Jump to content

Recommended Posts

Posted

No dzień dobry. Mam poważny problem pierwszego świata, czytaj chciałbym ogarnąć sobie cieplejszy tor pod he1000 stealth (przygaszenie sopranów, trochę ciepełka do średnicy). Moją pierwszą naturalną myślą było żeby ogarnąć sobie jakiegoś r2r od hifimana, bo jest tego trochę w różnych przedziałach cenowych, cały tor byłby jednej firmy więc pewnie jest to w jakimś stopniu zestrojone pod siebie, mało tu czerwonych flag :) . Druga opcja, która jest bardziej moim widzimisię (bo zawsze chciałem mieć) to jakiś DAC na sabre połączony ze wzmacniaczem lampowym. Mam tutaj na myśli jakiegoś toppinga czy smsla za 1-2k zł + feliks audio echo mk2. Ja wiem że to otl i teoretycznie nie powinno to za dobrze działać z planarami 32ohm, ale czytałem recenzje, w której rozpływano się nad połączeniem echo z aryami, że brzmi to lepiej niż echo z wysokoohmowymi dynamikami. 
 Budżet dość elastyczny, bo jeśli będzie to zasadne to w przypadku stacku z lampą mogę naciągnąć do 6000 zł, ale pochylę się również nad takim hifimanem ef500 za 2000 zł jeśli mi podpasuje. Co o tym myślicie? W którą stronę byście poszli? A może macie jeszcze inny pomysł? Wszelkie sugestie mile widziane :). Pozdrawiam 

Posted

Opcja dzielona jest droższa, ale imho lepsza pod względem dostrojenia dźwięku pod siebie i późniejszych upgrade’ów.

Posted

A dlaczego akurat DAC na Sabre? Starsze AKM, np AK4490 i AK4493 dają fajny, lekko ocieplony dźwięk, dociążający i wygładzający średnicę, do tego bardziej basowy a jednocześnie przestrzenny i dobrze różnicujący instrumenty. Sabre wydawał mi się ostrzejszy, wręcz metaliczny, szczególnie w wysokich. Do tego mniej basowy, po prostu cieńszy... Ale to moje subiektywne odczucia.

R2R Hifimana EF600 (moduł Himalaya PRO) jest to bardzo przyjemna integra, która zgrywa ładnie się np. z HE1000se. Są tryby NOS i OS - i zależnie od trybu brzmienie jest bardziej neutralne i naturalne lub bardziej muzykalne, angażujące, momentami wręcz entuzjastycznie porywające. Sporo zależy od jakości nagrania.

Osobiście nie jestem entuzjastą lamp, zwłaszcza tych tańszych i wybrałbym integrę. Dopiero przy sporo większym budżecie rozważałbym dobre lampy... Tylko, żeby wykorzystać w pełni ich potencjał, to trzeba je spiąć z lepszymi słuchawkami... Gonienie króliczka 🙂

• Like 1
Posted (edited)

Możesz też rozważyć xDuoo TA-32. Ponoć gra bardzo przyzwoicie nawet na stockowym setupie. Domyślnie zamontowana jest kość ROHM, ale można kupić też moduł na topowym Sabre. https://allegro.pl/oferta/wymienny-modul-dac-ess-es9039spro-dedykowany-do-xduoo-xd05-pro-ta-32-17644871671

W planie jest też moduł na R-2R, więc przy odpowiednim zestawie lamp (rozdzielczych, detalicznych, z czystym tłem), może dać na prawdę ciekawą mieszankę.

Do tego nie jest to tania hybryda, gdzie małe bańki dodają trochę harmonicznych, a już konkretny sprzęt z dużą lampą prostowniczą.

Moduł na topowym AKM też jest, a ostatnio wypuścili też na kości Wolfson.

1 godzinę temu, Karkolomny napisał(a):

Sabre wydawał mi się ostrzejszy, wręcz metaliczny, szczególnie w wysokich. Do tego mniej basowy, po prostu cieńszy... Ale to moje subiektywne odczucia.

