Jump to content
  • 0

Tańsza alternatywa dla Sony Z1R.

Question

Posted

Cześć, co byście polecili w przedziale 2000 - 4000zł przy założeniu że:

- słuchawki mają być zamknięte 

- Dźwięk ma być „duży”, bardziej jak z głośników niż z słuchawek.

- Ale też miękki, obły, czarujący, nastawiony na emocje.

Kiedyś było coś takiego jak Sony Z7, ale to już chyba dawno i nie prawda. Może D7200 albo inne Sony? Co byście polecili? :) 

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

Tańsza alternatywa dla Z1R to Z7mk2. Z7 gra gladziej i mniej przejrzyście co czyni je świetnym wyborem do gorzej zrealizowanej muzyki. 

Tak jak wspomnial @Karkolomny, mam wystawione swoje z7 zmodowane u Perula. Dziękuję za wzmiankę:)

Grają lepiej niż oryginalne moim zdaniem. Bardziej jednak podobają mi się ostatnio zmodowane Z7 od Perula. Mniejsze przetworniki, ale świetna góra i scena taka, że zanikają z głowy. Moje grają większym dźwiękiem,ale jego są bardziej poukladane. Do tego kapitalnie grają z moim hiby r6, na tyle dobrze, że nie ma potrzeby odpalać stacjonarki. 

Myślałem o wysłaniu do Perula swoich na zrobienie takiej przeróbki, ale jeszcze się waham, bo chcę ograniczyć ilość słuchawek. Ostatnio jak mam wybór, to słucham na głośnikach. 

Proponuję zagadać do @Perul , może będzie możliwość wypożyczenia tych Sony. @Karkolomny słuchał:)

Nowy mod hifiman He-r10p też zapowiada się super. 

Edited by BearPL
  • Like 2
  • 0
Posted (edited)

Tak jak kolega powyżej @BearPL polecam MDR-Z7m2. Miałem je przez dłuższy czas zaś Z1R wypożyczone. Po zestawieniu ich 1:1, prosto z pudła Z1R lepsze ale po małym, banalnym EQ górnego zakresu w Z7m2 stają się bardziej przejrzyste, szczegółowe i dużo bardziej mi się podobały od Z1R bez EQ. Z7 też mogą być dobrą propozycją. Z tego co czytałem podobne do Z7m2 ale mniej basu i trochę bardziej wyrafinowane.

Dodatkową propozycją ode mnie są HiFiMANy HE-R10D. Świetne w swojej cenie. Moim zdaniem spełniają wymagane warunki :) 

Edited by x86
  • 0
Posted
9 godzin temu, x86 napisał(a):

Dodatkową propozycją ode mnie są HiFiMANy HE-R10D. Świetne w swojej cenie. Moim zdaniem spełniają wymagane warunki :)

Moim zdaniem też warto je polecić, ale z zastrzeżeniem, że nie z każdym źródłem się lubią. Na moich donglach dopiero KA17 był w stanie opanować ten ich lekki bałagan na średnicy - najprawdopodobniej bardziej chodzi o jego sporą moc (2x 650mW) niż jakąś szczególną synergię.

Można się tez rozejrzeć za Beyerami T5p, zwłaszcza v3, jak lubisz misowate granie.

Możesz też poczekać na Sundary CB z przetwornikami R10d, aktualnie jestem w trakcie projektowania nowej ścianki frontowej, która zaadaptuje ten przetwornik do Sundar - też pochylone i oddalone podobnie jak w T5p.

image.png

• Like 2
  • 0
Posted
49 minut temu, Perul napisał(a):

Możesz też poczekać na Sundary CB z przetwornikami R10d

Dobry pomysł, żeby jakoś wykorzystać te elementy ponownie.

