 by Artorias 1 Quote
audionanik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 4 minuty temu, Artorias napisał(a): Czemu nie. @miera napiera na spotkanie w KrK. Byłaby szansa. Może Michał z krakowskiego Mp3store kiedyś zapragnie, żeby stado roszczeniowych natrętów zrobiło mu zamieszanie i bałagan w sklepie? Na pewno o tym marzy po cichu. 3 Quote
Artorias Posted November 28, 2025 Author Report Posted November 28, 2025 1 minutę temu, audionanik napisał(a): żeby stado roszczeniowych natrętów zrobiło mu zamieszanie i bałagan w sklepie? Od razu roszczeniowych Ja bym przy okazji coś zakupił, zakładając że ten sprzęt okaże się przyzwoity, ale pewnie i tak kupie, więc coś tam sklep by z tego miał (a jeszcze może fajną reckę wytawie). Zwłaszcza, że mi chodzi o oficjalny meetup (jak teraz we Wrocku), a na taki i tak większość przynosi trochę swojego sprzętu, a przy okazji zapoznaje się z tym co jest na miejscu, więc no offense, raczej nikt by z tego problemu nie robił. Ale faktycznie może to nie najlepsze miejsce. W takim razie może ktoś zorganizuje taki kameralny meetup u siebie, albo ja mogę zaprosić do Częstochowy. 2 Quote
konrad_a Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 W dniu 28.11.2025 o 23:03, Artorias napisał(a): Czemu nie. @miera napiera na spotkanie w KrK. Byłaby szansa. Ja też jestem chętny jak coś - zależnie od terminu. W razie czego jestem w stanie udostępnić kolegom mini lokal na ul. Bronowickiej w Krk któregoś wieczora albo np. w weekend. Stolik, 4 krzesła, jest prąd, jest ciepło, jest kawa i herbata. U Michała miejsca i sprzętu jest dużo więcej ale w weekendy chyba gorzej z godzinami otwarcie. Jak coś to dajcie znać. Najlepiej w jakimś osobnym wątku spotkaniowym. W dniu 28.11.2025 o 23:03, Artorias napisał(a): Fajnie jakby jeszcze znalazł się chętny do odsłuchów tych słuchawek, co by szerszy pogląd był na sprawę. Ja jestem barwoholikiem i czekam do nich w kolejce u @audionanik. 2 1 Quote
audionanik Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 Właśnie wychodzę z domu po przerwie obiadodrzemkowej, to zapakuję do auta Peruany razem z audiofylskim kablem fiio. Jest szansa, że im się w końcu oberwie, bo tak tylko chwalimy... 16 minut temu, konrad_a napisał(a): czekam do nich w kolejce 1 Quote
konrad_a Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 Kolorek jest. Jakościowy. Ciut lepszy od Susvar. Serio. Bo to celuloza, a nie planar, więc zawody nie fair. Ten kolorek jest dodatkowo precyzyjny - nie jest spowodowany spowolnieniem i saturacją jak z starych taśm. Nie pochodzi też z lampowego przeciągania i dodatkowych harmonicznych, bo gra z Enleum. Po prostu ta informacja jest w nagraniach i te modowane CALe super to wyciągają. 3 Quote
miera Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 12 minut temu, konrad_a napisał(a): Kolorek jest. Jakościowy. Ciut lepszy od Susvar. Serio. Bo to celuloza, a nie planar, więc zawody nie fair. Ten kolorek jest dodatkowo precyzyjny - nie jest spowodowany spowolnieniem i saturacją jak z starych taśm. Nie pochodzi też z lampowego przeciągania i dodatkowych harmonicznych, bo gra z Enleum. Po prostu ta informacja jest w nagraniach i te modowane CALe super to wyciągają. A skąd to wiesz jeśli można wiedzieć, czyżby cale były w podróży? Quote
audionanik Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 21 minut temu, miera napisał(a): czyżby cale były w podróży? W domu u @konrad_a są. Mają tam niezłe graty do obskoczenia i słynny kabel tonalium też.😎 2 1 Quote
