Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Fajo idzie w chorda 😎 tylko kulek brak. Czekałem na KA15r2r ale K13 pierwsza na rynku.

W tym tempie co Fiio, Smsl, Topping i pozostałe naklejko marki wypuszczają już nawet r2r, coraz tańsze modele z PEQ to biedne ifi audio nie nadąży zmieniać numeracji w zen dac. Muszą mieć naprawdę ogromne zapasy tych Burr-Brown.

Edited by kuman
Posted
Teraz, kuman napisał(a):

Muszą mieć naprawdę ogromne zapasy tych Burr-Brown.

Tylko w zasadzIe Burr-Brown to teraz nisza i głównie w produktach iFi. Osobiście wolę sensownie zestrojony BB od ESSów, AKmów. Co do R-2R to też zależy od implementacji, bo te sprzęty z niższej półki niekoniecznie okażą się lepsze od delta sigma. Tak BTW to iFi też ma całkiem sporo dobrych sprzętów na Cirrusach. Chociażby iFi Go Bar Kensei czy iFi Go Pod, więc akurat o nich bym się nie martwił.

• Like 1
Posted (edited)
12 godzin temu, kuman napisał(a):

Muszą mieć naprawdę ogromne zapasy tych Burr-Brown.

Czemu zapasy? Burr Browny są nadal normalnie dostepne tylko są produkowane przez Texas Instruments który wykupił tą firmę i to są teraz po prostu modele w ich ofercie - 5-6 euro w detalu.

image.png

image.png

Edited by Spawn
  • Like 2
Posted
3 godziny temu, Spawn napisał(a):

Czemu zapasy

Fck, gdzieś kiedyś wyczytałem iż zaprzestali produkcji i cały zapas jest w rękach ifi audio. Wychodzi na to, iż chodzilo o zapasy z oryginalnych produkcji .🙃 A właściwe sprzed przejęcie przez Texas.

Dzięki za sprostowanie, wychodzi iż jest to ich wybór projektowy by wszędzie poza donglami wrzucać Burr-Brown.

14 godzin temu, Artorias napisał(a):

Osobiście wolę sensownie zestrojony BB od ESSów, AKmów

Ja odbieram Burr-Brown jako najbardziej normalny z tych Delta Sigma. Taki Cirrus z grubszą kreską.

• Like 2
  • 1 month later...
Posted (edited)

Ktoś słuchał tego K13? Szukam czegoś co zabrzmi jak Mojo 2 bez konieczności ładowania baterii.

Edited by Karmazynowy
Posted
11 minut temu, Karmazynowy napisał(a):

Ktoś słuchał tego K13? Szukam czegoś co zabrzmi jak Mojo 2 bez konieczności ładowania baterii.

To może mojo 2 w trybie desktopowym :)

Tego K13 też jestem ciekaw. Jest w takiej cenie w promocji AVS na Hifi Pro, że nie opłaci się z alli kupować.

Posted
W dniu 16.09.2025 o 23:05, Artorias napisał(a):

Co do R-2R to też zależy od implementacji, bo te sprzęty z niższej półki niekoniecznie okażą się lepsze od delta sigma.

Z R2R problem jest taki, że technicznie nawet najdroższe i najbardziej zaawansowane implementacje rzadko kiedy zbliżają się to przeciętnych Delta-Sigma.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Posted
Godzinę temu, Karmazynowy napisał(a):

Szukam czegoś co zabrzmi jak Mojo 2 bez konieczności ładowania baterii.

https://mp3store.pl/wzmacniacze-dac/wzmacniacze-z-dac/jds-labs/2020461254376232723/2021055300004/jds-labs-element-ii-copper-ring-wzmacniacz-sluchawkowy-z-dac-powystawowy

To mi grało jak Mojo2, warto posłuchać 

• Thanks 1
Posted
Godzinę temu, Palpatine napisał(a):

Z R2R problem jest taki, że technicznie nawet najdroższe i najbardziej zaawansowane implementacje rzadko kiedy zbliżają się to przeciętnych Delta-Sigma.

Które konkretnie DACi porównywałeś? Ja słyszałem niestety tylko 2 DACi R2R z wyższej półki, więc trochę za mało, żeby na podstawie tego wyciągnąć jakieś sensowne wnioski, szczególnie, że te R2R brzmiały zupełnie inaczej, ale brzmiały one dla mnie lepiej niż przeciętne delta sigma.

Posted
4 godziny temu, Palpatine napisał(a):

No i bardzo dobrze, że się nie zbliżają. Po co miałyby to robić? Właśnie po to kupuje się r2r, aby nie brzmiało to jak przeciętne delty sigmy 🙂 Mi bardzo się podobał Hiby rs2, fc6, cayin ru6, Hfm ef400 czy Astell se300. Właśnie dlatego, że brzmiały inaczej.

• Like 2
Posted (edited)
Godzinę temu, side napisał(a):

No i bardzo dobrze, że się nie zbliżają. Po co miałyby to robić? Właśnie po to kupuje się r2r, aby nie brzmiało to jak przeciętne delty sigmy 🙂 Mi bardzo się podobał Hiby rs2, fc6, cayin ru6, Hfm ef400 czy Astell se300. Właśnie dlatego, że brzmiały inaczej.

Zgadza się. @Artoriaspisal ze R2R nie zawsze okażą sie lepsze od DS. Dodałem tylko że wymiernie to prawie nigdy nie nastąpi ze względu na ograniczenia techniczne. A że komuś granie będzie się bardziej podobać to w pełni zrozumiałe, sam obecnie siedzę na R2R.