Z reguły taką ma charaktersytykę, co nie zmienia faktu, że Sabre i lampy to dosyć udane połączenie. Bo mamy dość technicznie brzmiący DAC, ocieplony i dociążony lampami. (Oczywiście zależy od dobranych lamp)

Edited by Artorias
  • Like 1
Posted

A ten Xduo-TA-30, który masz w opisie się nie sprawdza z HE1000?

Ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził ofertę DAPów.  Masz wzmacniacz, DAC i streamer w jednym i do tego mobilność.

Odpadają Ci koszty kabli - interkonektorów i zasilających. Mnie potem zawsze kusi, żeby jakieś inne kabelki potestować.

• Like 1
Posted

@Karkolomny Trochę się obawiam że AKM + lampowy amp zrobią mi już za dużą bułę. Sabre + lampa powinna się dobrze dopełnić. Myślałem konkretnie nad którymś z trójki ef500, ef600 lub Serenade, wszystkie powinny się charakteryzować mniej więcej podobną sygnaturą dźwiękową. Co do gonienia króliczka i wymiany słuchawek to raczej nie wchodzi w grę, bo żeby był wyraźny upgrade względem hek stealth, to musiałbym pewnie z 10k zł wysupłać :).

@Artorias Myślałem nad ta-32, ale w tej cenie chyba bym wolał hifimana serenade. Chociaż ta opcja z wymianą kości dac jest kusząca, a tym bardziej że mam z ta-30 parę pasujących lamp.

@BearPL Ta-30 imo nie zgrywa się tak dobrze z he1000, trochę za dużo góry, która raz że nieco kłuje, dwa że jest jakby wysunięta względem innych pasm. No i jeszcze w ta-30 zrobiono jakiś dziwny myk, który fabrycznie podbija głośność (+16db na całym zakresie głośności) w związku z czym prawie nie da się go słuchać bez zmniejszenia głośności w moim przypadku na laptopie. Jak ktoś lubi słuchać głośno, albo ma bardziej wymagające słuchawki to to nie będzie przeszkadzać. Mi to osobiście nie pasuje. Co do DAPów to myślałem w tą stronę, niemniej nie wiem czy w tym budżecie coś porządnie napędzi hehemany (a ponoć w planarach im więcej prądu tym lepiej) i tym samym zagra na podobnym poziomie co stacjonarka za podobne pieniądze. 

Posted

@delfin150 Serenade zdecydowanie dobry wybór i w to bym szedł 😎

Posted (edited)
Teraz, delfin150 napisał(a):

Myślałem nad ta-32, ale w tej cenie chyba bym wolał hifimana serenade. Chociaż ta opcja z wymianą kości dac jest kusząca, a tym bardziej że mam z ta-30 parę pasujących lamp.

Serenade zapewne zagra lepiej out of the box, ale xDuoo jest znacznie bardziej podatne na upgrade. Też rozważałem Serenade, ale zrezygnowałem, przez brak wejść zbalansowanych XLR, a mój DAC ma takowe wyjścia, więc nie wykorzystałbym w pełni możliwości mojego TEACa. Serenade pewnie lepsze jeśli mamy zamiar wykorzystywać go jako combo lub DAC only, a xDuoo, lepszy jeśli chcemy z niego korzystać jako combo lub AMP only. Kwestia potrzeb.

Jednak nie chce ujmować xDuoo, bo ma zarówno wyjścia XLR jak i RCA z DAC-a, oraz dodatkowe jako Tube, więc jest bardziej kompletne, poza możliwościami streamingu, bo to na korzyść Serenade. Nie wiem też jak kwestia jakości z innych wejśc cyfrowych, bo na początku w Serenade granie po RJ45 dawało zauważalnie lepszy dźwięk niż z USB/Coax. Może to kwestia pierwszych rewizji albo softu.

