Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako, że gdzieś na forum ostatnio przewinął się temat korektorów i efekt był bardzo spoko, może coś proponujecie? A może jest jakieś kombo, które już ma korektor (Fiio K17?)? W sumie wydaje mi się, że takie FT5 po korekcji mogłyby już być bardzo spoko słuchawkami i nie musiałbym dalej szukać. :P 

• Like 1
Posted

Program:
https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
Wybór nakładek:

https://sourceforge.net/projects/peace-equalizer-apo-extension/
https://sourceforge.net/projects/mega-switcher/
https://sourceforge.net/projects/aqua-eq/
Virtualizacja:

https://sourceforge.net/projects/hesuvi/
https://sourceforge.net/projects/ash-toolset/

EAPO jest zalecany na windowsa nawet jak nie używasz EQ, bo pomaga ominąć wszelkie ingerencje systemu. 

Napewno jest to świetny sposób by zacząć przygodę (za darmo to uczciwa cena) 

https://forum.headphones.com/t/fiio-ft5-measurements-official-discussion/23085

FT5 przyda się equalizacja. :)

• Like 2
Posted (edited)

On już chyba ma jakąś nakładkę, która otwiera plik konfiguracyjny. Nawet spoko to działa. :)

Poinstalowałem te nakładki, nie spodobały mi się. Odinstalowałem i jakby eq przestał działać. -__-

Na dole wcześniej było widać przesunięcie, teraz nic. Jak włączam/wyłączam korektor, to nic nie słychać.

Zrzut ekranu 2025-08-16 144034.png

Edited by Saiya-jin
Posted
1 godzinę temu, Saiya-jin napisał(a):

On już chyba ma jakąś nakładkę, która otwiera plik konfiguracyjny. Nawet spoko to działa. :)

Poinstalowałem te nakładki, nie spodobały mi się. Odinstalowałem i jakby eq przestał działać. -__-

Na dole wcześniej było widać przesunięcie, teraz nic. Jak włączam/wyłączam korektor, to nic nie słychać.

Zrzut ekranu 2025-08-16 144034.png

Sorry, mogłem Cię w sumie ostrzec, że instalowanie nakładki jest problematyczne i można się bez nich obyć. 

Autystyczny kolega to doradził:

Cytat

Jeśli Equalizer APO przestał wpływać na dźwięk po odinstalowaniu nakładek (np. Peace) lub innych zmianach w systemie, prawdopodobnie doszło do konfliktów w konfiguracji lub błędów instalacyjnych. To dość częsty problem po aktualizacjach Windows lub zmianach w programach nakładkowych.

### Co zrobić, gdy Equalizer APO nie działa:
1. **Odinstaluj całkowicie Equalizer APO oraz wszelkie nakładki** (np. Peace Equalizer):
   - Skorzystaj z Panelu sterowania lub ustawień Windows i usuń zarówno Equalizer APO, jak i wszystkie nakładki.
   - Po deinstalacji **usuń wszelkie pozostałości** w postaci folderów i plików konfiguracyjnych (szczególnie plik `config.txt` oraz foldery pokrewne)[1].

2. **Zrestartuj komputer.**

3. **Zainstaluj ponownie Equalizer APO**:
   - Podczas instalacji wybierz tylko te urządzenia audio, których używasz (np. słuchawki).
   - Po instalacji zaakceptuj propozycję ponownego uruchomienia systemu.

4. **(Opcjonalnie) Jeśli chcesz używać nakładki (np. Peace), zainstaluj ją dopiero PO zainstalowaniu Equalizer APO.**

5. **Upewnij się, że Twoje urządzenie audio jest wybrane jako domyślne** w systemie Windows oraz w konfiguratorze APO.

6. **Jeśli problem występuje nadal, sprawdź sterowniki audio** – odinstaluj i zainstaluj je ponownie. Bardzo częste są konflikty po instalowaniu wielu korektorów i efektów dźwiękowych[2][3].

