Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, Szukam jak w temacie głośnika bt który będzie służył jako ''większy głośnik do laptopa i tv''.

Co do rozmiaru wolałbym żeby nie przekraczał wielkością mini wieży. 

I w miarę żeby posiadał AUX aby nie przejmować się opóźnieniami BT.

Zastanawiam się nad Tribit stormbox blast 2, Soundcore boom 2 plus lub Motion X600, JBL charge lub extreme.

Posted

Motion 600 jest dobrą opcją. Mój syn ma go i gra to zaskakująco dobrze. Nie ma zauważalnych opóźnień po BT 

Posted

Ja bym wziął JBL ekstremalny 4. Nie ma aux, ale nie zauważyłem opóźnień po bt. Niby kiedy one występują? Po korekcji eq pod siebie gra klasowo, według mnie lepiej od boomboxa 3, który robi tylko hałas i ma męczące brzmienie.

• Thanks 1
Posted
44 minuty temu, bakus1233 napisał(a):

Ja bym wziął JBL ekstremalny 4. Nie ma aux, ale nie zauważyłem opóźnień po bt. Niby kiedy one występują? Po korekcji eq pod siebie gra klasowo, według mnie lepiej od boomboxa 3, który robi tylko hałas i ma męczące brzmienie.

Miałem Charge 3 albo był wadliwy albo tak miał że muzykę czasami buforował co przy albumie dawało wyraźne przerwy. Z filmami potrzebował podpięcia aux, ponieważ dźwięk po czasie lekko rozchodził się do momentu w którym było słychać opóźnienie. 

Posted

Charge 3 to już przestarzały głośnik 🔊 w ogóle serii charge nie polecam, bo dziwnie brzmi, lepiej dopłacić do xtreme 4, a nawet tańsze flipy mają przyjemniejsze brzmienie.

Posted

Motion X600  potrafi wykrzesać stereo plus te głośniczki skierowane góry z opcją "spatial" mogą dać namiastkę przestrzenności. Co może być plusem przy użyciu tego głośnika z telewizorem. Choć skoro bierzesz pod uwagę także Tribita, budżetu masz dosyć i na X600 i taniego soundbara na stałe pod telewizor. Nie rozważałeś takiej opcji?

Posted

2x Soundcore Glow, jest teraz w świetnej cenie, po 180zł nowy. Mały głośnik, ale z stosunkowo niezłym basem i zrównoważonym brzmieniem. No i przy dwóch będzie dobra stereofonia. 

Jak ma być głośno, względnie dobrym SQ i baaardzo dobrym zejściem basu, to Tronsmart Bang Max za 600zł.

Soundcore Boom 2 Plus jest również warty polecenia, SQ na dobrym poziomie, lecz niskiego basu, jak w w/w Tronsmarcie nie uświadczysz. 

JBL Xtreme 4, to bardzo dobry głośnik, z niezłym stosunkiem jakości do ceny. Gdyby kosztował ok. 600zł, to byłby best buy. 

Loeve We Hear Pro (nie We Hear 2!), też fajna opcja. Dobre SQ, niski bas, aczkolwiek wyższy nieco wycofany i przez to wydaje się mniej dynamiczny. 

Harman Kardon Luna, to bardzo dobre SQ, niezły bas i moc. Jakość do ceny bdb imo. 

Philips TAS7807B z kolei, to ciekawy, niepopularny głośnik, o zaskakująco dobrym SQ, z fajnym basem i niezła mocą. 

Earfun UBOOM X, to dobre SQ ( trochę niższe, niż Boom 2 Plus), lepsze zejście i wypełnienie basu od Boom 2 Plus, ale za to gorsza jego kontrola. Duża moc, bardzo dobra jakość do ceny. 

Soundcore Boom 3i, to zaskakująco dużo "niskiego" basu, jak na tak małe urządzenie. Dobre SQ, jakość do ceny dobra, aczkolwiek tylko ze względu na rozmiar.

Celowo nie skupiałem się na opisie całego pasma, ponieważ praktycznie każdy głośnik gra słabo, bez ustawień EQ. Dla mnie w takim głośniku jest istotny bas, jego możliwie najniższe zejście i głębia, oraz akceptowalna jakość dźwięku po EQ. 

• Thanks 1
Posted

I z tego co widzę, żaden z Twoich w przeciwieństwie do Motion X600 nie wspiera AptX-HD ani LDAC?