Artorias Posted November 30, 2025 Author Report Posted November 30, 2025 (edited) 27 minut temu, miera napisał(a): A skąd to wiesz jeśli można wiedzieć, czyżby cale były w podróży? 2 godziny temu, audionanik napisał(a): Właśnie wychodzę z domu po przerwie obiadodrzemkowej, to zapakuję do auta Peruany razem z audiofylskim kablem fiio. Jest szansa, że im się w końcu oberwie, bo tak tylko chwalimy... Chodzi o małe CALe modowane, nie CAL R10, które są opisane w recenzji. @konrad_a To może faktycznie warto je zestawić z CAL R10, które również mają bardzo dobrą barwę, a przy okazji bardzo dobrą przestrzeń, o ile na tym aspekcie Ci w ogóle zależy. Bardzo fajnie, że potwierdziły się słowa @audionanik Gratulacje dla Perula za kolejny świetny mod. Dzisiaj znalazłem zwycięzcę jak chodzi o okablowanie, wisienkę na torcie postawił solid core od @Perul, który robi za adapter, czyli w sumie kontynuacje przewodu srebrnego. Adapter z miedzi złoconej coś psuł w holografii i scenie. Była rozciągnięta na boki, kosztem głębi, przez co instrumenty które naturalnie powinny wybrzmiewać z tyłu z oddali, dochodziły blisko zza wokalisty i czasami męczyły (były głośniejsze niż powinny). Innymi słowy solid core poprawił głębie i ogólnie wrażenia przestrzenne (bo nic nie zabrał), a przy okazji rozciągnął pasmo bardziej w dół, poprawił delikatnie impakt i plastykę basu i minimalnie przyciemnił (względem połączenia z miedzią złoconą JD). Musiałem dalej pokombinować po przesłuchaniu Etherów z FAW Hybrid Noir. Tak to się prezentuje. Edited November 30, 2025 by Artorias 1 Quote
audionanik Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 14 minut temu, Artorias napisał(a): solid core od @Perul, 14 minut temu, Artorias napisał(a): poprawił głębie 15 minut temu, Artorias napisał(a): rozciągnął pasmo bardziej w dół, poprawił delikatnie impakt i plastykę basu Mam na testach solid core @Perula. Powyższe spostrzeżenia pokrywają się z moimi względem litza i kanarka. Kabel klasy tego od Fiio ft7, tylko nieco ciemniejszy. 1 Quote
konrad_a Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 1 godzinę temu, Artorias napisał(a): @konrad_a To może faktycznie warto je zestawić z CAL R10, które również mają bardzo dobrą barwę, a przy okazji bardzo dobrą przestrzeń, o ile na tym aspekcie Ci w ogóle zależy. Byłoby fajnie. Tylko jak to zrobić? Bywasz czasami w KRK? A może mógłbyś je przesłać? 1 godzinę temu, Artorias napisał(a): Adapter z miedzi złoconej coś psuł w holografii i scenie. Była rozciągnięta na boki, kosztem głębi, przez co instrumenty które naturalnie powinny wybrzmiewać z tyłu z oddali, dochodziły blisko zza wokalisty i czasami męczyły (były głośniejsze niż powinny). Ja mam podobne wrażenia z odsłuchu tych CALi @audionanik-a. Stereo jest fajne, ale głębokość jest dziwna. Generalnie nie jest głęboko, ale na niektórych kawałkach głębia jest dużo większa niż na innych i jakaś inna. Nie chcę użyć słowa "powinna" bo nie uczestniczyłem przy nagrywaniu, ale na pewno "inna niż na Susvarach i HEkSE". --- Zrobiłem właśnie eksperyment ze sceną: założyłem te CALe @audionanik-a odwrotnie: lewa słuchawka to prawego ucha, prawa słuchawka do lewego ucha i zamieniłem jednocześnie wtyki do słuchawek. Efekt? Wcześniej scena była głęboka "o tyłu" a teraz jest głęboka "do przodu". Takie je wolę i są "normalniejsze" dla mnie. @Perul - czy to może mieć jakiś związek z kątem ustawienia driverów w tym modzie? --- O kurdę! @audionanik - musisz koniecznie posłuchać tych CALi po zamianie tył-przód i na tym Tonalium. Zbieram szczękę z podłogi jak to gra. Ten kabel to jakby kożuch z nich zdjął i dodał precyzji i przejrzystości. To je hamowało i teraz dopiero dostały skrzydeł. 1 Quote
Recommended Posts