### Dodatkowe uwagi:
- Często powodem braku działania Equalizer APO są zmiany dokonane przez aktualizacje systemu Windows – problem jest powszechny na Windows 10 i 11, szczególnie po większych aktualizacjach[4]. Wtedy konieczna jest powyższa pełna reinstalacja z czyszczeniem konfiguracji.
- Niedziałanie APO bywa powiązane z urządzeniami, które nie są wspierane (nie wszystkie karty dźwiękowe i laptopy współpracują poprawnie).
- Jeśli korzystasz z nakładek innych producentów (Dolby Atmos, FxSound, itp.), może dochodzić do konfliktu w sterownikach – usuń je i sprawdź działanie APO przed ponowną instalacją[2][3].

**Podsumowanie**: Najskuteczniejszym sposobem naprawy jest kompletne odinstalowanie Equalizer APO i wszelkich nakładek, usunięcie plików konfiguracyjnych i pełna reinstalacja programu, wybierając tylko konkretne urządzenia audio. Taka procedura przywraca prawidłowe działanie korektora dźwięku[4][1].

• Like 1
Posted

W sumie też od paru dni chodzi mi po głowie korektor,  ale nie program komputerowy,  tylko oddzielne urządzenie,  gdyż mój główny system audio to odtwarzacz CD plus wzmacniacz słuchawkowy plus słuchawki i absolutnie nie ma mowy o komputerze. Myślałem o Behringer FBQ800, bo tani i jest dobra opinia od użytkownika który podłączył go do elektroniki NAD i głośników Canton. Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?

https://www.ceneo.pl/21552375?srsltid=AfmBOorN4YvAddP5yGUtK8bmjajhuIFy1jSCLEL7ghc-wIvLsnhYzUat

image.jpeg

Posted

Ja mam interfejs audio Behringera do mikrofonu, bo tani i w sumie spoko. Testowałem jakieś Elgato czy coś kilka razy droższe i wolę tego Behringera. Ale jak z tymi korektorami jest - nie wiem. :P

• Like 1
Posted
11 godzin temu, Bednaar napisał(a):

W sumie też od paru dni chodzi mi po głowie korektor,  ale nie program komputerowy,  tylko oddzielne urządzenie,  gdyż mój główny system audio to odtwarzacz CD plus wzmacniacz słuchawkowy plus słuchawki i absolutnie nie ma mowy o komputerze. Myślałem o Behringer FBQ800, bo tani i jest dobra opinia od użytkownika który podłączył go do elektroniki NAD i głośników Canton. Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?

https://www.ceneo.pl/21552375?srsltid=AfmBOorN4YvAddP5yGUtK8bmjajhuIFy1jSCLEL7ghc-wIvLsnhYzUat

image.jpeg

Screenshot_2025-08-17-10-12-17-616_com.microsoft.emmx-edit.jpg

Czekamy zatem na recenzję ;)

Posted

Jeden lubi blondynki, drugi brunetki, jeszcze inny bierze co się da, bo sam wygląda jak troll, a jeszcze inny kieruje się czymś innym, niż wyglądem. W końcu są tu ludzie, którzy wieszają jeszcze cygańskie dywany na ścianach. 

Posted
13 godzin temu, MrBrainwash napisał(a):

Wciąż się waham, bo jestem uzależniony od kupowania płyt CD 😀 

10 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Brzydkie przeokrutnie.

Prześliczny brzydal w stylu starych magnetofonów Grundig:

image.jpeg

Posted
W dniu 17.08.2025 o 10:15, MrBrainwash napisał(a):

No to klamka zapadła - recenzji korektora nie będzie, bo własnie zakupiłem kilka płyt CD - w sumie za cenę owego Behringera, jestem niepoprawny :D 

• Like 1
Posted
45 minut temu, Bednaar napisał(a):

No to klamka zapadła - recenzji korektora nie będzie, bo własnie zakupiłem kilka płyt CD - w sumie za cenę owego Behringera, jestem niepoprawny :D 

W sumie to ten Behringer mógłby się sprawdzić albo nie. Lecz dla ukojenia duszy naukowca mógłby kiedyś sobie zrobić eksperymenty z EAPO, żeby tylko sprawdzić czy da się coś ciekawego ukręcić w twoim zestawie. CXpro jako dac by robił  podpięty do lapka, do niego twój wzmacniacz i jazda. Myślę, że Twoje AKG mają uśpiony potencjał. ;) Może to być lepsza zabawa niż z przejściówkami. :P

