Jump to content

Question

Posted

Siema mam zamiar kupic lcdki z tytulu ale w obrocie są dostępne dwie wersje nowsza i starsza z tego co się zdążyłem dowiedzieć. W sklepie mi tego nie powiedzą - która z par jest lepsza i po czym rozpoznac wersję? Slyszalem ze nowsza rozni sie od starszej tym ze ma bardziej krzykliwą górę i chyba ze jest jasniejsza. Wersje rozpoznam po puszkach, czy pozniej tez stosowano te drewniane, a nowsze są i na drewnianych i na tych szarych?

Jeszcze takie pytanko analogicznie do sprzetu ktory wczesniej kupywalem - czy mozna wydac lepiej te 3500zl niz na lcdki xc cel - sluchawki zamkniete z w miare rowna charakterystyka dzwieku, bez podbic czy spadkow w srednicy. To moje dopiero drugie pelnowymiarowki więc proszę o wyrozumialosc

Pozdrawiam 

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Generalnie im nowsza edycja LCD-X/XC tym jaśniejszą mają górę. Najlepiej posłuchać przed zakupem.

LCD-XC raczej nie kojarzą się z równą charakterystyką, mają potężne bas i niską średnicę.

Nie wiem o jakich preferencjach dźwiękowych mówimy, ale być może warto zainteresować się Crosszone CZ-10.

• 0
Posted (edited)

Muzyka trance i pochodne - biorę chyba beyerdynamiki dt 1770 mk2 do tego, bede mial porownanie co lepiej mi zagra ale generalnie polegalem na tym ze są to sluchawki studyjne https://www.audeze.com/pages/professional, to bezpieczny trop dla poczatkujacego, takie jest moje zdanie

Ps dzieki za poradę, wyglądają ciekawie

Edited by veinn
  • Like 1
  • 0
Posted

Różnica między starymi a nowymi modelami to głównie materiał padów i ilość "fazorów", czyli  elementów mających odpowiednio ukierunkować dźwięk zanim dotrze do ucha. Wg mnie lepiej iść w modele nowsze (są zwyczajnie lżejsze, a przy tej masie słuchawek każda redukcja wagi jest czymś dobrym), ale trzeba mieć na uwadze jedną dość istotną rzecz: LCD-XC są słuchawkami brzmiącymi diametralnie inaczej niż ich otwarty odpowiednik. Jakiś czas temu sam chciałem je kupić ale po odsłuchu zrezygnowałem i kupiłem LCD-X. Na mój gust (i do mojej biblioteki) są zdecydowanie zbyt jasne. Wersja po rewizji z 2021 podobno brzmi jaśniej niż "oryginał", co wg mnie jeszcze bardziej spycha je w spektrum nieużywalności bez odpowiedniego EQ.