Edited by Artorias
Posted

Gdyby padł wybór na TA-32 to chętnie odstąpię swój moduł ESS ES9039S z XD05 Pro bo nie zapowiada się bym powrócił z AKMa AK4499EX na tego ESSa :) Choć różnice uważam, że nie są jakieś kolosalne i z lampą też wolę AKMa. Z Little Dot MKII mam tornado, a z xDuoo TA-66 było gładko i spokojnie. Nigdzie nie było śladu buły czy słabej kontroli ale lampa lampie nierówna.

Posted
2 godziny temu, delfin150 napisał(a):

@Karkolomny Trochę się obawiam że AKM + lampowy amp zrobią mi już za dużą bułę. Sabre + lampa powinna się dobrze dopełnić. Myślałem konkretnie nad którymś z trójki ef500, ef600 lub Serenade, wszystkie powinny się charakteryzować mniej więcej podobną sygnaturą dźwiękową. Co do gonienia króliczka i wymiany słuchawek to raczej nie wchodzi w grę, bo żeby był wyraźny upgrade względem hek stealth, to musiałbym pewnie z 10k zł wysupłać :).

Miałem DAC na AKM 4499EX i z lampą żadnej buły nie było, ale DAC DACowi nie równy tak samo jak i wzmacniacz lampowy jeden może grać inaczej niż drugi. Sama zmiana lamp może drastycznie zmienić sygnaturę. Słyszałem wzmacniacz lampowy, która grała bardziej sucho i chłodno niż DAP na Sabre. Najważniejsza jest implementacja i nie ma tutaj co generalizować. Uważam, że powienieneś po prostu paru sprzętów posłuchać i sam ocenić. 

Nie bardzo też wiem co postrzegasz jako upgrade w słuchawkach, bo jeśli coś faktycznie Ci przeszkadza w dźwięku przy słuchaniu tych słuchawek, to nawet słuchawki za 20% tej kwoty w mojej ocenie mogą być upgradem. To, że coś gra z większą rozdzielczością czy większą przejrzystością w niektórych przypadkach może nawet być przeszkodą. 

2 godziny temu, delfin150 napisał(a):

@Artorias Myślałem nad ta-32, ale w tej cenie chyba bym wolał hifimana serenade. Chociaż ta opcja z wymianą kości dac jest kusząca, a tym bardziej że mam z ta-30 parę pasujących lamp.

@BearPL Ta-30 imo nie zgrywa się tak dobrze z he1000, trochę za dużo góry, która raz że nieco kłuje, dwa że jest jakby wysunięta względem innych pasm. No i jeszcze w ta-30 zrobiono jakiś dziwny myk, który fabrycznie podbija głośność (+16db na całym zakresie głośności) w związku z czym prawie nie da się go słuchać bez zmniejszenia głośności w moim przypadku na laptopie. Jak ktoś lubi słuchać głośno, albo ma bardziej wymagające słuchawki to to nie będzie przeszkadzać. Mi to osobiście nie pasuje. Co do DAPów to myślałem w tą stronę, niemniej nie wiem czy w tym budżecie coś porządnie napędzi hehemany (a ponoć w planarach im więcej prądu tym lepiej) i tym samym zagra na podobnym poziomie co stacjonarka za podobne pieniądze. 

HE1000 nie są wcale jakieś bardzo trudne do napędzenia i mocniejszy DAP spokojnie powinien dać radę. Trzeba niestety posłuchać i potestować trochę. Gdybym teraz zaczął kompletować sprzęt pod słuchawki (i wiedział, że na pewno te konkretne chcę) to zacząłbym poszukiwania od DAPów, bo mógłbym sobie łazić ze słuchawkami po domu i słuchać przed snem. Oczywiście może się okazać, że masz zupełnie inne potrzeby niż ja i wolisz słuchać stacjonarnie, bo masz swoje miejsce dedykowane do słuchania muzyki.

Posted
10 godzin temu, BearPL napisał(a):

A ten Xduo-TA-30, który masz w opisie się nie sprawdza z HE1000?

Ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził ofertę DAPów.  Masz wzmacniacz, DAC i streamer w jednym i do tego mobilność.