Posted (edited)
16 godzin temu, MrBrainwash napisał(a):

Myślę, że Twoje AKG mają uśpiony potencjał. ;)

Moje AKG mają potencjał jak najbardziej obudzony - na każdej płycie grają inaczej, zależnie od realizacji :D Ostatnio, jak było gorąco, musiałem słuchać na KPP, bo w zamkniętych K271 nie dało rady wytrzymać, ale KPP to same podbarwienia i każda płyta brzmi niemal tak samo - jak zrobiło się chłodniej, z przyjemnością wróciłem do K271 :)

PS. Ale płyty CD kupiłem wypasione, ale pochwalę się w innym wątku, jak przyjdą. Oczywiście sam jazz :) 

Edited by Bednaar
  • Like 1
Posted
6 godzin temu, Bednaar napisał(a):

Moje AKG mają potencjał jak najbardziej obudzony - na każdej płycie grają inaczej, zależnie od realizacji :D Ostatnio, jak było gorąco, musiałem słuchać na KPP, bo w zamkniętych K271 nie dało rady wytrzymać, ale KPP to same podbarwienia i każda płyta brzmi niemal tak samo - jak zrobiło się chłodniej, z przyjemnością wróciłem do K271 :)

PS. Ale płyty CD kupiłem wypasione, ale pochwalę się w innym wątku, jak przyjdą. Oczywiście sam jazz :) 

Ty masz je (AKG) produkcji Austriackiej czy Chińskiej. Tak, zapytam z ciekawości bo pojawiły się pomiary wersji chińskiej. 

Kontynuując temat.

Nawet Guru Artoriasa z PS Audio akceptuje EQ (obejrzałem parę jego filmików o tym). Nawet przyznaje, że cyfrowa korekcja nie degraduje dźwięku. Tylko to takie trochę dziwne, że uważa, że nadaje się tylko słabych realizacji i tanich zestawów przy czym nie wspomina nic o np. kalibracji głośników w studio. 

Posted (edited)
17 godzin temu, MrBrainwash napisał(a):

Ty masz je (AKG) produkcji Austriackiej czy Chińskiej. Tak, zapytam z ciekawości bo pojawiły się pomiary wersji chińskiej. 

Kontynuując temat.

Chińskie - ale od Jakuba Ł. (vel @EvilKillaruna vel Audiofanatyk) dostałem zestaw zapasowych naklejek do nich, w tym "Made In Austria" :D - póki co, czekają, aż oryginalne się zetrą (na razie nie chcą, pomimo codziennego użytkowania od momentu kupna - tzn. listopad 2021). Zresztą mam całe pudło części zapasowych - to jest właśnie plus słuchawek studyjnych, niemal wszystko można wymienić. A jakby padły przetworniki, to mam dawcę - K530 mają identyczne drivery.

A co do drugiej części - nawet bardzo dziwne, bo z moich obserwacji wynika, że na K271 (podobnie, jak na K530) lepiej wypadają dobre realizacje, a mam takich sporo - płyty z ECM, ACT, czy nawet jedna płyta z Telarc (Ernest Ranglin - jamajski gitarzysta mieszający jazz z reggae), tudzież sampler z Naim Records. A co do tanich zestawów - faktycznie mam tani wzmacniacz - SMSL sAp-II, ale nie wiem, czy źródlo można uznać za tanie - Denon DCD-900NE, gra wyraźnie lepiej od poprzednika - minizestaw Marantz M-CR503 (służył mi tylko jako źródło, wzmacniacz to wciąż ten sam sAp-II).

Edited by Bednaar
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 20.08.2025 o 09:04, Bednaar napisał(a):

Chińskie - ale od Jakuba Ł. (vel @EvilKillaruna vel Audiofanatyk) dostałem zestaw zapasowych naklejek do nich, w tym "Made In Austria" :D - póki co, czekają, aż oryginalne się zetrą (na razie nie chcą, pomimo codziennego użytkowania od momentu kupna - tzn. listopad 2021). Zresztą mam całe pudło części zapasowych - to jest właśnie plus słuchawek studyjnych, niemal wszystko można wymienić. A jakby padły przetworniki, to mam dawcę - K530 mają identyczne drivery.