• 0
Posted

@BearPL z tych wszystkich Sonek który model gra wg Ciebie najlepiej wolniejszą elektronikę basową (Carbon Based Lifeforms znasz?) i ambient? Interesuje mnie głównie bas i scena, średnica w ogóle. Equalizer lubię i korzystam :)

• 0
Posted
35 minut temu, Najner napisał(a):

@BearPL z tych wszystkich Sonek który model gra wg Ciebie najlepiej wolniejszą elektronikę basową (Carbon Based Lifeforms znasz?) i ambient? Interesuje mnie głównie bas i scena, średnica w ogóle. Equalizer lubię i korzystam :)

Tak, znam. Niestety nie słuchałem Z7m2. Znam je tylko z relacji znajomych osób, które miały możliwość porównań z innymi Sony. Z1R słuchałem dość krótko. Sony Z7 mam dość dobrze osłuchane, aczkolwiek od ładnych paru miesięcy mam wersję zmodowaną przez Perula (wytłumione muszle). Nie używam też oryginalnego kabla sony, bo jak go sprawdzałem to bardzo mi się nie podobał i degradował dźwięk. Z7 na pewno ma najłągodniejszą górę. Jak na mój gust zbyt złagodzoną. Z7mk2 ponoć znacznie bliżej pod kątem brzmienia do Z1R niż do Z7 (co potwierdza komentarz powyżej :)). Wydaje mi się, że do muzyki elektronicznej tego typu każdy z tych modeli będzie się dobrze nadawał chociaż wydaje mi się, że Z1R to będzie trochę overkill. Z1R też będą najtrudniejsze do wysterowania i znacznie szybciej wyłapie jakieś ostrości w realizacji muzyki. Z7 w zasadzie co nie włączysz to gra dobrze. Zanim zdecydujesz się na Z7 czy Z7m2 miej na uwadzę, że one mają pady ze sztucznej skóry i oryginalne pady są nie do dostania. Jak zaczną się sypać to potem już się robi syf. Moje są w idealnym stanie plus mam jeszcze wersję z prawdziwej skóry, ale poprzednie jak zaczęły się sypać to wszędzie były czarne kropki. Po modzie nie zakładałem tych skórzanych, ale przed modem lepiej mi grały oryginalne. Na Twoim miejscu spróbowałbym Crosszone CZ-1. Do takiej muzyki to one akurat powinny się sprawdzić idealnie. Chyba kiedyś słuchałem w nich takiej muzyki, ale to było dość dawno. Żadne słuchawki nie dały mi tak trójwymiarowej prezentacji i zatopienia w muzykę. Jest parę sztuk na bazarku (ze 2 chyba). Niestety nie mogę sprawdzić jak grają taką muzykę, bo swój egzemplarz pożyczyłem, ale jak do mnie wróci za tydzien, dwa to mogę sprawdzić. Trzeba tylko do nich odpowiedniego źródła pod katem tonalnym (neutralne, rozdzielcze, ewentualnie trochę jaśniejsze). Muszę przy kolejnej okazji skonfrontować je z Sony Z7 i zobaczyć które mi się bardziej podobają w takim stylu muzycznym.

• Thanks 1
  • 0
Posted

@Najner wczoraj skończyłem model 3D frontów do Sundar CB z przetwornikiem od R10d. Mam nadzieję, że uda mi się je wydrukować i poskładać w przyszłym tygodniu.

Wiem, że będzie sporo strojenia, bo pamiętam ile zabawy było z modem R9. Z tak oddalonym i pod kątem przetwornikiem, jestem prawie pewien, że scena będzie oddalona i spora, może nie aż tak jak w CZ-1, ale to będzie zupełnie inna kategoria cenowa i wielkość muszli w sumie też nie aż tak duża (a to robi robotę). 

• Like 3
  • 0
Posted

Wielkie dzięki za odpowiedzi :). A co sądzicie o iemach w tym samym przedziale cenowym? Czy nie będzie to lepsze rozwiązanie niż duże zamknięte, które często z racji konstrukcji idą na kompromisy względem otwartych? 

• 0
Posted

Z iemami jest ten problem, że dość często jest wyzwanie z dopasowaniem i uszczelnieniem. Ja na przykład bardzo lubię IE600 ale za jasnego groma nie mogę dobrać tipsów. Jedyne, które nie wypadają i izolują, jednocześnie zapewniając najlepszy dźwięk, to customy zrobione w Custom Art... Tyle tylko, że po ponad dwu latach zauważyłem, że jeden z tispów niemiłosiernie zaczął mnie uwierać. "Ważność" custom tipsów to jakieś trzy lata... potem trzeba robić nowy wycisk... i nowe tipsy... 

• Thanks 1