Edited by Palpatine
  • Like 3
Posted
34 minuty temu, Palpatine napisał(a):

Dodałem tylko że wymiernie to prawie nigdy nie nastąpi ze względu na ograniczenia techniczne. A że komuś granie będzie się bardziej podobać to w pełni zrozumiałe, sam obecnie siedzę na R2R.

A jakie to ograniczenia techniczne mają R2R? Bo zakładam, że w głównie chodzi o oversampling, a raczej jego potencjalny brak w trybie NOS.

Ja szczególnym fanem R2R nie jestem, ale też niestety nie słuchałem topowych sprzętów, powiedzmy coś od poziomu Gustarda R26.

Z wielu opinii odnośnie dobrych R2R da się wyczytać, że generują bardzo dobrą scenę i holografie. Uśredniając lepszą od zbliżonych poziomem delta sigma.

Dodatkowym atutem może być przyjemniejszy i bardziej naturalny wokal, a przynajmniej z taką opinią bardzo często się spotykam.

Gorzej za to z oddaniem skrajów (góra, subbas), rozdzielczością, dynamiką, a już szczególnie w tańszych sprzętach.

• Like 2
  • 4 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 30.10.2025 o 15:38, Artorias napisał(a):

A jakie to ograniczenia techniczne mają R2R?

Chodzi o takie ograniczenia w cyferkach których nikt nigdy nigdzie nie usłyszy, ale wszyscy się strasznie przejmują, bo to "mierzalna nauka, panie, a nie to co te audiofilskie voodoo" 
Ja się zrobiłem hejterem DS jak przez jakiś czas miałem Modi za 6 stówek i pięknie kosił wszystkie chińskie i niechińskie mocno hajpowane i reklamowane DS o niebywałych wręcz parametrach i pomiarach spokojnie do 3-4 tyś. 
Po prostu grał muzykę żywą, a nie skompresowane cyfrowe gunwo. 
Miał swoje wady, był momentami męczący, był dziwnie zestrojony, ale dawał taki fun, że jprdl. 
Piękny sprzęt. Ale pomiary to miał tragiczne, jedne z gorszych. 

Edited by roger987
Posted
Godzinę temu, Rafacio napisał(a):

Po prostu niektórym frajdę sprawiają zniekształcenia 

bo jak są podobne do tych, które występują na żywo, to mogą sprawiać frajdę :)

Posted (edited)

Mam gdzieś zniekształcenia które pozostają daleko poza tym co człowiek może usłyszeć. 
Cały problem tej oszalałej sekty pomiarowców właśnie na tym polega.
Że mierzą rzeczy które przy obecnej technologii kompletnie nie mają znaczenia. (jeśli rozpatrujemy na czym to jeszcze polega, to polega to też na na hajsie z klików dla uberguru pana Amira.) 
A podniecają się tak, jakby odkryli wzór na unifikację fizyki.  

Godzinę temu, Rafacio napisał(a):

Po prostu niektórym frajdę sprawiają zniekształcenia  z fatalnych sprzętów. Może także jesteś takim przypadkiem.

Jakiś czas temu powiedziałem ci koleżko, że nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. Więc kompletnie nie rozumiem, czemu za mną łazisz i marudzisz.

Edited by roger987
Posted
6 minut temu, roger987 napisał(a):

Mam gdzieś zniekształcenia które pozostają daleko poza tym co człowiek może usłyszeć. 

Ją też, ale multibity są dość specyficzne szczególnie na górze pasma i nie chodzi tu o jakieś częstotliwości spoza zakresu słyszalnego tylko znacznie, znacznie niższe.

Posted
Teraz, audionanik napisał(a):

Ją też, ale multibity są dość specyficzne szczególnie na górze pasma i nie chodzi tu o jakieś częstotliwości spoza zakresu słyszalnego tylko znacznie, znacznie niższe.

Dodatkowo większość R2R ma duże braki w subbasie. 

Posted
5 minut temu, roger987 napisał(a):

Unikalne doświadczenie

Zaraz tam unikalne…a co myślisz, że nikt starych filipsiaków nie słyszał?:D

Mojo jedynka też grała jak stary multibit - niezbyt rozdzielcza góra i mocno naponczowana średnica słodkim likierem, tylko trochu lepiej.

Posted
38 minut temu, roger987 napisał(a):

czemu za mną łazisz i marudzisz

Pochlebiasz sobie. Nie jesteś na tyle interesujący, by cię choćby obserwować. 

A w temacie. Audiofil lubi mówić, że coś jest ******ste, a w rzeczywistości gra gorzej. R2R, lampy itp.

Posted
17 minut temu, audionanik napisał(a):

Zaraz tam unikalne…a co myślisz, że nikt starych filipsiaków nie słyszał?:D

Mojo jedynka też grała jak stary multibit - niezbyt rozdzielcza góra i mocno naponczowana średnica słodkim likierem, tylko trochu lepiej.

No ale jednak ten brak sceny to był dla mnie dramat. 
Do wszystkiego sie mogę przyzwyczaić, ale nie do 5cm kulki dzwięku w środku głowy. 

Posted
Teraz, roger987 napisał(a):

No ale jednak ten brak sceny to był dla mnie dramat. 
Do wszystkiego sie mogę przyzwyczaić, ale nie do 5cm kulki dzwięku w środku głowy. 

Eeee, aż tak źle to nie było…

Tak w ogóle to ja go lubiłem bardzo, a dwójka to to już całkiem spoko była.

Posted

Dwójka jest super, tzn trochę bez dynamiki, ale ogólnie bardzo spoko. 
I nie wiem, czy nie zamienię jej na Warmera, żeby sobie trochę popsuć wartości pomiarowe. 

• Like 1