Dzięki, za zaspokojenie ciekawości. Ogólnie wychodzi na to, że było mnóstwo wariacji tych słuchawek i ogólnie tych K2--. Możliwe, że trafił Ci się jakiś lepszy rocznik (Jak wino.:D ). Wiem za co można lubić akg. Miałem K241 na przykład i to byłby pewnie porównywalny model. Grały naprawdę ciekawie, ale to było takie brzmienie vintege z podkreśnonym wyższym basem/niższą średnicą, można powiedzieć grały z takim kocykiem. Ja wole bardziej nowoczesne granie, krystaliczne, czyste. (takie uznaje za neutralne, choć mówię tutaj jedynie porównawczo, bo ostateczny efekt to jeszcze nagranie). Lubię też prezentację Superluxów co mają podobną konstrukcję.

W dniu 20.08.2025 o 09:04, Bednaar napisał(a):

A co do drugiej części - nawet bardzo dziwne, bo z moich obserwacji wynika, że na K271 (podobnie, jak na K530) lepiej wypadają dobre realizacje, a mam takich sporo - płyty z ECM, ACT, czy nawet jedna płyta z Telarc (Ernest Ranglin - jamajski gitarzysta mieszający jazz z reggae), tudzież sampler z Naim Records. A co do tanich zestawów - faktycznie mam tani wzmacniacz - SMSL sAp-II, ale nie wiem, czy źródlo można uznać za tanie - Denon DCD-900NE, gra wyraźnie lepiej od poprzednika - minizestaw Marantz M-CR503 (służył mi tylko jako źródło, wzmacniacz to wciąż ten sam sAp-II).

Ciężko mi rzucać teraz z głowy tytułami, ale to zdaje się dotyczy bardziej popularnej muzyki, jakiś np heavy metal czy coś. Z tego co do tej pory przesłuchałem parę albumów poleconych przez Ciebie muzyki to one były dopieszczone i na każdym niemal zestawie będzie jakoś to grało. Tutaj chodzi o coś takiego, gdzie ludzie słuchają na HD650 i kręcą nosem, a podłączą NightHawki i im się micha cieszy. Z mojej perspektywy to ich muzyka to była trochę taki paździerz jeśli chodzi o realizacje. Czasem muzyka brzmi lepiej na takich KPP niż HD650 w zależności od nagrania. To jeden z argumentów dla których nie widzę sensu gonić za czymś nieokreślonym w sprzęcie. 

@Jad szopa

Mi pasuje takie ustawienie dla DT990 pro:

Screenshot_2025-08-31-10-23-25-365-edit_com.microsoft.emmx.jpg

Źródło: Profile EQ - Chrono

BEYERDYNAMIC DT990 PRO (250Ω) Filters.txt

Ustawienia Oratory1990 jakoś nie robią dla mnie roboty przy nich, dalej jest za jasno. 

@Silu00  to wideo to w zasadzie odpowiedź na Twoją wypowiedź w temacie Hifimanów.

27 minut temu, Silu00 napisał(a):

Miałem DT990 250Ohm, equalizowałem, nie zrobi się z nich HiFiMANa. Strojenie to nie wszystko, niestety.

A nie, to były DT770. No ale wciąż, ograniczenia sterownika i słynna beyerowska górka były nie do ogarnięcia bez masakrowania timbru.

Nikt nie proponował robienie z beyerów hifimanów. A tak intuicyjnie to z wypowiedzi przebija się skill issue. 

Edited by MrBrainwash
  • Thanks 1
Posted
2 godziny temu, MrBrainwash napisał(a):

@Silu00  to wideo to w zasadzie odpowiedź na Twoją wypowiedź w temacie Hifimanów.

Nikt nie proponował robienie z beyerów hifimanów.

No ja poniższe odebrałem jednak jako sugestię, że się da, jeżeli się nauczy.  Przerabiałem to mając wspomniane słuchawki w rękach, na uszach i korektorze. Mam inne zdanie.