Posted

Nie ma to znaczenia imo, bo i tak tego nie usłyszysz w takim sprzęcie. Głośniki bluetooth, do krytycznych odsłuchów się nie nadają. Wybierasz taki, który Ci odpowiada brzmieniem, funkcjonalnością, ergonomią. 

• Like 2
Posted
1 godzinę temu, neonlight napisał(a):

Nie ma to znaczenia imo, bo i tak tego nie usłyszysz w takim sprzęcie. Głośniki bluetooth, do krytycznych odsłuchów się nie nadają. Wybierasz taki, który Ci odpowiada brzmieniem, funkcjonalnością, ergonomią. 

X600 wyróżnia się nawet wśród droższych jakością dźwięku. 

Posted
2 godziny temu, Jaro54 napisał(a):

Możliwe, jednak miałem trochę głośników BT w ostatnim czasie i dla mnie, one wszystkie grają na mniej więcej zbliżonym poziomie, a bez EQ praktycznie żaden nie brzmiał na tyle fajnie, żebym obszedł się bez korekcji. 

Sony mają LDAC, modele ULT 1/3/5/7. Wszystkie słuchałem, dwa z nich miałem w domu i porównywałem z innymi głośnikami, które nie miały ani AptxHD, ani LDAC i grały tak samo dobrze, a nawet lepiej pod niektórymi względami. Tyle z kodeków o wysokiej przepustowości. 

Także, zdania nie zmienię. Wolę szersze pasmo i słyszeć niski bas, który jest zawarty w realizacji, niż okrojony utwór z "wyższą", na granicy percepcji, jakością SQ. 

Przykładowe utwory:

Jaws - Main Title And First Victim

Chicane - Leaving Town

W obu przypadkach, niski bas jest istotny dla uzyskania odpowiedniego efektu, bez niego te utwory są wykastrowane z emocji imo. 

Posted
Godzinę temu, neonlight napisał(a):

Możliwe, jednak miałem trochę głośników BT w ostatnim czasie i dla mnie, one wszystkie grają na mniej więcej zbliżonym poziomie, a bez EQ praktycznie żaden nie brzmiał na tyle fajnie, żebym obszedł się bez korekcji. 

Sony mają LDAC, modele ULT 1/3/5/7. Wszystkie słuchałem, dwa z nich miałem w domu i porównywałem z innymi głośnikami, które nie miały ani AptxHD, ani LDAC i grały tak samo dobrze, a nawet lepiej pod niektórymi względami. Tyle z kodeków o wysokiej przepustowości. 

Także, zdania nie zmienię. Wolę szersze pasmo i słyszeć niski bas, który jest zawarty w realizacji, niż okrojony utwór z "wyższą", na granicy percepcji, jakością SQ. 

Przykładowe utwory:

Jaws - Main Title And First Victim

Chicane - Leaving Town

W obu przypadkach, niski bas jest istotny dla uzyskania odpowiedniego efektu, bez niego te utwory są wykastrowane z emocji imo. 

Co sądzisz o bose soundlink max? 

Posted
Godzinę temu, bakus1233 napisał(a):

Co sądzisz o bose soundlink max? 

Jeszcze go nie słuchałem. Słuchałem za to mniejsze modele i w tej cenie, to nic specjalnego, jak większość sprzętu tej firmy, ale to Bose, więc płaci się za znaczek. 

• 2 months later...
Posted
W dniu 17.09.2025 o 17:41, Jaro54 napisał(a):

W ostatnim czasie X600 wleciał i konfrontował się z Boom 2. Owszem, SQ ogólnie wysokie w X600 i ten efekt przestrzenny (trochę studnia), jednak w średnicy sucho, zero emocji, zbyt plastikowo. Basu też niewiele. Do cichego plumkania w tle spoko, ale na zewnątrz zbyt anemiczny sprzęt.

W dniu 17.09.2025 o 10:47, D1oni napisał(a):

Motion X600  potrafi wykrzesać stereo..

W mojej ocenie, żaden pojedynczy głośnik, nie jest w stanie "pokazać" poprawnej stereofonii.

Boom 2 z kolei, to drugi po Glow najlepszy zakup w swojej cenie, imo. Niewielki głośnik o zaskakująco pełnym brzmieniu, dobrym SQ po EQ, dużej mocy, dobrej jakości wykonania, lekki. Do do domu i na zewnątrz. Dwa takie i mamy przenośne stereo za 750zł. 

• Like 2