Odpadają Ci koszty kabli - interkonektorów i zasilających. Mnie potem zawsze kusi, żeby jakieś inne kabelki potestować.

Prawda... Jeśli masz budżet 6k pln to może faktycznie nie zawracaj sobie dupy tanimi lampami. Kup dobrego DAPa... 

Posted (edited)

@BearPL Jasna sprawa, przed zakupem czegokolwiek na pewno postaram się ogarnąć sobie jakieś odsłuchy. Bardziej chce tutaj poczytać co mają do powiedzenia mądrzejsi ode mnie :). No nie powiem, DAP jest dosyć kuszącą opcją. Wspomniałeś że ogarnięty DAP napędzi he1000, to ile one prądu potrzebują? Ok. 1000mw będzie ok? 
@Karkolomny No właśnie koledzy wyżej też sugerują mi coś przenośnego, ale zawsze myślałem że żeby w miarę porządnie napędzić planary to potrzeba raczej stancjonarki. 

Edited by delfin150
Posted
Teraz, delfin150 napisał(a):

No właśnie koledzy wyżej też sugerują mi coś przenośnego, ale zawsze myślałem że żeby w miarę porządnie napędzić planary to potrzeba raczej stancjonarki. 

Bo z reguły tak jest. Ja byłbym ostrożny z polecania DAPów w ciemno. Stacjonarka w tej samej cenie będzie mocniejsza i zagra lepiej. Oczywiście mówię tutaj o porównywalnych jakościowo produktach.

Dopiero rasowe i bardzo drogie DAPy będą skutecznie rywalizować z dobrą stacjonarką, ale przyjdzie za to też wyraźnie więcej zapłacić (np te topowe Astelle)

W DAPach płacimy przede wszystkim za miniaturyzację, baterie i inne aspekty związane z samym faktem, że to sprzęt przenośny i streamer w jednym. Hifimany wcale nie są takie łatwe na napędzenia i wysterowania, nawet jeśli myślimy, że jest ok, to możemy się naciąć na skompresowaną dynamikę i bardziej płaskie granie.

Najlepiej by było, jakbyś miał możliwość sprawdzenia na różnych sprzętach i oceny czy wszystko jest tak jak trzeba.

Nie odradzam DAPów generalnie, bo dużo zależy też od synergii.

• Like 3
Posted

Ja o dapie pisałem pod postem BearPL 🙂

A do planarow brałbym stacjonarkę, bo myśl o prądzie, zarówno napięciu, jak i natężeniu, nie dawałaby mi spokoju. Na początku spróbowałbym wypożyczyć EF600 lub Serenadę z mp3store. 

Posted

Wiele zależy od tego jak głośno lubimy słuchać, bo im głośniej tym zapotrzebowanie na prąd zaczyna drastycznie rosnąć. Bardziej myślałem o mocniejszych DAPach typu Fiio M17 i innych mających powyżej 1W/32 Ohm. Oczywiście zgoda, że planary lubią dużo prądu. Chodziło mi o to, aby nie pominąć DAPów w poszukiwaniach sprzętu. Może się okazać, że to będzie rozwiązanie wystarczające. Jeśli ktoś słucha tylko przy biurku w czasie pracy to DAP nie jest zalecany, bo szybko zajedzie się baterię.

Tych hifimanowych amp/daców niestety nie słyszałem. Jedynie EF400 (uważam, że bardzo kiepski) i EF1000 (ten tylko chwilę i ogólnie mi się podobał). Myślę, że hifiman zrobił te sprzęty tak, że powinny do siebie pasować. Na pewno bym chciał posłuchać jak gra z Serenade. 

• Like 1
Posted

Ifi Gryphon mi bardzo fajnie grał z Ananda Nano (nie wiem jak się one mają do heków), z mobilnych źródeł to było moje ulubione połączenie, xbass pięknie wypełniał brzmienie bez zalewania średnicy. 