Screenshot_20250831-131622.png

2 godziny temu, MrBrainwash napisał(a):

A tak intuicyjnie to z wypowiedzi przebija się skill issue. 

Ok, moje zdanie na temat EQ. Ogólnie dzięki za film, bardzo interesujący, natomiast miałem wrażenie, że Resolve się po niektórych istotnych kwestiach jedynie prześlizgnął. 

Zgadzam się z nim, że bazą każdego EQ powinny słuchawki, które są na starcie możliwie najbliżej naszym preferencjom. Wynika to z tego, że EQ tyczy się właściwie tylko strojenia, i to w aspektach, w których słuchawki już "oddają". Najlepiej, by to były słuchawki z mocnymi technikami, jak HiFiMany, jeszcze lepiej otwarte, bo zamknięta konstrukcja dokłada swoje własne ograniczenia - gdyż fizyka. Dokładając do tego kwestie ograniczeń sterownika, jego umieszczenia/odległości względem ucha, konstrukcji muszli i padów itp. to pewnych rzeczy się zwyczajnie nie obejdzie. 

- Nie zrobi się z żadnych słuchawek subbasowych potworów, jeżeli sterownik nisko zejść nie jest w stanie. Żadne EQ tego nie zmieni. Możemy operować jedynie do poziomu midbasowego puncha.

- Żadne EQ nie zmieni słuchawek w HD800 w kwestii sceny. 

- Żadne EQ nie poprawi rozdzielczości. Przykład - Edition XS i HE1000se. Bliźniaki w kwestii strojenia, bliżej im jest tu do siebie niż na przykład do Aryi. Pomimo tego XSy brzmią na średnicy jak zmulone w bezpośrednim porównaniu. Nie do odusłyszenia na odpowiedniej jakości klockach.

Moje HEKse są wdzięczną bazą do EQ, bo odfajkowują sporo z wyżej wymienionych punktów, natomiast nawet po złożeniu ofiary bogom EQ nie otrzymamy "mokrego", soczystego midbasu jak w poszczególnych modelach Audeze czy ZMF. 

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
4 godziny temu, Silu00 napisał(a):

No ja poniższe odebrałem jednak jako sugestię, że się da, jeżeli się nauczy.  

Zdawało mi się, że wyraźnie napisałem, że jak się nauczy to łatwiej dojdzie do tego jakimi słuchawkami może być zainteresowany i co takiego robią słuchawki z pasmem, że otrzymujemy określone wrażenia. 

Wydawało mi się też, że fizyczne ograniczenia zostały omówione i/lub nie wymagają omówienia.

Co to bycia bliźniakami i braku wpływu strojenia na postrzeganą rozdzielczość, pomijając fakt, że to kwestia indywidualnego odbioru to zgłaszam swoje wątpliwości. 

Posted (edited)
W dniu 19.08.2025 o 15:16, MrBrainwash napisał(a):

Nawet Guru Artoriasa z PS Audio akceptuje EQ

Nie wiem skąd w ogóle takie wnioski :) Rozbawiło mnie to. Widziałem może z trzy filmy tego kanału jakieś trzy lata temu i od tego czasu zapomniałem o ich istnieniu.

Ja w świecie audio nie mam ani guru ani autorytetów. W przeciwieństwie do niektórych, nie można mnie kupić, wykresikiem czy pseudonaukowym bełkotem, zwłaszcza kiedy nie jestem w stanie zweryfikować kompetencji danej osoby.

Pan z PS Audio i wielu innych, zajmują się produkcją lub dystrybucją sprzętu audio i nie są obiektywni. O ile pamiętam wyżej wymieniona firma wypuściła jakiś tani wzmak stereo (tzn tani jak na nich, bo kosztował bodajże 4k zł), który brzmiał bardzo kiepsko w swojej półce cenowej, żeby nie powiedzieć, że był sporym rozczarowaniem.

Jak tak czytam Twoje wypowiedzi i co rusz trafiam na zwroty typu "Zdawało mi się... Wydawało mi się...", to tak trochę zalatuje próbą manipulacji. Co zresztą potwierdza tekst o moim rzekomym "guru" :D

PS. @Silu00 ładnie wszystko wypunktował.

Edited by Artorias