• Like 1
Posted
6 godzin temu, Najner napisał(a):

Ifi Gryphon mi bardzo fajnie grał z Ananda Nano (nie wiem jak się one mają do heków), z mobilnych źródeł to było moje ulubione połączenie, xbass pięknie wypełniał brzmienie bez zalewania średnicy. 

Jeśli ujmą na honorze nie jest dla kogoś korzystanie z XBass i XSpace, to Gryphon jest niesamowicie uniwersalnym sprzętem, zarówno jak chodzi o możliwości jak i synergię, bo możemy w domenie analogowej niwelować braki w poszczególnych słuchawkach, a sam Gryphon brzmi organicznie, zachowując przy tym przyzwoite technikalia i ogólną naturalność, więc taki bezpieczny wybór.

Generalnie on i Mojo2 swego czasu wypadały wyraźnie lepiej od DAPów z podobnej półki cenowej. Oczywiście kosztem możliwości streamingowych.

• Like 3
Posted (edited)

Zgadza sie. Teraz w okolicach 2k da się kupić Fiio M23, które gra moim zdaniem na poziomie Mojo2 (a subiektywnie ma nieco lepszą barwę) i Gryphona. Bardzo fajny dap z trybem desktop, który daje 1000 mw dla 32 ohm. Koniec offtop :)

Edited by Najner
  • Like 1
Posted

Dzięki za wszystkie posty :). Na razie odpuszczę sobie tor oparty o lampy, bo chyba nie mam takiego budżetu, żeby zrobić to dobrze. Na pewno sprawdzę hifimanowe r2ry (najbardziej kusi ten serenade :) ). Fajną opcją wydaje się też Shanling em5, fiio k17 (również na AKM). Dość mocno zainteresowaliście mnie koncepcją DAPa ( @Najner Twój offtop z fiio m23 to bardzo dobry offtop, sprawdzę :) ). Oprócz m23 chciałbym jeszcze sprawdzić któregoś ak kanna, jako że zależy mi na odpowiedniej ilości prądu. Które DAPy jeszcze mógłbym wziąć pod uwagę? Takie do powiedzmy 5-6k zł, żeby miał chociaż te 1000mw, był cieplejszy niż zimniejszy. 

• Like 1
Posted (edited)

Tak jeżeli tylko można, nie wiem czy dla tych słuchawek odpowiednim źródłem jest to ocieplone?

Wydaje mi sie, że średnica sama w sobie jest już ciepła I jedynie co bym korygował to rozjaśnienie, czyli sprzęt nie cieplejszy a ciemniejszy.

Tak właśnie gra Serenade, jest IMO neutralny na średnicy ale zdziebko przyciemiony i hamuje zapędy HEków w najwyższych rejonach.

To taka tylko sugestia ode mnie 😉

Edited by Compton
Posted

@Najner Dźwiękiem dużym czyli z konkretną dynamiką i rozdzielczością? Czy po prostu jak stacjonarne kloce 😁?

@Compton Dokładnie o to mi chodziło,  dzięki za doprecyzowanie. 

Posted
13 godzin temu, delfin150 napisał(a):

Dzięki za wszystkie posty :). Na razie odpuszczę sobie tor oparty o lampy, bo chyba nie mam takiego budżetu, żeby zrobić to dobrze. Na pewno sprawdzę hifimanowe r2ry (najbardziej kusi ten serenade :) ). Fajną opcją wydaje się też Shanling em5, fiio k17 (również na AKM). Dość mocno zainteresowaliście mnie koncepcją DAPa ( @Najner Twój offtop z fiio m23 to bardzo dobry offtop, sprawdzę :) ). Oprócz m23 chciałbym jeszcze sprawdzić któregoś ak kanna, jako że zależy mi na odpowiedniej ilości prądu. Które DAPy jeszcze mógłbym wziąć pod uwagę? Takie do powiedzmy 5-6k zł, żeby miał chociaż te 1000mw, był cieplejszy niż zimniejszy. 

Jeszcze DAPy oparte na ROHM 😎